Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4 TSI w VW Touran

Featured Replies

Napisano

Jak zachowują się te silniki???

są paliwożerne??? jakie spalanie???

bolączki tych motorków znacie???

warto taki silnik czy odpuszczać...

codziennie podróżuję do pracy 60 km w dwie strony (20 km miasto 40 km trasa szybkiego ruchu)

czy lepiej szukać jakiegoś 2.0 TDI??? (przebiegi różne ale wzwyż 150 tyś km za 2-4 latka)

już normalnie zgłupiałem z tego wszystkiego....

poradźcie swoją wiedzą forumowego kolegę... z góry dziękuję za poradę...

Napisano

Wiesz, że piszesz na forum fiatowców? Nic mądrego się tu nie dowiesz smile.gif

2.0TDI od 2008 w górę są super - naprawdę fajny silnik.

1.4 tez są całkiem fajne - ładnie oddają moc i potrafią naprawdę mało spalić ok.gif Ale dużo takim nie jeździłem.

Jakbyś chciał jakieś szczegóły apropo 2.0TDI 140KM to pisz.

A w sumie to polecam się udać na forum danej marki gdzie na pewno jest gro użytkowników znających te samochody smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, że piszesz na forum fiatowców? Nic mądrego się tu nie dowiesz

> 2.0TDI od 2008 w górę są super - naprawdę fajny silnik.

> 1.4 tez są całkiem fajne - ładnie oddają moc i potrafią naprawdę mało spalić Ale dużo takim nie

> jeździłem.

> Jakbyś chciał jakieś szczegóły apropo 2.0TDI 140KM to pisz.

> A w sumie to polecam się udać na forum danej marki gdzie na pewno jest gro użytkowników znających

> te samochody

ale ja potrzebuję jak najbardziej obiektywnej opinii... a na forum vw każdy będzie zachalał jakie to wszystko piękne...

W besmarexie mają democara z tym silnikiem i fajnym wypasem nawet i się zastanawiam czy kredytu nie załatwiać na to autko smile.gif

Napisano

> ale ja potrzebuję jak najbardziej obiektywnej opinii... a na forum vw każdy będzie zachalał jakie

> to wszystko piękne...

Nie kazde forum jest jak AK wink.gif Akurat na vw-passat raczej podają obiektywne i suche dane.

> W besmarexie mają democara z tym silnikiem i fajnym wypasem nawet i się zastanawiam czy kredytu nie

> załatwiać na to autko

co do 2.0 TDI CBAB (czyli tego robionego od 2008 roku - z common railem) to polecam. Bardzo kulturalny, mało pali, płynnie oddaje moc. Jeszcze dużego przebiegu nie mam, więc ciężko powiedzieć jak z awaryjnością, ale na forum passata nie widzę jakoś wysypu informacji o usterkach.

Co do spalanie to od najniższego:

- jazda Katowice - pszczyna - Brzeszcze - Katowice 6ty bieg, tempomat 100km/h gdzie się da, spokojna i płynna jazda - spalanie 4.7.

- codzienna jazda bez przekraczania 100km/h i stania w korkach - poniżej 6.

- autostrady 150km/h 50/50 z krajowkami ok.130km/h - 6.3-6.5 średnio.

W mieście 7-7.4.

W sumie nigdy 100% cyklu korkowo-miejskiego nie miałem więc nie wiem ile żre jak się nim stoi a nie jeździ, ale z całego baku jeszcze mi 7 litrów/100km nie spalił.

a tu cos o 1.4 122km pisali

Napisano
  • Autor

Jak diesel to starszy, więc z motorem BMM ... poczciwe 8v podobno nie robiące problemów

Napisano

> co do 2.0 TDI CBAB (czyli tego robionego od 2008 roku - z common railem) to polecam.

Jeździłem ostatnią wersją Paska z 2.0TDI CR. Auto miało ~150KM, ile dokładnie nie pamiętam.

Ogólnie fajny wóz - głównie przez to że nówka sztuka, szkoda tylko że tych koni w ogóle nie bylo czuć. Zero wgniatania w fotel. To już moje 1.9JTD w P2 większy szał robiło...

Musi być VAG, może T-Jet Fiata? Jak ma być tania jazda to zawsze można go zagazować.

Napisano

> Jak zachowują się te silniki???

> są paliwożerne??? jakie spalanie???

> bolączki tych motorków znacie???

zacznij od doprecyzowania jaki 1.4 TSI. Nie wiem jakie montowali do tego akurat modelu, ale ogólnie silniki 1.4 TSI są różne, od 120 do 180KM. Mają też różne wady, zalety i bolączki.

Spalanie jak w każdym silniku zależy od stylu jazdy, w małym silniku z turbo zależy podwójnie od stylu jazdy. Takim 1.4 turbo można spalić 5l/100km, można spalić 15l/100km. Zależy jaką masz nogę i jakie trasy robisz.

Moje doświadczenia z 1.4 turbo (co prawda od Fiata, różnica polega na tym, że ja nie mam bezpośredniego wtrysku) jest taka, że spalanie jest podobne do wolnossących silników o podobnej pojemności i mocy, jeżeli jeździsz spokojnie. Jak ciśniesz, spalanie jest większe.

> warto taki silnik czy odpuszczać...

Ja bym brał TSI, ale to dlatego że ja nie lubię diesli. zlosnik.gif

> codziennie podróżuję do pracy 60 km w dwie strony (20 km miasto 40 km trasa szybkiego ruchu)

> czy lepiej szukać jakiegoś 2.0 TDI??? (przebiegi różne ale wzwyż 150 tyś km za 2-4 latka)

> już normalnie zgłupiałem z tego wszystkiego....

> poradźcie swoją wiedzą forumowego kolegę... z góry dziękuję za poradę...

Napisano
  • Autor

chodzi o 140 konną jednostkę... sam więcej nie wiem... dlatego pytam smile.gif

Wiesz ja miałem dwa diesle i z obydwoma miałem ciągle coś do roboty.... po prostu miałem albo pecha albo tak jest z dieslami po jakimś tam przebiegu...

Napisano

> chodzi o 140 konną jednostkę... sam więcej nie wiem... dlatego pytam

Opinie o tych silnikach są różne. Każda wersja chyba miała na początku jakieś bolączki. Na pewno przed zakupem trzeba by dobrze sprawdzić (bo rozumiem że chodzi o używany?) stan silnika i chistorię serwisowania.

Nie nastawiaj się też, że w porównaniu z dieslem ten silnik będzie bezproblemowy i trwały jak stary wolnossący 1.6. Tam jest turbo, bezpośredni wtrysk, nie wiem czy dkz też.

Najlepiej poszukaj jak najwięcej informacji o dokładnie tym silniku na forach, w internecie. Jakie ma bolączki, na co patrzeć.

TUTAJ masz olgólnie o najczęstszych problemach z tymi silnikami. Jednak ja bym to, jak wzsystko, traktował z dystansem. Sam znam kilku userów, którzy o takich rzeczach jedynie czytali w internecie

> Wiesz ja miałem dwa diesle i z obydwoma miałem ciągle coś do roboty.... po prostu miałem albo pecha

> albo tak jest z dieslami po jakimś tam przebiegu...

Napisano

W Touranach są 140KM i 170KM TSI.

Z grubsza z tymi egzemplarzami najmniej jest kłopotów.

Jeździ sporo poczipsowanych na ok. 200KM+ dają radę.

Tak naprawdę to będzie to loteria bo czy to jest TDI czy TSI to szanse na jakiś kosztowny defekt są wprost proporcjonalnie zależne od konkretnego egzemplarza i szczęścia.

Przyjmij, że TSI spali ok. 1l więcej.

Jak będzie bardzo dusił to 2l więcej może być różnicy.

Napisano

ja tam wybrałem TSI (choć dalej czekam na wóz), różnicy w cenie zakupu bym nie wyjeździł do końca życia tego auta u mnie w domu, a w dodatku po moim 1.9 w vectrze, to benzynka pracuje kulturalniej.

Napisano
  • Autor

> ja tam wybrałem TSI (choć dalej czekam na wóz), różnicy w cenie zakupu bym nie wyjeździł do końca

> życia tego auta u mnie w domu, a w dodatku po moim 1.9 w vectrze, to benzynka pracuje

> kulturalniej.

oooooo czekałem, aż się odezwiesz... interesiło mnie właśnie czy już masz vagena czy jeszcze czekasz....

pewno poczytałeś trochę o tych tsi.... chcialem używkę diesla jak wspomniałem wcześniej ale ostatnio zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej jakiegoś 1,4 TSI...

jeździłeś na próbę takowym???

Napisano

> oooooo czekałem, aż się odezwiesz... interesiło mnie właśnie czy już masz vagena czy jeszcze

> czekasz....

jeszcze 2 miesiące frown.gif

> pewno poczytałeś trochę o tych tsi.... chcialem używkę diesla jak wspomniałem wcześniej ale

> ostatnio zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej jakiegoś 1,4 TSI...

no i tu jest problem, bo poza gwarancją odradzali mi ten model, choć dużo zależy jak eksploatowany i czy przechodził akcje serwisowe jakie były robione na te silniki (szczegółów nie pamiętam). Przy nowym nie ma problemu w dodatku konstrukcja sama w sobie ma już wszystkie zmiany

> jeździłeś na próbę takowym???

tak jeździ się super, dla mnie lepiej niż dieslem (ciszej), elastyczność identyczna (a moze i lepsza).

Natomiast uzywke to szukaj 2.0 tdi 8v

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.