Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ksenon

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem dziś, że spalił mi się lewy ksenon frown.gif

Prawy dokonał żywota w styczniu 2010 (prowadzę dziennik na motostat, stąd mam info kiedy). Pamiętam, że była to sobota a ja wieczorem wybierałem się na narty, więc musiałem szybko załatwić sprawę. W serwisie forda krzyknęli wtedy 350 zł z wymianą, ostatecznie kupiłem za 120 zł w intercars i wymieniłem sam.

Teraz mam więcej czasu, wchodzę więc na allegro, wpisuję "d2s 35w" i wypluwa mi 98 aukcji z cenami od 12 zł! Ja rozumiem, że na allegro jest taniej, ale 10x taniej niż w intercars i 30x taniej niż w serwisie? boje_sie.gif

Rozjaśni ktoś temat? Co to za "zenon" za 13 zyla? icon_eek.gif

Co kupić?

Napisano

> Rozjaśni ktoś temat? Co to za "zenon" za 13 zyla?

> Co kupić?

Jak to jaki? Tandetne chinskie zarniki wlasnie tyle kosztuja.

A kupic markowy.

Napisano
  • Autor

> Jak to jaki? Tandetne chinskie zarniki wlasnie tyle kosztuja.

> A kupic markowy.

Czym się charakteryzują "tandetne chińskie żarniki"? Są mniej trwałe? Gorzej świecą?

Serio pytam.

Napisano

> Czym się charakteryzują "tandetne chińskie żarniki"? Są mniej trwałe? Gorzej świecą?

> Serio pytam.

Na przykład kompletnie nie trzymają geometrii strumienia świetlnego, co akurat jest najbardziej dokuczliwe w odbłysnikowych D2R. Można dostać oryginalne Philips, Osram czy GE do 150 zł, więc nie wiem czy warto oszczędzać 100 zł raz na 5 lat.

Napisano
  • Autor

> Na przykład kompletnie nie trzymają geometrii strumienia świetlnego, co akurat jest najbardziej

> dokuczliwe w odbłysnikowych D2R. Można dostać oryginalne Philips, Osram czy GE do 150 zł, więc

> nie wiem czy warto oszczędzać 100 zł raz na 5 lat.

Ok.

A co powiesz o tym? Podobno oryginał "oem".

I druga sprawa: w jaki sposób wybrać barwę? Widzę

Quote:

D2S o barwach do wyboru

- 4 300K

- 6 000K

- 8 000K

Poprzednio wziąłem z półki pierwszy lepszy, teraz mam za dużo czasu to i "kłopoty" się pojawiają zlosnik.gif

Napisano

> Rozjaśni ktoś temat? Co to za "zenon" za 13 zyla?

Niska jakość, niska trwałość...

Ja kupiłbym w IC.

Ostatnio zastąpiłem chińszczyznę kupionymi w IC BOSCH'ami - póki co działają całkiem si.

Napisano

> Niska jakość, niska trwałość...

> Ja kupiłbym w IC.

> Ostatnio zastąpiłem chińszczyznę kupionymi w IC BOSCH'ami - póki co działają całkiem si.

miałem chińskie.

Już po roku widać było ze świecą gorzej

Napisano

> miałem chińskie.

> Już po roku widać było ze świecą gorzej

U mnie podziałały przez niecałe 2 lata, potem był zupełny dramat z jasnością świecenia.

Początkowo składałem to na karb barrrrrrrrrrrrdzo spiaskowanych szkieł reflektorów. Dopiero jak jedna strona padła i zmieniłem, to mi letko warga opadła.

Napisano

> Ok.

> A co powiesz o tym? Podobno oryginał "oem".

chyba a'la oem... chińska podróba... oryginały nie występują w temperaturach do wyboru...

Napisano

> chyba a'la oem... chińska podróba... oryginały nie występują w temperaturach do wyboru...

Dokładnie.

Ja się w każdym razie nie spotkałem.

Napisano

> Ok.

> A co powiesz o tym? Podobno oryginał "oem".

> I druga sprawa: w jaki sposób wybrać barwę? Widzę

> Quote:

> D2S o barwach do wyboru

> - 4 300K

> - 6 000K

> - 8 000K

> Poprzednio wziąłem z półki pierwszy lepszy, teraz mam za dużo czasu to i "kłopoty" się pojawiają

To jest zamiennik niewiadomego producenta, policz ile czasu, nerwów i pieniędzy będzie cię kosztować prawie pewna reklamacja? Co do zakresu barwnego to jedynym legalnym i dającym maksimum światła widzialnego jest 4300.

Pozdrawiam

Napisano

> dobra marka, dobra cena

> i na 99,9 oryginał.

> jakiś tekst

Tylko czy to rzeczywiście jest to żarnik/palnik tego producenta? Nie jestem w stanie tego stwierdzić na podstawie opisu aukcji.

Tutaj jest Philips D2S za 80 zł - czy warto ryzykować produkt niewiadomego pochodzenia?

Napisano

> Czym się charakteryzują "tandetne chińskie żarniki"? Są mniej trwałe? Gorzej świecą?

> Serio pytam.

Juz generalnie koledzy odpowiedzieli - gorzej swieca, szybciej sie koncza, maja niestabilny strumien swiatla, nie trzymaja barwy. No i jak jest wybor barwy to raczej na pewno nie jest to OEM.

Napisano

> Tylko czy to rzeczywiście jest to żarnik/palnik tego producenta? Nie jestem w stanie tego

> stwierdzić na podstawie opisu aukcji.

> Tutaj jest Philips D2S za 80 zł - czy warto ryzykować produkt niewiadomego pochodzenia?

nie polecam tego sprzedawcy, o ile dobrze pamiętam to od niego kupiłem palinki za ok 130 PLN D1S, które okazały sie podróbkami, oczywiście kartonowe białe opakowanie, korzystna cena i beznadziejna jakość produktu. Plusem było, że gość oddał kase bez szemrania.

Dziś bardzo trudno stwierdzić, który produkt jest oryginbalny i solidny a który nie, każdy może zrobić zamówienie w chińskiej fabryce i wydrukowac w drukarni "oryginalne" opakowania.

Nie kombinowac i kupić palnik ksenonowy w pewnym źródle typu duża hurtownia motoryzacyjna, dystrybutor firmy oświetleniowej lub we własciwym ASO, gdzie nie kasuja 700 PLN za palnik

ostatecznie kupiłem swój palnik u dystrybutora Philipsa

Napisano

> nie polecam tego sprzedawcy, o ile dobrze pamiętam to od niego kupiłem palinki za ok 130 PLN D1S,

> które okazały sie podróbkami, oczywiście kartonowe białe opakowanie, korzystna cena i

> beznadziejna jakość produktu. Plusem było, że gość oddał kase bez szemrania.

no to jest niestety urok allegro. żarówki i perfumy czy przenośne mp3, czy 90% senheiserów np. - podróby.

wszyscy o tym wiedzą a ludzie nadal zamawiają.

Napisano

> Tylko czy to rzeczywiście jest to żarnik/palnik tego producenta?

w przeciwieństwie do philipsów, helli, osramów nie spotkałem się jeszcze z podróbkami narvy. (co nie znaczy, że na pewno ich nie ma)

Napisano

> no to jest niestety urok allegro. żarówki i perfumy czy przenośne mp3, czy 90% senheiserów np. -

> podróby.

> wszyscy o tym wiedzą a ludzie nadal zamawiają.

To tutaj masz oryginalny produkt, który jest montowany w większości marek na OEM - oczywiście w Polsce na aftermarkecie nikt tego nie chce kupić.

Pozdrawiam

Napisano

> nie polecam tego sprzedawcy, o ile dobrze pamiętam to od niego kupiłem palinki za ok 130 PLN D1S,

> które okazały sie podróbkami, oczywiście kartonowe białe opakowanie, korzystna cena i

> beznadziejna jakość produktu. Plusem było, że gość oddał kase bez szemrania.

> Dziś bardzo trudno stwierdzić, który produkt jest oryginbalny i solidny a który nie, każdy może

> zrobić zamówienie w chińskiej fabryce i wydrukowac w drukarni "oryginalne" opakowania.

> Nie kombinowac i kupić palnik ksenonowy w pewnym źródle typu duża hurtownia motoryzacyjna,

> dystrybutor firmy oświetleniowej lub we własciwym ASO, gdzie nie kasuja 700 PLN za palnik

> ostatecznie kupiłem swój palnik u dystrybutora Philipsa

Żarówka, która jest na zdjęciach aukcji jest oryginalna, co przysyłają to może być inna sprawa. Ja bym przed zakupem zapytał czy dostanę dokładnie żarówkę ze zdjęć w aukcji.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

... żarówkę na allegro. Dotarła, świeci ładnie, wygląda na oryginał (biorąc pod uwagę jedynie pudełko oraz wygląd żarnika). Nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy świecącymi żarnikami, więc chyba jest ok...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.