Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pojazd bez rejestracji ale z ubezpieczeniem?

Featured Replies

Napisano

Wyjaśni mi ktoś jak to jest z jazdą pojazdem niezarejestrowanym ale ubezpieczonym?

Chodzi mi konkretnie o quada. Przeglądając ogłoszenia sprzedaży kilkukrotnie natknąłem się na taką właśnie informację "pojazdem można się poruszać po drogach publicznych po opłaceniu ubezpieczenia"

Pytam bo mam sprzęt którego nie da się zarejestrować a chętnie bym opłacił to ubezpieczenie jeśli dzięki temu mógłbym spokojnie wjechać czasem na asfalt.

Napisano

> Wyjaśni mi ktoś jak to jest z jazdą pojazdem niezarejestrowanym ale ubezpieczonym?

> Chodzi mi konkretnie o quada. Przeglądając ogłoszenia sprzedaży kilkukrotnie natknąłem się na taką

> właśnie informację "pojazdem można się poruszać po drogach publicznych po opłaceniu

> ubezpieczenia"

> Pytam bo mam sprzęt którego nie da się zarejestrować a chętnie bym opłacił to ubezpieczenie jeśli

> dzięki temu mógłbym spokojnie wjechać czasem na asfalt.

jak masz kwity na wolnobieżny

plus trójkąt

no i pojazd nie nie przekracza ( tylko nie jestem pewny czy przypadkiem nie może być w stanie przekroczyc ) pewnej prędkości ( nie chce mi się wertować KRD ) bodajże 30 km/h

Napisano

trzeba poczytać art. 66 , art. 71 .... tam jest opis co dopuszcza do ruchu bez rejestracji .

Przy okazji pojazd wolnobieżny do 25km/h .

Ale czy da się tak quada zarejestrować ?

Napisano

> trzeba poczytać art. 66 , art. 71 .... tam jest opis co dopuszcza do ruchu bez rejestracji .

> Przy okazji pojazd wolnobieżny do 25km/h .

> Ale czy da się tak quada zarejestrować ?

da, da 500 złotych piękny królewiczu i będzie cool.gif

Napisano

> trzeba poczytać art. 66 , art. 71 .... tam jest opis co dopuszcza do ruchu bez rejestracji .

> Przy okazji pojazd wolnobieżny do 25km/h .

> Ale czy da się tak quada zarejestrować ?

kolega ma tyle że zarejestrowanego z numerami rej jako ciągnik rolniczy ( a ten z definicji jest wolnobieżny )

Napisano

> jak masz kwity na wolnobieżny

> plus trójkąt

> no i pojazd nie nie przekracza ( tylko nie jestem pewny czy przypadkiem nie może być w stanie

> przekroczyc ) pewnej prędkości ( nie chce mi się wertować KRD ) bodajże 30 km/h

Ciut mniej, wystarczy na drogę dać zaślepke na prędkościomierz że skala jest tylko do 25 to nie żart i żaden dobrze zmotywowany diagnosta tego nie podważa. U nas kilku tak śmiga quadami

Napisano

> kolega ma tyle że zarejestrowanego z numerami rej jako ciągnik rolniczy ( a ten z definicji jest

> wolnobieżny )

wg tych artykułów .... pojazd wolnobieżny nie wymaga rejestracji z wyłączeniem ciągnika .... który musi być zarejestrowany ,żeby się poruszać po drogach

Napisano
  • Autor

> wg tych artykułów .... pojazd wolnobieżny nie wymaga rejestracji z wyłączeniem ciągnika .... który

> musi być zarejestrowany ,żeby się poruszać po drogach

No dobra, bo coś tu mi pachnie błędnym kołem.

Jak wykazać, że pojazd jest wolnobieżny jeśli NIE JEST ZAREJESTROWANY?

Napisano

> Jak wykazać, że pojazd jest wolnobieżny jeśli NIE JEST ZAREJESTROWANY?

Jeśli był by to pojazd nowy, to było by to wyszczególnione w wyciągu z homologacji (tak sądzę, choć pewności nie mam).

Zaś w Twoim przypadku? No nie wiem - opinia rzeczoznawcy PZMot? PIMOT? ITS?

Napisano

> Ciut mniej, wystarczy na drogę dać zaślepke na prędkościomierz że skala jest tylko do 25 to nie

> żart i żaden dobrze zmotywowany diagnosta tego nie podważa. U nas kilku tak śmiga quadami

Do czasu hehe.gif

Konstrukcja pojazdu musi uniemozliwiac mu przekroczenie predkosci 25km/h a zakrycie tarczy jakas tasme, pudelkiem to wiesz...

Po za tym policjant podczas kontroli moze zrobic probe drogowa sprawdzajac ten "podobno pojazd wolnobiezny"

Kombinowalem wlasnie tak poruszac sie buggy po ulicy to uslyszalem od rzeczoznawcy (tutaj Jacku, od naszego wspolnego rzeczoznawcy pana Łoja) zebym zapomnial, chyba ze chce mi sie grzebac

trojkat

tabliczka z danymi wlasciciela

oswietlenie plus "kogut" na dach

i najwazniejsze, jakas np blokada na skrzynie biegow zeby pojazd nie przekroczyl 25km/h

Napisano

> Po za tym policjant podczas kontroli moze zrobic probe drogowa sprawdzajac ten "podobno pojazd

> wolnobiezny"

wyluzuj z tym fantazjowaniem ... smirk.gif

niby jakim prawem ...

Napisano

> wyluzuj z tym fantazjowaniem ...

> niby jakim prawem ...

takim samym jak po np kolizji sprawdzaja hamulce albo takim jak np policjant wsiada i sprawdza luz na kierownicy ale wiem Ciebe to nie dotyczy, Ty bys policjanta do auta nie wpuscil po policjant przeciez fanatazjuje grinser006.gif

Napisano

> np kodeks drogowy, wystarczy Ci?

a konkretnie ? shocked.gif

dobra sam znalazłem ..

" sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze; " ...

raczej troszkę za mało ... żebym umożliwił kierowanie moim samochodem jakiemuś mundurowemu ...

Napisano

> takim samym jak po np kolizji sprawdzaja hamulce albo takim jak np policjant wsiada i sprawdza luz

> na kierownicy ale wiem Ciebe to nie dotyczy, Ty bys policjanta do auta nie wpuscil po

> policjant przeciez fanatazjuje

oczywiście ze bym go nie wpuścił za kierownicę ...

Napisano

> oczywiście ze bym go nie wpuścił za kierownicę ...

oczywiście Ty wiesz lepiej waytogo.gif

generalnie masz do wyboru albo go wpuścić albo odjechać autem na lawecie.

Napisano

> oczywiście Ty wiesz lepiej

> generalnie masz do wyboru albo go wpuścić albo odjechać autem na lawecie.

szczerze? nigdy nie słyszałem ,żeby policjant w ramach kontroli pojazdu - zrobił jazdę próbną autem, motocyklem,quadem itd .

Napisano

> szczerze? nigdy nie słyszałem ,żeby policjant w ramach kontroli pojazdu - zrobił jazdę próbną

> autem, motocyklem,quadem itd .

Robią, byłem świadkiem jak znajomy spowodował kolizję, dostał strzała w lewy słupek B, policjant wsiadł do jego autka, przejechał się kawałek, sprawdził hamulce, zatrzymał DR, dał zaświadczenie na 7dni i pozwolił o własnych siłach pojechać do warsztatu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

pkt 4 paragraf 129

"Policjant, w związku z (czuwaniem nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach - przyp. red.) jest uprawniony do (...) sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze”

KLIK Wywiad z policjantem

Nigdy o tym nie słyszałem ,ale faktycznie tak jest drive.gif

Napisano

> szczerze? nigdy nie słyszałem ,żeby policjant w ramach kontroli pojazdu - zrobił jazdę próbną

> autem, motocyklem,quadem itd .

Zdarza się. Kiedyś znalazłem się w nieodpowiednim miejscu - niedaleko się ścigali, a auto miało ciemne szyby ogólnie i odrobinkę się wyróżniało, szukając punktu zaczepienia sprawdzał luzy na kierownicy oraz zawartość bagażnika, ale niczego się nie doszukał. hehe.gifpalacz.gif

Napisano

> KLIK Wywiad z policjantem

No tak, superfachowiec w mundurze biglaugh.gif "Jeśli pedał (hamulca) spada, to automatycznie powinien być wyciek" hahaha.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No tak, superfachowiec w mundurze "Jeśli pedał (hamulca) spada, to automatycznie powinien być

> wyciek"

dzisiaj byłem na przeglądzie rejestracyjnym i diagności podniecali się instalacją co robi wodór i obniża spalanie za 200zł .... jakie to świetne i że muszą to zamontować .... "FACHOFfffCY" hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.