Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzedaz auta na fv a vat

Featured Replies

Napisano

auto w lizingu na firme , spłacam , i chce od razu sprzedac

1 auto cięzarowe z tzw kratka

2 auto osobowe

sprzedaje, wystawiam fv na xxx i jak wyglada sprawa z vatem? oba zwolniony vat ? czy jakis czas musza jeszcze jezdzic by był zwolniony? od faktury dochodowy 19% od netto trzeba zaplacic?

przy okazji zapytam czy jak kupuje opony na auto firmowe to vat odliczam?

Napisano

> auto w lizingu na firme , spłacam , i chce od razu sprzedac

> 1 auto cięzarowe z tzw kratka

> 2 auto osobowe

> sprzedaje, wystawiam fv na xxx i jak wyglada sprawa z vatem? oba zwolniony vat ? czy jakis czas

> musza jeszcze jezdzic by był zwolniony? od faktury dochodowy 19% od netto trzeba zaplacic?

> przy okazji zapytam czy jak kupuje opony na auto firmowe to vat odliczam?

ja odliczam,

IMO jak auto jest na firme to od napraw i czesci sie odlicza vat niezaleznie od czy od paliwa tez.

no chyba ze dzialalnosc wogole zwolniona z VAT, ale Ciebie to AFAIR nie dotyczy...

Napisano

> sprzedaje, wystawiam fv na xxx i jak wyglada sprawa z vatem? oba zwolniony vat ?

ciężarówka na pewno pełny vat, osobówka chyba też - bo coś tam odliczałeś.

> od faktury dochodowy 19% od netto trzeba zaplacic?

Potraktuj jak normalną fakturę przychodową.

Pamiętaj o jednej bardzo ważnej kwestii - jak sprzedajesz auto jako dz.gosp. to obowiązuje Cię rękojmia.

Tak.

Napisano

Jeżeli w czasie leasingu odliczyłeś sobie cały vat to przy sprzedaży naliczasz vat z faktury i płacisz do skarbowego.

> 2 auto osobowe

Jeżeli w czasie leasingu nie odliczyłeś całego vatu (a odliczyłeś pewnie 60% max 6000) to sprzedaż taka jest zwolniona z vatu czyli wystawiasz fakturę ze zwolnieniem z vatu.

edit: Tu jeszcze jest jakiś warunek żeby auto było uzywane (czyli przynajmniej 6 miesięcy). I są różne interpretacje. Jedne że Ty musisz być jego właścicielem przez 6 miesięcy. Inne że auto po prostu musi być używane przez 6 miesięcy.

Jeżeli auto usuniesz ze swoich środków trwałych i potem chcesz sprzedać do do 5 lat od tego momentu i tak musisz wystawić fv. Po upływie 5 lat możesz sprzedać na umowę k-s.

W obu przypadkach od netto płacisz 18% dochodowego.

Wszystkie graty i naprawy osobówki można odliczyć 100% vat. Tylko od paliwa nie.

Zaraz ktoś pewnie to wszystko uściśli zlosnik.gif

-- edit --

Zresztą: google

Napisano

> ciężarówka na pewno pełny vat, osobówka chyba też - bo coś tam odliczałeś.

Ale nie odliczył całego vatu tylko 60%. I to w połączeniu z drugim warunkiem (auta używanego 6 miesięcy) upoważnia do zwolnienia z vat przy sprzedaży osobówki.

Quote:

Sprzedaż samochodu wykupionego z leasingu może podlegać zwolnieniu z opodatkowania wówczas, gdy zostaną spełnione następujące przesłanki:

- samochód spełnia kryteria do uznania go za towar używany,

-
przy jego nabyciu nie przysługiwało nabywcy prawo do odliczenia VAT. Zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 5 rozporządzenia w sprawie VAT warunek ten zostaje spełniony również w sytuacji, gdy nabywcy przysługiwało ograniczone prawo do odliczenia VAT, czyli 60% podatku naliczonego, nie więcej jednak niż 6000 zł, jeżeli samochód jest towarem używanym (art. 43 ust. 2 pkt 2 ustawy o VAT).

DEFINICJA

Od 1 grudnia 2008 r. towar używany - to ruchomości, których okres używania przez podatnika dokonującego ich dostawy wyniósł co najmniej pół roku po nabyciu prawa do rozporządzania tymi towarami jak właściciel.

Oznacza to, że 6-miesięczny okres używania w omawianej sytuacji należy liczyć od dnia nabycia samochodu na podstawie umowy kupna-sprzedaży, a nie od dnia przyjęcia go do używania na podstawie umowy leasingu operacyjnego.

źródło

Napisano
  • Autor

> Jeżeli w czasie leasingu odliczyłeś sobie cały vat to przy sprzedaży naliczasz vat z faktury i

> płacisz do skarbowego.

> Jeżeli w czasie leasingu nie odliczyłeś całego vatu (a odliczyłeś pewnie 60% max 6000) to sprzedaż

> taka jest zwolniona z vatu czyli wystawiasz fakturę ze zwolnieniem z vatu.

> edit: Tu jeszcze jest jakiś warunek żeby auto było uzywane (czyli przynajmniej 6 miesięcy). I są

> różne interpretacje. Jedne że Ty musisz być jego właścicielem przez 6 miesięcy. Inne że auto

> po prostu musi być używane przez 6 miesięcy.

> Jeżeli auto usuniesz ze swoich środków trwałych i potem chcesz sprzedać do do 5 lat od tego momentu

> i tak musisz wystawić fv. Po upływie 5 lat możesz sprzedać na umowę k-s.

> W obu przypadkach od netto płacisz 18% dochodowego.

> Wszystkie graty i naprawy osobówki można odliczyć 100% vat. Tylko od paliwa nie.

> Zaraz ktoś pewnie to wszystko uściśli

> -- edit --

> Zresztą: google

czyli człowiek sie cieszy z kratki ze moze odliczyc pełny vat a pozniej płacze ze musi zapłacic przy sprzedazy confused.gif

a nie mozna wykupic z lizingu na osobe prywatna przerobic na osobowy i sprzedac na umowe k-s bez vatu juz?

Napisano

> W obu przypadkach od netto płacisz 18% dochodowego.

Ale od jakiej kwoty?

Tej, która jest na fakturze czy tylko różnicy pomiędzy kwotą na fakturze a tą częścią, która już została zamortyzowana (sprzedaję za 10000 a amortyzacja była dopiero na 7200 = 2800) ?

Napisano

Czyli dopiero po wykupieniu? Teraz wykupujesz?

Jak kupujesz teraz - to nie jest ciężarowe (i nie ma znaczenia, jak kwalifikowało się u poprzedniego właściciela).

> sprzedaje, wystawiam fv na xxx i jak wyglada sprawa z vatem?

Jeżeli w momencie nabycia (nie leasingowania) przysługiwało prawo (w związku z wyrokiem Magoora to bardzo ryzykowne sformułowanie - bo na jego podstawie wychodzi, że prawo przysługiwało dla osobówek przez długi okres gdy fiskus twierdził, że nie przysługuje) do odliczenia całości VAT - VAT 23%.

Jeżeli w momenie nabycia nie przysługiwało prawo do odliczenia całości VAT, to są dwie sytuacja:

1. Samochód w rozumieniu VAT nowy = 23% VAT

2. Samochód w rozumieniu VAT używany = zw.

Używany - to sprzedawca używał przynajmniej pół roku (poprzedni właściciel mógł go używać i 50 lat - dla "nowego" właściciela, przy szybszej sprzedaży, będzie to nowe auto).

> musza jeszcze jezdzic by był zwolniony? od faktury dochodowy 19% od netto trzeba zaplacic?

Dochodowy płacisz od dochodu. Nie od faktury.

Jak służą sprzedaży opodatkowanej VAT to tak.

Napisano

> czyli człowiek sie cieszy z kratki ze moze odliczyc pełny vat a pozniej płacze ze musi zapłacic

> przy sprzedazy

> a nie mozna wykupic z lizingu na osobe prywatna przerobic na osobowy i sprzedac na umowe k-s bez

> vatu juz?

Raczej nie. Musiał byś używać auto prywatnie do upływu 5 lat od końca roku kalendarzowego w którym usunąłeś go ze środków trwałych. Chyba. Nie jestem księgowym zlosnik.gif

Dlatego IMO kratka jest dobra jak sprzedajesz jedno auto i od razu kupujesz drugie. Wtedy przychód ze sprzedaży jakoś tam kompensuje się podatkowo z kosztem zakupu nowego (pierwszej raty). I tak w kółko. Nie mówię nawet od vat od paliwa zlosnik.gif

Napisano

> Pamiętaj o jednej bardzo ważnej kwestii - jak sprzedajesz auto jako dz.gosp. to obowiązuje Cię

> rękojmia.

A skąd będzie wiadomo, że to sprzedaje dz.gosp. a nie osoba prywatna Jan Kowalski? Faktura VAT o tym mówi?

Napisano

> Ale od jakiej kwoty?

> Tej, która jest na fakturze czy tylko różnicy pomiędzy kwotą na fakturze a tą częścią, która już

> została zamortyzowana (sprzedaję za 10000 a amortyzacja była dopiero na 7200 = 2800) ?

Nie wiem. IMO od dochodu w miesiącu. To co na fakturze to Twój przychód. Nie wiem co z amortyzacją.

Napisano

> A skąd będzie wiadomo, że to sprzedaje dz.gosp. a nie osoba prywatna Jan Kowalski?

Rękojmia z KC działa, gdy sprzedawca ma DG.

Przy sprzedaży konsumenckiej działa zamiast KC Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów. Ale rękojmia jest i tak, i tak (tylko na innej podstawie).

> Faktura VAT o

> tym mówi?

Owszem. Sprzedawca będący VATowcem ma obowiązek wystawić fakturę.

Napisano

> Ale od jakiej kwoty?

Od dochodu (narastająco w danym roku - ujmujesz wszystkie koszty podatkowe i wszystkie przychody).

> Tej, która jest na fakturze czy tylko różnicy pomiędzy kwotą na fakturze

Nie rozliczasz transakcji, lecz okresy. Więc sumujesz wszystkie faktury zakupowe, kosztowe (oraz koszty inne, niż zafakturowane - np. amortyzację czy RMK w danym okresie) i od różnicy liczysz podatek.

Napisano

> osoba prywatna Jan Kowalski?

Osoba prywatna Jan Kowalski nie wystawi FV.

Napisano

> Jeżeli auto usuniesz ze swoich środków trwałych i potem chcesz sprzedać do do 5 lat od tego momentu

> i tak musisz wystawić fv. Po upływie 5 lat możesz sprzedać na umowę k-s.

Co jezeli zlikwiduje DG w ciagu tych 5 lat, zwykla umowa i podatek w rozliczeniu rocznym?

Napisano

Za mało szmocy grinser006.gif

Jedyna ciekawa opcja, to jeśli działalność jest jednoosobowa to można (zapytać swojego leasingodawcy) wykupić na "osobę prywatną", po pół roku sprzedać i nie zapłacić podatków.

Reszta opcji płać i płacz zlosnik.gif

Napisano

> Co jezeli zlikwiduje DG w ciagu tych 5 lat, zwykla umowa i podatek w rozliczeniu rocznym?

Pojęcia nie mam.

Napisano

> Jedyna ciekawa opcja, to jeśli działalność jest jednoosobowa to można (zapytać swojego

> leasingodawcy) wykupić na "osobę prywatną", po pół roku sprzedać i nie zapłacić podatków.

> Reszta opcji płać i płacz

Wykupujesz normalnie, na firmę i usuwasz od razu ze środków trwałych firmy. Przy jednoosobowej DG i tak rejestrujesz na osobę fizyczną. Czekasz pół roku i sprzedajesz na umowe k-s bez vatu, dochodowego, tylko pcc.

Tylko chyba jest taki haczyk żeby nie księgować w koszty faktury zakupu (tej z kwotą wykupu z leasingu) ale tego nie jestem pewien. Dlatego dobrze jest jak koszt wykupu jest najniższy (np. 1%).

Napisano
  • Autor

> Wykupujesz normalnie, na firmę i usuwasz od razu ze środków trwałych firmy. Przy jednoosobowej DG i

> tak rejestrujesz na osobę fizyczną. Czekasz pół roku i sprzedajesz na umowe k-s bez vatu,

> dochodowego, tylko pcc.

> Tylko chyba jest taki haczyk żeby nie księgować w koszty faktury zakupu (tej z kwotą wykupu z

> leasingu) ale tego nie jestem pewien. Dlatego dobrze jest jak koszt wykupu jest najniższy (np.

> 1%).

jest 1% , czyli wykupuje na os prywatna, jezdze jeszcze 6mcy i sprzedaje na umowe k-s bez podatków . czy moze to ktos jeszcze potwierdzic?

Napisano

> jest 1% , czyli wykupuje na os prywatna, jezdze jeszcze 6mcy i sprzedaje na umowe k-s bez podatków

> . czy moze to ktos jeszcze potwierdzic?

Jak wykupujesz to dostajesz od firmy leasingowej fv i umowę. W wydziale komunikacji rejestrujesz na siebie. W swojej DG zdejmujesz ze środków trwałych. Jeździsz 6 mcy prywatnie i sprzedajesz wystawiając fv zwolnioną z vat. Cała wartość netto idzie w dochód (ma wpływ na 18% podatek dochodowy).

Na umowę k-s (bez fv) bez podatków to możesz sprzedać po 5 latach od usunięcia ze środków trwałych w swojej firmie.

Dopytaj się jeszcze dokładnie (może ktoś coś doda tutaj). Ja się nie bardzo wyznaję, piszę jak mi doradziła księgowa.

Napisano

> Jak wykupujesz to dostajesz od firmy leasingowej fv i umowę. W wydziale komunikacji rejestrujesz na

> siebie. W swojej DG zdejmujesz ze środków trwałych.

A kiedy do niej trafił? Jak samochód został zakupiony na firmę, to po przekazaniu na cele osobiste musi minąć 6 lat.

> Na umowę k-s (bez fv) bez podatków to możesz sprzedać po 5 latach od usunięcia ze środków trwałych

> w swojej firmie.

Osoba fizyczna będąca VATowcem wystawia fakturę nawet, jak sprzedaje prywatny samochód.

Napisano

> A kiedy do niej trafił? Jak samochód został zakupiony na firmę, to po przekazaniu na cele osobiste

> musi minąć 6 lat.

Do czego trafił? Ewidencji środków trwałych?

> Osoba fizyczna będąca VATowcem wystawia fakturę nawet, jak sprzedaje prywatny samochód.

Hmm.

Nie będę się sprzeczał ale jest taka opcja: Kupno samochdu od firmy może skutkować PCC

Quote:

Problem może się pojawić, gdy sprzedawcą jest osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą. Dlaczego? Ponieważ osoba ta jednocześnie prowadzi firmę, jak również gromadzi swój majątek prywatny. I w tym przypadku opodatkowanie kupującego PCC uzależnione jest od tego, czy sprzedawca sprzedaje towar lub majątek (np. samochód) prywatny czy firmowy.

Quote:

Maciej Zaręba, doradca podatkowy w Firmie Doradczej KPMG, tłumaczy, że aby transakcja nie podlegała PCC, sprzedawca w odniesieniu do tej konkretnej czynności sprzedaży musi działać jako podatnik VAT.

Fakt, że sprzedawca jest podatnikiem VAT w ogóle, jest niewystarczający. Aby nastąpiło wyłączenie rozpatrywanej transakcji z PCC, przedsiębiorca musi sprzedawać towar lub majątek, który nabył z przeznaczeniem do działalności handlowej, a nie swój majątek prywatny, który został kupiony na własne potrzeby; tłumaczy ekspert.

Jeżeli coś namotałem to popraw bo to nie moja działka. Mi księgowa mówi co mam robić (niekoniecznie dobrze) zlosnik.gif

Napisano

> Do czego trafił? Ewidencji środków trwałych?

Tak.

> Quote:

> Maciej Zaręba, doradca podatkowy w Firmie Doradczej KPMG, tłumaczy, że aby transakcja nie podlegała

> PCC, sprzedawca w odniesieniu do tej konkretnej czynności sprzedaży musi działać jako podatnik

> VAT.

> Fakt, że sprzedawca jest podatnikiem VAT w ogóle, jest niewystarczający. Aby nastąpiło wyłączenie

> rozpatrywanej transakcji z PCC, przedsiębiorca musi sprzedawać towar lub majątek, który nabył

> z przeznaczeniem do działalności handlowej, a nie swój majątek prywatny, który został kupiony

> na własne potrzeby; tłumaczy ekspert.

> Jeżeli coś namotałem to popraw bo to nie moja działka. Mi księgowa mówi co mam robić (niekoniecznie

> dobrze)

I utożsamiasz, że istnienie PCC powoduje, że VATowiec, sprzedający prywatny samochód (nie będący majątkiem używanym w firmie) może wystawić rachunek?

To, czy podatnik VAT sprzedaje coś prywatnego czy "firmowego" nie wpływa na to, czy wystawia rachunek, czy fakturę - jak już coś wystawia, to musi to być faktura (osobna kwestia, to z jaką stawką VAT, jak to ewidencjonuje i opodatkowuje).

Napisano

> Tak.

Do środków trwałych może trafić jeżeli podatnik przy wykupowaniu samochodu z leasingu nie chciał go od razu sprzedawać tylko używać w firmie. A potem się rozmyślił.

> I utożsamiasz, że istnienie PCC powoduje, że VATowiec, sprzedający prywatny samochód (nie będący

> majątkiem używanym w firmie) może wystawić rachunek?

> To, czy podatnik VAT sprzedaje coś prywatnego czy "firmowego" nie wpływa na to, czy wystawia

> rachunek, czy fakturę - jak już coś wystawia, to musi to być faktura (osobna kwestia, to z

> jaką stawką VAT, jak to ewidencjonuje i opodatkowuje).

Czyli jak będę chciał sprzedać prywatną wanienkę do kąpania niemowlaków lub komplet sztućców które dostałem w prezencie ślubnym to będąc podatnikiem vat muszę wystawić do tego fakturę?

Czy dotyczy tylko samochodów?

Daj jakiegoś linka z taką wykładnią. Moja księgowa jest w szpitalu i nie chcę jej gitary zawracać żeby się dowiedzieć.

Ewentualnie priv żeby nie zaśmiecać MK.

Napisano

> Do środków trwałych może trafić jeżeli podatnik przy wykupowaniu samochodu z leasingu nie chciał go

> od razu sprzedawać tylko używać w firmie. A potem się rozmyślił.

Więc po przekazaniu na prywatne potrzeby musi odczekać 6 lat.

> Czyli jak będę chciał sprzedać prywatną wanienkę do kąpania niemowlaków lub komplet sztućców które

> dostałem w prezencie ślubnym to będąc podatnikiem vat muszę wystawić do tego fakturę?

Jeżeli nabywca będzie domagał się rachunku - to zamiast tego wystawiasz fakturę.

> Czy dotyczy tylko samochodów?

Wszystkiego. Dosyć częste gdy przedsiębiorca wynajmuje komuś swoje prywatne mieszkanie - wtedy często najemca (zwłaszcza, jak sam prowadzi DG) domaga się rachunku. I od VATowca takiego nie dostaje - dostaje fakturę.

> Daj jakiegoś linka z taką wykładnią. Moja księgowa jest w szpitalu i nie chcę jej gitary zawracać

> żeby się dowiedzieć.

Że podatnik VAT nie może wystawiać rachunków?

> Ewentualnie priv żeby nie zaśmiecać MK.

Napisano

> Osoba fizyczna będąca VATowcem wystawia fakturę nawet, jak sprzedaje prywatny samochód.

Kazdy yikes.gif, nawet kupiony na umowe K-S i nie bedacy nigdy srodkiem trwalym (znaczy sie moj 2-gi w 100% prywatny pojazd).

Napisano

> Więc po przekazaniu na prywatne potrzeby musi odczekać 6 lat.

Zgadza się.

> Jeżeli nabywca będzie domagał się rachunku - to zamiast tego wystawiasz fakturę.

A jak się nie będzie domagał faktury? Jeżeli zadowoli się umową k-s i zależnie od kwoty rejestruje w US albo nie?

> Że podatnik VAT nie może wystawiać rachunków?

Że musi wystawić fakturę a nie może sprzedać na umowę k-s sprzedając ruchomość prywatną nigdy nie używaną w DG.

Napisano

> A jak się nie będzie domagał faktury? Jeżeli zadowoli się umową k-s i zależnie od kwoty rejestruje

> w US albo nie?

To nie dostanie faktury.

> Że musi wystawić fakturę a nie może sprzedać na umowę k-s sprzedając ruchomość prywatną nigdy nie

> używaną w DG.

Umowa nie jest zamiast faktury. Umowa jest zawsze (pisemna albo ustna). Faktura bywa czasami - to zupełnie osobna kwestia. Kupujesz papierosy w kiosku - zawierasz umowę. Chcesz fakturę - jak kiosk jest VATowcem to dostajesz. Jak nie jest - dostajesz rachunek.

Napisano

> To nie dostanie faktury.

> Umowa nie jest zamiast faktury. Umowa jest zawsze (pisemna albo ustna). Faktura bywa czasami - to

> zupełnie osobna kwestia. Kupujesz papierosy w kiosku - zawierasz umowę. Chcesz fakturę - jak

> kiosk jest VATowcem to dostajesz. Jak nie jest - dostajesz rachunek.

Czyli jednak jak sprzedaję samochód prywatny (czy to nigdy nie używany w firmie czy po 6 latach od przekazania z firmy na potrzeby prywatne) mogę ale nie muszę wystawić faktury jako czynny podatnik vat. I sprzedaż taka zwolniona przedmiotowo z vat (auto używane pół roku + osobówka czyli nie odliczony w całości vat tylko max 60%/6000zł) i z PIT (sprzedaż nie związana z działalnością lub 6 lat po wycofaniu ze śr.tr.) może być wtedy opodatkowana jedynie PCC a jedynym dokumentem potwierdzającym sprzedaż może być umowa k-s.

Bo z Twoich wypowiedzi do tej pory rozumiałem że jako podatnik VAT sprzedając coś prywatnego czy chcę czy nie chcę muszę wystawić fakturę.

Quote:

> Na umowę k-s (bez fv) bez podatków to możesz sprzedać po 5 latach od usunięcia ze środków trwałych

> w swojej firmie.

Osoba fizyczna będąca VATowcem wystawia fakturę nawet, jak sprzedaje prywatny samochód.

Napisano

> Bo z Twoich wypowiedzi do tej pory rozumiałem że jako podatnik VAT sprzedając coś prywatnego czy

> chcę czy nie chcę muszę wystawić fakturę.

Nadinterpretowywujesz. Nigdzie nie pisałem, że musisz wystawić fakturę ZAWSZE. Nikt nie ma obowiązku wystawiania faktury ZAWSZE (może być paragon, może być faktura, czasami może być nic). Fakturę wystawia się na żądanie nabywcy. Podobnie rachunek.

Jako podatnik VAT nie masz prawa wystawić rachunku - więc na żądanie nabywcy wystawiasz fakturę (niezależnie od tego, co sprzedajesz, czy z majątku prywatnego, czy firmowego).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.