Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Uno - rozkład siły hamowania z przodu.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem, zktórym do dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić.

Prawe koło hamuje dużo mocniej od lewego - blokuje się pierwsze. Na mokrym jest masakra zblokowane praktycznie od razu.

Po hamowania hamulce od razu normalnie odpuszczają nic nie trzyma, nie ociera, czyli tłoczki wracają normalnie.

Zostały wymienione tarcze, klocki, regenerowane oba zaciski. Podczas odpowietrzania widać, że z obu zacisków wychodzi ta sama ilość płynu, czyli ciśnienie jest takie samo.

Jeszcze raz podkreślę, że tłoczki wracają normalnie, ciśnienie w obu kołach takie samo, jednak siła hamowania z prawej strony jest dużo większa. Zamieniałem też koła z lewej na prawą i bez zmian.

Skoro tłoczki wracają normalnie to raczej znaczy że są tłoczki są ok, a w przewodach elastycznych nie ma zatoru.

Już kompletnie nie wiem co mam robić.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

lewy masz skorodowany i wracać wraca, ale nie może się więcej wysunąć i słabiej hamuje

wżery na tłoczku blokują go w zacisku

jedyne, co mi przyszło na myśl, wartałoby wypchnąć tłoczek i pooglądać, a potem na nowych gumach poskładać, dobrze przesmarować prowadnice zacisku

chyba, że jakość klocków lub tarcz pozostawia wiele do życzenia i różnią się sporo materiałem, wykonaniem, współczynnikiem tarcia i na koniec siłą hamowania

zerknij jeszcze na przewody metalowe, bo może któryś jest zaciśnięty i w chwili naciśnięcia na pedał nie podaje wystarczająco dużo płynu

Napisano
  • Autor

Przy odpowietrzaniu ewidentnie widać ze po obu stronach jest takie samo ciśnienie, oba zaciski zregenrowane na nowych gumach, porządnie wyczyszczone i nasmarowane.

Efekt jest dokładnie taki sam na starych tarczach, nowych tarczach brembo, klockach ate i klockach delphi.

Napisano

a jak wyglądają jarzma?

nie mają wżerów lub ubytków tak gdzie klocek się opiera podczas hamowania?

bo może tam kantuje się i go trzyma?

pozdr

Napisano
  • Autor

Dzięki za cenną uwagę. Jest to rzecz, której nie sprawdzałem, a więc jest szansa że to jest to. Jak tylko sprawdzę to napisze.

Dzięki.

> a jak wyglądają jarzma?

> nie mają wżerów lub ubytków tak gdzie klocek się opiera podczas hamowania?

> bo może tam kantuje się i go trzyma?

> pozdr

Napisano

> Przy odpowietrzaniu ewidentnie widać ze po obu stronach jest takie samo ciśnienie, oba zaciski

> zregenrowane na nowych gumach, porządnie wyczyszczone i nasmarowane.

> Efekt jest dokładnie taki sam na starych tarczach, nowych tarczach brembo, klockach ate i klockach

> delphi.

Zmien przewody elastyczne. Moim zdaniem blednie je oceniasz jako dobre.

Napisano

> Zmien przewody elastyczne. Moim zdaniem blednie je oceniasz jako dobre.

Mogą być zarówno elastyczne jak i sztywne ok.gif "Na oko" trudno jest ocenić, czy podczas odpowietrzania rzeczywiście w obu zaciskach jest takie samo ciśnienie.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam,

Na rolkach okazało się, że siły hamowanie są identyczne na obu przednich kołach. Okazało, się również że siła hamowanie z tyłu jest za słaba, co jest spowodowane nieprawidłowym zamocowanie korektora tylnich hamulców.

Obecnie mechanik walczy z naprawą korektora, jednak nie powinno mieć to wpływu na hamowanie przodu, gdyż akurat w tym modelu oba przednie koła są na tym samym obwodzie.

I jak tu być mądrym - siła hamowania identyczna, a prawe koło łapie wcześniej. Koła były przekładane stronami i dalej to samo. I kto tu będzie mądry ? smile.gif

> Mogą być zarówno elastyczne jak i sztywne "Na oko" trudno jest ocenić, czy podczas odpowietrzania

> rzeczywiście w obu zaciskach jest takie samo ciśnienie.

Napisano

> Witam,

> Na rolkach okazało się, że siły hamowanie są identyczne na obu przednich kołach. Okazało, się

> również że siła hamowanie z tyłu jest za słaba, co jest spowodowane nieprawidłowym zamocowanie

> korektora tylnich hamulców.

> Obecnie mechanik walczy z naprawą korektora, jednak nie powinno mieć to wpływu na hamowanie przodu,

> gdyż akurat w tym modelu oba przednie koła są na tym samym obwodzie.

> I jak tu być mądrym - siła hamowania identyczna, a prawe koło łapie wcześniej. Koła były

> przekładane stronami i dalej to samo. I kto tu będzie mądry ?

> > rzeczywiście w obu zaciskach jest takie samo ciśnienie.

siedzisz po lewej stronie wiec nacisk na kolo z lewej jest wiekszy i to normalne ze z prawej bedzie blokowalo wczesniej jak masz kiepskie opony zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> siedzisz po lewej stronie wiec nacisk na kolo z lewej jest wiekszy i to normalne ze z prawej bedzie

> blokowalo wczesniej jak masz kiepskie opony

Opony to PIRELLI P700-Z, 165/55/13, 7mm bieżnika.

Sytuacja występuje również z pasażerem podobnej wagi, może nawet ciut większej.

Napisano

nie przejmuj się, u mnie zarówno na serii jak i 257 zawsze któraś strona łapała mocniej... mimo iż na rolkach było równiuteńko. asfalt nie wszędzie jest taki sam, tak samo docisk do podłoża, ułożenie ciężaru w aucie podczas hamowania itp

Napisano

Ja mam tak samo jak jest mokro prawe koło przednie się blokuje, gdy ostro hamuje. Widać nawet to po klockach prawa strona zawsze szybciej się wytrze, i sam nie wiem czemu tak jest...

Napisano
  • Autor

> Ja mam tak samo jak jest mokro prawe koło przednie się blokuje, gdy ostro hamuje. Widać nawet to po

> klockach prawa strona zawsze szybciej się wytrze, i sam nie wiem czemu tak jest...

No może tak musi być, jednak jest to dosyć uciążliwe, zwłaszcza że autem startuje w Kielcach na superoesach smile.gif Przy mocnych dohamowaniach wydłuża to troszkę drogę hamowania.

tutaj zdjęcie autka:

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-a...028100573_n.jpg

zobaczymy jak się będzie auto zachowywało, jak tył zacznie hamować po naprawie korektora. Może coś to jednak poprawi. Zobaczymy...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Elastyczne przewody wymienione, korektor z tyłu naprawiony i sytuacja bez zmian.

To jakieś czary mary chyba są smile.gif

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Napisano

> Elastyczne przewody wymienione, korektor z tyłu naprawiony i sytuacja bez zmian.

> To jakieś czary mary chyba są

> Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

TTTM zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Na rolkach okazało się, że siły hamowanie są identyczne na obu przednich kołach.

A sprawdzałeś geometrię przodu? Może to jej wina?

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś geometrię przodu? Może to jej wina?

Właśnie taki mam zamiar, podjadę niebawem na geometrię i zobaczymy.

Zbieżność była ustawiania i tu powinno być OK. Zobaczymy jak z kątami - tylko czy w uno są jakieś możliwości ustawień nachylenia kół.

Napisano

> Zobaczymy jak z kątami - tylko czy w uno są jakieś

> możliwości ustawień nachylenia kół.

Fabrycznie - nie. Jeśli jednak zrobisz owalne otwory, tzw. "fasolki" w mocowaniu kolumny do zwrotnicy, wtedy już masz regulowany kąt pochylenia koła.

Są nawet specjalne mimośrodowe śruby, które wstawia się zamiast oryginalnych w w/w miejscu montażu - ktoś tu kiedyś prezentował/oferował takowe.

Napisano

> Zobaczymy jak z kątami - tylko czy w uno są jakieś

> możliwości ustawień nachylenia kół.

To zawieszenie jest takie "twarde", że u mnie geometrzy dwumetrową "lolą" przestawiali jak chcieli zlosnik.gif

Napisano

Ja też obstawiam geometrię, mam u siebie to samo, a hamulce i zbieżność są raczej w porządku. Przednie prawe koło bardzo chętnie traci przyczepność i właśnie o kątach ustawienia myślałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.