Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup nowej Jetty

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

zastanawiam się nad zakupem fabrycznie nowej Jetty 1.2 tsi (105KM) lub 1.4 tsi (122KM). Czy ktoś z AK jeździ czymś takim? Jakie wrażenia? Co z silnikami tsi, bo słyszałem, że dość często się psują. Czy usterki tsi z lat ubiegłych zostały już wyeliminowane i można bez obaw kupić taki silnik?

Pozdrawiam

Napisano

Jeździłem fabią z silnikiem 1,2 tsi, powiem, że szału nie robi, jak coś to wersję 1,4 tsi weź pod uwagę.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem fabią z silnikiem 1,2 tsi, powiem, że szału nie robi, jak coś to wersję 1,4 tsi weź pod

> uwagę.

na jeżdzie próbnej jeździłem jetta 1.4 tsi i jak dla mnie ok. Niestety nie mieli 1.2 tsi i nie mogłem porównać.

Co z awaryjnością tych silników?

Napisano

> Co z awaryjnością tych silników?

Potwierdzam awaryjność 1.4 TSI. Mnie padła cewka zapłonowa.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam awaryjność 1.4 TSI. Mnie padła cewka zapłonowa.

> mar00ha

który rok produkcji? masz jakieś kłopoty z rozrządem?

Napisano

> który rok produkcji? masz jakieś kłopoty z rozrządem?

2009. Rozrząd na razie OK. Nie słyszałem o kłopotach z rozrządem w tym silniku. Z tym, że ja mam "bi"turbo - kompresor i turbosprężarkę.

mar00ha

Napisano

> zastanawiam się nad zakupem fabrycznie nowej Jetty 1.2 tsi (105KM) lub 1.4 tsi (122KM) ...

Mamy w firmie 4 passaty z 1.4 122 KM. Dają radę więc lżejsza jetta pewnie jeszcze lepiej pojeździ z 1.4.

btw przebiegi po ca 100 kkm i żadnych usterek a lekko nie mają wink.gif

Żona ujeżdża scirocco 1.4 160 KM i ten fajnie ciągnie ale na razie ma za mały przebieg żeby oceniać.

Napisano

> Mamy w firmie 4 passaty z 1.4 122 KM. Dają radę więc lżejsza jetta pewnie jeszcze lepiej pojeździ z

> 1.4.

> btw przebiegi po ca 100 kkm i żadnych usterek a lekko nie mają

> Żona ujeżdża scirocco 1.4 160 KM i ten fajnie ciągnie ale na razie ma za mały przebieg żeby

> oceniać.

Jak ze spalaniem w firmowym trybie jazdy?

Napisano

> Jak ze spalaniem w firmowym trybie jazdy?

Mieszczą sie w 8 ale jeżdżą głównie długie trasy. Mistrz robi 6.5 Kolonia - Wrocław.

Przeglądy co 15 kkm.

Napisano

Mam Polo z 1.2 TSI. Jak na tak małe auto, to jest bardzo dobrze. Dynamiczny, w miarę oszczędny i cichy. Obecnie całe 8 tyś km więc to nadal początek. Jetta będzie cięższa i to może być już odczuwalne. Awaryjności nie potwierdzam póki co zlosnik.gif

Napisano

Bierz 1,4 tsi 122KM spalanie takie samo będzie jak dla 1,2 które jest mułem po prostu.... przynajmniej dla mnie

nie bój się 1,4... wszystkie bolączki z początków produkcji tych silników zostały poprawione przez VAGa a pozatym masz gwarancję....

sam się zastanawiałem ale jednak padło na 1,4 tsi ino 140 KM i innym wydaniu vaga

Napisano

> wszystkie bolączki z początków produkcji tych silników zostały poprawione przez VAGa

A o jakie, konkretnie, bolączki chodzi?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Bierz 1,4 tsi 122KM spalanie takie samo będzie jak dla 1,2 które jest mułem po prostu....

> przynajmniej dla mnie

> nie bój się 1,4... wszystkie bolączki z początków produkcji tych silników zostały poprawione przez

> VAGa a pozatym masz gwarancję....

> sam się zastanawiałem ale jednak padło na 1,4 tsi ino 140 KM i innym wydaniu vaga

zgrzałem się mocno na jette 1.4 tsi, bo zrobila na mnie dobre wrażenie. Jednak potem poczytalem o tej usterkowości silników i mam wątpliwości. Nie bardzo jednak widzę jakie zbliżone auto w okolicach 70-75 tyś mógłbym kupić

Napisano

> zgrzałem się mocno na jette 1.4 tsi, bo zrobila na mnie dobre wrażenie. Jednak potem poczytalem o

> tej usterkowości silników i mam wątpliwości. Nie bardzo jednak widzę jakie zbliżone auto w

> okolicach 70-75 tyś mógłbym kupić

Poczytaj kto pisze o tych usterkach i ewentualnie aut z jakich lat dotyczą smile.gif

Nie należy wierzyć we wszystko co ci internet wypluje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Poczytaj kto pisze o tych usterkach i ewentualnie aut z jakich lat dotyczą

> Nie należy wierzyć we wszystko co ci internet wypluje

chyba takiej odpowiedzi oczekiwałem, bo sam mam podobne zdanie smile.gif

Napisano

> zgrzałem się mocno na jette 1.4 tsi, bo zrobila na mnie dobre wrażenie. Jednak potem poczytalem o

> tej usterkowości silników i mam wątpliwości. Nie bardzo jednak widzę jakie zbliżone auto w

> okolicach 70-75 tyś mógłbym kupić

Fabię RS 1.4 TSI 180KM z DSG grinser006.gifok.gif

Bierz Jettę jak Ci się podoba i się nie martw.

O silnik się nie martw, będziesz zadowolony, szczególnie ze spalania i kultury pracy ok.gif

Napisano

Bierz i się nie zastanawiaj! smile.gif

W golfie VI ten silnik średnio pali ok 7.0l/100km. Albo mi się wydaje, albo po przebiegu ok 28 tyś jakby zaczął jeszcze mniej palić. W mieście ostatnio mi bierze ok 7.2l, a na trasie ok 5,6-6.5, więc rewelka! Na 6 biegu w trasie spalanie jest bardzo niskie. Jak się boisz o usterkowość, bo wykup sobie ubezpieczenie od kosztów napraw i będziesz spać spokojnie przez 5 lat! smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bierz i się nie zastanawiaj!

> W golfie VI ten silnik średnio pali ok 7.0l/100km. Albo mi się wydaje, albo po przebiegu ok 28 tyś

> jakby zaczął jeszcze mniej palić. W mieście ostatnio mi bierze ok 7.2l, a na trasie ok

> 5,6-6.5, więc rewelka! Na 6 biegu w trasie spalanie jest bardzo niskie. Jak się boisz o

> usterkowość, bo wykup sobie ubezpieczenie od kosztów napraw i będziesz spać spokojnie przez 5

> lat!

o co chodzi z ubezpieczeniem od kosztów napraw na 5 lat?? ile to kosztuje?

Napisano

> o co chodzi z ubezpieczeniem od kosztów napraw na 5 lat?? ile to kosztuje?

VW sprzedaje takie ubezpieczenie. Kosztuje różnie - w zależności od wartości auta i momentu zakupu.

mar00ha

Napisano

> VW sprzedaje takie ubezpieczenie. Kosztuje różnie - w zależności od wartości auta i momentu zakupu.

> mar00ha

Tak ok.gif

dodam jeszcze, że:

można je wykupić tylko jednokrotnie, do roku od I-wszej rejestracji auta, nie koniecznie musi to być na 5 lat - możesz na dodatkowy rok, dwa, trzy, cztery, do 5-lat

Napisano

> dodam jeszcze, że:

> można je wykupić tylko jednokrotnie, do roku od I-wszej rejestracji auta

Zdaje sie, że do 18. miesiąca. Przez pierwsze 6 jest znacznie taniej.

Napisano
  • Autor

chyba zdecyduje się na Jette 1.4 tsi HL i 5 letnią gwarancję. Mam nadzieje, że wytrzyma 5 lat leasingu smile.gif

Napisano

> chyba zdecyduje się na Jette 1.4 tsi HL i 5 letnią gwarancję. Mam nadzieje, że wytrzyma 5 lat

> leasingu

jaka jest dopłata za tą pięcioletnią gwarancje ?

Napisano

> jaka jest dopłata za tą pięcioletnią gwarancje ?

Czytamy dokładnie:

Quote:

Kosztuje różnie - w zależności od wartości auta i momentu zakupu.

mar00ha

Napisano

> Czytamy dokładnie:

> Quote:

> Kosztuje różnie - w zależności od wartości auta i momentu zakupu.

> mar00ha

Wartość samochodu do ceny ubezpieczenie nie ma nic do rzeczy. Liczy są model i pojemność silnika-przynajmniej w 2010 r.

Napisano

> jaka jest dopłata za tą pięcioletnią gwarancje ?

W moim Golfie 1.4 było to ~3kzł za dodatkowe 3 lata. Kupione przed upływem 6 mies. od rejestracji.

I stawki były "odpojemnościowe" (chyba od / do 1.4, ale nie pamiętam na 100%; w każdym razie moje 1.4 ma mniejszą niż Passat 2.0TDI o ok. 20%), a nie od wartości.

Napisano
  • Autor

przy silniku 1.4 tsi (Jetta) 5 lat gwarancji - niecałe 3200zł

Napisano

szkoda ze nie mogę tego wykupić... nikt mi nie powiedział że trzeba zgłosić się zawczasu, pod koniec gwarancji pojechałem do ASO, a oni mi - se ne da... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> przy silniku 1.4 tsi (Jetta) 5 lat gwarancji - niecałe 3200zł

fakt, 3140 dokładnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> szkoda ze nie mogę tego wykupić... nikt mi nie powiedział że trzeba zgłosić się zawczasu, pod

> koniec gwarancji pojechałem do ASO, a oni mi - se ne da...

generalnie vw nie próbuje nawet wciskać dodatkowej gwarancji, co mnie dziwi. Gdybym nie zapytał, to nikt nawet o tym nie wspomniał

Napisano

> szkoda ze nie mogę tego wykupić... nikt mi nie powiedział że trzeba zgłosić się zawczasu, pod

Jak to?!! Tyle peanów pod adresem Passata aż tu nagle żal,że nie udało się wykupić dodatkowej gwarancji? Jednak "psujom siem" ? grinser006.gif

Napisano

Przecież Passki się nie psują, a już w TeDeIku wcale grinser006.gif

Skoda oprócz tego ubezpieczenie ma jaszcze w ofercie LifePlus.

Przedłużenie 100% fabrycznej gwarancji,

która jest wbita do książki serwisowej w momencie zakupu auta.

IMHO dużo lepsza opcja: LifePlus

Co ciekawe, przy zakupie w 3 różnych ASO, nie wiedzieli o czym ja do nich rozmawiam hehe.gif

Przy pierwszym serwisie po roku w jeszcze innym ASO, też wielkie oczy hehe.gif

Napisano

> Jak to?!! Tyle peanów pod adresem Passata aż tu nagle żal,że nie udało się wykupić dodatkowej

> gwarancji? Jednak "psujom siem" ?

Co to jest pean? Bo dla mnie to jest takie narzędzie chirurgiczne niewiem.gif

poza tym pomyliło ci sie cos, bo jakos nigdy tego auta nie chwaliłem.

edyta: ah, kolega fiaciarz, wybacz nie zauważyłem. Ja np.prosze kolegi gwarancję kupuję żeby mieć święty spokój, a nie dlatego że coś się psuje, skoro i tak planuję serwisowac auto w ASO.

Napisano

fajne. VW ma też mozliwosc dokupienia gwarancji na dostawczaki. na osobówki niestety tylko do maks pół roku przed koncem gwary...

W sumie ford chyba ma teraz najlepszą opcję - 10 lat lub 200kkm, obejmującą wszystko to istotne (wtryski, dwumasa, etc)za bagatela 89zł za rok.

Napisano

> Jeszcze jest ta cała gwarancja dożywotnej mobilności..

GDM to jest tylko takie specyficzne assistance.

mar00ha

Napisano
  • Autor

mam jeszcze jedno pytanie. czy możliwe jest dokupienie i montaż instalacji telefonu Start w serwisie VW , czy jest to instalacja fabryczna i serwis nie zamontuje mi tego?

Napisano

> mam jeszcze jedno pytanie. czy możliwe jest dokupienie i montaż instalacji telefonu Start w

> serwisie VW , czy jest to instalacja fabryczna i serwis nie zamontuje mi tego?

jest mozliwe. ostatnio nawet jakas promocja byla

Napisano
  • Autor

> jest mozliwe. ostatnio nawet jakas promocja byla

masz może u siebie coś takiego? jak to działa?

Napisano

> masz może u siebie coś takiego? jak to działa?

ja mam zestaw premium w passku (też dokładałem).

Dziala to tak, że masz wlączony bluetooth w telefonie, auto go znajduje, musi sie z nim pożenić - czyli prosi o pin. jak sie sparuje to potem dziala to tak, że jak wsiadasz do auta z telefonem z wlaczonym bluetooth, to telefon przechodzi w stan uspienia, a auto przejmuje funkcje telefonu - ma swoją antenę (lepszy zasieg), smsy wyswietlają ci sie na ekranie radia, ew ekranie przy zegarach, mozesz pisac smsy na ekranie radia (RCD i RNS). ksiazke telefoniczna tez sciąga do auta. Fajna sprawa.

Możesz lączyć sie nie w trybie premium, czyli jako zwykly zestaw glosnomówiący i wtedy sciaga z telefonu tylko ksiazke telefoniczną, antenę wykorzystuje tą co w telefonie jest, telefon nie idzie w stan uśpienia, smsy przychodzą na telefon.

Napisano
  • Autor

> ja mam zestaw premium w passku (też dokładałem).

> Dziala to tak, że masz wlączony bluetooth w telefonie, auto go znajduje, musi sie z nim pożenić -

> czyli prosi o pin. jak sie sparuje to potem dziala to tak, że jak wsiadasz do auta z telefonem

> z wlaczonym bluetooth, to telefon przechodzi w stan uspienia, a auto przejmuje funkcje

> telefonu - ma swoją antenę (lepszy zasieg), smsy wyswietlają ci sie na ekranie radia, ew

> ekranie przy zegarach, mozesz pisac smsy na ekranie radia (RCD i RNS). ksiazke telefoniczna

> tez sciąga do auta. Fajna sprawa.

> Możesz lączyć sie nie w trybie premium, czyli jako zwykly zestaw glosnomówiący i wtedy sciaga z

> telefonu tylko ksiazke telefoniczną, antenę wykorzystuje tą co w telefonie jest, telefon nie

> idzie w stan uśpienia, smsy przychodzą na telefon.

wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź

Napisano

> 2009. Rozrząd na razie OK. Nie słyszałem o kłopotach z rozrządem w tym silniku. Z tym, że ja mam

> "bi"turbo - kompresor i turbosprężarkę.

> mar00ha

no to moge powiedziec, ze ja mialem problemy z rozrzadem w 118kw. poza tym kolega z innej firmy, ktora robi dla nas system ksiegowy, po 10000 kilometrow mial 3 przepalone tloki i swap silnika zaliczyl. wersja moja jest z wrzesnia 2009, a znajomego z marca 2009

Napisano
  • Autor

> ja mam zestaw premium w passku (też dokładałem).

> Dziala to tak, że masz wlączony bluetooth w telefonie, auto go znajduje, musi sie z nim pożenić -

> czyli prosi o pin. jak sie sparuje to potem dziala to tak, że jak wsiadasz do auta z telefonem

> z wlaczonym bluetooth, to telefon przechodzi w stan uspienia, a auto przejmuje funkcje

> telefonu - ma swoją antenę (lepszy zasieg), smsy wyswietlają ci sie na ekranie radia, ew

> ekranie przy zegarach, mozesz pisac smsy na ekranie radia (RCD i RNS). ksiazke telefoniczna

> tez sciąga do auta. Fajna sprawa.

> Możesz lączyć sie nie w trybie premium, czyli jako zwykly zestaw glosnomówiący i wtedy sciaga z

> telefonu tylko ksiazke telefoniczną, antenę wykorzystuje tą co w telefonie jest, telefon nie

> idzie w stan uśpienia, smsy przychodzą na telefon.

mam jeszce jedno pytanie. mam zestaw start i nie kopiuje mi całej książki telefonicznej z komórki, lecz tylko niektóre kontakty. Miałeś taki problem?

Napisano

> mam jeszce jedno pytanie. mam zestaw start i nie kopiuje mi całej książki telefonicznej z komórki,

> lecz tylko niektóre kontakty. Miałeś taki problem?

W menu musisz ustawic czy ma kopiować kontakty z pamieci telefonu, z pamieci karty SIM, czy z tego i tego wink.gif

Napisano

> no to moge powiedziec, ze ja mialem problemy z rozrzadem w 118kw. poza tym kolega z innej firmy,

> ktora robi dla nas system ksiegowy, po 10000 kilometrow mial 3 przepalone tloki i swap silnika

> zaliczyl. wersja moja jest z wrzesnia 2009, a znajomego z marca 2009

Ja mam z maja 2009. I, na szczęście, dokupiłem gwarancję. zlosnik.gif Choć, na razie (puk, puk w niemalowane), się nie przydaje.

mar00ha

Napisano

Vadero, tak poza konkursem, da się sparować Nokie w RNS 315 w turku 2011??? bo jakoś nie potrafiłem by się połączyły... właściwie nie wiem co mam, tylko tyle, że wersja highline....

Napisano

jaką nokię, jaki masz moduł telefonu? I czy w ogóle masz moduł? zlosnik.gif Bo samo RNS 315 nie znaczy nic 270751858-jezyk.gif

Ogólnie nokie gadają bez problemów z modułami VW.

Wlączasz bluetooth i włącz sobie RSAP w telefonie

Napisano

> jaką nokię, jaki masz moduł telefonu? I czy w ogóle masz moduł? Bo samo RNS 315 nie znaczy nic

> Ogólnie nokie gadają bez problemów z modułami VW.

> Wlączasz bluetooth i włącz sobie RSAP w telefonie

E52.... taką srebrną grinser006.gif

dziś spróbuje jescze raz smile.gif

Napisano

> E52.... taką srebrną

Gada bez problemu ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.