Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujniki z UT

Featured Replies

Napisano

witam

Chciałem się spytać czy ktoś posiada numery katalogowe czujników ciśnienia i temperatury oleju z UT, oraz czy ma ich zdjęcia.

Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

> witam

> Chciałem się spytać czy ktoś posiada numery katalogowe czujników ciśnienia i temperatury oleju z

> UT, oraz czy ma ich zdjęcia.

> Z góry dziękuje za pomoc

Czujnik temperatury oleju:

oznaczenia ma E2 70-03 Veglia Made in Italy.

Wygląda jak czujnik temperatury wody od 900sety tylko z czarną końcówką. Niestety takowy ukręciłem ostatnio - w Polsce oryginał raczej niedostępny.

Napisano

czujnik ciśnienia będzie pasował z EPS numer 1.800.600, w górnym lewym rogu

skan4.jpg

a czujnik temperatury EPS 1.830.267

Napisano
  • Autor

> czujnik ciśnienia będzie pasował z EPS numer 1.800.600, w górnym lewym rogu

> a czujnik temperatury EPS 1.830.267

Dzięki wielkie piwo.gif

A może mi jeszcze ktoś powiedzieć w którym miejscu w misce zamontować ten czujnik temperatury oleju? Wiem że musze dospawać do niego gwint tylko nie wiem w którym miejscu najlepiej

Napisano

> w którym miejscu w misce zamontować ten czujnik temperatury

> oleju?

ZTCW to czujnik na pewno nie był montowany w misce, a w podstawce pod filtr oleju... hmm.gif (jeśli się mylę - poprawcie). Podstawki takie (w zasadzie uniwersalne, nie od UT) można kupić, mają one 4 gwintowane gniazda na czujniki. Podstawkę przykręcasz nyplem w miejsce filtra, a filtr na podstawkę i gotowe waytogo.gif

Tak wygląda podstawka bez filtra:

285967519-DSC03966.JPG

edit: w maluchu miałem faktycznie w misce wlutowane mosiądzem gniazdo czujnika temperatury z BIS-a i nawet to działało. Niestety fotek brak...

post-109606-14352516372144_thumb.jpg

Napisano

czujnik temperatury najlepiej dać w miskę, ale musisz ją wyjąć, dać komuś do wspawania tulejki z gwintem i już, a w którym miejscu, to już musisz pooglądać - żeby nic nie zawadzało i czujnik nie był narażony na urwanie - najlepiej 'za miską' jak to zrobiłem u siebie, czyli w jej tylnej ścianie od strony półosi

nie wiem jak w twoim przypadku, bo nie wiem jaki masz silnik i jaki kształt ma miska

w podstawce pod filtrem też jest dobrze i za jednym zamachem masz oba czujniki, a tak do ciśnienia musiałbyś robić osobno trójnik wink.gif

Napisano

> ZTCW to czujnik na pewno nie był montowany w misce, a w podstawce pod filtr oleju... (jeśli się

> mylę - poprawcie). Podstawki takie (w zasadzie uniwersalne, nie od UT) można kupić, mają one 4

> gwintowane gniazda na czujniki. Podstawkę przykręcasz nyplem w miejsce filtra, a filtr na

> podstawkę i gotowe

> Tak wygląda podstawka bez filtra:

> edit: w maluchu miałem faktycznie w misce wlutowane mosiądzem gniazdo czujnika temperatury z BIS-a

> i nawet to działało. Niestety fotek brak...

A gdzie można kupić taką podstawkę do fiata?

Napisano

> witam

> Chciałem się spytać czy ktoś posiada numery katalogowe czujników ciśnienia i temperatury oleju z

> UT, oraz czy ma ich zdjęcia.

> Z góry dziękuje za pomoc

Ja wspawałem nakrętkę w miskę olejową. Czujnik wstawiłem taki sam jak jest od temp cieczy. Dobrze pokazuje. Co do ciśnienia oleju to czujnik mam z jakiejś Łady, wstawiony w trójnik pospawany z nakrętek z odpowiednim gwintem.

Napisano

Lada miała do 10 bar, a UT 8 bar, bez rezystora kalibrującego wskazania z du*y wzięte wink.gif

Napisano

Te czujniki ciśnienia są i tak na tyle niedokładne (lub tak szybko się psują), że nie ma większego znaczenia czy są do 8 czy 10 bar smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja wspawałem nakrętkę w miskę olejową. Czujnik wstawiłem taki sam jak jest od temp cieczy. Dobrze

> pokazuje. Co do ciśnienia oleju to czujnik mam z jakiejś Łady, wstawiony w trójnik pospawany z

> nakrętek z odpowiednim gwintem.

a mógłbys dać jakąś fotke? bo z tego co pamiętam to też masz 1.5. Z góry Ci wielkie dzięki grinser006.gif

Muszę się zastanowić czy nie prościej by było taką podstawkę kupić, bo z tej podstawki chyba byłyby chyba najprawdziwsze wskazania z czujnika temperatury.

bo czujnika ciśnienia już udało mi się kupić trójnik za 5 zł a wykonany jest ładnie tylko jeden gwint trzeba roztoczyć na wiekszy

Napisano

czujnik temp mam taki jak kudlaty podal i jest w misce, w miske wspawana jest nakretka m14x1.5 od tylu jak najblizej dna na srodku szerokosci miski

czujnik cisnienia z poloneza na trojniku by kudlaty biglaugh.gif

wszystko elegancko drze od grudnia,

Napisano

hehe, MaRo2k się wreszcie wypowiedział rotfl.gif dowód na sprawne działanie mojego pomysłu, w moim (obecnie już byłym) i w jego aucie IThankYou.gifIThankYou.gifIThankYou.gif nie żebym się chwalił, hahaha

czujnik ciśnienia w podstawce trzeba dać 'za filtrem', żeby pokazywał jakie masz ciśnienie na silniku, a nie za pompą

najlepiej w miejscu oryginalnego dać, bo wtedy pokazuje ciśnienie na głównej magistrali

Napisano

> Lada miała do 10 bar, a UT 8 bar, bez rezystora kalibrującego wskazania z du*y wzięte

Wszystkie Łady jakie widziałem miały właśnie do 8 bar wskażniki.

Napisano
  • Autor

dzisiaj zainstalowałem czujnik ciśnienia, ale nie wiem czy dobrze wskazuje, ktoś wie jakie wartości powinien pokazywać w 1.5 przy poszczególnych obrotach?

Napisano

na wolnych ok 1 - 1,5bar, przy 4000/min i powyżej powinno być powyżej 4 - 4,5bar dla oleju w okolicy 70 - 80*C, na zimnym wartości ciśnienia powinny być wyższe

mniejsze wartości wskazują konieczność podłączenia warsztatowego manometru i kontroli wartości ciśnienia

czujnik może być skalibrowany 'na oko' i już stres 270751858-jezyk.gif

Napisano

> na wolnych ok 1 - 1,5bar, przy 4000/min i powyżej powinno być powyżej 4 - 4,5bar dla oleju w

> okolicy 70 - 80*C, na zimnym wartości ciśnienia powinny być wyższe

> mniejsze wartości wskazują konieczność podłączenia warsztatowego manometru i kontroli wartości

> ciśnienia

> czujnik może być skalibrowany 'na oko' i już stres

Dlatego ja nie miałem nigdy tego czujnika hehe.gif do stresu wystarczało mi egt i stuki na słuch hahaha.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

odświeżę temat, czy czujnik z EPS 1.800.602 może być do ciśnienia oleju? wartości ma te same co 1.800.600 i różnica chyba polega tylko na przyłączu a tego nie idzie dostać jest tylko ten z końcówką 602

z góry dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

może być

jeszcze się pochwal za ile taki czujnik kupiłeś/kupisz? bo ten 1.800.600 to po 180zł był rok temu w IC

Napisano
  • Autor

> może być

> jeszcze się pochwal za ile taki czujnik kupiłeś/kupisz? bo ten 1.800.600 to po 180zł był rok temu w

> IC

130zł w sklepie w Sulechowie bo w IC nie mają takich

Napisano
  • Autor

> niezła cena, a poszukaj do Żuka/Poloneza o symbolu FCC0 - 5 0 - 8 bar

jeden już mam, nówka a popsuty mad.gif nie działa tak jak powinien a sprawdzony był na dwóch wskaźnikach a potem charakterystyka sprawdzona na sprężarce i to napewno czujnik walnięty

Napisano
  • Autor

miałbym jeszcze prośbe do posiadaczy czujników ciśnienia oleju, mógłby mi ktoś zmierzyć opór czujnika u siebie na postoju i na wolnych obrotach? z góry bardzo dziękuje smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.