Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

buja buja

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Od niedawna jestem posiadaczem chevroleta nubira 2006 kombi. Na Polskim rynku znany jako lacetti. Autko ok 1.6 benzyna gaz itd ale. Podczas jazdy wyraznie buja mi tyłem i na zakrecie na nierownosciach ucieka tyłek. Tak na moje oko to amorki do wymiany. A może jeszcze jakies sugestie?? Wiem że to zawieszenie wielowahaczowe i pewnie jest to drogie w naprawie. Proszę o info czy ktos juz to robił i co wymieniał

Napisano

Witam i uzupelnij profil.

A co do prowadzenia auta i uciekania tylu na zakretach to niestety cecha tego samochodu. Pomaga obciazenie bagaznika.

Napisano

> Witam i uzupelnij profil.

> A co do prowadzenia auta i uciekania tylu na zakretach to niestety cecha tego samochodu. Pomaga

> obciazenie bagaznika.

Ale w samochodzie z 2006 roku mogą amortyzatory być już trochę nieświeże.

A sprawdzałeś ciśnienie w kołach? Bo:

jeśli będziesz mieć niskie to będzie bujało na zakrętach ale trudniej będzie tyłem zarzucać.

jeśli będziesz mieć za wysokie to dość szybko samochód może się uślizgnąć tyłem

Miałem kiedyś uszkodzone silenbloki (nie wiem jak się to pisze) to samochód nie chciał prawie prosto jechać- pływał jak podczas sztormu. Wić może jakieś luzy potęgują to również.

A więc sprawdź ciśnienie. Jak wszystko OK to podjedz na ścieżkę w stacji kontroli pojazdów i niech Ci sprawdzą amorki i luzy

Napisano
  • Autor

> Ale w samochodzie z 2006 roku mogą amortyzatory być już trochę nieświeże.

> A sprawdzałeś ciśnienie w kołach? Bo:

> jeśli będziesz mieć niskie to będzie bujało na zakrętach ale trudniej będzie tyłem zarzucać.

> jeśli będziesz mieć za wysokie to dość szybko samochód może się uślizgnąć tyłem

> Miałem kiedyś uszkodzone silenbloki (nie wiem jak się to pisze) to samochód nie chciał prawie

> prosto jechać- pływał jak podczas sztormu. Wić może jakieś luzy potęgują to również.

> A więc sprawdź ciśnienie. Jak wszystko OK to podjedz na ścieżkę w stacji kontroli pojazdów i niech

> Ci sprawdzą amorki i luzy

Cisnienie mam ustawione na 2,3 przy oponach 175/70R14. Nie sądzę że to auto tak ma że tył ucieka na zakrętach i tak wogole dziwnie się je prowadzi. Czy ktoś wymieniał sam silentblocki? lub amortyzatory? Czy części pasują od starszej nubiry??

Napisano

> Cisnienie mam ustawione na 2,3 przy oponach 175/70R14.

W Polsce i chyba w Europie tez te autka szły na 195/55 R15 i chyba nie bez powodu

Napisano
  • Autor

> W Polsce i chyba w Europie tez te autka szły na 195/55 R15 i chyba nie bez powodu

W Briefie mam orginalne 175/70r14 a opcja 195/55r15 kupilem 14 bo sa tansze o wiele i 55 to za niski profil nawet na Niemcy

Napisano

Wydaje mi się, że na tych oponach będzie bujało, mam na zimę 185/60 a na lato 195/55 i widać różnicę znaczną. W astrze miałem też zimowe 175/70/14, jak zmieniałem na letnie 195/60/15 to jakbym nowe auto kupował. Jaki to auto w ogóle ma przebieg?

Napisano

> Wydaje mi się, że na tych oponach będzie bujało, mam na zimę 185/60 a na lato 195/55 i widać

> różnicę znaczną. W astrze miałem też zimowe 175/70/14, jak zmieniałem na letnie 195/60/15 to

> jakbym nowe auto kupował. Jaki to auto w ogóle ma przebieg?

Kolega raczej bedzie znac to co jest na liczniku.

Napisano

> Cisnienie mam ustawione na 2,3 przy oponach 175/70R14. Nie sądzę że to auto tak ma że tył ucieka na

> zakrętach i tak wogole dziwnie się je prowadzi. Czy ktoś wymieniał sam silentblocki? lub

> amortyzatory? Czy części pasują od starszej nubiry??

Zmniejsz na tyle ile producent zaleca i spróbuj.

Jeśli już tak bardzo chciałeś mieć balony, to mogłeś kupić chociaż 185/65R14. Przecież nawet nubiry 1 nie miały tak wąskich facepalm%5B1%5D.gif

A te 14stki to chciaż kupiłeś firmowe?

A dlaczego chcesz kombinować i kupować z innego samochodu, dopasowywać? nie można kupić od lacetiego?

Napisano

> Przebieg 170000

Przy tym przebiegu to lepiej udaj się do fachowca. Możesz mieć dowolne luzy, zużyte amortyzatory. Niech ktoś Ci to sprawdzi.

Zrób to dla Twojego bezpieczeństwa.

Napisano
  • Autor

> Zmniejsz na tyle ile producent zaleca i spróbuj.

> Jeśli już tak bardzo chciałeś mieć balony, to mogłeś kupić chociaż 185/65R14. Przecież nawet nubiry

> 1 nie miały tak wąskich

> A te 14stki to chciaż kupiłeś firmowe?

> A dlaczego chcesz kombinować i kupować z innego samochodu, dopasowywać? nie można kupić od

> lacetiego?

Nawet na stronie producenta jest że 175/70R14 to fabryczny rozmiar. Nie chciałem 195/55r14 bo są drogie w h... Ja kupiłem nowe dunlopy sp 01 za 44 euro sztuka więc chyba rachunek jest prosty i mam seryjne ogumienie

Proszę oto link do info producenta

http://www.chevrolet.de/images/pdf/reifen/Lacetti_Nubira_Bereifung_EGBE_Juni2010.pdf

Napisano

> Nawet na stronie producenta jest że 175/70R14 to fabryczny rozmiar. Nie chciałem 195/55r14 bo są

> drogie w h... Ja kupiłem nowe dunlopy sp 01 za 44 euro sztuka więc chyba rachunek jest prosty

> i mam seryjne ogumienie

> Proszę oto link do info producenta

> http://www.chevrolet.de/images/pdf/reifen/Lacetti_Nubira_Bereifung_EGBE_Juni2010.pdf

Po tonie widzę, że wiesz lepiej, więc czy ma sens pytanie na forum?

a 185/65 szersze i chyba lepsze też są, a napewno nie droższe. no ale Ty wiesz lepiej

Napisano
  • Autor

> Po tonie widzę, że wiesz lepiej, więc czy ma sens pytanie na forum?

Ja pytałem tylko co może być przyczyną bujania i uciekania tyłu na zakrętach a tu zeszło na to jakie opony powinny być w tym aucie więc udowadniam że ogumienie jest na 100% seryjne i takie powinno być. czy to rozmiar jest winny bujaniu tego nie wiem ale myślę że jeśli producent zaleca takie to nie powinno być problemów? Proszę o porady może ktoś miał coś takiego i powymieniał coś i pomogło?

Napisano

> Nawet na stronie producenta jest że 175/70R14 to fabryczny rozmiar. Nie chciałem 195/55r14 bo są

> drogie w h... Ja kupiłem nowe dunlopy sp 01 za 44 euro sztuka więc chyba rachunek jest prosty

> i mam seryjne ogumienie

> Proszę oto link do info producenta

> http://www.chevrolet.de/images/pdf/reifen/Lacetti_Nubira_Bereifung_EGBE_Juni2010.pdf

No to worek cementu do bagaznika na stale i troche lepiej sie bedzie prowadzic na tych 175/70 R14.

Na pewno tez warto sparwdzic cale zawieszenie przy zakupie samochodu sprowadzanego z wskazaniem na liczniku ponad 150kkm.

Ja tylko powiem ze jak sie przesiadlem z Astry II na Lacetti z oponami nawet 195/55 R15 musialem nauczyc sie pokory jazdy szczegolnie na łukach i na mokrej drodze. Raz o malo na trasie Zawiercie - Jedrzejów o mało z trasy nie wypadłem, a Astra na luku mozna było jechac ponad 100km/h tutaj był duzy problem. Ale na wakacje w pelni obciazone duzo lepiej sie prowadzilo, sprzedalem samochód zakupiony w salonie przy przebiegu 83.000km, wiec nie wiem jak sie prowadzi przy przebiegu ponad 150 tysi. BTW Astra miala ponad 180 tysi i wciaz miala oryginalne zawieszenie.

Napisano

> Ja pytałem tylko co może być przyczyną bujania i uciekania tyłu na zakrętach a tu zeszło na to

> jakie opony powinny być w tym aucie więc udowadniam że ogumienie jest na 100% seryjne i takie

> powinno być. czy to rozmiar jest winny bujaniu tego nie wiem ale myślę że jeśli producent

> zaleca takie to nie powinno być problemów? Proszę o porady może ktoś miał coś takiego i

> powymieniał coś i pomogło?

A czy zauważyłeś porady, żeby udać się do mechanika i sprawdzić zawieszenie?

Napisałem to dwa razy, bo przy takim przebiegu to już wiele mogło się zużyć. Nikt Ci na odległość nie powie czy masz zużyte amortyzatory, albo czy masz luzy. Musisz to sprawdzić sam, albo z mechanikiem.

A opony też swoje dodają... (pomimo że rozmiar dozwolony przez producenta 270751858-jezyk.gif )

Napisano
  • Autor

> A czy zauważyłeś porady, żeby udać się do mechanika i sprawdzić zawieszenie?

> Napisałem to dwa razy, bo przy takim przebiegu to już wiele mogło się zużyć. Nikt Ci na odległość

> nie powie czy masz zużyte amortyzatory, albo czy masz luzy. Musisz to sprawdzić sam, albo z

> mechanikiem.

> A opony też swoje dodają... (pomimo że rozmiar dozwolony przez producenta )

Ok podjadę do mechanika i powie mi co i jak mam nadzieję. A co do astry Ii to też miałem to auto i na oponach 185/65R15 jechalo sie ok to prawda. też się dziwiłem jak kupowałem auto że takie dośc duże kombi i ma seryjnie 14-stki. Nie jezdze szybko ale faktycznie na zakretach trzeba uważać ale ostatnio jechałem dość ostry zakret 100km/h i tylko słychać było szum opon dunlop to dunlop:)) Auto nie jest sprowadzone tylko kupione w Niemczech od drugiej włascicielki ale niestety nie potrafiła powiedzieć czy rozrząd wymieniany był ,olej itp

Napisano

> Po tonie widzę, że wiesz lepiej, więc czy ma sens pytanie na forum?

> a 185/65 szersze i chyba lepsze też są, a napewno nie droższe. no ale Ty wiesz lepiej

Tylko, ze ty tez sie niepotrzebnie unosisz.

Ja tez mam w papierach belgijskich wpisana homologacje na 14", wiec to normalny rozmiar dla Lacetti i kolega kupil jedne z dopuszczonych felg/opon/kol.

Chcial przyoszczedzic to fakt, ale nie zrobil nic co by wykraczalo poza dopuszczalne papierologia, a Ty mu piszesz, ze felgi z innego auta zaklada, a mimo to opony spoza homologacji proponujesz.

Albo rybka, albo pipka, trzeba sie zdecydowac co doradzac.

EDIT. Widze, ze jednak sie lapia w homo, jest ich tam znacznie wiecej niz w mojej icon_eek.gif

Napisano

> Tylko, ze ty tez sie niepotrzebnie unosisz.

> Ja tez mam w papierach belgijskich wpisana homologacje na 14", wiec to normalny rozmiar dla Lacetti

> i kolega kupil jedne z dopuszczonych felg/opon/kol.

> Chcial przyoszczedzic to fakt, ale nie zrobil nic co by wykraczalo poza dopuszczalne papierologia,

> a Ty mu piszesz, ze felgi z innego auta zaklada, a mimo to opony spoza homologacji

> proponujesz.

> Albo rybka, albo pipka, trzeba sie zdecydowac co doradzac.

Ale w instrukcji do lacetti są opony 185/65R14 o takich też piszę, takie też są homologowane. O felgach z innego samochodu też nie piszę. Więc o co chodzi?niewiem.gif

OK, widzę co dopisałeś (edycja) ok.gif Byłem szybszy smile.gif

Napisano

> Ja pytałem tylko co może być przyczyną bujania i uciekania tyłu na zakrętach a tu zeszło na to

> jakie opony powinny być w tym aucie więc udowadniam że ogumienie jest na 100% seryjne i takie

> powinno być. czy to rozmiar jest winny bujaniu tego nie wiem ale myślę że jeśli producent

> zaleca takie to nie powinno być problemów? Proszę o porady może ktoś miał coś takiego i

> powymieniał coś i pomogło?

Niestety ale raczej tak bedzie na tych kolach co masz.

Moja Fabia kombi na homologowanych zyletkach 165/70/14 tez sie buja jak statek na oceanie, zaloze 185/60/14 i od razu inne auto.

Poprostu zycie wskazuje na to, ze Lacetti to jednak kawal zelastwa i na zyletkach zle sie sprawuje.

Swoim w HB jezdzilem juz na 195/50/15, 195/55/15 i 185/60/15 i wbrew temu co inni pisza roznica w zachowaniu auta jest dla mnie znacznie odczuwalna.

Napisano

> Ale w instrukcji do lacetti są opony 185/65R14 o takich też piszę, takie też są homologowane. O

> felgach z innego samochodu też nie piszę. Więc o co chodzi?

W mojej homo ich chyba nie bylo (sprawdze), dlatego edytowalem.

Z felgami to cos sam se musialem dopowiedziec rotfl.gif

20.GIF

Napisano

> Niestety ale raczej tak bedzie na tych kolach co masz.

> Moja Fabia kombi na homologowanych zyletkach 165/70/14 tez sie buja jak statek na oceanie, zaloze

> 185/60/14 i od razu inne auto.

> Poprostu zycie wskazuje na to, ze Lacetti to jednak kawal zelastwa i na zyletkach zle sie sprawuje.

> Swoim w HB jezdzilem juz na 195/50/15, 195/55/15 i 185/60/15 i wbrew temu co inni pisza roznica w

> zachowaniu auta jest dla mnie znacznie odczuwalna.

zgaduję: super prowadzenie 195/50, ok 195/55, słabe 185/60?

Napisano

> Auto nie jest sprowadzone tylko kupione w Niemczech od drugiej włascicielki ale

> niestety nie potrafiła powiedzieć czy rozrząd wymieniany był ,olej itp

Dlatego po takim niepewnym zakupie wymieniam wszystko co eksploatacyjne + rozrzad + z reguly zawieszenie bo i tak przewaznie wywalone jest.

Inwestycja na starcie, ale potem na dlugo spokoj.

Po zakupie niepewnego Lacetti zrobilem rozrzad hamulce i eksploatacje, zawiecha do tej pory OK i wydaje sie fabryczna byc, mimo ze przebieg pewnie nie mniejszy niz Twoj.

Napisano

> zgaduję: super prowadzenie 195/50, ok 195/55, słabe 185/60?

Na asfaltach innej opcji nie ma, tyle ze mi w teren te ostatnie pasuja wiec na kompromis trzeba bylo isc.

Napisano
  • Autor

> Dlatego po takim niepewnym zakupie wymieniam wszystko co eksploatacyjne + rozrzad + z reguly

> zawieszenie bo i tak przewaznie wywalone jest.

> Inwestycja na starcie, ale potem na dlugo spokoj.

> Po zakupie niepewnego Lacetti zrobilem rozrzad hamulce i eksploatacje, zawiecha do tej pory OK i

> wydaje sie fabryczna byc, mimo ze przebieg pewnie nie mniejszy niz Twoj.

No i będę musiał tak zrobić. Ostatnio wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów i widziałem pasek rozrządu( dla mnie wygląda ok żadnego spaciałego materiału). A jeśli kolega może podpowiedzieć to jakie klocki ,rozrząd i zawieszenie kupowałeś? Ja znalazłem rozrząd na allegro za 138zł z pompą wody. Cena mała i dlatego obawiam się o jakość. Pasek jest Gates ale rolki jakies" no name"

Napisano
  • Autor

> Tylko, ze ty tez sie niepotrzebnie unosisz.

> Ja tez mam w papierach belgijskich wpisana homologacje na 14", wiec to normalny rozmiar dla Lacetti

> i kolega kupil jedne z dopuszczonych felg/opon/kol.

> Chcial przyoszczedzic to fakt, ale nie zrobil nic co by wykraczalo poza dopuszczalne papierologia,

> a Ty mu piszesz, ze felgi z innego auta zaklada, a mimo to opony spoza homologacji

> proponujesz.

> Albo rybka, albo pipka, trzeba sie zdecydowac co doradzac.

> EDIT. Widze, ze jednak sie lapia w homo, jest ich tam znacznie wiecej niz w mojej

Dokłądnie kolego. Jeśli w Briefie mam 175/70R14 to takie mają być albo 185/65R14 albo 195/55R14. Wybrałem takie ze względu na cenę o połowę mniejszą od 195. Pozatym w jakby było auto w Polsce zarejestrowane to bym wsadził 185/65R15 bo takie mogłem tanio kupić ale niestety Niemcy to nie Polska i tak jak masz w dowodzie rej opony to na takich musisz jezdzić nawet indeks prędkości musi się zgadzać:)

Napisano

buja... bo jednak "ten typ tak ma"

2. Bo to kombi

3. Worka cementu nie trzeba - bo jest instalacja gazowa (+50kg), u mnie po instalacji w zasadzie lepiej się prowadzi.

4. po 170 tys. czas na wymianę zawieszenia (jeśli jeszcze nie było)

5. Opony 195/55/r15 kup w Polsce, zmieścisz się w 800-900zł na euro to chyba 200.

6. jeśli szukasz rozwiązania typu "podwiązać drutem, docisnąć butem" to nie to forum

Napisano
  • Autor

> buja... bo jednak "ten typ tak ma"

> 2. Bo to kombi

> 3. Worka cementu nie trzeba - bo jest instalacja gazowa (+50kg), u mnie po instalacji w zasadzie

> lepiej się prowadzi.

> 4. po 170 tys. czas na wymianę zawieszenia (jeśli jeszcze nie było)

> 5. Opony 195/55/r15 kup w Polsce, zmieścisz się w 800-900zł na euro to chyba 200.

> 6. jeśli szukasz rozwiązania typu "podwiązać drutem, docisnąć butem" to nie to forum

Dzięki za dobre rady ale wolę 175/70R14 dunlopa niz 195/55R15 za 800 made in China np: nankang i inne g... Miałem i przerabiałem, dziękuję. Nie sądzę że opony cokolwiek mają do tego bo po pierwsze:

-między 175/70R14 a 195/55R15 jest tylko różnica ok 2cm na obwodzie

- pozatym mam hyundaia lantre kombi podobne gabaryty co nubira i mam 175/65R14 i prowadzi się normalnie

Temat opon zamykamy.

Proszę tylko o info Jaki rozrząd kupić? Czy warto kupować ten po 138zł na allegro? Elementy zawieszenia typu amortyzatory i koncowki stabilizatora itp wymienię sobie sam.

Pozatym kolego zaręczam Cię że ceny opon w Niemczech a w Polsce są zbliżone a często w Niemczech są tańsze no chyba że chcesz kupować nalewki z Polski.

Napisano

> Czy warto kupować ten po 138zł na allegro?

Pod warunkiem, że lubisz ryzyko i masz kasę na remont silnika no.gif

Lepiej kupić GM'a i mieć spokój niż się zastanawiać: pęknie, nie pęknie, zatrze się, nie zatrze....

Ja po ostatniej wymianie łącznika stabilizatora, gdzie był wstawiony zamiennik (teknorot chyba), mam dość tanich zamienników. W zamienniku nie było nakrętki centrującej i trzeba było cudować z szlifierką żeby przeciąć nakrętkę która łączy łącznik z stabilizatorem (a jest tam ciężkie dojście, zarówno kątówką jak i palnikiem).

Napisano
  • Autor

> Pod warunkiem, że lubisz ryzyko i masz kasę na remont silnika

> Lepiej kupić GM'a i mieć spokój niż się zastanawiać: pęknie, nie pęknie, zatrze się, nie zatrze....

> Ja po ostatniej wymianie łącznika stabilizatora, gdzie był wstawiony zamiennik (teknorot chyba),

> mam dość tanich zamienników. W zamienniku nie było nakrętki centrującej i trzeba było cudować

> z szlifierką żeby przeciąć nakrętkę która łączy łącznik z stabilizatorem (a jest tam ciężkie

> dojście, zarówno kątówką jak i palnikiem).

No ja tez ostatnio w hyundaiu wymieniałem z mechanikiem łożysko z przodu i też kupiłem zamiennik i był bez śróby oraz pierścienia zabezpieczającego.

A ten łącznik wymieniałeś z tyłu? z tego co zauważyłem to są one plastikowe??

Napisano

> Proszę tylko o info Jaki rozrząd kupić?

Ja mam założony zestaw INA teraz + pompa wody hepu.

Napisano

> A jeśli kolega może podpowiedzieć

> to jakie klocki ,rozrząd i zawieszenie kupowałeś? Ja znalazłem rozrząd na allegro za 138zł z

> pompą wody. Cena mała i dlatego obawiam się o jakość. Pasek jest Gates ale rolki jakies" no

> name"

Niestety nie powiem Ci, bo zdalem sie ze wszystkim na zaufanego mechanika.

W rozrzad z allegro jednak balbym sie isc.

Napisano

> -między 175/70R14 a 195/55R15 jest tylko różnica ok 2cm na obwodzie

> - pozatym mam hyundaia lantre kombi podobne gabaryty co nubira i mam 175/65R14 i prowadzi się

> normalnie

> Temat opon zamykamy.

Jak zamykamy, to zamykamy, ale do prowadzenia to nie tylko srednica/obwod/szerokosc samej opony sie liczy.

Napisano

> No ja tez ostatnio w hyundaiu wymieniałem z mechanikiem łożysko z przodu i też kupiłem zamiennik i

> był bez śróby oraz pierścienia zabezpieczającego.

> A ten łącznik wymieniałeś z tyłu? z tego co zauważyłem to są one plastikowe??

Z przodu, wytrzymał 20kkm.

A z rozrządem, to po tym jak pękł mi pasek w accencie wolę nie ryzykować icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

dzisiaj jechalem i zaczęło coś stukać delikatnie z prawej tył. na postoju zacząłem bujać autem i odgłos dochodzi dokłądnie spod zy ktoś sam już wymieniał? Jakie części odrazu tam przy okazji z tyłu wymienić? Dziękuję za pomocne odpowiedzi. confused.gif

Napisano

Jeśli przy bujaniu coś metalicznie tlucze to moga być łączniki stabilizatora. Najlepiej i najtaniej zacząć od nich, troche pojezdzić i badać dalej.

Napisano

Jeśli dobrze policzyłem jest to już piąta porada, żeby jechać do mechanika, lub do SKP

Dasz się wreszcie namówić? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze policzyłem jest to już piąta porada, żeby jechać do mechanika, lub do SKP

> Dasz się wreszcie namówić?

Ok zamykamy temat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.