Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna w turbodieslu

Featured Replies

Napisano

Właśnie doszła nas wiadomość w pracy, że jeden z szefów zatankował prawie cały zbiornik benzyny do służbowej Octavii (turbodiesel), troche przejechał, silnik stanął i jest na serwisie. Ciekawe teraz co się stało, czy silnik mógł się zatrzeć czy to komputer wyłaczył go zanim się coś stało???

Napisano

> Właśnie doszła nas wiadomość w pracy, że jeden z szefów zatankował

> prawie cały zbiornik benzyny do służbowej Octavii (turbodiesel),

> troche przejechał, silnik stanął i jest na serwisie. Ciekawe

> teraz co się stało, czy silnik mógł się zatrzeć czy to komputer

> wyłaczył go zanim się coś stało???

Jako pasażer jechałem Octavia TDI z mieszanką 50% Pb / 50% ON w baku, z Kielc do Warszawy, auto szarpało, parę razy zgasło. Ale następnego dnia o własnych siłach dojechało do ASO, gdzie wymieniono filtr paliwa i oczyszczono układ paliwowy. Z silnikiem nic się nie stało.

Napisano

Raczej tylko płukanie zbiornika i układu paliwowego.

A nie jechał na benzynce bo ma inną liczbę centanową, czy jakąś inną......

Napisano

Byłem świadkiem jak do serwisu Forda przyjechała kobitka Focusem z takim samym problemem. Zrobiła na 95 jakieś 25 km. Po wymianie filtra silnik nie wykazywał żadnych problemów. Gdy spojrzałem na tą kobiktę,to już wiedziałem jak wygląda mina kogoś kto chce się zapaść po ziemię. icon_eek.gif

Tylko chłopaczki którzy pracowali w serwisie westchnęli "iee nic nowego" zlosnik.gif

pozdro

Napisano

hmm ja tam nie mialem doczynienia z taka sytuacja ale jak czytalem intrukcji obslugi golfa to pisalo ze na zime przy duzych mrozach mozna dolewac do ropy troche benzyny ale nie wiecej niz iles tam %.

wydaje mi sie ze z silnikiem nie powinno sie stac nic powazniejszego nawet jesli byl zatankowany do pelna benzyna

ale to tylko teoretyzowanie moje 893goodvibes.gif

Napisano

o ile sie nie myle to "ON" ma miec tez za zadanie smarowanie - benzynka takich wlasciwosci nie ma...

Napisano

Jak zalał prawie cały zbiornik to mogła sie zatrzec pompa wtryskowa.

Napisano

Znajomy w oplu tdci zalał pod korek benzyny i po 3 minutach zgasł i tak pozostał. koszt to płukanie instalacji i filtry więc i w skodzie powinno być OK

Napisano

Pomyłki zdarzają się niestety nawet najlepszym , kiedyś znany fachmen od szybkich dieselków też doładował swoje autko benzynką smile.gif

Dość szybko się jednak spostrzegł , skończyło się na spuszczeniu Pb z baku i czyszczeniu układu zasilania .

Autko ożyło.

Napisano

> Właśnie doszła nas wiadomość w pracy, że jeden z szefów zatankował prawie cały zbiornik benzyny do służbowej Octavii (turbodiesel),

> troche przejechał, silnik stanął i jest na serwisie. Ciekawe teraz co się stało, czy silnik mógł się zatrzeć czy to komputer wyłaczył go zanim się coś stało???

Pewnie stanął bo jak tu na bezynie miało dojść do samozapłonu. Na zatarcie szanse są znikome. Jak koledzy napisali spuszczą Pb i wymianią filtry. Być może faktycznie przepłuczą układ, ale ja szczerze w to wątpię. Raczej wleją ropy, przepompują trochę na wtryski i koniec, a na fakturze oczywiście będzie płukanie mad.gif

Jakby do benzyny wlać ropę (nie mówię mało, tylko tak ze 20% minimum) to wtedy mogą być duże problemy.

Napisano

> Jakby do benzyny wlać ropę (nie mówię mało, tylko tak ze 20% minimum)

> to wtedy mogą być duże problemy.

W instrukcji do Astry F, stoi, że przy temperaturach bardzo niskich, pomimo stosowania ropy zimowej, można,a nawet trzeba dodać chemii, czy benzyny - proporcje 30%Pb, 70% ON.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.