Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaślepienie EGR 1,5 dCi 101KM

Featured Replies

Napisano

no muszę przyznać, że dziś to uczyniłem (mechaniczne zaślepienie) - EGR pracuje normalnie, błędu nie pokazuje. spalanie spadło na razie o jakieś 0,5 litra, ale leci w dół. nie ma kopcenia przy przyspieszaniu... czyli nie dizel grinser006.gif

Napisano

.... trochę druciarnia, nie chcesz tego doprowadzić do porządku i cieszyć się z diesla? spalanie spadło na kompie czy też rzeczywiste?

Napisano
  • Autor

druciarnia shocked.gif myślisz, że zakleiłem to gumą do żucia?

spalanie spadło, bo widzę jaki dystans pokazuje. realnie się dowiem za dobrych kilka dni, ale ZTCW kolega z podobnego 1,5 dCi potwierdza spory spadek zużycia

Napisano

w 1,9 dci tez jest spadek o jakieś 0,5 l/100km

I jakoś fajniej się jeździ smile.gif

Napisano
  • Autor

> w 1,9 dci tez jest spadek o jakieś 0,5 l/100km

> I jakoś fajniej się jeździ

jak spalyny nie zawracają do ponownego spalenia, to motór musi być mocniejszy. a i czyściej się robi od razu ok.gif

Napisano

choć znajomy cos mruczał jak jechał za mna że kopcę mu przy wyprzedzaniu wink.gif

Napisano

Podepnę się pod temat, czy wyczyszczenie EGR jest równoznaczne z jego zaślepieniem - tzn czy spadek spalania i "lepsza jazda" jest wynikiem braku zaworu czy w wyniku zasyfionego zaworu poprostu spalanie jest wyższe i elastyczność marna.

Pytam ponieważ mam megi 1.9(120KM) i faktycznie zanim turbo się rozkręci to jakoś tak marnie jedzie, podejrzewam zasyfienie zaworu ponieważ generalnie robię do pracy krótkie odcinki sądzę że może się więcej odkładać "sadzy".

Nie chcę uprawiać druciarni i chciałbym się upewnić czy zawór EGR pełni rolę TYLKO eko czy pełni także jakąś rolę w całym cyklu pracy silnika niewiem.gif w megi jest chyba lepszy dostęp do EGR niż w sceniku i mógłbym się pokusić o wyczyszczenie.

Napisano

> Nie chcę uprawiać druciarni i chciałbym się upewnić czy zawór EGR pełni rolę TYLKO eko czy pełni

> także jakąś rolę w całym cyklu pracy silnika

kiedy miałem lanos to by to też hit tjuningu pod EGR dawało się blaszkę aby go zaślepić . Wtedy jak się interesowałem tematem to bardziej obeznani w temacie mówili że podnosi się temp głowicy bo podobno dopalanie spalin zwrotnie przez EGR powoduje lekkie schłodznie gazów wylotowych

Napisano

> kiedy miałem lanos to by to też hit tjuningu pod EGR dawało się blaszkę aby go zaślepić . Wtedy jak

> się interesowałem tematem to bardziej obeznani w temacie mówili że podnosi się temp głowicy bo

> podobno dopalanie spalin zwrotnie przez EGR powoduje lekkie schłodznie gazów wylotowych

a potem są komentarze, że te Tdiesle jakoś tak się szybko sypią hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Podepnę się pod temat,

zawór EGR to powstał dla ekologów - spaliny są zawracane znowu do komory spalania, tym samym i dolot jest czarny.

czyszczenie niewiele pomoże, za jakiś czas znowu będzie czarno, aż EGR się przytka. i znowu czyszczenie

zaślep go i będzie spokój - EGR będzie pracował, a spaliny nie będą lecieć do dolotu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.