Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 cdti Po wywaleniu dpf nadal przybywa oleju

Featured Replies

Napisano

postanowilem napisac tutaj po sasiedzku bo silnik z ktorym mamy problemy jest fiata, moze ktos z was pomoze, na forum vectry nikt nic nie poradzil, a mianowicie silnik 1,9 120KM po usunieciu dpf i przeprogramowaniu kompa nadal przybywa oleju, we wszystkich postach jest glowna przyczyna dpf, ale tego juz nie ma, to moze byc w takim razie jazda miejska, wtryski, uszczelnienia pompek?? czy jeszcze cos innego, filtra fizycznie juz nie bylo jak kupilem auto, zamiast wkladu magiki rure wstawili ale kompa juz nie przeprogramowali... (komp nie pokazywal bledow dzieki zastosowaniu tego

vectrac.jpg

Uploaded with ImageShack.us

w przewodach podcisnieniowych miedzy dpf a czujnikem - jeden koniec trojnika ssal sobie lewe powietrze) - teraz juz tego nie ma w samochodzie, w efekcie samochod kopcil i tez przybywalo oleju,

emulatora nie ma, komputer zostal przeprogramowany calkowicie jakby byl bez dpf'a, olej wymieniony

p.s. zastanawiam sie tylko czy poprzedni wlasciciel nie wsadzil tam jakiego emulatora ktory moze dalej tkwi gdzies w instalacji bo wklad filtra usunal

co myslicie o tym wszystkim?

Napisano

> postanowilem napisac tutaj po sasiedzku bo silnik z ktorym mamy problemy jest fiata, moze ktos z

> was pomoze, na forum vectry nikt nic nie poradzil, a mianowicie silnik 1,9 120KM po usunieciu

> dpf i przeprogramowaniu kompa nadal przybywa oleju, we wszystkich postach jest glowna

> przyczyna dpf, ale tego juz nie ma, to moze byc w takim razie jazda miejska, wtryski,

> uszczelnienia pompek?? czy jeszcze cos innego, filtra fizycznie juz nie bylo jak kupilem auto,

> zamiast wkladu magiki rure wstawili ale kompa juz nie przeprogramowali... (komp nie pokazywal

> bledow dzieki zastosowaniu tego

> Uploaded with ImageShack.us

> w przewodach podcisnieniowych miedzy dpf a czujnikem - jeden koniec trojnika ssal sobie lewe

> powietrze) - teraz juz tego nie ma w samochodzie, w efekcie samochod kopcil i tez przybywalo

> oleju,

> emulatora nie ma, komputer zostal przeprogramowany calkowicie jakby byl bez dpf'a, olej wymieniony

> p.s. zastanawiam sie tylko czy poprzedni wlasciciel nie wsadzil tam jakiego emulatora ktory moze

> dalej tkwi gdzies w instalacji bo wklad filtra usunal

> co myslicie o tym wszystkim?

Witam.

Masz pewność, że dobrze przeprogramowali komputer? Rozumiem,że co około 1200 km, nie następuje zwiększone spalanie? Jeśli jesteś pewien powyższego, to mogą być lejące wtryski, w CR chyba nie ma problemu z przenikaniem ON w razie problemów z uszczelnieniem - wtedy więcej wraca do baku.

Napisano

> postanowilem napisac tutaj po sasiedzku bo silnik z ktorym mamy problemy jest fiata, moze ktos z

> was pomoze, na forum vectry nikt nic nie poradzil, a mianowicie silnik 1,9 120KM po usunieciu

> dpf i przeprogramowaniu kompa nadal przybywa oleju, we wszystkich postach jest glowna

> przyczyna dpf, ale tego juz nie ma, to moze byc w takim razie jazda miejska, wtryski,

> uszczelnienia pompek?? czy jeszcze cos innego, filtra fizycznie juz nie bylo jak kupilem auto,

> zamiast wkladu magiki rure wstawili ale kompa juz nie przeprogramowali... (komp nie pokazywal

> bledow dzieki zastosowaniu tego

> Uploaded with ImageShack.us

> w przewodach podcisnieniowych miedzy dpf a czujnikem - jeden koniec trojnika ssal sobie lewe

> powietrze) - teraz juz tego nie ma w samochodzie, w efekcie samochod kopcil i tez przybywalo

> oleju,

> emulatora nie ma, komputer zostal przeprogramowany calkowicie jakby byl bez dpf'a, olej wymieniony

> p.s. zastanawiam sie tylko czy poprzedni wlasciciel nie wsadzil tam jakiego emulatora ktory moze

> dalej tkwi gdzies w instalacji bo wklad filtra usunal

> co myslicie o tym wszystkim?

Jak dla mnie to do sprawdzenia są wtryski, być może któryś leje, pytanie też jak ktoś poradził sobie z wycięciem programowo DPF, bo pewnie tą czynność można też zrobić dobrze lub źle.

Napisano

> zamiast wkladu magiki rure wstawili ale kompa juz nie przeprogramowali... (komp nie pokazywal bledow dzieki zastosowaniu tego [...]

Widzisz, z tego co zdążyłem się zorientować jeżdżąc fiatami od prawie 20 lat, brak wiedzy i konieczność zdobywania jej przez doświadczenie jest bolączką nie tylko użytkowników, ale i serwisantów... (mimo szkoleń)

Moje zdanie jest takie, że nawet gdy oszuka się kompa wyrównując ciśnienia we/wy dpf (po to była ta rurka) to i tak komp, jeśli nie przeprogramowany, próbuje go dopalić co ileś uruchomień silnika/przejechanych km/czasu pracy na wolnych obrotach pod obciążeniem (w ruchu). Podobnie jak oblicza degradację oleju...

Powód inny, to jak pisano wyżej : przelewanie paliwa. Nie masz ponadnormalnego spalania?

Powód 2: zapieczone/ popękane pierścienie -> sprawdź kompresję

Powód 3 pośredni: czujnik ciśnienia. jeśli brudny informuje o złej dawce powietrza, co zazwyczaj skutkuje zwiększonym spalaniem (przelewaniem paliwa przez komputer) ale część jako rzadka ciecz przeciskana jest przez pierścienie i rozrzedza olej.

REASUMUJĄC: podłączasz FES, robisz diagnostykę i sprawdzasz kiedy było dopalanie, średnią przejechanych km (pomiędzy dopaleniami) z ostatnich 5 cykli dopalania i przy jakim przebiegu było ostatnie...

Ale najpierw czyścisz czujnik/pewnie EGR itd też...

Na końcu sprawdzasz kompresję.

Potem wymieniasz olej, ale z płukaniem silnika (LiquiMoly engine flush)

U mnie po wymianie oleju na porządny (długa historia) na najnowszego niskopopiołowego Shela, skończyły się zabawy z olejem.

Ociupinkę i tak przybyło, pewnie po niedokończonym dpoalaniu przy jeździe w mieście.

Napisano

Czy zauważasz jakieś okresowe symptomy wypalania filtra? Zwiększone chwilowe zuzycia paliwa, dymienie. Jeśli tak, to źle wyprogramowany filtr. Jeśli nie- trzeba szukać dalej.

Kwestie lejących wtrysków na 99% można sobie odpuścić.

Teoretycznie jest to logiczne. Ale we współczesnych dieslach na układach CR jakiekolwiek drastyczne odstępstwa pracy wtryskiwacza (-czy ) jakim jest "lanie" nie powinno przejść niezauważone. Niestabiloność pracy silnika, spalanie stukowe ( i to dosyć głośne ), dymienie - to objawy, które powinny towarzyszyć "laniu" wtrysków. Jeśli takowych nie ma, silnik pracuje ładnie i nie kopci- wtryski na 99% nie leją.

Ostatnio robiłem wtryski w Astrze 1,7. Objaw był taki, że przy przyspieszaniu nagle pojawiały się stuki w silniku, a potem ustawały. Okazało się, że tylko jeden wtrysk zaczyna dawać zbyt dużo paliwa przy ciśnieniu paliwa ok. 1000 bar. na niższych i wyższych ciśnieniach było ok. W tym przypadku "lejący" wtrysk dawał o sobie znać właśnie w tym momencie kiedy dawał za dużo paliwa.

Układ paliwowy w tym silniku nie jest nigdzie połączony z układem olejowym więc nie ma mowy o jakimś przecieku paliwa do oleju. W niektórych autach, gdzie pompa CR jest napędzana bezpośrednio z wałka rozrządu byłoby to możliwe jeśli puściłyby uszczelniacze na wałku pompy.

W.g. mnie jest problem z wyprogramowaniem.

Robiła Ci to jakaś znana firma czy kolega szwagra ściągnał gotowy soft z internetu? smile.gif

Napisano

No no ... inwencje twórcze nie mają granic... smile.gif

Dla Opla jest również oprogramowanie diagnostyczne ... silnik Fiata z kaseta Boscha więc nie ma problemu

Tak jak koledzy piszą....

- sprawdzić jakie są korekty wtrysków i jaka jest rozbieżność... czy któryś przypadkiem nie jest uszkodzony

- Sprawdzić czy jest dostępna funkcja wypalania i informacje o DPF-e ... jeśli został poprawnie wycięty z programu nic takiego nie będzie dostępne z poziomu oprogramowania...

- Potem ewentualnie sprawdzenie kompresji

- Emulator nawet jeśli byłby podłączony to i tak nie ma znaczenia jeśli te funkcje DPF-u są wycięte z programu poprawnie...

Skoro auto zostało tak jak piszesz przerobione miało to swoje konsekwencje... zapewne tłumik jest już wypalony bo się przegrzewał... to w nim zachodziła reakcja wypalania bogatej mieszanki a nie w DPF-e być może turbina dostało popalić a może i katalizator z sondą... ale to wszystko trudno stwierdzić bez poprawnej diagnostyki auta.

Napisano
  • Autor

filtr mechanicznie byl wywalony przez poprzednikow, usuniecie go z kompa robilismy u nas, z tego co wiem w sprawdzonej firmie ktora sie tym zajmuje, zadnych objawow wypalania dpf nie ma, wszystko ogolnie jest w porzadku - zadnych bledow, tylko oleju za duzo, samochod byl przez zakupem i po 2 razy podlaczny pod kompa, wszystko w normie, jutro bedzie znowu diagnozwany m.in. korzystajac z waszych wskazowek, dam znac co wyszlo, jak ktos ma cos jeszcze do dodania to poprosze, thx za pomoc bo na forum vectry raczej cienko cool.gif

Napisano

> to poprosze, thx za pomoc bo na forum vectry raczej cienko

To tylko to co pisze... a jeszcze pytanie pomocnicze - masz różnicę między spalaniem fizycznym a spalaniem wskazanym prze komp?

Napisano

> To tylko to co pisze... a jeszcze pytanie pomocnicze - masz różnicę między spalaniem fizycznym a

> spalaniem wskazanym prze komp?

Ja mam takie różnice, a fabrycznie jest noDPF... hmm.gif

Napisano

> Ja mam takie różnice, a fabrycznie jest noDPF...

Ale takie to znaczy jakie? 0,1 litra czy 1 litr/100 km ?

Napisano

> Ale takie to znaczy jakie? 0,1 litra czy 1 litr/100 km ?

u mnie wychodzi ok. 0,4l /100km różnicy między spalaniem na komputerze a rzeczywistym, również fabrycznie noDPF

Napisano

> u mnie wychodzi ok. 0,4l /100km różnicy między spalaniem na komputerze a rzeczywistym, również

> fabrycznie noDPF

Różnica jest zawsze..... u mnie 0,1 do 0,2 litra bez DPF-u fabrycznie ale właśnie pytanie jest jak wielka...

Różnica wynika z błędu pomiaru i stanu wtryskiwaczy - systemu CR..

Komputer wylicza na podstawie czasu otwarcia wtryskiwaczy i ciśnienia na CR ile paliwa zostało zużyte.

Można przyjąć że:

- jeśli Komputer zakłamuje pokazując 7 litrów a spalamy faktycznie 6 / 100 km ( -1 litr ) dla kilku tankowań sumarycznie to znaczy, że nasze wtryskiwacze się zacierają i że przez nie leci mniej paliwa w określonym czasie niż powinno lub że ciśnienie na szynie CR jest mniejsze niż to jakie jest mierzone przez czujnik

- jeśli Komputer zakłamuje pokazując 7 litrów/100 km a spalamy faktycznie oscyluje na poziomie 8 / 100 km ( +1 litr ) to znaczy, że nasze wtryskiwacze leją paliwo i że przez nie leci więcej paliwa w określonym czasie otwarcia niż powinno lub że ciśnienie na szynie CR jest znacznie większe niż to jakie jest mierzone przez czujnik

Więc na bazie tych informacji można to określić... oczywiście dochodzi tu jeszcze kwestia gęstości paliwa ( ja zauważyłem że na paliwach premium zawsze komputer wskazuje mniejsze zużycie niż rzeczywiście jest a na paliwie z Auchanu mniej więcej sie pokrywa itp... ( temperatura paliwa jest również mierzona )

Napisano

u mnie na komputerze spalanie zawsze jest niższe niż w rzeczywistości przy czym na paliwie premium (Lotos Dynamic) różnica jest mniejsza, natomiast paliwo "zwykłe" (Bliska, Auchan) różnica znacznie większa.

Napisano

W oprogramowaniu diagnostycznym dla OPLA, mozna to sobie samodzielnie i bardzo dokładnie ustawić. Niestety w Fiacie nie.

Napisano
  • Autor

> To tylko to co pisze... a jeszcze pytanie pomocnicze - masz różnicę między spalaniem fizycznym a

> spalaniem wskazanym prze komp?

tego nie wiem, jutro sprawdzimy tak jak napisales pozniej, wiem tylko tyle ze wczesniej nawet jak kopcil i niby wypalal dpf'a to spalanie bylo tylko lekko wyzsze...

Napisano

> Ale takie to znaczy jakie? 0,1 litra czy 1 litr/100 km ?

po dzisiejszym tankowaniu:

- komp - 7,8

- rzeczywiste - 8,2

600 km, 80% jazda codzienna po Warszawie

Napisano

> po dzisiejszym tankowaniu:

> - komp - 7,8

> - rzeczywiste - 8,2

> 600 km, 80% jazda codzienna po Warszawie

Dużo Wam palą te mućki, moja nawet po sofcie realnie spala poniżej 7 litrów (zwykle 6,5-6,7 realnie z tankowania) jazda praktycznie miejska, wszak to nie Warszawa, ale mimo wszystko.

Zastanawiam się jaki procent w tym ma styl jazdy, a jaki warunki.

Napisano
  • Autor

pod podlaczeniu do kompa zadnych bledow, sprawdzilismy wtryski wartosci to pierwszy 0.2 drugi -1,5 trzeci 1,5 czwarty 0,2, po podlaczeniu pod powrot zbiorniczkow, roznice mieszcza sie w granicy 15% (jednak wszystkie troche wolno pompuja), mechanik zasugerowal wyjecie ich i sprawdzenie poza samochodem (koszt ok 40zł za jeden)

Napisano

> pod podlaczeniu do kompa zadnych bledow, sprawdzilismy wtryski wartosci to pierwszy 0.2 drugi -1,5

> trzeci 1,5 czwarty 0,2, po podlaczeniu pod powrot

Coś próbuje korygować... 1,5 to nie tragedia ale +/- to podejrzane... nie zawadzi sprawdzić... i jeśli nic nie wyjdzie to kompresje...

Napisano

> pod podlaczeniu do kompa zadnych bledow, sprawdzilismy wtryski wartosci to pierwszy 0.2 drugi -1,5

> trzeci 1,5 czwarty 0,2,

u mnie dane kolejno

0,02

0,53

-0,10

-0,45

cos to oznacza?

Wie ktos?

Napisano

> co to oznacza?

Że masz całkiem przyzwoite korekcje , czyli silnik i układ wtryskowy musi być w dobrej kondycji ok.gif

Napisano

> Że masz całkiem przyzwoite korekcje , czyli silnik i układ wtryskowy musi być w dobrej kondycji

W ASO przed zakupem mowili,ze wszystko pieknie, ze uklad wtryskowy, cisnienie w turbo na wejsciu wyjsciu ok, cokolwiek to znaczy.

TO moj pierwszy w zyciu DIESEL (dotychczas LPG) ujezdzalem, wiec ucze sie DIESLEM powozic:)

Koszty- wyzsze

-Naprawy- droższe

Wrażenia z jazdy - BEZCENNE:)

A cisza, spokoj i sila ciagu gratis:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.