Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dostawczak na budowę

Featured Replies

Napisano

> a to ciekawe, oni jadą coś budować ?

> dla mnie auto na budowę to powinno być przede wszytskim skrzynia, a nie blaszak

> weź wrzuć do blaszaka spółę czy inny sypki materiał, wrzuć deski czy krokiew

> czy nawet jakąś blachę

> trochej jeździłem MB207 i różne rzeczy się woziło, ale blaszak to auto dobre do obsługi jakiegoś

> spożywczaka a nie budowy

a czytałeś pierwszy post?

Quote:

Szykuje mi się budowa i rozglądam się za tanim dostawczakiem,
blaszakiem
z ładownością około 1,2 t.

Napisano

> a czytałeś pierwszy post?

> Quote:

> Szykuje mi się budowa i rozglądam się za tanim dostawczakiem, blaszakiem z ładownością około 1,2

> t.

czytałem skromny.gif

i uważam że blaszak na budowę to nie jest dobre rozwiązanie

tym bardziej rozmiarów T4

weź tam załaduj cokolwiek większego, zgięty w pół

podjedziesz na żwirownie i piasek będzie szuflą zamiatał, a na skrzynie jednym ruchem ładowarki masz 500kg na pace

ale jak kto woli ok.gif

Napisano

> czytałem

> i uważam że blaszak na budowę to nie jest dobre rozwiązanie

> tym bardziej rozmiarów T4

mnie to zgrzewa zlosnik.gif20.GIF

wyraziłem tylko swoją opinię na temat T4,

nie jest zabawką i szybko się nie rozleci, waytogo.gifbusted.gifbusted.gifbusted.gif

Na czym Sibuj opiera swoją opinię na temat T4 niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gif

Napisano

> pomyłka totalna kupować specjalnie auto w takim celu , a już napewno za taką kasę .

> no chyba że budujesz z 30 km od najbliższego składu budowlanego.

> ale to oczywiście tylko moje zdanie

Ja kupowałem wszystko w jednej lokalnej hurtowni i przywozili na sygnał.

Zamontowałem hak do auta i ze dwa razy przydał się zlosnik.gif

Przyczepkę można nająć za 30-35 zł na dobę ok.gif

Napisano

> nie uważam, że jest to "zabawka która się rozpadnie"

> fakt, 10t cegieł nie przewiezie ale nie do tego jest stworzony.

... i dlatego jest to kiepski pomysł na budowę.

Wyjaśniłem parę postów wcześniej.

Napisano

> Na czym Sibuj opiera swoją opinię na temat T4

Na tym, że sposób eksploatacji "budowa"...

Jakby to ująć...

Ździebko różni się od sposobu eksploatacji "dupowozik do wożenia misiów na ustawki".

Napisano

> Ja kupowałem wszystko w jednej lokalnej hurtowni i przywozili na sygnał.

> Zamontowałem hak do auta i ze dwa razy przydał się

> Przyczepkę można nająć za 30-35 zł na dobę

z tego co kojarzę to najwięcej jazdy było typu 4-5kg gwoździ, jakaś paczka wkrętów, jakieś drobne narzędzia itp

do obskoczenia rowerem grinser006.gif

w zupełności osobówka wystarczała ok.gif

więcej się przyda auto przy wykończeniówce, ale tu też osobówka wystarczy

bo np całą elektrykę (kable, puszki, skrzynkę) to się do kompakta wrzuci

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Auto będzie miało do obsłużenia 2 firmowe budowy a może raczej duże remonty - 2 budynki po 400m2. Jedna budowa 25 km lecz druga 160 km. Okres użytkowania 1 rok i nie więcej jak 10.000 km.

Auto ma służyć do przewiezienia części dupereli z głównej kwatery na budowy. Przyczepka odpada.

Wstępnie wypatrzyłem 3 szt Ducato w najbliższej okolicy. Rdza na proga czy błotnikach straszna nie jest ale zastanawiam się czy mi paleta z towarem 1,2 czy 1,4 tony nie przeleci razem z rdzą na jezdnię?

Ciekawie wyglądają też MB 100. Auto niezbyt popularne ale proste jak budowa cepa i mocno mnie zastanawia zwłaszcza, że ceny są dość niskie

Napisano

Sam szukałem czegoś takiego. Jest w wyszukiwarce. Tylko miało mieć dodatkowe zadanie - oprócz budowy wożenie mojego tyłka na małe dystanse i córy do przedszkola.

Miał być Truck, Lublin, Żukieta, MB100, T3 albo T4 (mile widziana wersja kabina podwójna + skrzynia).

Finalnie kupiłem W124 kombi, w sumie wyszło nieco więcej niż 5 tys, z naprawami po zakupie poniżej siedmiu. Przez prawie rok dołożyłem w sumie koło tysiąca, zazwyczaj nie z rzeczywistej potrzeby ( bez większości elementów zawieszenia, uszczelek pod machą i różnych dupereli auto by jeździło, tylko pod machą byłby brud i coś by tu i ówdzie skrzypiało), ale z auta delikatnie zaniedbanego zrobiłem sprzęt, którym od czasu do czasu nawet w trasę jadę, trzysta km łykam bez stresu. Dodatkowo parkuję sobie bez stresu pod chmurką, bez stresu wjeżdżam na budowę i ogólnie czuję się momentami jak kierowca czołgu.

Teraz nieco przydługo, ale co było robione do etapu ścian, na którym jestem:

-ziemia na działkę - ciężarowym autem, dostawczak nie przywiezie zauważalnej ilości w mniej niż dziesięciu kursów;

- bloczki przyjechały HDS z przyczepą; w międzyczasie brakło 2 palet z jednego wymiaru, szef ekipy ma Mastera i chciał jechać, ale paleta waży coś koło 1,5 T - niby dostawczak weźmie, ale w d... dostanie, trzeba zrobić dwa kursy - taniej wyszedł mały ciężarowy Man, wziął na raz;

-deski na sraczyk, tyczenie, później szalunki - w sumie trzy kursy osobowym z przyczepką - koszt wynajęcia łącznie 80 zł;

-izolacja na fundament - papy i chemia koło 500 kg razem weszły do osobówki po złożeniu siedzeń, mercedesik nawet nie jęknął;

-cement, piach, kruszywa, duperele - lokalna hurtownia dowozi na telefon; istotna z punktu widzenia budowy ilość piachu to co najmniej ok. 3 kubiki, czyli w zależności od wilgotności od 4 do 6 ton. Dla dostawczaka poza zasięgiem;

-pierdoły, których nie było w hurtowni albo kupowane z musu np. po zamknięciu (budowa stoi, bo dwóch worków cementu brakło) jeżdżą osobówką - ewentualnie składam siedzenia;

Uwaga taktyczna - teren budowy jest dość przyzwoity, ale wystarczy trochę deszczu i na przewalonej wierzchniej warstwie grzęźnie wszystko co małe. Np. gruchy z cementem, pompa do betonu na czteroosiówce, 15 kubików ziemi na czteroosiowej wywrotce, trzyosiowy Man z przyczepą (łącznie 18 palet bloczków po 1,2 t każda) czy np. piach 10 kubików na trzyosiowym mobilku - wchodzą na działce bez przeszkód. Natomiast małe dwuosiowe Volvo z 5 tonami na skrzyni zakopuje się kilka metrów od utwardzonej drogi i na nic RWD i bliźniak z tyłu. Niestety, ale koła muszą być duże i najlepiej jak co najmniej dwie osie pędzone.

Reasumując - na etapie stanu surowego własny dostawczak psu na buty - małe rzeczy weźmie osobowy, dużych dostawczakiem nie weźmie, trzeba by robić po kilka kursów w miejsce jednego, co ekonomicznie raczej się nie opłaci. Dodatkowo jak dostawczak z 2 tonami na skrzyni wjedzie na budowę, to i tak resztę dnia z dużą dozą prawdopodobieństwa spędzimy na wydzieraniu z kolein, chyba, że będziemy latać z towarem w łapach z utwardzonej drogi. Opłacalne może być osobowe z przyczepką ( tylko takie, żeby serducho było w stanie wytrzymać np. pęknięty worek z cementem w bagażniku), a jak wykonawca weźmie na siebie całość logistyki, można latać na butach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.