Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blokady w skuterze...

Featured Replies

Napisano

...w necie tego pełno, nawet znalazłem dedykowane forum mojego skutera,

niestey czekam juz 48 godzin na maila aktywującego konto.

Może więc tutaj się dowiem czegoś.

Pacjent: Yamaha Neo's 2011 50 2T

temat: wydech i jego odblokowanie.

wydech w moim skuterze wygląda tak:

285945436-Neo%27st%B3umikori.jpg

Podobno trzeba usunąć tzw. ślepą kiszkę, ale moja ślepa kiszka nie wydaje się być ślepa.

Mianowicie widać to na zdjęciu (rurka odchodzi od tłumika, potem się zwęża, a następnie przechodzi pod tłumikiem, obchodzi

go dołem, wychodzi do góry z drugiej strony, po czym nachodzi na nią gumowy wąż ze srebrną opaską zaciskową i idzie w górę pod osłony.)

Dodatkowo w tłumikujest wkręcona śruba z łbem 13 - cholera wie go czego ona jest.

Może ktoś coś podpowiedzieć hmm.gif

Napisano

Czy przy maksymalnej prędkości z jaką możesz jechać obroty silnika są wyższe niż przy wolniejszej jeździe?

Jeśli masz wrażenie, że prędkość max ograniczają max obroty silnika, to pomiędzy talerzami wariatora może być też dodatkowy pierścień dystansowy, który ogranicza przełożenie.

Napisano

Ucinasz rure przy samym tłumiku i zaspawujesz. Idzie to do doplacza spalin czyli ekologia. Dodatkowo sprawdz zy nie masz zwęzki tuz przy wylocie spalin z cylindra do tłumika. W sportowych tłumolach maja takie blokady. Ale o dziwo w moim Kymco Zx50 tez to było. Na fotce masz zaspawna slepa kiszka a ta druga rura wlasnie od doplacza jeszcze nie ucieta

2dtry2c.jpg

Napisano
  • Autor

> Czy przy maksymalnej prędkości z jaką możesz jechać obroty silnika są wyższe niż przy wolniejszej

> jeździe?

> Jeśli masz wrażenie, że prędkość max ograniczają max obroty silnika, to pomiędzy talerzami

> wariatora może być też dodatkowy pierścień dystansowy, który ogranicza przełożenie.

bez blokad skuter powinien wyciągac około 65 km/h

teraz jedzie max 50km/h na prostej.

czuć że ma potencjał, ale coś go trzyma. uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> Ucinasz rure przy samym tłumiku i zaspawujesz. Idzie to do doplacza spalin czyli ekologia.

> Dodatkowo sprawdz zy nie masz zwęzki tuz przy wylocie spalin z cylindra do tłumika. W

> sportowych tłumolach maja takie blokady. Ale o dziwo w moim Kymco Zx50 tez to było. Na fotce

> masz zaspawna slepa kiszka a ta druga rura wlasnie od doplacza jeszcze nie ucieta

Czyli trzeba się pobawić szlifierką i spwarką 275123014-zielony.gif

Powiedz mi jeszcze czy mam szukać gdzie idzie ta gumowa rurka pod plastikami ?

tak po prostu to wypiąć i finał ?

Napisano

> właśnie na tym forum próbuje się zarejestrować od kilku dni i nic

> Mój tłumik wygląda inaczej (nowy model) stąd wątpliwości

Największa strata jest w wariatorze.

Napisano

> Czyli trzeba się pobawić szlifierką i spwarką

> Powiedz mi jeszcze czy mam szukać gdzie idzie ta gumowa rurka pod plastikami ?

> tak po prostu to wypiąć i finał ?

Ja to potraktowałem jako zbedny balast i zdemontowałem, u mnie akuat było pod podłoga. Ale jak masz trudny dostep to pewnie może zostać. A inne blokady pozdejmowałeś ?

34q2o1f.jpg

Napisano

> bez blokad skuter powinien wyciągac około 65 km/h

> teraz jedzie max 50km/h na prostej.

> czuć że ma potencjał, ale coś go trzyma.

Najpierw rozbierz wariator a potem baw się resztą,

Napisano
  • Autor

> Najpierw rozbierz wariator a potem baw się resztą,

taki mam plan. Zastanawiam się tylko czy uda mi sie to odkręcić, bo podobno nie jest to taki proste bez klucza w formie blokady, lub pneumata.

Napisano
  • Autor

> Ja to potraktowałem jako zbedny balast i zdemontowałem, u mnie akuat było pod podłoga. Ale jak masz

> trudny dostep to pewnie może zostać. A inne blokady pozdejmowałeś ?

to postaram się to wywalić całkowicie food.gif

na razie nic nie ruszałem.

Skuter ma przejechane 180 km wink.gif

Napisano

> to postaram się to wywalić całkowicie

> na razie nic nie ruszałem.

> Skuter ma przejechane 180 km

Jak odblokowac to komplet. A przebieg nie ma nic do rzeczy. To , że należy docierac na zablokowanym to mit. Nalezy docierac z głowa i idzie to lepiej na odblokowanym

Napisano

> taki mam plan. Zastanawiam się tylko czy uda mi sie to odkręcić, bo podobno nie jest to taki proste

> bez klucza w formie blokady, lub pneumata.

Najpierw odkręć obudowę i zobacz jak to wygląda, u mnie wystarczył śrubokręt.

Napisano

Jak jest w tym egzemplarzu nie wiem, ale blokady występują w:

- moduły zapłonowe

- dysza w gaźniku

- zwężki w układzie wydechowym

- ślepa kiszka układu wydechowego

- wariator

Napisano
  • Autor

> Najpierw odkręć obudowę i zobacz jak to wygląda, u mnie wystarczył śrubokręt.

Akcja zdjęcia blokady z wariator przebiegła błyskawicznie.

klucz 32 jako blokada, nasadowa 17 i poszło jak z płatka.

wyciągnąłem tulejkę, wszystko poskładałem do kupy, a cała akcja trwała 20 minut.

Efekt - prędkośc maksymalna wzrosła z 52 do 65km/h yay.gif

Przy okazji odkręciłem siedzisko i postanowiłem sprawdzić średnicę króćca ssącego gaźnika.

I miła niespodzianka - 20mm (więc nie trzeba wymieniać 25 zł zostaje w kieszeni)

Nie miałem już czasu odkręcać wydechu, żeby sprawdzić czy jest zwężka przy jego wejściu. To następnym razem.

Jak będzie to wyciągnę. Jak nie będzie, to postanowiłem nie ciąć orginalnego tłumika, tylko kupić nowy dedykowany sportowy uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Akcja zdjęcia blokady z wariator przebiegła błyskawicznie.

> klucz 32 jako blokada, nasadowa 17 i poszło jak z płatka.

> wyciągnąłem tulejkę, wszystko poskładałem do kupy, a cała akcja trwała 20 minut.

> Efekt - prędkośc maksymalna wzrosła z 52 do 65km/h

> Przy okazji odkręciłem siedzisko i postanowiłem sprawdzić średnicę króćca ssącego gaźnika.

> I miła niespodzianka - 20mm (więc nie trzeba wymieniać 25 zł zostaje w kieszeni)

> Nie miałem już czasu odkręcać wydechu, żeby sprawdzić czy jest zwężka przy jego wejściu. To

> następnym razem.

> Jak będzie to wyciągnę. Jak nie będzie, to postanowiłem nie ciąć orginalnego tłumika, tylko kupić

> nowy dedykowany sportowy

Teraz pozostaje moduł zapłonowy. Przy gaźniku nie ma sensu niczego wymieniać - wiem po sobie. Odlblokowany moduł powinien pozwolić na osiągnięcie Vmax rzędu 75km/h i więcej(oczywiście licznikowe)

Napisano

> Teraz pozostaje moduł zapłonowy. Przy gaźniku nie ma sensu niczego wymieniać - wiem po sobie.

> Odlblokowany moduł powinien pozwolić na osiągnięcie Vmax rzędu 75km/h i więcej(oczywiście

> licznikowe)

BTW, czy w chińczykach/ tajwańczykach 2T oprócz zdejmowania blokad wariatora/ obrotów/ ewentualnie gaźnika/ filtra paliwa warto jeszcze kombinować z modułem zapłonowym?

Napisano

> BTW, czy w chińczykach/ tajwańczykach 2T oprócz zdejmowania blokad wariatora/ obrotów/ ewentualnie

> gaźnika/ filtra paliwa warto jeszcze kombinować z modułem zapłonowym?

Warto, sprawdź czy z modułu nie wychodzi "słynny różowy przewód" idzie on do czujnika obrotów w pokrywie wariatora. Jeżeli jest to wystarczy go odłączyć i nie trzeba zmieniać modułu.

Napisano

> Jak będzie to wyciągnę. Jak nie będzie, to postanowiłem nie ciąć orginalnego tłumika, tylko kupić

> nowy dedykowany sportowy

Kup sportowy, rozsądne cenowo a dające zastrzyk mocy robi np Tecnigas. Mialem i chwaliłem nie ten skuter na nim

Napisano

> Warto, sprawdź czy z modułu nie wychodzi "słynny różowy przewód" idzie on do czujnika obrotów w

> pokrywie wariatora. Jeżeli jest to wystarczy go odłączyć i nie trzeba zmieniać modułu.

Samo odłączenie "różowego kabelka" dało vmx ok 65kmph, ale testy były krótkotrwałe.

Czeka mnie jeszcze

- "obrączka" - jest ba pewno, bo dzwoni na wolnych obrotach

- dolot/ dysza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.