Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile pali ścigacz

Featured Replies

Napisano

taki powiedzmy 1000ccm, przy prędkościach maksymalnych, czyli przyjmijmy c.a. 300km/h?

Wie ktoś? zlosnik.gif

Napisano

> taki powiedzmy 1000ccm, przy prędkościach maksymalnych, czyli przyjmijmy c.a. 300km/h?

> Wie ktoś?

Moj 1000 V2 przy mniejszych predkosciach potrafil 13 lyknac.

Napisano

> taki powiedzmy 1000ccm, przy prędkościach maksymalnych, czyli przyjmijmy c.a. 300km/h?

> Wie ktoś?

20?

Napisano

> Wie ktoś?

policz sobie, jest wykorzystywana moc maksymalna na pełnym otwarciu przepustnic, masz doładowanie dynamiczne na max więc można spokojnie przyjąć ciśnienie atmosferyczne w cylindrach, w każdym cyklu jeden z czterech cylindrów 0,25L napełnia się mieszanką w stosunku 1:14,7. (1 kg paliwa na 14,7 kg powietrza) [litr powietrza to ok 1,2928 g]

Yamaha r1 przy 300km/h będzie miała 13970 obr/min. Zakładamy, że jest to aerodynamiczny opór maksymalny.

Napisano

> cyklu jeden z czterech cylindrów 0,25L napełnia się mieszanką w stosunku 1:14,7.

Tyle to może ma na postoju, w czasie wot jest dużo bogatsza mieszanka.

Napisano

> Tyle to może ma na postoju, w czasie wot jest dużo bogatsza mieszanka.

specjalnie dla kolegi Mugena, osoby z powercommanderem liczą sobie 1:12,6

Napisano

> 20?

motocykl a tym bardziej ścigacz ma dość dobrą aerodynamikę, małą powierzchnię i przy stałej prędkości na wysokim przełożeniu raczej nie przepali 10 a teoretycznie mi wychodzi 6,09L/100km

Napisano

> motocykl a tym bardziej ścigacz ma dość dobrą aerodynamikę, małą powierzchnię i przy stałej

> prędkości na wysokim przełożeniu raczej nie przepali 10 a teoretycznie mi wychodzi 6,09L/100km

moja locha w miescie wciaga 8

Napisano

> moja locha w miescie wciaga 8

Tu chyba kluczowymi warunkami są "warunki zewnętrzne".

W mieście hamujesz, przyspieszasz, hamujesz, przyspieszasz....

A w odpowiedzi na pytanie jest prędkość stała i nie liczy się zużycia paliwa "na postoju".

Napisano

ale my nie mówimy o przyspieszaniu, hamowaniu na jedynce i dwójce tylko o stałej prędkości na 5 biegu w pozycji embrionalnej za owiewką. Mój kociak w mieście ciągnie 6 a na trasie 5,5 przy 140 i wyprostowanej pozycji.

Wydaje się niewiarygodne, ale moim zdaniem możliwe.

Napisano

> ale my nie mówimy o przyspieszaniu, hamowaniu na jedynce i dwójce tylko o stałej prędkości na 5

> biegu w pozycji embrionalnej za owiewką. Mój kociak w mieście ciągnie 6 a na trasie 5,5 przy

> 140 i wyprostowanej pozycji.

> Wydaje się niewiarygodne, ale moim zdaniem możliwe.

dwie osoby, kufry, 130-150, 6,5/100

Napisano

> motocykl a tym bardziej ścigacz ma dość dobrą aerodynamikę, małą powierzchnię i przy stałej

> prędkości na wysokim przełożeniu raczej nie przepali 10 a teoretycznie mi wychodzi 6,09L/100km

niewykonalne, cbr mi w miescie wciaga 10 lekka reka, a do maksymalnych predkosci i obrotow droga daleka

Napisano

Ile to CBR ma pojemności ? poważnie pytam bo się nie znam smile.gif

Myślałem że moja cegła 1.2 litra sporo pali - do 8.5 litrów przy dynamicznym przyspieszaniu/hamowaniu po mieście. Spokojna jazda i spada do 7.5

Więcej tylko wciąga na torze....do 9.5 przy jeździe przy czerwonym polu obrotów.

Napisano

> Ile to CBR ma pojemności ? poważnie pytam bo się nie znam

> Myślałem że moja cegła 1.2 litra sporo pali - do 8.5 litrów przy dynamicznym

> przyspieszaniu/hamowaniu po mieście. Spokojna jazda i spada do 7.5

> Więcej tylko wciąga na torze....do 9.5 przy jeździe przy czerwonym polu obrotów.

zwykle 600, 10 l mi wciaga nosem, przy probach oszczednosci do 8,5 l udalo sie zejsc

Napisano

Ja myślę że litr spokojnie 25 wypije.

Moje zzr 1100 paliło od 16 do 18 l

Cbr F4I 600 paliło od10 do 12,5

R6 pali od 6,5 do prawie 8 trophy.gif

Napisano

> niewykonalne, cbr mi w miescie wciaga 10 lekka reka, a do maksymalnych predkosci i obrotow droga

> daleka

Wykonalne.... poruszasz się w zupełnie innych warunkach... waytogo.gif

Napisano

> Wykonalne.... poruszasz się w zupełnie innych warunkach...

Zupełnie nierealne, raz że są to prawie max obroty a dwa opór powietrza przy 300 jest niewyobrażalny nie wspomnę już o oporach toczenia.

Napisano

Whoooaaaaa, czyli wychodzi, że mój kukuruźnik produkować paliwo powinien....

Napisano

> Tu chyba kluczowymi warunkami są "warunki zewnętrzne".

> W mieście hamujesz, przyspieszasz, hamujesz, przyspieszasz....

> A w odpowiedzi na pytanie jest prędkość stała i nie liczy się zużycia paliwa "na postoju".

Ty, ale mowa nie o jakiejś-tam prędkości stałej, tylko o Vmax.

Póki co absolutnie rekordowe spalania jakie osiągałem (w samochodach co prawda) zawsze były przy STAŁYCH prędkościach autostradowych.

Napisano

> Wie ktoś?

ja wiem ja wiem ... 001.gif001.gif001.gif001.gif

mi pali dokładnie tyle ile zatankuje palacz.gif

Napisano

> Wie ktoś?

Znajdźmy śmiałka, który przejedzie A4 z VMAXem między Wrocławiem, a Katowicami i zobaczymy po ilu km mu paliwa braknie.

grinser006.gif

Napisano

> Zupełnie nierealne, raz że są to prawie max obroty a dwa opór powietrza przy 300 jest

> niewyobrażalny nie wspomnę już o oporach toczenia.

opór powietrza i opory toczenia nie są niewyobrażalne tylko równe mocy maksymalnej motocykla, jeśli 300 to jego max to będzie to jakieś "180KM oporów"

Napisano

Przy predkosciach 200+ aerodynamika juz bardziej przydaje sie nie do oszczedzania paliwa, tylko po to zeby nie odleciec wink.gif

Przy predkosci blisko 300 (mysle, ze malo smialkow tutaj pojezie z taka predkoscia dluzej niz parenascie s.) bedzie powyzej 20 spokojnie

Napisano

> opór powietrza i opory toczenia nie są niewyobrażalne tylko równe mocy maksymalnej motocykla, jeśli

> 300 to jego max to będzie to jakieś "180KM oporów"

180KM oporów i 6 litrów benzyny? Proszę o rozpisanie wzoru może się czegoś nowego dowiem.

Napisano

Małe pomieszanie z poplątaniem...jak można porównywać bezpośrednio opór (siłę) i moc? zlosnik.gif

Napisano

> Whoooaaaaa, czyli wychodzi, że mój kukuruźnik produkować paliwo powinien....

No ba wujo.

A ja z mojom 1300 i spalaniem 4,6 przy 120 maks, to jak skuter. W mieście........

Bo tak wychodzi.

Napisano

> 180KM oporów i 6 litrów benzyny? Proszę o rozpisanie wzoru może się czegoś nowego dowiem.

teoretyzuje - mamy stale z jednej:

kalorycznosc paliwa [energia/kg]

sprawnosc silnika

po drugiej:

moc (ktora idzie na opory)

z tego da sie urzezbic jakies proste rownanko

widzialem gdzies tabele efektywnosci silnikow ze ilestam kW/na litr spalonego paliwa.

Ja specjalista z innej dziedziny chemii fizycznej mialem tylko semestr na studiach;)

Napisano

> osoby z powercommanderem liczą sobie 1:12,6

Czyli lambda nie jest rowna 1 - mieszanka za bogata = nieoptymalna.

wink.gif

Napisano

9,5 to moja DR 350 bierze jak ja troche pogonie - w miescie. biglaugh.gif

R1 przy maxie pali ca 15 l / 100 km, ZZR pali ca. 20 l / 100 km - sprawdzone w raktyce ( nie przezemnie ).

Moja 1200 przy max 280 14,5 l / 100 km ( jechalem ciout wiecej niz kilkanascie sekund, mimo tego pare razy musialem zwolnic.

wink.gif

Napisano

> Wykonalne.... poruszasz się w zupełnie innych warunkach...

i twierdzisz, ze warunki ciaglego maksymalnego obciazenia silnika wplywaja na jego niska paliwozernosc ?? boje_sie.gif

Napisano

> Znajdźmy śmiałka, który przejedzie A4 z VMAXem między Wrocławiem, a Katowicami i zobaczymy po ilu

> km mu paliwa braknie.

albo życia alien.gif

Napisano

> Czyli lambda nie jest rowna 1 - mieszanka za bogata = nieoptymalna.

Ale moc wtedy jest maksymalna i o to chodzi. Bardzo rzadko aby silnik niezależnie czy motocyklowy czy samochodowy przy WOT miał 14,7. W przypadku NA jest to około 12,5-13,2 a w przypadku turbo 11,5-12,5.

Napisano

> Ale moc wtedy jest maksymalna i o to chodzi. Bardzo rzadko aby silnik niezależnie czy motocyklowy

> czy samochodowy przy WOT miał 14,7. W przypadku NA jest to około 12,5-13,2 a w przypadku

> turbo 11,5-12,5.

W przypadku turbo sie zgodze, bo jest doladowany w przeciwnym wypadku turbo nie mialo by sensu.

Oczywiscie poprzez soft ware mozna tak zaprogramowac aby stosunek podawal wiecej paliwa, pozostaje tylko pytanie ile to przyniesie ( predkosci / mocy ) w stosunku do spalania.

wink.gif

Napisano

> i twierdzisz, ze warunki ciaglego maksymalnego obciazenia silnika wplywaja na jego niska

> paliwozernosc ??

Rozważam taką opcję...

W końcu to nie SLR, żeby przy poruszaniu się z prędkością maksymalną paliwa wystarczyło na 15 minut... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ty, ale mowa nie o jakiejś-tam prędkości stałej, tylko o Vmax.

> Póki co absolutnie rekordowe spalania jakie osiągałem (w samochodach co prawda) zawsze były przy

> STAŁYCH prędkościach autostradowych.

Ja to rozumiem.... ale opory powietrza auta są zupełnie inne niż "plastiku"... niewiem.gif

Napisano

> Rozważam taką opcję...

> W końcu to nie SLR, żeby przy poruszaniu się z prędkością maksymalną paliwa wystarczyło na 15

> minut...

no ja tam nie wiem, nie próbowałem, więc się nie będę upierał, ale wydaje mi się to nierealne

Napisano

> no ja tam nie wiem, nie próbowałem, więc się nie będę upierał, ale wydaje mi się to nierealne

Ja też się nie upieram smile.gif Rozpoczęliśmy ciekawą dyskusję i każdy ma jakieś swoje "racje" w tym temacie.

Niestety obawiam się, że nie będziemy w stanie sprawdzić, który "obóz" ma rację... hehe.gifok.gif

Napisano

> W przypadku turbo sie zgodze, bo jest doladowany w przeciwnym wypadku turbo nie mialo by sensu.

Co nie ma sensu?? Zeby silnik w momencie kiedy kierowca tego potrzebuje mial jak najwieksza moc niezaleznie od spalania?? Zeby silnik mial "bezpieczniejsze" warunki pracy??

Napisano

> Bardzo rzadko aby silnik niezależnie czy motocyklowy

> czy samochodowy przy WOT miał 14,7.

Fabryczny może mieć, pamiętaj, że katalizator wymaga ubogiej mieszanki a ty chcesz go paliwem zalewać zatrzymując procesy w nim zachodzące, Unia może na to nie pozwolić zlosnik.gif

Napisano

> Ja to rozumiem.... ale opory powietrza auta są zupełnie inne niż "plastiku"...

opor jest do kwadratu, cw motocykla jest znacznie gorsza niz auta. Co najwyzej roznia sie masa i pojemnoscia biglaugh.gif Te wieksze na wode niestety nie chodza biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> opor jest do kwadratu, cw motocykla jest znacznie gorsza niz auta. Co najwyzej roznia sie masa i

> pojemnoscia Te wieksze na wode niestety nie chodza

źle....

opór aerodynamiczny składa się z Cx kształtu który ścigacz z kierownikiem w pozycji embrionalnej będzie miał w okolicy 0,5 porównywalny do standardowego samochodu 0,4 i oporu powierzchni dla motocykla ok 0,5 m2 dla samochodu ok 2m2

jak podstawisz w/w do wzoru na opór powietrza dla 300 km/h to dla ścigacza wychodzi ok 13000 N, dla osobowego ok 30000 N.

w motocyklu sportowym wystarczy 180-200 KM aby pokonać barierę 300km/h w samochodzie musi być odpowiednio ok 2-3 x tyle mocy.

Napisano

> ale my nie mówimy o przyspieszaniu, hamowaniu na jedynce i dwójce tylko o stałej prędkości na 5

> biegu w pozycji embrionalnej za owiewką. Mój kociak w mieście ciągnie 6 a na trasie 5,5 przy

> 140 i wyprostowanej pozycji.

> Wydaje się niewiarygodne, ale moim zdaniem możliwe.

Potwierdzam te dane na trasie. Jednak w miescie gdzie nie ma korkow i praktycznie nie ma stania, przy dojazdach do pracy wyniki osiagam nieco nizsze. Ale przyznaje ze nie odkrecam manetki, ciagne za do 5 biegu i staram sie tych 60km/h nie przekraczac

Napisano

> Ty, ale mowa nie o jakiejś-tam prędkości stałej, tylko o Vmax.

> Póki co absolutnie rekordowe spalania jakie osiągałem (w samochodach co prawda) zawsze były przy

> STAŁYCH prędkościach autostradowych.

I tu osobiscie mam inne doswiadczenia. Rekord jaki osiaglem byla na Passo dello Stelvio.

Jak zona zobaczyla chwilowe spalanie to zapytala sie w jakich to jest jednostkach

Napisano

> Co nie ma sensu??

Jak napisalem.

Zeby silnik w momencie kiedy kierowca tego potrzebuje mial jak najwieksza moc

W przypadku ssacego niema sensu, bo mieszanka musi byc dopasowana do wspolczynnika jaki byl podany. Turbo jak diesel pracuje ze zwiekszonym doplywem powietrza, wiec i mieszanke moze miec bogatsza, ssacy nie musi.

Zeby silnik mial "bezpieczniejsze" warunki pracy ??

Jakie "bezpieczniejsze" warunki pracy ? Dla mnie bezpieczniejsze wyrunki pracy zaczynaja sie wtedy gdy silnik przestaje sie ksztusic - wszystko powyzej wolnych obrotow biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Wie ktoś?

160-175 na autostradzie - GSX1250FA w dwie osoby z kuframi wciaga 8-8,5

Napisano

> Ja to rozumiem.... ale opory powietrza auta są zupełnie inne niż "plastiku"...

Dlatego nędzne 180 KM wystarcza, żeby pizgać trzy paczki - pokaż seryjny samochód, który - z tą mocą - choćby zbliży się do tych wartości.

Opór rośnie wraz z kwadratem prędkości -> aby podwoić prędkość, trzeba do pieca dołożyć 4x tyle mocy.

Per analogiam - jeżeli gonisz na pełnej mocy i pchasz z pieca te180KM (uwieszę się tego chyba Zed'a 1400), to wiesz - one na powietrzu nie pojadą.

Na sieci jest staaaaary film z łojenia po autostradzie Blackbirdem.

Zaobserwuj pewien szczegół - w jakim tempie znika paliwo ze zbiornika. Co prawda pkt odniesienia dość słaby, bo prosty wskaźnik poziomu, ale tam od startu do mety jest chyba ze 30-40 km (nie pamiętam, ale ten poziom) a różnica wskazania jest bardzo wyraźna (na poziomie 1/4 zbiornika).

Napisano

> Zaobserwuj pewien szczegół - w jakim tempie znika paliwo ze zbiornika.

Zaobserwuj też jak szybko przeskakują kilometry na liczniku zlosnik.gif

Napisano

> Zaobserwuj też jak szybko przeskakują kilometry na liczniku

Jest to przycięty dość długi przejazd - i dobrze, bo nudno by było.

Ale przeleciane jest raptem parędziesiąt km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.