Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa SC turbo ? Swap 1,4 16v? U kogo i gdzie?

Featured Replies

Napisano

Witam!

po dość długim okresie nie obecności na forum i braku seja jest szansa na powrót do korzeni :D . Możliwe że nabędę ponownie swojego seja którego sprzedałem 4lata temu:D

Ma on silniczek 1,2 8v seria.

Interesowała by mnie taka sprawa czy jest ktoś na forum kto by się podjął remontu , skompletowania części do Turbo i montażu wraz ze strojeniem tego ustrojstwa:D

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> po dość długim okresie nie obecności na forum i braku seja jest szansa na powrót do korzeni :D .

> Możliwe że nabędę ponownie swojego seja którego sprzedałem 4lata temu:D

> Ma on silniczek 1,2 8v seria.

> Interesowała by mnie taka sprawa czy jest ktoś na forum kto by się podjął remontu , skompletowania

> części do Turbo i montażu wraz ze strojeniem tego ustrojstwa:D

> Pozdrawiam

tak tylko musisz miec wolne 10k

Napisano

> tak tylko musisz miec wolne 10k

jezeli na w miarę nowych "gratach" i na jakimś "rozwojowym" osprzęcie/sterowaniu to na samym sprzęcie bez robocizny, przygotowania silnika, strojenia można się zbliżych do 7-8kpln :D

ale można też sporo taniej, ale gwaracji nikt nie da, ze się nie rozleci za bramą warsztatu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> jezeli na w miarę nowych "gratach" i na jakimś "rozwojowym" osprzęcie/sterowaniu to na samym

> sprzęcie bez robocizny, przygotowania silnika, strojenia można się zbliżych do 7-8kpln :D

> ale można też sporo taniej, ale gwaracji nikt nie da, ze się nie rozleci za bramą warsztatu

A jakie klamoty są potrzebne? Jakwyglądają koszty strojenia? bo rozpiska ZRÓB TURBO SAM chyba nie jest jakaś idealna .

Kurdę szczerze myślałem ze to są nieco mniejsze koszty frown.gif . Może by było trzeba pomyśleć nad czymś innym.....

Napisano

> A jakie klamoty są potrzebne?

- odprężenie silnika (metod pare)

- turbina i wszystko żeby ją wpasować w silnik: kolektor wydechowy, wydech od turbiny do końca, smarowanie plus spływ do miski, opcjonalnie rury i przewody do chłodznia wodą

- wszystko do dolotu: do turbiny i z turbiny do silnika, bovy, wężyki podciśnienia, intercooler, orurowanie

- zmodzenie układu chłodzenia żeby się to wszystko pomieściło

- opcjonalnie całość graciarni do chłodzenia oleju

- osprzęt dodatkowy, minimum wtryski i map sensor, opcjonalnie EBC

- sterowanie +/= strojenie

- do tego sam napisałeś remont silnika

+ wszystko o czym zapomniałem

> Jakwyglądają koszty strojenia?

Jeżeli nie masz o tym sam pojęcia, to musisz liczyć 10% cytowanych wcześniej kosztów tylko na to.

> bo rozpiska ZRÓB TURBO SAM chyba nie

> jest jakaś idealna .

Nie jest, bo niestety trzeba trochę poczytać, i warto też niestety cały wątek przeczytać z opcją "filtrowanie".

> Kurdę szczerze myślałem ze to są nieco mniejsze koszty . Może by było trzeba pomyśleć nad czymś

> innym.....

Ja bym chciał, żeby mnie mój prokekt tylko 10kpln kosztował frown.gif

Napisano

> Witam!

> po dość długim okresie nie obecności na forum i braku seja jest szansa na powrót do korzeni :D .

> Interesowała by mnie taka sprawa czy jest ktoś na forum kto by się podjął remontu , skompletowania

> Pozdrawiam

słuchaj mi turbo montował kolega maciek_cc główny kierownik w MTG jak cos napisz do nie go, miałem cała liste co było brak jak znajde to napewno napisze

Napisano

To nie sa tanie rzeczy, kazdemu sie wydaje ze to 3-4 tysie a sie robi 6-7, tu troche, tam troche i sie robi porzadna suma zlosnik.gif

Napisano

> To nie sa tanie rzeczy, kazdemu sie wydaje ze to 3-4 tysie a sie robi 6-7, tu troche, tam troche i

> sie robi porzadna suma

Ech jak te czasy się zmieniają hehe.gif jeszcze nie tak dawno Tommi pisał, że mozna sie zamknąć w 1000zł (w sumie wątek wisi) a tu nagle 10 mało hehe.gif

Ludzie, jakbym ja miał na auto 10 tys spineyes.gif

Napisano

> Ech jak te czasy się zmieniają jeszcze nie tak dawno Tommi pisał, że mozna sie zamknąć w 1000zł

> (w sumie wątek wisi) a tu nagle 10 mało

> Ludzie, jakbym ja miał na auto 10 tys

Szczerze? Nie licze ile ale tak na oko w moje burbo na dzien dzisiejszy poszlo kolo 6-7 tysi a i tak nie jest to 100% tego co bym potrzebowal wink.gif

Napisano

> Ech jak te czasy się zmieniają jeszcze nie tak dawno Tommi pisał, że mozna sie zamknąć w 1000zł

> (w sumie wątek wisi) a tu nagle 10 mało

> Ludzie, jakbym ja miał na auto 10 tys

można sie zamknąć ale ktoś juz wczesniej napisał ze nie wiadomo co kiedy i gdzie yebnie, dla mnie bezsens miec auto w którym przed kazdym wyjazdem modlić sie trzeba zeby nic nie pierdykło

Napisano

> można sie zamknąć ale ktoś juz wczesniej napisał ze nie wiadomo co kiedy i gdzie yebnie, dla mnie

> bezsens miec auto w którym przed kazdym wyjazdem modlić sie trzeba zeby nic nie pierdykło

Kwestia podejścia i "presji otoczenia".

Ja nie robię auta na pokaz, na zlot itp - dłubanie po taniości to mój cel. Wolę kilka razy poprawić niż wydać fortunę na raz. Oczywiście jak ktoś chce od razu na tip top i stać go to wielkie brawa - miło popatrzeć.

Zależy co kto może i chce mieć.

Napisano
  • Autor

Dzięki chłopaki ale chyba już mnie wyleczyliście z Turbo.

A jak by się miała np przekładka z 1,2 8v na 1,4 16v n/a

Ogólnie kusiła by mnie moc coś jak miałem kiedyś w CC od 90 w górę.. Może macie jakiś inny jeszcze pomysł który byłby najkorzystniejszy .

Napisano

> Dzięki chłopaki ale chyba już mnie wyleczyliście z Turbo.

> A jak by się miała np przekładka z 1,2 8v na 1,4 16v n/a

> Ogólnie kusiła by mnie moc coś jak miałem kiedyś w CC od 90 w górę.. Może macie jakiś inny jeszcze

> pomysł który byłby najkorzystniejszy .

Bo źle podszedłeś do tematu. "Kto mi zrobi"? to najgorsza droga (czytaj: najdroższa).

Owszem, będziesz miał pro i w ogóle ale za kwoty tak jak czytałeś... masakra w moim mniemaniu.

Jak dłubiesz sam to możesz na wielu rzeczach zaoszczędzić, możesz sobie coś poprawić w razie wpadki itp. O turbo trzeba dbać, skomplikowanie konstrukcji powoduje częstsze potrzeby zaglądania pod maske, do kanału..... trzeba mieć warunki i głowę do tego.

Napisano

> można sie zamknąć ale ktoś juz wczesniej napisał ze nie wiadomo co kiedy i gdzie yebnie, dla mnie

> bezsens miec auto w którym przed kazdym wyjazdem modlić sie trzeba zeby nic nie pierdykło

Ja nie mam moze w 100% pro ale wiem ze odpalam padake i lece 1000km z de do pl i nic nie yebnie aleeeeeeee robilem sam wink.gif

Napisano

> Ja nie mam moze w 100% pro ale wiem ze odpalam padake i lece 1000km z de do pl i nic nie yebnie

> aleeeeeeee robilem sam

mi chodzi o tego tausena co tomi kiedys pisał grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Bo źle podszedłeś do tematu. "Kto mi zrobi"? to najgorsza droga (czytaj: najdroższa).

> Owszem, będziesz miał pro i w ogóle ale za kwoty tak jak czytałeś... masakra w moim mniemaniu.

> Jak dłubiesz sam to możesz na wielu rzeczach zaoszczędzić, możesz sobie coś poprawić w razie wpadki

> itp. O turbo trzeba dbać, skomplikowanie konstrukcji powoduje częstsze potrzeby zaglądania pod

> maske, do kanału..... trzeba mieć warunki i głowę do tego.

Niestety ani takiej wiedzy nie posiadam ani miejsca żeby auto rozebrać.Tak więc innego wyjście nie miałbym jak tylko oddać komuś auto żeby to zrobił.

Tak więc będzie się o czymś innym myśleć aby uzyskać moc około 100KM

Napisano

> Ja nie mam moze w 100% pro ale wiem ze odpalam padake i lece 1000km z de do pl i nic nie yebnie

> aleeeeeeee robilem sam

Cóż, ja bez kosmicznych nakładów też osiągnąłem taką bezawaryjność, że po prostu szmata i do przodu czy to wypad do w-wy czy do Kielc nie był problemem a tu jak na złość dachowanko i wraz dupa hehe.gif

Napisano

ja sie tam nie modle, przejechałem 35 tysięcy na 1.1T z czego dwa razy wracałem na holu. Raz spaliła mi sie elektryka a drugim razem pękł mi przewód olejowy. obie przyczyny z mojej niechlujności i bezmyślności i robienia na szybko. Ale tak pozatym to generalnie nie jest źle

Napisano

> Cóż, ja bez kosmicznych nakładów też osiągnąłem taką bezawaryjność, że po prostu szmata i do przodu

> czy to wypad do w-wy czy do Kielc nie był problemem a tu jak na złość dachowanko i wraz dupa

Glaca, z całym szacunkiem, masz garaż, w nim tokarkę i spawarkę, to raz. Dwa zużyłeś trzy silniki, które musiałeś kupić, najpierw po nie pojechać. Trzy, dostałeś za darmo w ramach promocji sterownik do silnika. Więc nie próbuj wmawiać wszystkim jak się da tanio. Bo ja się ostatnio rozglądałem za tym, ile by mnie kosztował odpowiedni sprzęt do spawania tig i cyk, 4kpln jak w pysk strzelił z całym osprzętem i gazem. I nie będę już kopał leżącego i mówił, że my nadal mamy swoje turboloty, a Twój jest na wakacjach, bo zdarzyć się może każdemu.

Napisano

> aleeeeeeee robilem sam

No, ja do przedwczoraj też tak myślałem zlosnik.gif Co prawda dojechałem na miejsce, ale zamiast cieszyć się wakacjami miałem przymusowe 7 godzin pod samochodem z powodu "drobnej" pierdoły z turbo. Byłem na prawdę blisko lawety, i dopiero teraz zdałem sobie sprawę jak "kruche" jest jeżdżenie czymś takim.

Napisano
  • Autor

A chłopaki podpowiedzcie coś w temacie swapa z 1,2 8v na 1,4 16v

Czy coś ze starego silnika pasuję czy wszystko musi być nowe jak to wygląda. Próbowałem coś wyszukać ale nie mogę dość do porozumienia z szukajką.

Wiem że temat założyłem oo turbo ale nie będę zakładał nowego.

Napisano

> A chłopaki podpowiedzcie coś w temacie swapa z 1,2 8v na 1,4 16v

> Czy coś ze starego silnika pasuję czy wszystko musi być nowe jak to wygląda. Próbowałem coś

> wyszukać ale nie mogę dość do porozumienia z szukajką.

> Wiem że temat założyłem oo turbo ale nie będę zakładał nowego.

pasować będzie skrzynia, półosie itp. Sprzęgło do zmiany. Ewentualnie jeszcze zostawisz z 8v rozrusznik i alternator.

Resztę czyli kolektory ssący i wydechowy+przepustnica wymieniasz na takie z 1.2 16v z punto mk1

poza tym jeszcze trochę innej dłubaniny/zmian pozostaje, ale na ten temat juz napisano kilka doktoratów :D

Napisano
  • Autor

> pasować będzie skrzynia, półosie itp. Sprzęgło do zmiany. Ewentualnie jeszcze zostawisz z 8v

> rozrusznik i alternator.

> Resztę czyli kolektory ssący i wydechowy+przepustnica wymieniasz na takie z 1.2 16v z punto mk1

> poza tym jeszcze trochę innej dłubaniny/zmian pozostaje, ale na ten temat juz napisano kilka

> doktoratów :D

No tak patrząc na szybko na ceny z alledrogo to opcja chyba skompletowania 1,4 wyjdzie sporo taniej niż T. (oczywiście będzie słabszy) ale auto miało by być do użytku na co dzień.

Masz może gdzieś linka do opisanego swapa na 1,4

Napisano

> A chłopaki podpowiedzcie coś w temacie swapa z 1,2 8v na 1,4 16v

> Czy coś ze starego silnika pasuję czy wszystko musi być nowe jak to wygląda. Próbowałem coś

> wyszukać ale nie mogę dość do porozumienia z szukajką.

> Wiem że temat założyłem oo turbo ale nie będę zakładał nowego.

a moze zostan przy 1.2 8v i do tego zestawu odkup graty od karana te jego 4p bo chyba jest na sprzedaż i bedziesz miała fajna zabawke zamiast turbo

Napisano

> Glaca, z całym szacunkiem, masz garaż, w nim tokarkę i spawarkę, to raz. Dwa zużyłeś trzy silniki,

> które musiałeś kupić, najpierw po nie pojechać. Trzy, dostałeś za darmo w ramach promocji

> sterownik do silnika. Więc nie próbuj wmawiać wszystkim jak się da tanio. Bo ja się ostatnio

> rozglądałem za tym, ile by mnie kosztował odpowiedni sprzęt do spawania tig i cyk, 4kpln jak w

> pysk strzelił z całym osprzętem i gazem. I nie będę już kopał leżącego i mówił, że my nadal

> mamy swoje turboloty, a Twój jest na wakacjach, bo zdarzyć się może każdemu.

Dlatego mu napisałem, że opcja "kto mi zrobi" jest najdroższą.

Co do ostatniego zdania to.... ja mam silnik na chodzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No tak patrząc na szybko na ceny z alledrogo to opcja chyba skompletowania 1,4 wyjdzie sporo taniej

> niż T. (oczywiście będzie słabszy) ale auto miało by być do użytku na co dzień.

Do tego masz trochę więcej pewności co do niezawodności. Problem z turbem robionym przez kogoś innego, napisał to też Glaca w swojej wypowiedzi poniekąd, że nie wiesz do końca co jak zostało poskładane, jak Ci to walnie to będziesz w polu i Ty, i lokalny mechanik. A walnąc zawsze może i każdemu, z turbolotem masz to niestety wpisane w kontrakt ok.gif

> Masz może gdzieś linka do opisanego swapa na 1,4

Tutaj koleś z Czech jest w trakcie, tylko w języku language:

>> KLIK <<

Napisano

> Do tego masz trochę więcej pewności co do niezawodności. Problem z turbem robionym przez kogoś

> innego, napisał to też Glaca w swojej wypowiedzi poniekąd, że nie wiesz do końca co jak

> zostało poskładane, jak Ci to walnie to będziesz w polu i Ty, i lokalny mechanik. A walnąc

> zawsze może i każdemu, z turbolotem masz to niestety wpisane w kontrakt

O to to. W dodatku samo jeżdżenie z turbo (nieseryjnym) to inna bajka niż seryjne n/a. Łatwo zrobić mu krzywdę. No ale coś za coś. Ten przyrost momentu w chwili pojawienia się doładowania jest wart każdej niedogodności serduszka.gif

Napisano

> mi chodzi o tego tausena co tomi kiedys pisał

Za tausena to bym sobie zrobil do latania wkolo trzepaka ale nie zeby robic trase wink.gif

Napisano

> No, ja do przedwczoraj też tak myślałem Co prawda dojechałem na miejsce, ale zamiast cieszyć się

> wakacjami miałem przymusowe 7 godzin pod samochodem z powodu "drobnej" pierdoły z turbo. Byłem

> na prawdę blisko lawety, i dopiero teraz zdałem sobie sprawę jak "kruche" jest jeżdżenie czymś

> takim.

Przestan, ja tez licze sie z tym ze zawsze cos moze yebnac ale tak jest w kazdym aucie, jedne sa mniej drugie bardziej awaryjne, tez mialem seryjna 16v i zawsze padalo cos z osprzetu, nie sam silnik wink.gif

Zreszta wiesz jakie przeboje masz z golfem wink.gif

Napisano

> Witam!

> Pozdrawiam

CZĘSTOCHOWA BY TRS ZAPRASZAM TAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.