Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic VIII

Featured Replies

Napisano

Jeździ ktoś Civicem VIII generacji? Interesuje mnie diesel 2.2 140 KM. Czy jest to bezproblemowy samochód? O silniku czytałem dość pozytywne opinie, ale nie znam żadnego właściciela takiego kosmicznego jeździdła, zatem poproszę o komentarze zlosnik.gif

Napisano

> Jeździ ktoś Civicem VIII generacji? Interesuje mnie diesel 2.2 140 KM. Czy jest to bezproblemowy

> samochód? O silniku czytałem dość pozytywne opinie, ale nie znam żadnego właściciela takiego

> kosmicznego jeździdła, zatem poproszę o komentarze

mam Ufo ale z silnikiem 1,8 benzyna. Auto z 2008 roku 50 kkm przebiegu i jakiekolwiek awarie są mi obce. Jeszcze z dwa lata nim pojeżdże i kupie civica IX generacji zlosnik.gif

Napisano

> Jeździ ktoś Civicem VIII generacji? Interesuje mnie diesel 2.2 140 KM. Czy jest to bezproblemowy

> samochód? O silniku czytałem dość pozytywne opinie

Jeździ, ale z innym silnikiem - 1.8 + automat, wersja po ostatnim liftingu.

Trudno ten samochód nazwać bezproblemowym IMO - przede wszystkim jest bardzo tandetny i ta tandeta (objawiająca się w przeróżnych miejscach i na liczne sposoby) daje się mocno we znaki.

Co do samego auta, to na plus zaliczyłbym tu prowadzenie - na tle popularnej konkurencji jest całkiem dobrze. Fotele też są dość wygodne - choć tu pewnie dużo zależy od budowy konkretnej osoby, bo regulacja jest dość skromna (nie ma np. regulacji lędźwiowej). Fajnym patentem jest bardzo głęboki bagażnik z podwójnym dnem - bak jest pod przednimi siedzeniami, a wydech przebiega wzdłuż progu i tylny tłumik znajduje się w poprzek nadwozia pod tylnym zderzakiem, stąd podłogę można było opuścić bardzo nisko. Składanie tylnych foteli w 5D też jest rewelacyjne - i ta cecha bardzo podnosi funkcjonalność tego auta.

Na minus oceniłbym wyciszenie - i nie chodzi o dźwięk silnika, a o odgłosy opływającego powietrza, głośną pracę zawieszenia, itd. Konkurencja wcale nie z górnej półki jest tu zdecydowanie lepsza. Najgorszą wadą jest bardzo niechlujny montaż niskiej jakości podzespołów - co skutkuje problemami. Jeśli lubisz, żeby auto było w 100% sprawne, to właściwie cały czas będziesz siedział w serwisie - odkąd to auto mam (a mam je od nowości) ZAWSZE albo czekam na jakieś części, albo czekam na wolny termin w ASO, itd. Ogólnie tu jest bardzo słabo - i jeśli zależy Ci na bezproblemowej eksploatacji, to raczej poszukałbym czegoś innego.

Napisano

> O silniku czytałem dość pozytywne opinie,

szukaj dalej bo chyba tylko na te lepsze posty trafiles zlosnik.gif

Napisano

Ja jezdze VIII 1.8, ale teraz jezdzil tydzien IX i duzo fajniejsze auto ;-)

Auto ma nie cale dwa lata nic sie nie dzieje i 1.8 nie pali duzo

Napisano

Silnik 2.2 jest TOTALNIE bezproblemowy.

Co najfajniejsze - jest dużo lepiej wyciszony niż benzyna.

Spalanie w mieście - 6-7 litrów przy "normalnej" jeździe.

Na trasie - mój rekord to 4,9 l/100 km.

Auto ma łańcuch, który jest bezobsługowy. Przy przebiegu ok. 120 tys. km trzeba sprawdzić jego naciąg. Zresztą każdą jedną nieprawidłowość w napięciu łańcucha - sygnalizuje komputer.

Moment obrotowy 340 Nm w zupełności wystarcza, żeby poruszać się tym samochodem po zatłoczonych ulicach. Na trasie brak redukcji podczas wyprzedzania... zlosnik.gif Po prostu wciskasz i jedziesz... smile.gif

Silnik dość podatny na modyfikacje. Rekordziści otrzymywali z samego programu ponad 190 KM - niestety wtedy sprzęgło starcza na baaaaardzo krótko zlosnik.gif

Aha - intercooler w tym samochodzie to jest kompletna porażka. Jest za mały i niewydajny.

Generalnie jest jeden z lepszych silników diesel'a, pomimo tego, że jego kontrukcja nie zmieniła się od 2005 roku (oczywiście mowa o 2.2 i-CTDi).

Napisano

Problemy z lancuchem - przypadki zerwania

Pekajacy kolektor dolotowy

Sprzeglo nie wytrzymuje nawet tych 140km

Wtryski

Spalanie +1L do tego co pokazuje komp, w miescie zima ok 11 w trasie przy normalnej V ok 7

Faktycznie jest to jeden z lepszych diesli i jest bardzo cichy ale nie mozna porownac tego z benzyna hehe.gif W porownaniu z 140 tdi, ictdi miazdzy go kultura i wrazeniami z jazdy

Napisano

> Silnik 2.2 jest TOTALNIE bezproblemowy.

> Co najfajniejsze - jest dużo lepiej wyciszony niż benzyna.

> Spalanie w mieście - 6-7 litrów przy "normalnej" jeździe.

> Na trasie - mój rekord to 4,9 l/100 km.

> Auto ma łańcuch, który jest bezobsługowy. Przy przebiegu ok. 120 tys. km trzeba sprawdzić jego

> naciąg. Zresztą każdą jedną nieprawidłowość w napięciu łańcucha - sygnalizuje komputer.

> Moment obrotowy 340 Nm w zupełności wystarcza, żeby poruszać się tym samochodem po zatłoczonych

> ulicach. Na trasie brak redukcji podczas wyprzedzania... Po prostu wciskasz i jedziesz...

> Silnik dość podatny na modyfikacje. Rekordziści otrzymywali z samego programu ponad 190 KM -

> niestety wtedy sprzęgło starcza na baaaaardzo krótko

> Aha - intercooler w tym samochodzie to jest kompletna porażka. Jest za mały i niewydajny.

> Generalnie jest jeden z lepszych silników diesel'a, pomimo tego, że jego kontrukcja nie zmieniła

> się od 2005 roku (oczywiście mowa o 2.2 i-CTDi).

Z tym totalnie bezproblemowy to troche przesadziles. IMO ciekawa jednostka ale z problemami jak na diesla przystalo. U kolegi w Accordzie w ciagu kilku lat eksploatacji (od przebiegi ok 70kkm auto kupione od pierwszego wl): turbina, sprzeglo, kolektor, wtryski + ECU i cos chyba jeszcze bylo, ale nie pamietam. Wszystko to w ciagu kilkdziesieciu kkm. Czesci drogie. Mowil cos, ze wlasnie z owym lancuchem moga byc tez problemy .. Trzeba tez sprawdzac czy kolektor byl wymieniany, bo byla jakas wada fabryczna, ale Honda w ramach gwarancji wymieniala wink.gif.

W jakies gazecie opisywali dokladnie ten silnik i wnioski byly podobne, bardzo udana jednostka, ale jak cos pojdzie to droga w naprawie. Pisali tez o kolektorach i turbinach, ze w szczegolnosci z pierwszych rocznikow prod zdarzały sie problemy.

Co do tuningowania tej jednostki, wlasnie dlatego mu padlo sprzeglo, bo mial program na 180KM, po wymiania sprzegla wrocil do standardowych parametrow, ktore i tak nie sa zle.

Podobnie jest z dieslem Subaru, wiekszosc pismakow opisalo jako najlepszy silnik diesla, a prawda jest taka, ze tez potrafi pasc czesc za duze $$$.

Napisano

> Z tym totalnie bezproblemowy to troche przesadziles. IMO ciekawa jednostka ale z problemami jak na

> diesla przystalo. U kolegi w Accordzie w ciagu kilku lat eksploatacji (od przebiegi ok 70kkm

> auto kupione od pierwszego wl): turbina, sprzeglo, kolektor, wtryski + ECU i cos chyba jeszcze

> bylo, ale nie pamietam. Wszystko to w ciagu kilkdziesieciu kkm. Czesci drogie.

Ja nie mam wpływu na to jak właściciel traktuje swój samochód... zlosnik.gif

Przy świadomym używaniu diesel'a - silnik jest najmniej awaryjną częścią całego samochodu... smile.gif

Co oznacza "świadome użytkowanie"? Chłodzenie turbiny, lanie DOBREGO paliwa, regularne przeglądy i NIE UŻYWANIE samochodu na dojazd do pracy 3 kilometrów...

Jeśli ktoś nie spełnia powyższych warunków - nie ma co się oszukiwać - nawet 20 tys. km wystarczy, żeby pojawiły się problemy.

Podam przykład mojego znajomego, który ma Accorda z 2005 roku. Auto ma w chwili obecnej grubo ponad 300 tys. km i wymienił w nim już chyba całą zawiechę, a silnika poza wymianami oleju i filtrów - nie dotykał. smile.gif

> Mowil cos, ze

> wlasnie z owym lancuchem moga byc tez problemy .. Trzeba tez sprawdzac czy kolektor byl

> wymieniany, bo byla jakas wada fabryczna, ale Honda w ramach gwarancji wymieniala .

> W jakies gazecie opisywali dokladnie ten silnik i wnioski byly podobne, bardzo udana jednostka, ale

> jak cos pojdzie to droga w naprawie.

Na szczęście takich awarii jest znikoma ilość.

> Pisali tez o kolektorach i turbinach, ze w szczegolnosci

> z pierwszych rocznikow prod zdarzały sie problemy.

niewiem.gif

> Co do tuningowania tej jednostki, wlasnie dlatego mu padlo sprzeglo, bo mial program na 180KM, po

> wymiania sprzegla wrocil do standardowych parametrow, ktore i tak nie sa zle.

Sprzęgło w tej jednostce potrafi zdechnąć mając fabryczne parametry.

Niestety - Honda się nie popisała w tym wypadku i fabryczne sprzęgło nie wytrzymuje momentu obrotowego.

Napisano

> Problemy z lancuchem - przypadki zerwania

Jeśli ktoś bagatelizuje hałas wydobywający się spod maski - tak masz racje.

> Pekajacy kolektor dolotowy

Na ten temat nic mi nie wiadomo.

> Sprzeglo nie wytrzymuje nawet tych 140km

Sprzęgło to najsłabsze ogniwo układu - niestety...

> Wtryski

A co z nimi się dzieje, bo pierwsze słyszę...? niewiem.gif

> Spalanie +1L do tego co pokazuje komp, w miescie zima ok 11 w trasie przy normalnej V ok 7

Na podstawie jakiego modelu masz takie spostrzeżenia?

Zjeździłem kiedyś trochę i-CTDi i moje spostrzeżenia są zupełnie inne....

Np. FR-V - miasto ok. 7, trasa ok. 5

Civic - miasto ok. 8, trasa ok. 5

"Znam" jednego CR-V'a z tym silnikiem, który kotłuje 11 litrów - lecz jego użytkownika nie można nazwać "normalnym"...

> Faktycznie jest to jeden z lepszych diesli i jest bardzo cichy ale nie mozna porownac tego z

> benzyna

Dlaczego? Ja tam wolę 2.2 niż 1.8... zlosnik.gif

> W porownaniu z 140 tdi, ictdi miazdzy go kultura i wrazeniami z jazdy

To prawda.

Napisano

> Jeśli ktoś bagatelizuje hałas wydobywający się spod maski - tak masz racje.

niby usuwane na gwarancji producenta ale zawsze

zima spotkalem sie z 3 przypadkami, jednemu gostkowi lancuch strzelil i glowa do regeneracji

> Na ten temat nic mi nie wiadomo.

smrod spalin w kabinie, usuwane za free (podobnie jak rozrzad) DO jakiegos przebiegu - pozniej na wlasny koszt

> Sprzęgło to najsłabsze ogniwo układu - niestety...

Ale nie jest jakies super drogie

> A co z nimi się dzieje, bo pierwsze słyszę...?

Leja, auto kopci, itd tak jak w kazdym dieslu

> Na podstawie jakiego modelu masz takie spostrzeżenia?

acco 2,2 07r

wystarczy krotki dystans do pracy

> Dlaczego? Ja tam wolę 2.2 niż 1.8...

ja tez bym wolal 2,2 od 1,8 ale juz od 2,0 niewiem.gif - to pod wzgledem dynamiki

halas - na wolnych obrotach 1,8 + nie slychac, dizel szura cos tam

przy bucie - kupic honde i nie uslyszec vteca sciana.gifzlosnik.gif

> To prawda.

ok.gif

Napisano

> niby usuwane na gwarancji producenta ale zawsze

> zima spotkalem sie z 3 przypadkami, jednemu gostkowi lancuch strzelil i glowa do regeneracji

Czyli ktoś zaniedbał to co się działo wcześniej.

> Ale nie jest jakies super drogie

Ale tak czy siak - strzał w kolano, że sprzęgło często-gęsto nie wytrzymuje 40 tys. km.

> Leja, auto kopci, itd tak jak w kazdym dieslu

Tak jak napisałem - o tych bolączkach nic mi nie wiadomo.

> acco 2,2 07r

> wystarczy krotki dystans do pracy

No właśnie - krótki dystans do pracy.

Diesel nie jest stworzony do krótkich dystansów do pracy...

Kilka dni temu był przypadek, że przyjechał starszy Pan oburzony tym, że w prawie 2 letnim samochodzie zaświeciła mu się jakaś kontrolka...

Oczywiście okazało się, że DPF powinien być zregenerowany... samochód na liczniku miał niecałe 10 tys. km... i jak się okazało był eksploatowany w mieście - na krótkich odcinkach.

Zastanawiam się gdzie Doradca ds. Sprzedaży miał głowę - oferując takiemu Klientowi samochód z wysokoprężnym silnikiem....???

> ja tez bym wolal 2,2 od 1,8 ale juz od 2,0 - to pod wzgledem dynamiki

> halas - na wolnych obrotach 1,8 + nie slychac, dizel szura cos tam

> przy bucie - kupic honde i nie uslyszec vteca

W obecnych hądach już ciężko usłyczeć V-TEC'a.... zlosnik.gif

Napisano

> Czyli ktoś zaniedbał to co się działo wcześniej.

Tak albo nie. niewiem.gif fakt, ze temat czesto sie przewija

> Ale tak czy siak - strzał w kolano, że sprzęgło często-gęsto nie wytrzymuje 40 tys. km.

Taki urok duzego momentu

> Tak jak napisałem - o tych bolączkach nic mi nie wiadomo.

Mialem nawet gdzies skany z hds, jak odnajde to wrzuce.

> No właśnie - krótki dystans do pracy.

> Diesel nie jest stworzony do krótkich dystansów do pracy...

> Kilka dni temu był przypadek, że przyjechał starszy Pan oburzony tym, że w prawie 2 letnim

> samochodzie zaświeciła mu się jakaś kontrolka...

> Oczywiście okazało się, że DPF powinien być zregenerowany... samochód na liczniku miał niecałe 10

> tys. km... i jak się okazało był eksploatowany w mieście - na krótkich odcinkach.

> Zastanawiam się gdzie Doradca ds. Sprzedaży miał głowę - oferując takiemu Klientowi samochód z

> wysokoprężnym silnikiem....???

Tak to jest z nowymi autami. W hondzie dopiero idetec ma dpf. Ale w innych markach montowano juz wczesniej. Ja sie z tego ciesze bo kasa za wycinki plynie szerokim strumieniem.

> W obecnych hądach już ciężko usłyczeć V-TEC'a....

Fakt, to nie sa juz takie hardkorowe jednoski jak np b18xx. Ale jeszcze odrobina zostala w ivtecu. zlosnik.gif

Napisano

> Tak albo nie. fakt, ze temat czesto sie przewija

Importer odnotował w Polsce dwa przypadki zerwania łańcucha (od 2005 roku) w modelu Accord. Oba nastapiły przy przebiegach ponad 300 tys. km. W autach był brak jakiejkolwiek historii serwisowej od dłuższego czasu.

> Taki urok duzego momentu

Ale jak sprzęgło dobre to jeździ fajnie zlosnik.gif

> Mialem nawet gdzies skany z hds, jak odnajde to wrzuce.

Skonsultowałem ten przypadek z serwisem - odpowiedź była jednoznaczna: układ wtryskowy BOSCH'a, więc częstotliwość "padania" jest dokładnie taka sama jak we wszystkich silnikach diesel'a z układem powyższego producenta, czyli 160-180 kkm.

> Tak to jest z nowymi autami. W hondzie dopiero idetec ma dpf. Ale w innych markach montowano juz

> wczesniej. Ja sie z tego ciesze bo kasa za wycinki plynie szerokim strumieniem.

Jeden płacze - inny się cieszy... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Taki lajf.

> Fakt, to nie sa juz takie hardkorowe jednoski jak np b18xx. Ale jeszcze odrobina zostala w ivtecu.

Odrobina, odrobina... zlosnik.gif

Napisano

Jesli wlasciciel interesowal sie autem to odbyl wycieczke do serwisu na "akcje". Wymienil sobie ten nieszczeszny kolektor, napinacz lancuszka i wstawil "zapinki" do lamp(przedlift). A jak byl gapa i przegapil przebieg to juz po ptakach. Znam przypadek, ze kolo cofal licznik aby tylko wymioenic kolektor bo mu sie posypal kilka kkm ponad limit.

Co do wtryskow to tak by gdzies pasowalo, auto mialo ok 160kkm nalatane. W sumie do tej pory jezdzi ale jest na sprzedaz.

Sprzeglo mozna sprawdzic calkiem latwo. 3 opor i szybko czworeczka. Jak docisk nie trzyma to sie troche uslizgnie.

Suma sumarum gdybym nie byl przeciwnikiem dizla to szczerze polecilbym 2,2 spod znaku H.

Napisano

> Ja nie mam wpływu na to jak właściciel traktuje swój samochód...

> Przy świadomym używaniu diesel'a - silnik jest najmniej awaryjną częścią całego samochodu...

> Co oznacza "świadome użytkowanie"? Chłodzenie turbiny, lanie DOBREGO paliwa, regularne przeglądy i

> NIE UŻYWANIE samochodu na dojazd do pracy 3 kilometrów...

> Jeśli ktoś nie spełnia powyższych warunków - nie ma co się oszukiwać - nawet 20 tys. km wystarczy,

> żeby pojawiły się problemy.

Tak, ale tak to mozna dopisac do kazdego auta, jak turbina czy sprzegla to uzytkownik a jak zawieszenie to pl drogi grinser006.gif. Akurat kolega potrafi jezdzic i autem i o nie dba, zreszta kolektory, sprezarki czy wtryski to nie odosobniony przypadek.

> Podam przykład mojego znajomego, który ma Accorda z 2005 roku. Auto ma w chwili obecnej grubo ponad

> 300 tys. km i wymienił w nim już chyba całą zawiechę, a silnika poza wymianami oleju i filtrów

> - nie dotykał.

szczesciarz grinser006.gif

> Na szczęście takich awarii jest znikoma ilość.

> Sprzęgło w tej jednostce potrafi zdechnąć mając fabryczne parametry.

> Niestety - Honda się nie popisała w tym wypadku i fabryczne sprzęgło nie wytrzymuje momentu

> obrotowego.

Tak czy inaczej o ile do kultury jazdy czy spalania nie mozna miec spostrzezen, to jednostki tej jako do nisko awaryjnej czy tez totalnie bezproblemowejj zaliczyc nie mozna. W szczegolnosci , jezeli tj w watku rozchodzi sie o auta uzywane. Moze to i dobry wybor dla osoby ktora duzo jezdzi ale musi byc tez przygotowane, ze naprawa potrafi swoje kosztowac .. tongue.gif

Napisano

> samochód? O silniku czytałem dość pozytywne opinie, ale nie znam żadnego właściciela takiego

> kosmicznego jeździdła, zatem poproszę o komentarze

mają, ale 1.8 ivtec wink.gif

z tego co piszą na forum ckp największy problem z 2.2 icdti jest taki, że po powiększeniu w nim mocy na chipie sprzęgło jest na <10tyś km

ja tam jestem zadowolony z mojego pojazdu, części eksploatacyjne nie są za drogie i pali jak diesel przy spokojnej jeździe zlosnik.gif

z mechanicznego punktu widzenia w sprawie 1.8 - wszystko przy silniku jest na wierzchu i jest do tego łatwy dostęp od góry, jeżdżę od przeszło roku już i jedyne co zrobiłem to wymieniłem olej, filtr i naoleiłem filtr k&n - i to tyle przy silniku, przebieg 146tyś km (15tyś u mnie), dalej chodzi cicho, równo i jak trzeba. Mam też oryginalną książkę serwisową z auta prowadzoną do 120 tyś km w belgii, zadzwoniłem i bezproblemowo wysłali mi całą historię serwisową auta, nigdy nie zmieniane były w nim amortyzatory a przy silniku zmieniany był tylko olej i filtry, po sprowadzeniu polski serwis hondy Autokopex Katowice zalecił wymianę jednego łącznika stabilizatora z przodu bo 'ma jakieś tam drobne luzy' (wymieniłem oba, 35zł za sztukę), wymianę tarcz/klocków z przodu (komplet 400zł) i klocków z tyłu (90zł) - tyle. Czy wnętrze jest tandetne? nie powiedział bym tego, plastiki są miękkie tam gdzie powinny być i twarde tam gdzie powinny być (i mimo że niektórzy jadą po tym aucie to jest lepiej rozplanowany i zrobiony wewnątrz jak superpojazd jakim jest vw golf). Trochę kuleje wyciszenie zwłaszcza tylnych nadkoli, śmiesznym patentem jest też umocowanie czujników zapięcia pasów w peszlu trytytką. Kierownica stosunkowo mała, skórzana i przyjemna w prowadzeniu, wszystkie przełączniki od radia przez bluetooth, sterowanie głosem aż po tempomat w zasięgu palców na kierownicy. W aucie jest stosunkowo słaby widok do tyłu na boki przez małe tylne szybki i duże tylne słupki, tylna szyba również do dużych nie należy a leci przez nią jeszcze pseudo spoiler ze światłem stopu który mimo że niektórym przeszkadza w dzień w nocy okazuje się być genialnym rozwiązaniem bo większość świateł samochodów jadących za mną ma światła zasłonięte właśnie tym spoilerem i nie świecą mi w oczy. Rozebranie całego wnętrza samochodu nie jest za trudne, nie wymaga doktoratu i tak na prawdę większość elementów jest p&p bez zastosowania śrubek (po trzy na boczek drzwiowy tylko).

największym problemem dla mnie o którym nie napisał tutaj jeszcze nikt jest kosmicznie miękki nowy lakier na samochodach któremu na prawdę dużo nie trzeba żeby powstały na nim odpryski i zadrapania, a co do wnętrza i generalnie elementów to jedyna prawdziwa tandeta to jest zewnętrzna klamka która wewnątrz ma bardzo cienkie mocowania i urywa się z niej ten zewnętrzny posrebrzony element.

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi 20.GIF (niektórym wyszły wręcz elaboraty boje_sie.gif)

Napisano

Nie wiem, jak w przypadku diesla, ale jesli idzie o 1.8 to wskazania komputera dotyczące średniego spalania są bardzo optymistyczne zlosnik.gif - tak co najmniej o 0.5l/100km za optymistyczne

Ja zwykle notuję przebiegi i tankowania (od dawna mam taki nawyk dla wszystkich aut, którymi jeżdżę) - zawsze średnia wyliczona przy tankowaniu jest wyższa niż wskazania z komputera. Zdjęcie z dzisiejszego poranka - zaraz po tankowaniu:

imag0191i.jpg

Z obliczeń wyszło prawie 9. grinser006.gif

Napisano

> Zdjęcie z dzisiejszego poranka - zaraz po tankowaniu:

Czy dobrze widze ze przy AT nie ma wskaznika temperatury plynu chlodzącego?

Napisano

> Czy dobrze widze ze przy AT nie ma wskaznika temperatury plynu chlodzącego?

Nie ma - jest tylko niebieska i czerwona lampka, zamiast wskaźnika temperatury jest położenie wybieraka skrzyni biegów. Bez sensu, ale chyba nie mieli lepszego pomysłu gdzie to umieścić.

Napisano

> Nie wiem, jak w przypadku diesla, ale jesli idzie o 1.8 to wskazania komputera dotyczące średniego

> spalania są bardzo optymistyczne - tak co najmniej o 0.5l/100km za optymistyczne (...)

> Z obliczeń wyszło prawie 9.

Niestety algorytm jest, delikatnie mówiąc, niedoskonały... zlosnik.gif

Można to stwierdzić choćby po tym, że kilka kilometrów (np. 10km)w dużych korkach i komputer potrafi pokazać 12 litrów. Zaraz po tym wyjeżdżasz na trasę i w miarę upływu kilmetrów - nie da się osiągnąc realnego spalania z trasy.

Schemat działa w obie strony dlatego komputer może zaniżać lub zawyżać wartości.

W nowym Civic'u algorytm został poprawiony i wskazania są bardziej realne waytogo.gif

Napisano

czy ja wiem? mi tam pi x drzwi mniej więcej się zgadza z tym co wyświetla komputer

Napisano

> czy ja wiem? mi tam pi x drzwi mniej więcej się zgadza z tym co wyświetla komputer

I nie mówię, że tak nie może być... ok.gif

Po prostu zmiana trybu jazdy (miasto / trasa lub korki / brak korków) może powodować spore przekłamania.

Napisano

> Nie ma - jest tylko niebieska i czerwona lampka, zamiast wskaźnika temperatury jest położenie

> wybieraka skrzyni biegów. Bez sensu, ale chyba nie mieli lepszego pomysłu gdzie to umieścić.

Zapewne nie oplacalo im sie znaczaco modyfikować wskazników wylacznie na potrzeby wersji z AT.

Sorry za drążenie tematu, ale napisz jeszcze o tej niebieskiej i czerwonej lampce. Domyslam sie kiedy moze zapalic sie czerwona bbq.gifzlosnik.gif a jak wyglada sytuacja z niebieską?

Napisano

> jak wyglada sytuacja z niebieską?

Zapala się po uruchomieniu zimnego silnika, po nagrzaniu gaśnie. Takie ostrzeżenie żeby od razu nie pałować drive.gif

Napisano

> Zapala się po uruchomieniu zimnego silnika, po nagrzaniu gaśnie. Takie ostrzeżenie żeby od razu nie

> pałować

Powinna zgasnąć gdy temperatura cieczy chłodzącej osiągnie temperaturę ok. 50-60 stopni celsjusza.

Napisano

> Zapewne nie oplacalo im sie znaczaco modyfikować wskazników wylacznie na potrzeby wersji z AT.

> Sorry za drążenie tematu, ale napisz jeszcze o tej niebieskiej i czerwonej lampce. Domyslam sie

> kiedy moze zapalic sie czerwona a jak wyglada sytuacja z niebieską?

Niebieska świeci po uruchomieniu zimnego silnika:

imag0192ke.jpg

i po pewnym czasie gaśnie, co można od biedy traktować jako protezę wskaźnika temperatury. Np. dziś rano zgasła po ok. 4 minutach spokojnej jazdy. grinser006.gif

Napisano

> Niebieska świeci po uruchomieniu zimnego silnika:

> i po pewnym czasie gaśnie, co można od biedy traktować jako protezę wskaźnika temperatury. Np. dziś

> rano zgasła po ok. 4 minutach spokojnej jazdy.

IMO rozwiazanie zupelnie przyzwoite ok.gif szczegolnie ze w niektorych autach w ktorych nia ma wskaznika temperatury silnika producent nie zadbal nawet o taka proteze icon_rolleyes.gif

Napisano

> IMO rozwiazanie zupelnie przyzwoite szczegolnie ze w niektorych autach w ktorych nia ma wskaznika

> temperatury silnika producent nie zadbal nawet o taka proteze

mnie dziwi tylko to, że nie dali tego na górnym wyświetlaczu koło prędkościomierza zamiast rev'u bo w automacie jest to chyba najbardziej bezsensowna funkcja

Napisano

> mnie dziwi tylko to, że nie dali tego na górnym wyświetlaczu koło prędkościomierza zamiast rev'u bo

> w automacie jest to chyba najbardziej bezsensowna funkcja

W automacie jest tam tylko wskaźnik ECO po prawej - wskaźnika REV nie ma. biglaugh.gif

Napisano

> W automacie jest tam tylko wskaźnik ECO po prawej - wskaźnika REV nie ma.

tym bardziej

Napisano

> tym bardziej

Patrząc od strony ergonomii - zapewne tak, bo to by było po prostu siedem diód z opisem, więc miejsca jest aż nadto, ale być może są jakieś inne ważne powody. niewiem.gif Biorąc pod uwagę np. to, gdzie umieszczono regulację temperatury po stronie pasażera dla klimatyzacji dwustrefowej, można przyjąć za pewnik, że takie powody istnieją nie w tym jednym przypadku. zlosnik.gif

Napisano

> Patrząc od strony ergonomii - zapewne tak, bo to by było po prostu siedem diód z opisem, więc

> miejsca jest aż nadto, ale być może są jakieś inne ważne powody.

W mojej ocenie chodziło o to, żeby prędkościomierz, ekonomizer i wskaźnik REV - były jak najbardziej czytelne (nawet tzw. kątem oka).

W przypadku gdyby były tam diody świecące się na stałe - mogłoby to zakłócać czytelność.

BTW - zarówno REV jak i ekonomizer - można wyłączyć i skupić się tylko na prędkościomierzu.

Napisano

> BTW - zarówno REV jak i ekonomizer - można wyłączyć i skupić się tylko na prędkościomierzu.

ale jak to wygląda bez nich rotfl.gif

Napisano

> ale jak to wygląda bez nich

Jak w SAAB'ie tryb nocny... zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Nie wiem, jak w przypadku diesla, ale jesli idzie o 1.8 to wskazania komputera dotyczące średniego

> spalania są bardzo optymistyczne - tak co najmniej o 0.5l/100km za optymistyczne

> Ja zwykle notuję przebiegi i tankowania (od dawna mam taki nawyk dla wszystkich aut, którymi

> jeżdżę) - zawsze średnia wyliczona przy tankowaniu jest wyższa niż wskazania z komputera.

> Zdjęcie z dzisiejszego poranka - zaraz po tankowaniu:

> Z obliczeń wyszło prawie 9.

U mnie najlepszy wynik z trasy ponad 400 km autostrada to 6,1 wyliczone na stacji. cały czas tempomat na 130kmh, włączona klimatyzacja. średnia prędkość według komputera na poziomie 107 kmh.

• 2 miesiące później...
Napisano

Mój rekord podobny:

720 km i spalanie z komputera 5.6 l/100 km - rzeczywiste 6.1

oraz

1600 km i spalanie z komputera 5.9 l/100 km - rzeczywiste 6.3

Napisano

> Mój rekord podobny:

> 720 km i spalanie z komputera 5.6 l/100 km - rzeczywiste 6.1

> oraz

> 1600 km i spalanie z komputera 5.9 l/100 km - rzeczywiste 6.3

Eeee, rzeczywiste 6.3 to ja utrzymywalem calkiem dlugi czas jak tylko chcialo sie jezdzic ekonomiczniej grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.