Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto za 12tys

Featured Replies

Napisano

Szukam samochodu, gorna granica to powiedzmy 12 tys zl. Auto glownie do miasta, czasem na trase, ale generalnie przebiegow jakichs duzych by nie robilo. Teraz wymagania:

-raczej 2-drzwiowe (coupe, hb)

-za ta cene chcialbym kupic cos w naprawde dobrym stanie, takze szukam aut, ktorych ceny wlasnie w gornej granicy osiagaja 12tys, zeby nie kupic strupa

-silnik do 2.0 pojemnosci (benzyna, gazu nie chce), wieksze nie wchodza w gre

-auto mimo wszystko musi dawac choc troszke frajdy z jazdy

-cos troszke bardziej komfortowego od CRXa 2gena 270751858-jezyk.gif

-dobre audio, elektryczne szybki, szyberdach itd. mile widziane

Za ta cene tez nie ma co oczekiwac cudow, ale mysle, ze cos z moimi wymaganiami spokojnie sie kupi wink.gif Swoje typy mam, ale czekam na inne propozycje. Z gory dzieki, pozdrawiam!

Napisano

> Szukam samochodu, gorna granica to powiedzmy 12 tys zl. Auto glownie do miasta, czasem na trase,

> ale generalnie przebiegow jakichs duzych by nie robilo. Teraz wymagania:

> -raczej 2-drzwiowe (coupe, hb)

> -za ta cene chcialbym kupic cos w naprawde dobrym stanie, takze szukam aut, ktorych ceny wlasnie w

> gornej granicy osiagaja 12tys, zeby nie kupic strupa

> -silnik do 2.0 pojemnosci (benzyna, gazu nie chce), wieksze nie wchodza w gre

> -auto mimo wszystko musi dawac choc troszke frajdy z jazdy

> -cos troszke bardziej komfortowego od CRXa 2gena

> -dobre audio, elektryczne szybki, szyberdach itd. mile widziane

> Za ta cene tez nie ma co oczekiwac cudow, ale mysle, ze cos z moimi wymaganiami spokojnie sie kupi

> Swoje typy mam, ale czekam na inne propozycje. Z gory dzieki, pozdrawiam!

może hultaj coupe ew. bertona ale za to siano to ciężko...

Napisano
  • Autor

> może hultaj coupe ew. bertona ale za to siano to ciężko...

Hyundai calkiem fajne auto z wygladu, bo wiekszej wiedzy o nim nie mam, ale bertona to zupelnie nie moj gust wink.gif

Napisano

Spójrz też w stronę Prelude IVg lub Vg (w zależności od tego, która Ci się bardziej podoba).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> ibiza 6k2 cupra lub cordoba coupe cupra

Ibiza fajne auto, ale cupry pewnie same zajezdzone beda i to duza wada... sick.gif

Napisano
  • Autor

> Spójrz też w stronę Prelude IVg lub Vg (w zależności od tego, która Ci się bardziej podoba).

> Pozdr.

Wlasnie prelude to moj mocny typ, mysle caly czas nad nia wink.gif

Napisano

Ford Cougar. ok.gif

Za tyle powinno się kupić.

Miałem 2.5 w pełnej opcji ze skórą - silnik fajnie mruczał przy wyższych obrotach. smile.gif

Trochę teraz żałuję że kupiłem A6 zamiast drugiego takiego samego. frown.gif

Napisano
  • Autor

> Ford Cougar.

> Za tyle powinno się kupić.

> Miałem 2.5 w pełnej opcji ze skórą - silnik fajnie mruczał przy wyższych obrotach.

> Trochę teraz żałuję że kupiłem A6 zamiast drugiego takiego samego.

A jak z awaryjnoscia i spalaniem? Bo 2.5 to juz duzy silnik, a paliwo coraz drozsze sick.gif

Napisano

> A jak z awaryjnoscia i spalaniem? Bo 2.5 to juz duzy silnik, a paliwo coraz drozsze

W tym aucie występuje też silnik 2.0. smile.gif

Mój był zagazowany, i spalanie w mieście oscylowało w okolicy 15l.

Jadąc oszczędnie w trasie spaliłem poniżej 10l, tak normalnie to 12-13l.

Z tym że ja raczej nie kręciłem się mieście w godzinach szczytu.

Trochę znam Kielce i wiem że coś takiego jak płynny ruch i brak korków u Was nie istnieje. grinser006.gif

Moje konie wąchały gaz, ale zrobiłem ponad 60kkm, pod koniec tylko zregenerowałem wtryski i to był w zasadzie jedyny problem z lpg w tym aucie. zlosnik.gifgrinser006.gif

Auto jest długie, niskie, szerokie a w połączeniu z szybami bez ramek bardzo fajnie się prezentuje. smile.gif

Napisano
  • Autor

> W tym aucie występuje też silnik 2.0.

> Mój był zagazowany, i spalanie w mieście oscylowało w okolicy 15l.

> Jadąc oszczędnie w trasie spaliłem poniżej 10l, tak normalnie to 12-13l.

> Z tym że ja raczej nie kręciłem się mieście w godzinach szczytu.

> Trochę znam Kielce i wiem że coś takiego jak płynny ruch i brak korków u Was nie istnieje.

> Moje konie wąchały gaz, ale zrobiłem ponad 60kkm, pod koniec tylko zregenerowałem wtryski i to był

> w zasadzie jedyny problem z lpg w tym aucie.

> Auto jest długie, niskie, szerokie a w połączeniu z szybami bez ramek bardzo fajnie się prezentuje.

Ten silnik 2.0 wydaje sie byc calkiem fajnym kompromisem, bo do gazu jakos przekonany nie jestem wink.gif Kolejna propozycja do rozwazenia zlosnik.gif Dzieki 20.GIF

Napisano
  • Autor

A jeszcze a propo malych hatchbackow, bo nic o nich nie bylo, jakies propozycje? Powaznie zastanawiam sie nad peugeotem 206. Jakies opinie? Moze cos innego, podobnego? I jak to jest z autami z Wloch? Ktos ma jakies doswiadczenia?

Napisano

> zastanawiam sie nad peugeotem 206. Jakies opinie?

Psujny bardzo.

Napisano
  • Autor

> Psujny bardzo.

A cos w nich jest jakiegos wyjatkowo awaryjnego?

Napisano

> A jak z awaryjnoscia i spalaniem? Bo 2.5 to juz duzy silnik, a paliwo coraz drozsze

Bardzo fajny samochód. Wygodny, dośc szybki. Silnik V6 lubiany za moment obrotowy oraz przyzwoite osiągi. Ale (!!!) nie jest to auto sportowe i nie należy go tak traktować. Jak chcesz się coś dowiedzieć więcej to zajrzyj na forum mondeo klub polska - sporo tego tam będzie, bo cougar ma sporo wspólnego z Mondeo MkII.

Silnik 2.5 V6 jest fajny, ale ma kilka cech szczególnych:

- słabo znosi zaniedbania, czyli np. wycieki chłodziwa bądź katowanie - przegrzane silniki lubią cieknąć a wtedy masz całe naręcze uszczlek do wymiany, włączając w to uszczelki pod głowicami

- to Ford sprzed 10+ lat, więc.... trzeba uważać na rudą

- wahacze oraz cały układ zawieszenia pochodzi z Mondeo MkII, więc kumaty warsztat go ogarnie a i same części - nie zrujnują

- elektryka jest raczej niezawodna, chyba że ktoś w niej dłubie bez sensu, np. po wypadku

- raczej należy się wystrzegać skrzyni automatycznej, bo w tych czasach te skrzynie słabo sobie radziły z Nm silnika V6

- silnik 2.0l, (poczciwy Zetec) jakoś tam jeździ, ale nie jest stworzony do tego samochodu; prędzej jakiś swap z RS200 lub ST200 byłby wskazany

Ogólnie to bardzo fajny samochód, ciekawy stylistycznie i mało spotykany na polskich drogach. Jak w przypadku każdego samochodu z tamtych lat, należy się przyłozyć do szukania zadbanego egzemplarza.

Z alternatyw, tzn. ciekawe auto za rozsądne pieniędze, proponuję wziąc pod uwagę:

- Ford Probe, jeśli nie boisz się deczko starszego samochodu

- Mazda 626 COUPE, bliźniak tego ww (ale się tego naszuuuuukasz)

- Hyundai Coupe

- Toyota Supra, ta jedna z pierwszych, silnik 3.0 turbo (genialne auto)

- Honda Accord Coupe, silnik 3.0 + automat = zestaw do połykania kilometrów (o mało takiego nie kupiłem)

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Wlasnie prelude to moj mocny typ, mysle caly czas nad nia

Bardzo fajny samochód. Jesli jesteś przyzwyczajony do Hondy i masz ją dobrze rozpracowaną pod względem serwisowania, to Pralka będzie bardzo dobrym pomysłem. IV lub V generacja z silnikiem 2.0 jedzie całkiem przyzwoicie.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> A jeszcze a propo malych hatchbackow, bo nic o nich nie bylo, jakies propozycje?

W tej cenie to Saxo lub 106 1.6 16V znajdziesz w dobrym stanie. Fajne przyspiesza, super hamuje i świetnie skręca, chociaż tył jest trochę nerwowy ale idzie się przyzwyczaić 270751858-jezyk.gif. Egzemplarze bezwypadkowe są przyzwoicie zabezpieczone przed korozją, mankamentem jest tylna belka która co jakiś czas wymaga regeneracji (w zależności od stanu koszt od ok 300 do ponad 1000 zł), zdarzają się też zużyte skrzynie biegów (za 600 - 700 zł da rade kupić coś w dobrym stanie np z anglika). Ceny części też nie zwalają z nóg, a i bezawaryjność zadbanych i używanych z głową egzemplarzy powinna być co najmniej zadowalająca. Ja od trochę ponad roku mam Saxo 1.6 8V i na prawie 20 tys km jedynym nieplanowanym wydatkiem była cewka zapłonowa (350 zł). Silnik 8V jest od 16V "trochę" wolniejszy ale i znacznie oszczędniejszy, normalnie pali ok 7 l/100 km (w trasie nawet poniżej 6 smile.gif ) 16V spali jednak trochę więcej aczkolwiek nie wiem czy w takim aucie ma to jakieś większe znaczenie grinser006.gif

Napisano

Za 12k kupisz zrobioną Hondę Civic Vgen z B18C4, albo dłubniętą VIgen, temat pewnie znasz skoro masz CRXa wink.gif

Z innych ciekawych rzeczy może być Citroen Xsara II VTS wink.gif

Napisano

> Ibiza fajne auto, ale cupry pewnie same zajezdzone beda i to duza wada...

no nie koniecznie obstawiam, że hondy te które tu wymieniono w większości będą w gorszej kondycji ... ostatnio w Wawie stała z Racing Forum za 12k ciekawa cupra ok.gif

Napisano
  • Autor

Propozycje fajne, ale z reguly to sa auta z duzymi, paliwozernymi silnikami, a to tez nie jest bez znaczenia niestety wink.gif

Napisano
  • Autor

> W tej cenie to Saxo lub 106 1.6 16V znajdziesz w dobrym stanie. Fajne przyspiesza, super hamuje i

> świetnie skręca, chociaż tył jest trochę nerwowy ale idzie się przyzwyczaić .

106 biore caly czas pod uwage, saxo jakos mi nie lezy 270751858-jezyk.gif Nerwowy tyl kompletnie mi nie przeszkadza - w koncu jezdze crxem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Za 12k kupisz zrobioną Hondę Civic Vgen z B18C4, albo dłubniętą VIgen, temat pewnie znasz skoro

> masz CRXa

Jesli trafi sie akurat jakis fajny projekt, to czemu nie, za 5genem w coupe sie rozgladam ok.gif

> Z innych ciekawych rzeczy może być Citroen Xsara II VTS

Fajne, dosc mlode auto za mala kase, ale slyszalem duzo nieciekawych opinii o awaryjnosci sick.gif

Napisano

> 106 biore caly czas pod uwage

8 - zaworowy "Rejljak" czy jakieś S16?

> Nerwowy tyl kompletnie mi nie przeszkadza -

> w koncu jezdze crxem

Jeden z forumowiczów club106.pl miał m.in. CRXa i zamienił na 106 Rallye i z tego co pisze gorszy nie jest na pewno "Miałem już kilka hothatchów i myślę że jak na razie ten łapie się w pierwszej dwójce zobaczymy jak będzie dalej" ok.gif

Napisano
  • Autor

> 8 - zaworowy "Rejljak" czy jakieś S16?

Zobaczymy co sie trafi wink.gif Na razie nie odrzucam nic, byle by dawalo frajde z jazdy i bylo w mozliwe jak najlepszym stanie ok.gif

> Jeden z forumowiczów club106.pl miał m.in. CRXa i zamienił na 106 Rallye i z tego co pisze gorszy

> nie jest na pewno "Miałem już kilka hothatchów i myślę że jak na razie ten łapie się w

> pierwszej dwójce zobaczymy jak będzie dalej"

Gorszy czy nie, napewno bedzie bardziej przewidywalny i latwiejszy w prowadzeniu, bo pod tym wzgledem CRX jest specyficzny, ale mi osobiscie prowadzenie rexa bardzo sie podoba zlosnik.gif

Napisano

> Propozycje fajne, ale z reguly to sa auta z duzymi, paliwozernymi silnikami, a to tez nie jest bez

> znaczenia niestety

No to kupuj Yarisa czy inne Clio 1.5 cdi....

Myślałem, że skoro przymierzasz się do silnika 2.5 V6, to wiesz, ile to potrafi wychlać. I co najważniejsze, stać Cię na to.

A skoro nie, to proponuje zweryfikować założenia i zadać pytanie raz jeszcze.

Poza tym - jeśli nie planujesz dużo jeździć, to per saldo spalanie nie będzie głównym problemem kosztotwórczym. Odwrotnie, jeśli zaś planujesz dużo jeździć, to silnik o dużej pojemności, w wygodnym samochodzie, zagazowany - da Ci dużo frajdy i wygodę podróżowania.

Pozdrawiam

Bartek

PS. Jak Cougar nie, to spróbuj przymierzyć się do Probe 2.0.

Napisano
  • Autor

> No to kupuj Yarisa czy inne Clio 1.5 cdi....

> Myślałem, że skoro przymierzasz się do silnika 2.5 V6, to wiesz, ile to potrafi wychlać.

Wlasnie o to chodzi, ze nie przymierzam sie. 1 z moich wymogow, byl silnik do 2 litrow pojemnosci, o 2.5 nawet nie mysle, bo jezdze w zasadzie codziennie, na krotkich dystansach i nie widze sensu kupowania auta z takim silnikiem, bo koszty po prostu moglyby mnie przerosnac i wiecej auto by stalo niz jezdzilo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.