Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z EGR i duże spalanie

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauważyłem że w zakresie ok 2000 obrotów odczuwam opóźnioną reakcje na pedał gazu, delikatne szarpanie. Mogę się tylko domyślać że to początki problemów z EGR, jezdzić się z tym da ale ostatnio sporo wzrosło spalanie. Jeżdże na tych samych "trasach", tym samym stylem a ze spalania w okolicach 6,5-6,8l na 100km teraz pokazuje w okolicach 8l.

Z racji temperatur za oknem praktycznie cały czas korzystam z klimatyzacji, ale żeby z racji tego tak wzrosło spalanie?

Napisano

> Z racji temperatur za oknem praktycznie cały czas korzystam z klimatyzacji, ale żeby z racji tego

> tak wzrosło spalanie?

Z racji stosunku moc/masa, praca klimatyzacji ma marginalny wpływ na spalanie, więc to nie wina klimatyzacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Z racji stosunku moc/masa, praca klimatyzacji ma marginalny wpływ na spalanie, więc to nie wina

> klimatyzacji.

> Pozdrawiam BAS

wolałem się upewnić co do klimy, w GP nie zauważyłem wzrostu spalania podczas korzystania z klimy.

Napisano

> Ostatnio zauważyłem że w zakresie ok 2000 obrotów odczuwam opóźnioną reakcje na pedał gazu,

Może to być objaw padniętych klap wirowych, jeśli je masz.

Napisano

> Ostatnio zauważyłem że w zakresie ok 2000 obrotów odczuwam opóźnioną reakcje na pedał gazu,

> delikatne szarpanie. Mogę się tylko domyślać że to początki problemów z EGR, jezdzić się z tym

> da ale ostatnio sporo wzrosło spalanie. Jeżdże na tych samych "trasach", tym samym stylem a ze

> spalania w okolicach 6,5-6,8l na 100km teraz pokazuje w okolicach 8l.

> Z racji temperatur za oknem praktycznie cały czas korzystam z klimatyzacji, ale żeby z racji tego

> tak wzrosło spalanie?

Egr lub / i Przepływka. Spalanie na klimie rośnie u mnie średnio o jakieś 0,2-0,3 l/100, ale na pewno nie o 1,5 litra.

Moja teraz z klimą mieści się przy moim stylu jazdy w granicach 6,8-7,0 l, ciągle w zasadzie miasto.

Napisano

> Egr lub / i Przepływka...

No właśnie...

Miałem to samo. Rozebrałem EGR: zaginał się. Dał się wcisnąć (otworzyć i tak zostawał, aby po chwili samoczynnie się zamknąć... ) To było powodem szarpania.

Lecz:

Wprawdzie wyczyściłem go i chodził elegancko, auto zaczęło jeździć jak ta lala, ale spodziewałem się, że i spalanie spadnie.... A tu nic z tego. ~11 w mieście i tyle.

Czyściłem wielokrotnie czujnik doładowania i raz płukałem przepływkę... Bez efektu, po miesiącu chyba EGR znów się przycina... Czasem. Po pierwszym czyszczeniu rozebrałem go znów po tygodniu i był ledwie pokryty sadzą, ale trzpień nie chodził już tak gładko... Teraz czasem czuje, że się zatnie.

Kolektor mam pozmianowy - nic nie jestem w stanie stwierdzić oglądając. Nic nie widać... Przebieg ok 114tys.

I teraz to do czego zmierzam:

Jak dokładnie zdiagnozować uszkodzenia:

- przepływomierza

- czujnika ciśnienia w kolektorze

- klap wirowych

- EGR

Ale nie na zasadzie: wymieńmy na nowy i zobaczymy...

Musi być jakiś sposób, żeby przy danych objawach i odczycie FES wydedukować co wskazuje na uszkodzenie konkretnego czujnika/układu

Zakładam, że po uruchomieniu EGRa u mnie wszystko było OK (wszystkie parametry w FES w normie).

Ale spalanie uważam za wysokie. Przy emeryckiej jeździe nie byłem w stanie "zrobić" mniej niż 9,5l/1000km i to wieczorem, przy małym ruchu...

Jak ugryźć to od strony diagnostycznej?...

Myślałem na początek: podpiąć inną krowę, której właściciel szczyci się niskim spalaniem i porównać.

Jakie macie pomysły?

Napisano
  • Autor

> Może to być objaw padniętych klap wirowych, jeśli je masz.

klap niemam, z tego co mi wiadomo. Wersja na Belgie 115KM.

Jutro ma mi przyjsc elm wiec sprobuje w FES czegos poszukać co mnie naprowadzi.

Jeśli klima została odrzucona jako sprawca wysokiego spalania, to czy awaria EGR ma prawo mieć wpływ na spalanie?

Napisano

> No właśnie...

> Miałem to samo.

< ................................>

> Jakie macie pomysły?

------------------------------------------------

TNIJ CYTATY !!!

------------------------------------------------

Macie coś na prawdę nieźle skopane Panie skoro spalanie 11 l wychodzi, a 9 z kawałkiem przy ,,emeryt mode''. Moja po sofcie maks co spaliła to jakieś 7,3, teraz od kilku dni cisnę nieźle bo wszędzie się śpieszę, w zasadzie tylko miasto (Piekary, Katowice, Bytom, Chorzów i okolice) dziś po powrocie na ,,bazę'' średnia z kompa 6,8 (ale bez klimy, z klimą było by m/w 7 - 7,1)

Pytanie za 100 punktów - jak wychodzi Ci stosunek spalania z komputera do rzeczywistego z tankowania?

Masz jakieś większe rozbieżności ??

Napisano

> klap niemam, z tego co mi wiadomo. Wersja na Belgie 115KM.

> Jutro ma mi przyjsc elm wiec sprobuje w FES czegos poszukać co mnie naprowadzi.

> Jeśli klima została odrzucona jako sprawca wysokiego spalania, to czy awaria EGR ma prawo mieć

> wpływ na spalanie?

Według mnie przyczyn należy szukać:

- przepływka

- Egr

- styl jazdy (może po prostu nie potrafisz jeździć oszczędnie dieslem? grinser006.gif bez urazy, ale z pewnością styl jazdy ma ogromny wpływ na spalanie)

- Jak ma się u Ciebie spalanie z kompa do spalania z tankowania ? Jakieś rozjazdy ?

Napisano
  • Autor

> Według mnie przyczyn należy szukać:

> - przepływka

po podłaczeniu i sprawdzeniu FES pokazuje dobrze ilość zasysanego i potrzebnego powietrza.

> - Egr

też na to stawiam tylko nie wiedziałem czy ma wpływ na spalanie

> - styl jazdy (może po prostu nie potrafisz jeździć oszczędnie dieslem? bez urazy, ale z

> pewnością styl jazdy ma ogromny wpływ na spalanie)

napisałem wyraźnie w 1 poście że trasy i styl jazdy się nie zmieniły, a spalanie już tak i to sporo, bo dziś sprawdzałem i jest juz 8.4

> - Jak ma się u Ciebie spalanie z kompa do spalania z tankowania ? Jakieś rozjazdy ?

niewiem, z takich a nie innych przyczyn nie sprawdzam tego. Odczytuje tylko z kompa

Napisano

> po podłaczeniu i sprawdzeniu FES pokazuje dobrze ilość zasysanego i potrzebnego powietrza.

> też na to stawiam tylko nie wiedziałem czy ma wpływ na spalanie

> napisałem wyraźnie w 1 poście że trasy i styl jazdy się nie zmieniły, a spalanie już tak i to

> sporo, bo dziś sprawdzałem i jest juz 8.4

> niewiem, z takich a nie innych przyczyn nie sprawdzam tego. Odczytuje tylko z kompa

Sprawdź o ile możesz ile faktycznie wchodzi do baku, odczyty z kompa mogą być bardzo mylące.

PS. Przy okazji bo nie mogę wysłać Ci priva, zestaw b&m sprzedany biglaugh.gif

Napisano

Kolego jeśli nie rozbierałeś cewki EGR to niestety twoja praca jest daremna...

Co do innych spraw to FES - sprawdzenie układów, parametrów od korekcji wtrysków po ciśnienie doładowania, od przepływki do spalania na biegu jałowym.... no i hamulce czy sie nie grzeją ? Jakie ciśnienie w oponach ?

Napisano

> - styl jazdy (może po prostu nie potrafisz jeździć oszczędnie dieslem? bez urazy, ale...

No co Ty, daleko u mnie do urazy. Jestem człowiekiem lubiącym rozwiązywać problemy, a nie obrażającym się, że czegoś nie wie... Nawet sam się nad tym zastanawiam... Ale jeśli już, to nie umiem (?) jeździć automatem, bo to mój pierwszy automat. Dieslami jeżdżę od 20 lat, a służbowym mondeo 1,8 125KM bez problemu na trasie wykręcałem średnią 4,5l/100...

Co do rozbierania EGR...

Ja mam auto pozmianowe. U mnie (nie rozbierałem, ale tak mówią inni) rdzeń jest galwanicznie powlekany (ponoć chromowany).

Ceweczka chodzi jak masło i w ogóle się nie zacina.

Zacinał/zacina się sam zawór.

Napisano

> Co do innych spraw to FES - sprawdzenie układów, parametrów od korekcji wtrysków po ciśnienie

> doładowania, od przepływki do spalania na biegu jałowym.... no i hamulce czy sie nie grzeją ?

Pięknie, oczywiście posprawdzane wszystko 1500 razy tylko co z tego? Wszystkie parametry wydają się być w normie!

Zresztą napisałem obszerny post wyżej.... Może tak ktoś by napisał, jakie mają być/ jakie ma parametry pracy wg FES?.. U mnie fes pokazuje ogólne zużycie 0,72l/h ciepły, na wolnych obrotach, bez żadnego obciążenia. Niektórzy piszą, że powinien pokazywać 0,5l... Itd: nawet podczas jazdy nie ma istotnych (moim zdaniem) rozbieżności między wielkościami mierzonymi a oczekiwanymi...

Korekcje na wolnych nie przekraczają +/- 0,5mm szesc. a podczas ostrzejszej jazdy max na którymś to 1,26...

Tylko co mi po takiej wiedzy? Na razie nic... Kwestia interpretacji, lecz nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. Samo gdybanie.

Może zabierzmy się za to planowo: wybrane parametry np dla ciepłego silnika na wolnych obrotach i dla powiedzmy 2000rpm zbierzmy w jakimś oddzielnym temacie...

Napisano

> Pięknie, oczywiście posprawdzane wszystko 1500 razy tylko co z tego? Wszystkie parametry wydają się

> być w normie!

> Zresztą napisałem obszerny post wyżej.... Może tak ktoś by napisał, jakie mają być/ jakie ma

> parametry pracy wg FES?.. U mnie fes pokazuje ogólne zużycie 0,72l/h ciepły, na wolnych

> obrotach, bez żadnego obciążenia. Niektórzy piszą, że powinien pokazywać 0,5l... Itd: nawet

Ja mam 0,5 litrów i kolega Opti miał 0,5l/h w 150 KM MJTD w Bravo ( teraz ma już 0,34 po wirusie i po wywaleniu EGR-a ) skoro masz więcej co coś nie tak.... Zamieszczę zdjęcie

Co do EGR-a to nie wiem czy masz po zmianowy ten po zmianowy który był po zmianowym.... widziałem ich wiele u Fiata - pierwsze miały metalowe cewki ale to, że trzpień pracuje mięciutko o niczym nie świadczy - zobacz rozebraną cewkę i zobaczysz, ze sa tam 2 sprężynki - rozwierć i wyczyść dokładnie a nawet polerkę strzel temu rdzeniowi .... niczym nie ryzykujesz

To, że masz klapy po zmianowe nie oznacz,że nie sa rozwalone - bo zapchały się zylcem z EGR-a...

Tu zobacz....

Napisano
  • Autor

> Ja mam 0,5 litrów i kolega Opti miał 0,5l/h w 150 KM MJTD w Bravo ( teraz ma już 0,34 po wirusie i

jak wczoraj się podpinałem to na zimnym motorze też tylle pokazywało, dzisiaj jak się przejade i zagrzeje to zobacze ile wskaże

Napisano

> jak wczoraj się podpinałem to na zimnym motorze też tylle pokazywało, dzisiaj jak się przejade i

> zagrzeje to zobacze ile wskaże

Ja u siebie też zrobię nowy pomiar bo ten 0,54 był już na starym i może uszkodzonym akumulatorze ( w zimę padła mi cela ) rok temu więc może więcej pobierał mi prądu.... niż obecny

Ważne aby pomiar był miarodajny dla wszystkich robić go na wolnych obrotach po nagrzaniu silnika przy wyłączonych wszystkich odbiornikach - światła, radio, klima, wentylacja itp...

Napisano

Czy wykręcenie wtrysków jest skomplikowane? Jakie są potrzebne narzędzia? Pytam, ponieważ mam w firmie myjki ultradźwiękowe i zastanawiam się czy nie umyć ultradźwiękowo wtryskiwaczy. Zastanawiam się też jakiego płynu użyć?

Napisano

> Ja u siebie też zrobię nowy pomiar bo ten 0,54 był już na starym i może uszkodzonym akumulatorze

No to mam nowe dane... smile.gif

Zlogowałem wszystko co się rusza. hehe.gif Łącznie ze skrzynią automatyczną. Logowałem go przy spokojnej jeździe i przy rozpędzaniu na max do 110-130km/h i tak z pięć razy... Po przegonieniu lepiej się zbiera z dołu, normalizują się korekcje na ciepłym silniku na wolnych... Po zatrzymaniu EGR jest otwarty na ok 40% (34-39%) Wtedy FES wskazuje spalanie na poziomie 0,54l/h i po jakichś 60s nagle EGR się zamyka do 4% i spalanie skacze do 0,72l/h

Skrzynia pokazała max wykorzystany moment 316Nm. Sprawdzę na wykresach czas do setki... smile.gif

Zauważyłem jeszcze, że na wolnych obrotach czasem zmierzona masa powietrza jest prawie dwa razy większa, niż oczekiwana..... Zacina się kierownica turbiny?.. Pada przepływka?...

Muszę dokładnie przejrzeć logi.

PS: jakby tu skutecznie wyczyścić kolektor bez wyjmowania... hmm.gif

Napisano

> Czy wykręcenie wtrysków jest skomplikowane? Jakie są potrzebne narzędzia?

Wykręcanie nie jest skomplikowane... Ale wkręcanie smile.gif

Podkładki uszczelniające musisz mieć nowe no i przydałby się klucz dynamometryczny.

Napisano

> Zauważyłem jeszcze, że na wolnych obrotach czasem zmierzona masa powietrza jest prawie dwa razy

> większa, niż oczekiwana..... Zacina się kierownica turbiny?.. Pada przepływka?...

To może być właśnie wynik zamkniętego EGR, w takiej sytuacji silnik dosysa brakującą mieszankę z dolotu. EGR do diagnozy/czyszczenia - ewidentnie niedomaga. Dolot możesz spróbować czyścić specjalnymi preparatami, które są zasysane do dolotu, za filtrem powietrza.

LM ma odpowiedni sprzęt - popytaj w autoryzowanych warsztatach.

> Muszę dokładnie przejrzeć logi.

> PS: jakby tu skutecznie wyczyścić kolektor bez wyjmowania...

Jeszcze tutaj info i lista warsztatów. Przed takim czyszczeniem warto zdemontować przepustnicę i wygarnąć ręcznie ile się da.

http://www.liqui-moly.pl/jct.html

Napisano

Czy to jest myjka ultra do czyszczenia glowic piezo???

Jesli tak to zapewne zalana solventem.

Nie znam sie na produkcji wtryskow ale czy nie jest bezpieczniej oddac do serwisu boscha?

Solvent moze rozpuscic niektore uszczelki i plastiki, a cale wtryski musisz chyba zanurzyc , tak?

Od kogo kupiles ta myjkę?

Napisano

> Czy to jest myjka ultra do czyszczenia glowic piezo???

> Jesli tak to zapewne zalana solventem.

> Nie znam sie na produkcji wtryskow ale czy nie jest bezpieczniej oddac do serwisu boscha?

> Solvent moze rozpuscic niektore uszczelki i plastiki, a cale wtryski musisz chyba zanurzyc , tak?

> Od kogo kupiles ta myjkę?

Mam w firmie myjki, w których udrażniamy głowice do drukarek atramentowych. Moja firma, moje myjki, więc mogę zalać cokolwiek, co będzie dobrze czyścić wtryskiwacze - obecnie myjki są zalane "recepturą własną".

Napisano

> LM ma odpowiedni sprzęt - popytaj w autoryzowanych warsztatach.

>

No tak... Szukałem, a nie wiedziałem - link mi wyjaśnił. Takie urządzenie widziałem w warsztacie Feuvert. Dzięki!

Napisano

> To może być właśnie wynik zamkniętego EGR

Ale na wolnych to ECU zamyka EGR. (EGR jest normalnie zamknięty - potrzebny jest impuls aby go otworzyć, czyli raczej nie może to być wynikiem zacięcia). To tak jakby czekał po jeździe, aż turbina zwolni i nie będzie dawała za dużo powietrza i potem cyk - zmyka dopływ spalin i zubożanie powietrza smile.gif

Otwiera dopiero po dodaniu "gazu" i wkręceniu na obroty. Wtedy może pozostać otwarty i przy zmianie biegu podczas przyspieszania i spadku obrotów poniżej 2000rpm powoduje słynne szarpnięcie w okolicy 1800-2200 smile.gif Taką dziurę w momencie, bo oczywiście nie zacina się na stałe (przynajmniej u mnie) tylko zwleka z zamknięciem. Tak wydedukowałem... Jeśli się gdzieś mylę - niech ktoś prostuje.

Napisano

> Ale na wolnych to ECU zamyka EGR. (EGR jest normalnie zamknięty - potrzebny jest impuls aby go

> otworzyć, czyli raczej nie może to być wynikiem zacięcia). To tak jakby czekał po jeździe, aż

> turbina zwolni i nie będzie dawała za dużo powietrza i potem cyk - zmyka dopływ spalin i

> zubożanie powietrza

> Otwiera dopiero po dodaniu "gazu" i wkręceniu na obroty. Wtedy może pozostać otwarty i przy zmianie

> biegu podczas przyspieszania i spadku obrotów poniżej 2000rpm powoduje słynne szarpnięcie w

> okolicy 1800-2200 Taką dziurę w momencie, bo oczywiście nie zacina się na stałe (przynajmniej

> u mnie) tylko zwleka z zamknięciem. Tak wydedukowałem... Jeśli się gdzieś mylę - niech ktoś

> prostuje.

Sprawdzę u siebie, jednak na rozgrzanym silniku, na biegu jałowym powinien być otwarty.

Napisano

> No to mam nowe dane...

> Zlogowałem wszystko co się rusza. Łącznie ze skrzynią automatyczną. Logowałem go przy spokojnej

> jeździe i przy rozpędzaniu na max do 110-130km/h i tak z pięć razy... Po przegonieniu lepiej

> się zbiera z dołu, normalizują się korekcje na ciepłym silniku na wolnych... Po zatrzymaniu

> EGR jest otwarty na ok 40% (34-39%) Wtedy FES wskazuje spalanie na poziomie 0,54l/h i po

> jakichś 60s nagle EGR się zamyka do 4% i spalanie skacze do 0,72l/h

> Skrzynia pokazała max wykorzystany moment 316Nm. Sprawdzę na wykresach czas do setki...

> Zauważyłem jeszcze, że na wolnych obrotach czasem zmierzona masa powietrza jest prawie dwa razy

> większa, niż oczekiwana..... Zacina się kierownica turbiny?.. Pada przepływka?...

> Muszę dokładnie przejrzeć logi.

> PS: jakby tu skutecznie wyczyścić kolektor bez wyjmowania...

Nie ma sposobu skutecznego oczyszczenia kolektora bez jego wyjęcia, wszelkie tego typu próby to zwykłe ,,protezy'' ok.gif

Przy okazji warto pamiętać, że grzebanie przy ,,nagarze'' bez zdjęcia kolektora może zakończyć się rwaniem głowicy. Jesli większy kawałek twardego nagaru wpadnie do cylindra ..... masakra gotowa.

Ja myślę sobie tak, zamiast rzeźbić bez widoku na efekty, ainwestować raz i mieć z głowy ok.gif

Napisano

> okolicy 1800-2200 Taką dziurę w momencie, bo oczywiście nie zacina się na stałe (przynajmniej

> u mnie) tylko zwleka z zamknięciem. Tak wydedukowałem... Jeśli się gdzieś mylę - niech ktoś

> prostuje.

To szarpnięcie wynika z zacinającej się cewki w EGR-e .... cewka dostaje napięcie modulowane ale rdzeń się nie przesuwa bo albo jest zapieczony ( fatalne wykonanie cewki od wewnątrz ) albo zawór mechaniczny ciężko pracuje ... szarpnięcie bardziej powiązał bym z faktem, ze niedomknięty zawór EGR powoduje spadek ciśnienia w kolektorze a dopiero powyżej 2000 obr turbina pompuje tyle powietrza ,że nawet otwarty EGR nie stanowi problemu - lub inaczej za turbiną jest takie przeciwciśnienie, ładnie to było widać w Stilaku jak miałem dodatkowy manometr ciśnienia doładowania kiedy EGR zacinał się

Ale EGR nawet zablokowany na maxa otwarty powodował w STILO, że auto nie jechało, dymiło a spalało na dystansie 60 km 3,6 litra/100 km ...

Napisano

> To szarpnięcie wynika z zacinającej się cewki w EGR-e

Nie. U mnie nie zacinała się cewka, tylko trzpień zaworu. Dał się otworzyć i zostawał tak na chwilę.. Potem zazwyczaj sam się zamykał..

>cewka dostaje napięcie modulowane

Cewka dostaje napięcie stałe o różnym natężeniu. Tak działa elektromagnes, w którym rdzeń ma się wysuwać , a nie drżeć w takt modulacji...

> rdzeń się nie przesuwa bo albo jest zapieczony ( fatalne wykonanie cewki od wewnątrz)

Ja mam pozmianowy i nic się nie zacina. Elektromagnes pracuje gładziutko.

> szarpnięcie bardziej powiązał bym z faktem, ze

> niedomknięty zawór EGR powoduje spadek ciśnienia w kolektorze

No nie wiem... Raczej nie, bo wczoraj logowałem ciśnienie w kolektorze... Dziś sprawdzę.

Napisano

> Cewka dostaje napięcie stałe o różnym natężeniu. Tak działa elektromagnes, w którym rdzeń ma się

> wysuwać , a nie drżeć w takt modulacji...

Hmm jesteś pewny ?

> Ja mam pozmianowy i nic się nie zacina. Elektromagnes pracuje gładziutko.

Ciekawi mnie skąd to możesz wiedzieć.... jak do tego doszedłeś skoro go nie rozbierałeś?

Tu sobie zobacz jak to wygląda w środku ....

Napisano

> Hmm jesteś pewny ?

Tego akurat jestem pewien smile.gif

> Ciekawi mnie skąd to możesz wiedzieć.... jak do tego doszedłeś skoro go nie rozbierałeś?

Wydedukowałem smile.gif

Zakres ruchomości rdzenia jest oczywisty i rdzeń "chodzi" leciusieńko w jego pełnym zakresie. Cofa się samoisnie za sprawą sprężynki, nie zacina się... Po wyczyszczeniu zaworu działa wszystko WYRAŹNIE lepiej (auto inaczej chodzi, zwłaszcza "z dołu")...

Napisano

> Tego akurat jestem pewien

> Wydedukowałem

Więc skoro jesteś peny i to wiesz to musisz szukać dalej smile.gif

Napisano

> Tego akurat jestem pewien

> Wydedukowałem

> Zakres ruchomości rdzenia jest oczywisty i rdzeń "chodzi" leciusieńko w jego pełnym zakresie. Cofa

> się samoisnie za sprawą sprężynki, nie zacina się... Po wyczyszczeniu zaworu działa wszystko

> WYRAŹNIE lepiej (auto inaczej chodzi, zwłaszcza "z dołu")...

Podskocz kiedy do jakiejś firmy która zaślepi i wytnie z softu EGR i po bólu, tak będziesz walczył z wiatrakami do końca świata i o jeden dzień....... grinser006.gif EGR w tych samochodach to fabrycznie spaprana konstrukcja, czego nie zrobisz problemy powrócą.

Napisano

Koledzy, możecie polecić jakiegoś magika albo czy ktoś z forumowiczów mógłby mi zajrzeć do egra czy wszystko z nim ok ? Mieszkam w Słupsku, ale bez problemu podjadę 100-150 km do kogoś kto ogarnia temat.

Miałem wymieniany zawór na nowy przy ok. 60 000 i zaślepiony jest tą blaszką (info od poprzedniego właściciela), teraz mam najechane 135 000 i chciałbym tak pro forma sprawdzić czy wszystko ok.

> Otwiera dopiero po dodaniu "gazu" i wkręceniu na obroty. Wtedy może pozostać otwarty i przy zmianie

> biegu podczas przyspieszania i spadku obrotów poniżej 2000rpm powoduje słynne szarpnięcie w

> prostuje.

Zaniepokoiło mnie to szarpnięcie przy ok 2000 rpm. Ja to obserwuję u siebie od jakiegoś czasu.

W ASO miałem przy 130 000 robiony duży przegląd i niby wszystko ok, ale coś mi się wydaje, że jakby trochę mocy mi ubyło (może jestem przewrażliwiony, ale wolałbym mieć pewność).

Napisano

> Koledzy, możecie polecić jakiegoś magika albo czy ktoś z forumowiczów mógłby mi zajrzeć do egra czy

> wszystko z nim ok ? Mieszkam w Słupsku, ale bez problemu podjadę 100-150 km do kogoś kto

> ogarnia temat.

W tym naprawdę nie ma wielkiej filozofii torx T25, klucz 10mm, klucz 13mm, papier ścierny(120 oraz 800), spray do czyszczenia gaźników, wiertarka+wiertło, kawałek pręta do wybicia trzpienia z cewki, kropelka silikonu do zapaćkania po robocie wywierconej dziurki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja nie twierdze, ze to jest jakas skomplikowana operacja. Problem tylko w tym, ze ja nawet nie wiem gdzie to ustrojstwo jest. Kolejna sprawa, ze mieszkam w centrum miasta i nie mam garazu/miejsca na takie majsterkowanie. Wczoraj naogladalem sie zdjec i filmow na youtubie zeby znalezc ten pret od klap wirowych i go nie znalazlem. Mozliwe, ze tego nie mam ? Moja kromka jest niby bez dpfa.

Czy moglby ktos wrzucic jakies zdjecie z oznaczeniem gdzie znajduje sie ten nieszczesny egr w wersji 150 KM.

Moze cos pogrzebie przy nim.

Napisano

> Problem tylko w tym, ze ja nawet nie wiem

> gdzie to ustrojstwo jest.

Na górze silnika po stronie kierowcy przy ścianie grodziowej, przykręcony do kolektora dolotowego. Jak ściągniesz osłonę silnika to widać to gołym okiem.

W tym wątku masz wszystko opisane razem ze zdjęciami.

> Kolejna sprawa, ze mieszkam w centrum miasta i nie mam

> garazu/miejsca na takie majsterkowanie.

Wystarczy dostęp do imadła po wymontowaniu gada z samochodu.

> Wczoraj naogladalem sie zdjec i filmow na youtubie

> zeby znalezc ten pret od klap wirowych i go nie znalazlem. Mozliwe, ze tego nie mam ?

Który rok produkcji? Jeśli masz plastikowy kolektor to ich nie znajdziesz.

> Czy moglby ktos wrzucic jakies zdjecie z oznaczeniem gdzie znajduje sie ten nieszczesny egr w

> wersji 150 KM.

> Moze cos pogrzebie przy nim.

Dasz radę, OGRa rozpoznasz po tym, że jest taki czarny plastikowy walec(cewka) przykręcony do aluminium.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Który rok produkcji? Jeśli masz plastikowy kolektor to ich nie znajdziesz.

2006 bodajże październik

ten wątek co mi podlinkowałeś przeczytałem już wcześniej i też ten

dziękuję za wskazówki bas

• 1 miesiąc później...
Napisano

Zamierzam dzisiaj zajrzeć do tego nieszczęsnego EGRa

Koledzy podpowiedzcie na co zwrócić uwagę przy wykręcaniu tego dziadostwa, nie chciałbym unieruchomić auta.

Czy po wyjęciu egra trzeba będzie kasować jakieś błędy w komputerze czy można bezkarnie to wyjąć ?

Czy są jakieś niespodzianki na które należy zwrócić uwagę. Mam założoną niby tą blaszkę, czy przy wykręcaniu nie wypadnie mi ona ?

Napisano
  • Autor

wracając do tematu, z EGR z lenistwa dalej nic nie zrobiłem, a spalanie na chwile obecną wróciło na poziom 7l/100km. Może ten skok zuzycia był spowodowany 2krotnym wypaleniem DPF podczas jednego pomiaru średniego zużycia?

Napisano

> Koledzy podpowiedzcie na co zwrócić uwagę przy wykręcaniu tego dziadostwa, nie chciałbym

> unieruchomić auta.

Nie zgubić podkładki.

> Czy po wyjęciu egra trzeba będzie kasować jakieś błędy w komputerze czy można bezkarnie to wyjąć ?

Jeśli nie włączysz zapłonu to on tego nie zauważy.

> Czy są jakieś niespodzianki na które należy zwrócić uwagę. Mam założoną niby tą blaszkę, czy przy

> wykręcaniu nie wypadnie mi ona ?

Jak nie masz dziurawych rąk to nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zamierzam dzisiaj zajrzeć do tego nieszczęsnego EGRa

> Koledzy podpowiedzcie na co zwrócić uwagę

- Ubrać rękawiczki bo się nie domyjesz smile.gif

- Nie pogubić nakrętek i podkładek

- zapamiętać jak i gdzie przymocowany jest uchwyt osłony plastykowej nad silnikiem - taki wystający trzpień okrągły

- Do rozruszania zaworu EGR użyć wkrętarki lub wiertarki - lać jakiś środek czyszczący... nawet ON i kręcić grzybkiem lekko wciskając i wyciskając

- Co do cewki to nie pogubić i pamiętać kolejność

- zaznaczyć jak cewka jest przykręcona do obudowy zaworu EGR aby odwrotnie nie przykręcić - kabel od wtyczki będzie za krótki smile.gif

Napisano

> - zaznaczyć jak cewka jest przykręcona do obudowy zaworu EGR aby odwrotnie nie przykręcić - kabel

> od wtyczki będzie za krótki

to akurat nie powinno robić problemu. Ja u siebie jak zmieniałem egr to założyłem od NuovoBravo, wyjście wtyczki jest do tyłu - w stronę przegrody a nie do dołu jak w orginale - i nie było żadnego problemu. Egr do N Bravo jest wyrażnie tańszy niż do Mućki 270751858-jezyk.gif.

1.9 8V.

Pozdrawiam

Napisano

dzięki koledzy za wskazówki i dobre rady

niestety poległem, za mało miałem czasu a potrzebne mi było auto

tak więc temat odnowię prawdopodobnie za tydzień

ciężko jest się dostać do tych torxów na dole

przy wykręcaniu egra demontowaliście ten wężyk/przewód co idzie górą równolegle do zaworu egr ?

odpiąłem jedną opaskę zaciskową z nadzieją, że sobie zrobię miejsce na dostanie się do torxów a tu dupa, nic się nie rusza ani w prawo ani w lewo, nic nie mogę zdjąć

inna sprawa, że później nie mogłem zacisnąć tej spinki angryfire.gif

Napisano

> ciężko jest się dostać do tych torxów na dole

Zabrałeś się za to od upy strony.

Najpierw odpinasz kable od cewki, następnie odkręcasz wąż zasilający spalinami EGR, następnie odkręcasz EGR od kolektora a do torxów dobierasz się jak masz zawór na stole a NIE w samochodzie!!!

Pozdrawiam BAS

• 1 miesiąc później...
Napisano

No więc dzisiaj dopadłem tego egra.

Wykręciłem, rozkręciłem, w środku trochę sadzy, ale generalnie w miarę czysto, później wrzucę zdjęcia.

Ten trzpień chodzi idealnie, nic się nie zacina, czy jest sens to wybijać skoro chodzi płynnie i nic się nie tnie ?

Panowie doradźcie.

Dziękuję z góry

Napisano

> Panowie doradźcie.

> Dziękuję z góry

TAK ok.gif

Napisano

dzięki Lisek

wywierciłem dziurkę, niestety poległem z wybijaniem tego ustrojstwa.

próbowałem różnymi wynalazkami i niestety nie udało mi się tego wybić

raz, że nie mam p0orządnego wybijaka, dwa, że nie mam tak dużego imadła żeby złapać konkretnie za ten srebrny pierścień/koło

trzpień chodzi idealnie w górę w dół i też można nim spokojnie obracać wokół własnej osi

tak więc temat odłożony, do 3 razy sztuka

Napisano

> dzięki Lisek

> wywierciłem dziurkę, niestety poległem z wybijaniem tego ustrojstwa.

> próbowałem różnymi wynalazkami i niestety nie udało mi się tego wybić

> raz, że nie mam p0orządnego wybijaka, dwa, że nie mam tak dużego imadła żeby złapać konkretnie za

> ten srebrny pierścień/koło

Nie masz łapać za zewnętrzną cześć cewki - metalową tylko ją położyć swobodnie na częściowo rozkręconym imadle tak aby nie zasłaniać tego wewnętrznego pierścienia który ma wyjść - czyli od trzpienia w promieniu jakiś 10 - 12 mm

> trzpień chodzi idealnie w górę w dół i też można nim spokojnie obracać wokół własnej osi

> tak więc temat odłożony, do 3 razy sztuka

Należy spojrzeć jak jest zbudowana cewka wewnątrz... jak jest rdzeń połączony z bolcem....

Napisano

> Nie masz łapać za zewnętrzną cześć cewki - metalową tylko ją położyć swobodnie na częściowo

> rozkręconym imadle tak aby nie zasłaniać tego wewnętrznego pierścienia który ma wyjść - czyli

> od trzpienia w promieniu jakiś 10 - 12 mm

wiem wiem bo tak próbowałem tylko lepiej by to było unieruchomić moim zdaniem tak jak tu

SP_A0281.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.