Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowoczesne OC - temat do kotleta

Featured Replies

Napisano

Czy ktos ma wiedze , doswiadczenie ze strony policial.gif , jak owi reaguja na elektroniczne OC ?

Sytuacja jakich wiele - poranne masowe trzepanie pod tytulem 'akcja trzezwosc', zasluzony pitstop po udanym namierzeniu suszarka czy inna wyrywkowa rozmowa na poboczu.

policial.gif dziendobry bla bla bla dokumenty ... i zamiast OC papierowego mam w smartfonie, tablecie , w zegarku z kukułką PDFa ktorego nie wydrukowałem.

Czy "dokument potwierdzajacy ubezpieczenie OC" jest tozsame z "musze miec to w wersji papierowej" ? chipsy.gif

Napisano

> Czy ktos ma wiedze , doswiadczenie ze strony , jak owi reaguja na elektroniczne OC ?

> Sytuacja jakich wiele - poranne masowe trzepanie pod tytulem 'akcja trzezwosc', zasluzony pitstop

> po udanym namierzeniu suszarka czy inna wyrywkowa rozmowa na poboczu.

> dziendobry bla bla bla dokumenty ... i zamiast OC papierowego mam w smartfonie, tablecie , w

> zegarku z kukułką PDFa ktorego nie wydrukowałem.

> Czy "dokument potwierdzajacy ubezpieczenie OC" jest tozsame z "musze miec to w wersji papierowej"

> ?

Na tym z mbanku jest wyraźnie napisane, że należy je wydrukować i podpisać.,

Napisano

> Czy "dokument potwierdzajacy ubezpieczenie OC" jest tozsame z "musze miec to w wersji papierowej" ?

A dokument elektroniczny nie musi mieć podpisu elektronicznego? Wtedy nie wymaga on podpisania (co jest nawet na takim dokumencie zazwyczaj napisane). Taki blankiet przysyłany przez TU trzeba wydrukować i podpisać - wtedy staje się dokumentem.

Napisano
  • Autor

> A dokument elektroniczny nie musi mieć podpisu elektronicznego? Wtedy nie wymaga on podpisania (co

> jest nawet na takim dokumencie zazwyczaj napisane). Taki blankiet przysyłany przez TU trzeba

> wydrukować i podpisać - wtedy staje się dokumentem.

przejrzalem moje oc. Nigdzie nie jest napisane ze mam to miec wydrukowane i podpisane . Mam to posiadac przy sobie do okazania policial.gif celem potwierdzenia i weryfikacji oplaconego aktualnego OC hmm.gif

Napisano

> przejrzalem moje oc. Nigdzie nie jest napisane ze mam to miec wydrukowane i podpisane . Mam to

> posiadac przy sobie do okazania celem potwierdzenia i weryfikacji oplaconego aktualnego OC

I wydrukowanie i wożenie ze sobą stwarza jakiś duży problem? wink.gif

Napisano
  • Autor

> I wydrukowanie i wożenie ze sobą stwarza jakiś duży problem?

2 duze plachty formatu A4... malo komfortowe. To jedyny argument na NIE.

Drugi - troche mniejszy - a moze byc kluczowy - to technologia druku laserowego w domowych warunkach na zwyklym papierze. Po X czasu proszek lubi sie wykruszyc na pracujacej pod tylkiem kartce papieru co moze spowodowac nieczytelnosc dokumentu . Troche naciagane, troche nie ale dokumenty lubia sie niemal sprasowac z ta potrojna plastikową kieszonką na dokumenty .

Napisano

> Na tym z mbanku jest wyraźnie napisane, że należy je wydrukować i podpisać.,

A potem i tak poczta przylezie drukowany kwitek z podpisem agenta.

Napisano

Ma być w wersji drukowanej, jak im pokażesz w wersji elektronicznej to i tak dostaniesz 50zł za brak dokumentu

Napisano

Wydrukuj dwustronnie. Mozesz tez zmienic rozmiar na A5, jesli czcionka na to pozwoli...

Napisano

> Czy ktos ma wiedze , doswiadczenie ze strony , jak owi reaguja na elektroniczne OC ?

> Sytuacja jakich wiele - poranne masowe trzepanie pod tytulem 'akcja trzezwosc', zasluzony pitstop

> po udanym namierzeniu suszarka czy inna wyrywkowa rozmowa na poboczu.

> dziendobry bla bla bla dokumenty ... i zamiast OC papierowego mam w smartfonie, tablecie , w

> zegarku z kukułką PDFa ktorego nie wydrukowałem.

> Czy "dokument potwierdzajacy ubezpieczenie OC" jest tozsame z "musze miec to w wersji papierowej"

> ?

Zasadniczo jesteś w literze prawa bo polisa jest zawarta i okazałeś ją w razie kontroli. Z tego co pamiętam w ustawie nie ma nic, że musi być to papier, choć pewnie Policjant może powołać się na inną ustawę, gdzie będzie powiedziane, że dokument w tym kraju ma charakter kartki papieru, ewentualnie elektronicznie z podpisem certyfikowanym.

Napisano

> 2 duze plachty formatu A4... malo komfortowe. To jedyny argument na NIE.

A który ubezpieczyciel daje takie pokwitowanie ??

Owszem dostałem na formacie A4 ale na dole jest pasek do wycięcia na format dowodu rej.

Napisano
  • Autor

> Zasadniczo jesteś w literze prawa bo polisa jest zawarta i okazałeś ją w razie kontroli. Z tego co

> pamiętam w ustawie nie ma nic, że musi być to papier, choć pewnie Policjant może powołać się

> na inną ustawę, gdzie będzie powiedziane, że dokument w tym kraju ma charakter kartki papieru,

> ewentualnie elektronicznie z podpisem certyfikowanym.

dlatego tez ruszylem temat. Tak jak TOMALA napisal " ma byc i wuj".. srednio mnie przekonuje. Mam posiadac dokument potwierdzajacy to chyba insza inszosc. Nie jestem na tyle biegly w paragrafach ale smiem twierdzic ze nasz ustawodawca nie jest na biezaco z duchem postepu i (zakladam) ze jest napisane ze mam miec dokument. Pewnie nie jest doprecyzowane ze w wersji wydrukowanej bo kiedys tam rozumialo sie dokument = swistek papieru. hmm.gif

No chyba ze ktos jest oblatany i wyciagnie tu odpowiedni Dz.U. co powinno wyklarowac sytuacje wink.gif

Napisano

> A potem i tak poczta przylezie drukowany kwitek z podpisem agenta.

dokładnie, co śmieszne niby ta sama polisa ale na tym z maila i na przysłanym pocztą są dwie różne osoby podpisane wink.gif

Napisano

wydrukuj i schowaj w samochodzie

Napisano

> dlatego tez ruszylem temat. Tak jak TOMALA napisal " ma byc i wuj".. srednio mnie przekonuje. Mam

> posiadac dokument potwierdzajacy to chyba insza inszosc. Nie jestem na tyle biegly w

> paragrafach ale smiem twierdzic ze nasz ustawodawca nie jest na biezaco z duchem postepu i

> (zakladam) ze jest napisane ze mam miec dokument. Pewnie nie jest doprecyzowane ze w wersji

> wydrukowanej bo kiedys tam rozumialo sie dokument = swistek papieru.

> No chyba ze ktos jest oblatany i wyciagnie tu odpowiedni Dz.U. co powinno wyklarowac sytuacje

Ponieważ mam kwitek pod ręką bo właśnie przysłali to cytuję co jest na nim napisane:

Quote:

Niniejszy dokument stanowi potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego za szkody powstałe w związku z ruchem tego pojazdu. Do umowy ubezpieczenia ma zastosowanie ustawa z dni 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK (Dz.U. Nr. 124 poz. 1152 ze zm.)

Nie wiem czy w podanej ustawie jest właśnie napisane że mam być papier czy nie bo nie chce mi się szukać, ale pamiętam że na początku to Policjanci nawet wydrukowanych kwitków nie chcieli uznawać ale w końcu coś tam uzgodnili i uznają.

Napisano

To wydrukuj w pomiejszeniu

Napisano
  • Autor

> To wydrukuj w pomiejszeniu

czyli "mam , a ze nieczytelne" niewiem.gifclown.gif ?

Napisano

> czyli "mam , a ze nieczytelne" ?

Nie przejmuj się - w radiowozie mają dostęp do CEPIKu i tam jest informacja, czy i gdzie masz OC.

Napisano

> Nie przejmuj się - w radiowozie mają dostęp do CEPIKu i tam jest informacja, czy i gdzie masz OC.

jaaaaasne... Uwierzyłbym w to, gdybym osobiście nie przerabiałbym kolizji ze sprawcą bez polisy OC, który miał "papierek".

Napisano

> jaaaaasne... Uwierzyłbym w to, gdybym osobiście nie przerabiałbym kolizji ze sprawcą bez polisy OC,

> który miał "papierek".

Dawno to musiało być, bo w tej chwili OC może sprawdzić każdy

https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

Napisano

> Troche naciagane, troche nie ale

> dokumenty lubia sie niemal sprasowac z ta potrojna plastikową kieszonką na dokumenty .

Mocno naciagane, mam drukowane rzeczy, ktore woze na stale w schowku i momo, ze zawilgotnialy to wydruk z laserowki jakos na jakosci za specjalnie nie stracil.

9 lat woze upowaznienie do prowadzenia aut sluzbowych, w tej tzw. przez ciebie kieszonce dokumentow, wlasnie sprawdzilem i wyglada jak nowka.

Napisano

> Dawno to musiało być, bo w tej chwili OC może sprawdzić każdy

w 2007. Niedługo po tej kolizji też złożyłem zapytanie do UFG i otrzymałem zgodną z prawdą odpowiedź, że auto nie ma ubezpieczenia OC. Co więcej gorex też miał kolizję w tym lub pod koniec ubiegłego roku, sprawca twierdził, ze nie ma OC, policja też nie potrafiła tego zweryfikować, bo jednak okazało się, że sprawca posiadał polisę.

> https://zapytania.oi.ufg.pl/SASStoredProcess/guest?with=zpp1

Napisano
  • Autor

> Nie przejmuj się - w radiowozie mają dostęp do CEPIKu i tam jest informacja, czy i gdzie masz OC.

ta baza z cepiku to jest mocno nieaktualna. Wg niej jezdze oplem vivaro jakies 450km od domu hehe.gifno.gif

Napisano

> Drugi - troche mniejszy - a moze byc kluczowy - to technologia druku laserowego w domowych

> warunkach na zwyklym papierze. Po X czasu proszek lubi sie wykruszyc na pracujacej pod tylkiem

> kartce papieru co moze spowodowac nieczytelnosc dokumentu . Troche naciagane, troche nie ale

> dokumenty lubia sie niemal sprasowac z ta potrojna plastikową kieszonką na dokumenty .

Niektórzy ubezpieczyciele na maila wysyłają także ten mały certyfikat potwierdzający posiadanie ubezpieczenia OC. Można go sobie wydrukować, a potem wyciąć i włożyć w dokumenty. Nie trzeba wozić 2 kartek a4.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.