Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kiera i 2 czujniki - wymiana

Featured Replies

Napisano

Na dniach zamierzam wymienić kilka tajli u siebie w wozidle.

Na pierwszy ogień idzie czujnik ciśnienia oleju, a dokładnie jego podmianka, bo stary nie domaga. Wymieniam ponieważ stary robi problem z pokazywaniem ilości oleju na wyświetlaczu po przekręceniu kluczyka. Jak najlepiej do tego się zabrać metodami domowymi. Może ktoś już to robił i poratuje jakimiś chwytami które wspomogą prace, a może i nawet przyśpieszą i obędzie się bez zbędnego demontowania innych tajli

Na kolejny etap prac idzie czujnik odpowiedzialny za światła wsteczne i wycieraczkę. Niestety mój powiedział papa, i trzeba z nim zrobić to samo co z czujnikiem o którym wcześniej wspomniałem czyli out z auta i montaż nowego.

Na sam koniec mam zamiar wymienić serie kierę na inną serię, ale z dodatkowymi bajerami czyli przyciskami do navi. Wiem, że trzeba przy tej operacji odpiąć aku, by nie było problemów z poduchą. No właśnie i co dalej? Po przekładce trzeba wykonać osiowanie czy nie? Jeśli trzeba to prosiłbym kogoś o podesłanie na priv jak dokonać tego. Dostęp do full wersji FES-a mam tylko niestety wiedzy potrzebnej brak, czyli jak to wykonać itd.

Dodatkowo muszę przerobić instalację od navi, a dokładnie zasilanie. Wiem jak to zrobić dzięki koledze o nicku Manic i w tym miejscu chciałbym mu bardzo podziękować 20.GIF No ale niestety pojawił się jeden problem, aż wstyd się przyznać, ale trudno pytanie musi paść. Powiedzcie mi jak wyciągnąć navi by nic nie popsuć

Napisano

chcesz wymienić czujnik ciśnienia czy poziomu oleju bo to 2 różne czujniki

włącznik światła wstecznego masz wkręcony w skrzynię biegów - ściągasz lewe przednie koło odkręcasz plastikowe nadkole i już masz do niego dostęp - uważaj aby go nie ukręcić jest bardzo miękki old.gif

Napisano
  • Autor

ciśnienia, bo podobno to on jest za to odpowiedzialny aczkolwiek nie jestem pewien

Napisano

i tak to musisz robić z kanału lub podnośnika bo oba czujniki są z tyłu, ten od ciśnienia jest wyżej tak w połowie bloku

Napisano

> ciśnienia, bo podobno to on jest za to odpowiedzialny aczkolwiek nie jestem pewien

Ale na wyswietlaczu Ci zle pokazuje??To od stanu oleju, a nie cisnienia wink.gif

Napisano

żeby wyjąć navi musisz w te dwa otwory przy CD włożyć dwa druty i navi wyjdzie jak ta lala

Napisano

> Na sam koniec mam zamiar wymienić serie kierę na inną serię, ale z dodatkowymi bajerami czyli

> przyciskami do navi. Wiem, że trzeba przy tej operacji odpiąć aku, by nie było problemów z

Nie trzeba odpinać AKU. Nic się nie stanie odpinając poduchę - ważne by nie robić tego z przekręcownym kluczykiem, a nawet jeśli to błąd przestanie się wyświetlać po trzykrotnym poprawnym Check OK.

> poduchą. No właśnie i co dalej? Po przekładce trzeba wykonać osiowanie czy nie? Jeśli trzeba

> to prosiłbym kogoś o podesłanie na priv jak dokonać tego. Dostęp do full wersji FES-a mam

> tylko niestety wiedzy potrzebnej brak, czyli jak to wykonać itd.

Trezba robić proxy. Skorzystaj z opcji osiowanie proxy. Musisz mieć do tego Fiat Code, i pamiętać po osiowaniu o włączeniu sobie świtełek przy uzbrajaniu alarmu, bo po osiowaniu ta opcja ustawia się na domyślną.

Oczywiście pamiętasz, że dokładnie kiery nie jest to takie plug and play.

1.Oprócz kierownicy musisz wymienić taśmę pod kierownicą na taką z czarną kostką (no chyba, że masz cały pająk zintegrowany.

2. Sprawdzasz czy masz uzbrojone odpowiednie piny we wtyczce dochodzącej do taśmy (jest w archiwum wątek o tym - generalnie trzeba doprowadzić CAN A i CAN B i zasilanie-to weźmiesz z tego samego punktu co pod navi, CAN można wziąć z kilku punktów, np. z wtyczki radia, lub złącza drzwi. Dedykowane rozgałeźniki CAN są niestety trudno dostępne)

> Dodatkowo muszę przerobić instalację od navi, a dokładnie zasilanie. Wiem jak to zrobić dzięki

> koledze o nicku Manic i w tym miejscu chciałbym mu bardzo podziękować

Spoko ok.gif

>No ale niestety

> pojawił się jeden problem, aż wstyd się przyznać, ale trudno pytanie musi paść. Powiedzcie mi

> jak wyciągnąć navi by nic nie popsuć

Tak jak już poprzednik napisał, dwa klucze do radia, ewentualnie jak Ci się uda to dwa druty i delikatnie wyciągasz.

Napisano

> CAN można wziąć z kilku punktów, np. z wtyczki radia, lub złącza drzwi

A najbliżej wspomaganie też pewnie ma.

Napisano

> Trezba robić proxy. Skorzystaj z opcji osiowanie proxy. Musisz mieć do tego Fiat Code, i pamiętać

> po osiowaniu o włączeniu sobie świtełek przy uzbrajaniu alarmu, bo po osiowaniu ta opcja

> ustawia się na domyślną.

Dokładałem ostatnio kierownicę i przy osiowaniu nie był wymagany FIAT CODE. Wymagany jest przy światełkach.

Napisano
  • Autor

czy czujnik o numerze 60816416 (wedle epera) to ten od poziomu oleju?

Napisano
  • Autor

szkoda, że do Łodzi tak daleko, bo bym podjechał i ogarnęli byśmy to razem, a tak jakoś sobie muszę dać radę. Jakby co to będę Cie męczył privami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no i czujniki wymienione, stan oleju na wyświetlaczu w końcu pokazuje jak należy, wróciły światła wsteczne, aż lepiej zlosnik.gif

Niestety w dniu dzisiejszym oprócz samych pozytywów są tez negatywy frown.gif próbowałem wyciągnąć navi i niestety lipa, poległem. W otwory włożyłem tak jak koledzy pisali drut (2,5 kwadrat) i nic. Navi nawet nie drgnęła, podczas próby wyciągania miałem wrażenie że coś ją blokuje po środku na samym dole i do teraz nie wiem co frown.gif

W między czasie pojawił się kolejny problem, mianowicie antena, a dokładnie jej mocowanie powiedziało papa i niestety nie dolega do dachu tak jak bym chciał. Można ją po prostu wyciągnąć. Szybka akcja, i antena w ręce. Niestety gdzieś zaginęła śruba albo coś innego, co jest wkręcane od środka samochodu by antena trzymała się sztywno. Ma ktoś w foto tej nakrętki czy co tam było? Jeśli tak to proszę o wklejenie tutaj lub o wysłanie na mail z profilu. Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

> Niestety w dniu dzisiejszym oprócz samych pozytywów są tez negatywy próbowałem wyciągnąć navi i

> niestety lipa, poległem. W otwory włożyłem tak jak koledzy pisali drut (2,5 kwadrat) i nic.

> Navi nawet nie drgnęła, podczas próby wyciągania miałem wrażenie że coś ją blokuje po środku

jak miałem problem z wyciągnięciem radia, coś go blokowało to wyjołem schowek boczny i od tyłu ręką trochę pomogłem radiu się wydostać. Może nawi też da radę lekko od tyły wypchnąć?

Napisano

> Navi nawet nie drgnęła, podczas próby wyciągania miałem wrażenie że coś ją blokuje po środku

> na samym dole i do teraz nie wiem co

Ja mam takie klucze i wychodzi KLIK

>Niestety gdzieś zaginęła śruba albo coś innego, co

> jest wkręcane od środka samochodu by antena trzymała się sztywno. Ma ktoś w foto tej nakrętki

> czy co tam było? Jeśli tak to proszę o wklejenie tutaj lub o wysłanie na mail z profilu.

Skoro wypadła nakrętka z metalową podkładką to pewnie gdzieś ją masz na podsufitce. Zdejmij rączki z drzwi i uszczelki, odchyl podsufitkę i pewnie znajdzie się zguba. A wygląda to tak jak na zdjęciu.

285980862-DSC00721.JPG

post-26440-14352516395502_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no i wszystko w temacie. THX za szybki odezw 20.GIF, a co do radyjka to normalnie masakra. Możesz mi zmierzyć jakiej grubości są te pręty i na jaką głębokość wchodzą?

Napisano

4 szprychy rowerowe albo drut ze starego parasola ( ja takiego używam do radyjka ) swiety.gif

ja jak wyciągam radyjko to zaczynam od strony kierowcy - mam wygięty ten drut od parasolki w kształcie litery U drut wchodzi jakieś 2 -3 cm - gdy zabezpieczenie puści odciągam radyjko na jakieś 0,5 cm i przekładam drut w otwory od strony pasażera - podnoszę drzwiczki górnego schowka aby było łatwiej złapać krawędź radyjka i po zwolnieniu zabezpieczeń ciągnę do siebie jednocześnie uważając aby radyjko po stronie kierowcy nie wskoczyło na swoje miejsce - trzeba użyć trochę siły aby je wyciągnąć

Napisano

> no i wszystko w temacie. THX za szybki odezw , a co do radyjka to normalnie masakra. Możesz mi

> zmierzyć jakiej grubości są te pręty i na jaką głębokość wchodzą?

Wchodzą na maksa do końca i przy ciągnięciu do siebie zadziała zapadka. Jak są grube mogę zmierzyć dopiero jutro bo mam je w aucie. Ale mi to wchodzi ciasno, także będzie tak szerokie jak otwory w navi. Prawde mówiąc to zanim te klucze zdobyłem to wyjąłem navi wyginając wieszak druciany taki jak czasmi w pralni dają i poszło.

Napisano
  • Autor

> 4 szprychy rowerowe albo drut ze starego parasola ( ja takiego używam do radyjka )

po co aż 4 jak w navi są tylko 2 dziur. Chyba, że jakiś nie doinformowany jestem i 2 pozostałych nie zauważyłem

Napisano

> po co aż 4 jak w navi są tylko 2 dziur. Chyba, że jakiś nie doinformowany jestem i 2 pozostałych

> nie zauważyłem

Acha te klucze które z aukcji to de facto są do radyjka bo do navi wystarczy prosty, ale da radę takimi wyjąć navi bo drugi koniec wchodzi w kratkę wentylacyjną.

BTW jak rzeczywiście jest ciężko to wykręć poszycie schowka klimatyzowanego i popchnij.

Napisano
  • Autor

tak będę musiał zrobić, bo nie wiem czy odkręcenie dolnego schowka pomoże

Napisano

> tak będę musiał zrobić, bo nie wiem czy odkręcenie dolnego schowka pomoże

górny schowek, boczny znaczy :D

Napisano
  • Autor

ok rozumiem, chodzi Ci o ten klimatyzowany

Napisano

> niestety lipa, poległem. W otwory włożyłem tak jak koledzy pisali drut (2,5 kwadrat) i nic.

> na samym dole i do teraz nie wiem co

Ja miałem taki sam problem z wyciągnieciem radia ale tak jak Leszek pisał wymontowanie klimatyzowanego schowka i lekkie pchnięcie radia od tylu pomogło

Napisano
  • Autor

trzeba będzie pokombinować przy następnej okazji, bo kurna chata muszę je wyciągnąć żeby ogarnąć zasilanie i kilka innych rzeczy

PS. EGR dziś ogarnięty, wszystko ładnie wyczyszczone i o dziwo ostatni raz ten zabieg robiłem prawie rok temu i ku mojemu zdziwieniu wcale nie był taki zasyfiony. Jeszcze tylko zostało wyczyścić overboosta i zobaczymy co się będzie działo

Napisano

> trzeba będzie pokombinować przy następnej okazji, bo kurna chata muszę je wyciągnąć żeby ogarnąć

> zasilanie i kilka innych rzeczy

> PS. EGR dziś ogarnięty, wszystko ładnie wyczyszczone i o dziwo ostatni raz ten zabieg robiłem

> prawie rok temu i ku mojemu zdziwieniu wcale nie był taki zasyfiony. Jeszcze tylko zostało

> wyczyścić overboosta i zobaczymy co się będzie działo

za pare m-cy znowu EGRa bedziesz czyścił. Jak nie chcesz zaślepić, kup nowego i zapomnisz na dłuższy czas o nim.

IMHO to samo z overboostem powinno się zrobić, nie jest wcale taki drogi.

Napisano
  • Autor

> za pare m-cy znowu EGRa bedziesz czyścił. Jak nie chcesz zaślepić, kup nowego i zapomnisz na

> dłuższy czas o nim.

> IMHO to samo z overboostem powinno się zrobić, nie jest wcale taki drogi.

jaki koszt nowego?

Napisano

> jaki koszt nowego?

EGR 660 (ale widywałem na allegro nowe po 450-500)

Over 250 (ale gdzies nawet po 160-180 nowe widziałem)

Napisano

A zaślepki ma zeby dziada usunac.

Morgan bierz przyklada z moderatora, on ogra ma zaslepionego.

Napisano
  • Autor

mod wie o co chodzi zlosnik.gif ogr będzie zaślepiony w późniejszym czasie. W chwili obecnej muszę ogarnąć kilka innych rzeczy przed wyjazdem na mazury, który już za niecałe 2 tygodnie

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i z mazur powróciłem, ale problemów ciąg dalszy. Niestety stilon znów się fochać zaczął, ale wybaczam mu, bo spalanie w trasie wyszło ok.gif No, ale to nie o tym ten temat jest.

Więc przejdę do rzeczy:

Niestety już przed wyjazdem zaczęły się u mnie takie same problemy jak u kolegi o nicku crawen czyli brak szmocy od dołu. Po powrocie pogadałem sobie z nim, no i poszedłem w jego ślady. Odpiąłem wedle jego podpowiedzi przepływkę i co się okazało, auto odzyskało szmoc, idzie zdecydowanie lepiej, nie ma takiego muła. Więc przepływka do wymiany, no chyba, że ktoś ma jakiś patent na nią, a dokładnie na jej czyszczenie to poproszę. Może być nawet na priv, a w związku z tym, że i tak trzeba będzie ją wymontować to czekam na rady jak najłatwiej to zrobić, bo pewnie wielu z Was już to robiło.

No ale to nie koniec problemów, niestety padło też otwieranie drzwi pasażera od środka. Najdziwniejsze jest to, że w dni zimne problemu nie ma, ale wystarczy troszkę słońca by nagrzała się blacha (czyli wyższa temperatura w drzwiach) i kłopot wraca. Ktoś miał podobne zdarzenie? Możecie drodzy forumowicze coś poradzi, gdzie szukać problemu?

No to można by powiedzieć, że temat drzwi byłby za nami, ale tylko od strony pasażera. Niestety mój stilon chyba mnie przestał lubić, bo od strony kierowcy (czyli najczęściej mojej) aby wejść muszę mocniej pociągnąć za klamkę, dlaczego nie wiem, nie mam zielonego pojęcia, więc w tej kwestii też liczę na Waszą pomoc.

Chciałbym powiedzieć, że to koniec moich problemów z stilonem ale niestety zgrzeszył bym. Na dniach powrócę do wątku, by pogadać z Wami o kolejnych problemach z stilonem tylko muszę wpierw ogarnąć to o czym pisałem wyżej, bo nie daje mi to żyć spokojnie (szczególnie drzwi pasażera). Następna partia problemów będzie już z fotkami, bo bez nich się nie obędzie niestety.

PS. Kazu na dniach egr idzie do hasioka zlosnik.gif

Napisano

Z kłopotami drzwi pasażera to może być wypadnięta linka z prowadnicy pod klamką od środka. Miałem taką przypadłość, wystarczyło poprawić linke i działa do dzisiaj.

Napisano

> PS. Kazu na dniach egr idzie do hasioka

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif sorki ale nie mogłem sie opanować biglaugh.gifbiglaugh.gif

Rozumiem, że I faza testów zakończona, czekam na druga zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sorki ale nie mogłem sie opanować

a co takiego się wydarzyło

> Rozumiem, że I faza testów zakończona, czekam na druga

dokładnie, czas na drugi etap

Napisano

> No ale to nie koniec problemów, niestety padło też otwieranie drzwi pasażera od środka.

> Najdziwniejsze jest to, że w dni zimne problemu nie ma, ale wystarczy troszkę słońca by

> nagrzała się blacha (czyli wyższa temperatura w drzwiach) i kłopot wraca.

Na początek odpepnij aku lub bezpiecznik odpowiedzialny za zasilanie modułów komfortu. Może się który przywiesił. Jeśli to nie pomoże proponuję potraktować złącza modułów komfortu w drzwiach kierowcy i pasażera preparatem do czyszczenia styków np. Kontakt 60. Ostatnia opcja to wymiana modułu komfortu.

Napisano

> No ale to nie koniec problemów, niestety padło też otwieranie drzwi pasażera od środka.

> Najdziwniejsze jest to, że w dni zimne problemu nie ma, ale wystarczy troszkę słońca by

> nagrzała się blacha (czyli wyższa temperatura w drzwiach) i kłopot wraca. Ktoś miał podobne

> zdarzenie? Możecie drodzy forumowicze coś poradzi, gdzie szukać problemu?

Łukasz rozkręć tapicerkę i sprawdz stan zielonej linki odpowiedzialnej za otwieranie od srodka - u mnie się ona poluzowala i tak mocno trzeba bylo ciągnąć za klamkę że wydawało się ze za sekunde się ja urwie - linka źle siedziała w mocowaniu czy coś podobnego (już nie pamietam bo robilem to jakis rok temu) - w każdym razie jej poprawienie rozwiązało problem zlosnik.gif

Napisano

> PS. Kazu na dniach egr idzie do hasioka

No w koncu madro decyzja zlosnik.gifzlosnik.gif

Gdyby nie swiecacy Check w Cromie to dawno ogra zaslepil.

Napisano
  • Autor

> Łukasz rozkręć tapicerkę i sprawdz stan zielonej linki odpowiedzialnej za otwieranie od srodka - u

> mnie się ona poluzowala i tak mocno trzeba bylo ciągnąć za klamkę że wydawało się ze za

> sekunde się ja urwie - linka źle siedziała w mocowaniu czy coś podobnego (już nie pamietam bo

> robilem to jakis rok temu) - w każdym razie jej poprawienie rozwiązało problem

będę musiał tak zrobić, póki co za oknem pogoda nie bardzo chce współpracować, więc trzeba czekać na jej poprawę, bo garage gratami innymi zawalone i lipa

Napisano
  • Autor

> No w koncu madro decyzja

> Gdyby nie swiecacy Check w Cromie to dawno ogra zaslepil.

zakończyłem pewną fazę testów więc teraz można ogra zaślepić przed kolejnym dalekim wypadem zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.