Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jednak Toyota ma podejscie do klienta ...

Featured Replies

Napisano

> Znaczy, klocki są nie od tego samochodu.

Znaczyt założyli mi od Daczji?!

Hesusmarija!!!!!!!

> Musisz pojechać tam gdzie znają się na robocie. U mnie nie

> piszczą. Od lat jedynie tylko czyszczę, żadnego smarowania czy szlifowania.

No to jadę.

Biorą z półki, montują, kasa wypłaci, rąsia, klapa, buźka, goździk, kieliszek koniaku - koniecznie bułgarskiego! - i finito.

Pisałem wyżej - dla oszczędności rzędu stówy po prostu nie chce mi się ryzykować.

Głównie mojego czasu. Nie i już.

Napisano

> Ale ja to wiem.

> Tylko że ja mówię o pełnym przeglądzie (w odróżnieniu od obsługi serwisowej "mini (olej, filtr,

> buzi i do kasy), a nie dużym typu P30 lub P60 (sprawdź!).

> P60 w E11 obejmuje olej w skrzyni, oraz ZTCP płyn h-c i płyn chłodniczy, przy czym te dwa ostatnie

> de facto robi się co 2 lata dla płynu h-c i co chyba 5 dla ch-czego.

> Za taki przegląd z materiałami dałbym....

> Nie mam pojęcia ile - biorąc pod uwagę moje przebiegi rozkłada się to na kilka przeglądów.

> Gdybym miał wymienić np płyn h-c co 60 kkm to wymieniałbym go co jakieś 8 lat :-)

To oznacza, że Twoje doświadczenia serwisowe są gówno warte. Równie dobrze mógł byś robić co trzeci serwis i ten samochód w wieku 12 lat dalej by jeździł jak jeździ. A jak jeszcze w garażu stoi to już w ogóle.

Ojca camra przyjechała ze Stanów w 1996ym jako roczny samochód. Zobaczyła aso raz, na sprawdzaniu przy zakupie. Więcej aso nie widziała i popatrz, jeździ do dziś.

Napisano

> To oznacza, że Twoje doświadczenia serwisowe są gówno warte. Równie dobrze mógł byś robić co trzeci

> serwis i ten samochód w wieku 12 lat dalej by jeździł jak jeździ. A jak jeszcze w garażu stoi

> to już w ogóle

Wysoce prawdopodobne :-)

Ale cóż ja Ci poradzę, że ten samochód jest dla mnie okazem kolekcjonerskim, a nie sprzętem użytkowym?

.

> Ojca camra przyjechała ze Stanów w 1996ym jako roczny samochód. Zobaczyła aso raz, na sprawdzaniu

> przy zakupie. Więcej aso nie widziała i popatrz, jeździ do dziś.

Cud :-)

Napisano

> Nie.

> Najważniejsze jest dla mnie to, że jadę RAZ i jest zrobione jak należy.

> Ewentualna reklamacja jest załatwiana bezdyskusyjnie.

> Cały czas podkreślam - ja w ASO kupuję JAKOŚĆ obsługi, a nie śliczne papierki.

> Opcje różne ćwiczyłem i moje prywatne doświadczenie nakazuje mi wybrać serwis autoryzowany.

> Dokładnie dlaczego - już opisałem.

> Ani mi ASO brat, ani swat.

> Natomiast ja NAPRAWDĘ wysoko cenię sobie dobro rzadkie, jakim jest mój wolny czas.

> Mając do wyboru bujanie się z serwisem samochodu w imię relatywnie gównianych oszczędności, albo np

> pokulanie się po mieście na HD wybieram bramkę nr 2 bez sekundy zastanowienia.

I jest to Twoje prywatne doświadczenie poparte Twoim jednostkowym przypadkiem. Doświadczenia większej grupy ludzi, którzy nie potrzebują faktur z aso do rozliczania DG czy czegoś innego są odmienne.

Możesz sobie głosić swoje świadectwa wiary, ale proszę nie nazywaj gónożerami innych ( w tym mnie), którzy doświadczenia mają inne.

EOT

Napisano

> Ojca camra przyjechała ze Stanów w 1996ym jako roczny samochód. Zobaczyła aso raz, na sprawdzaniu

> przy zakupie. Więcej aso nie widziała i popatrz, jeździ do dziś.

Królowa matka paliwa papierosy i piła whisky i dożyła ponad 100 lat. Czy to oznacza ze palenie papierosów nie szkodzi? To samo z serwisem - są ludzie którzy nie zmieniają oleju przez kilka lat i nic się nie zaciera. Nadal nie oznacza to ze nie serwisowania samochodu jest właściwe.

Napisano

> Królowa matka paliwa papierosy i piła whisky i dożyła ponad 100 lat. Czy to oznacza ze palenie

> papierosów nie szkodzi? To samo z serwisem - są ludzie którzy nie zmieniają oleju przez kilka

> lat i nic się nie zaciera. Nadal nie oznacza to ze nie serwisowania samochodu jest właściwe.

A kto Ci powiedział, że ona nie była serwisowana? U Was poza aso nie można oleju zmienić czy wykonać pozostałych czynności serwisowych? Ta camra jest w doskonałej kondycji i wszystko co trzeba ma wymieniane na bieżąco. Nie ma tylko żadnej pieczątki aso w książce serwisowej i nadal jeździ. Tak jak Sibuj napisał - cud.

Napisano

> Wpis masz? Cieszy znaczy?

Cieszy mnie to, że zwiększone zostało prawdopodobieństwo dalszego bezawaryjnego działania szyberdachu.

mar00ha

Napisano

> Cieszy mnie to, że zwiększone zostało prawdopodobieństwo dalszego bezawaryjnego działania

> szyberdachu.

> mar00ha

Zapytali Cię wcześniej czy pokazali dopiero na fakturze?

Napisano

> Zapytali Cię wcześniej czy pokazali dopiero na fakturze?

Nie zapytali. Powiedzieli przed wystawieniem faktury.

mar00ha

Napisano

> Nie zapytali. Powiedzieli przed wystawieniem faktury.

> mar00ha

Całe szczęście, że nie wymienili Ci powietrza w kołach na letnie.

Zauważyłeś wcześniej, że coś z tym szybrem było nie tak, czy sami na to wpadli?

Napisano

> Całe szczęście, że nie wymienili Ci powietrza w kołach na letnie.

> Zauważyłeś wcześniej, że coś z tym szybrem było nie tak, czy sami na to wpadli?

Wiesz... Ja wolę mieć nasmarowane nowym smarem prowadnice szybera, niż potem płakać, że przestał działać.

mar00ha

Napisano

> Całe szczęście, że nie wymienili Ci powietrza w kołach na letnie.

> Zauważyłeś wcześniej, że coś z tym szybrem było nie tak, czy sami na to wpadli?

nie musi byc nie tak zeby trzeba bylo cos zrobic. Wystarczy sobie wydrukowac zakres przegladu kilometrowego w aucie. Smarowanie roznych czesci ruchomych jest tam wpisane (przynajmniej w mojej Fordzinie bylo)

to, ze tego nie robia przy przegladach bo im sie nie chce albo czas goni to jedno ale powinni.

Napisano

> nie musi byc nie tak zeby trzeba bylo cos zrobic. Wystarczy sobie wydrukowac zakres przegladu

> kilometrowego w aucie. Smarowanie roznych czesci ruchomych jest tam wpisane (przynajmniej w

> mojej Fordzinie bylo)

> to, ze tego nie robia przy przegladach bo im sie nie chce albo czas goni to jedno ale powinni.

Nie bywa to wtedy wymieniane dodatkowo na fakturze za dodatkową kasę.

Napisano

> Nie bywa to wtedy wymieniane dodatkowo na fakturze za dodatkową kasę.

Zgadza się - u mnie jest dodatkowo. Ale czynność samego sprawdzenia jest, jeżeli dobrze pamiętam, na checkliście.

mar00ha

Napisano

> Nie bywa to wtedy wymieniane dodatkowo na fakturze za dodatkową kasę.

zalezy od marki a nawet od konkretnego ASO.

Mialem fakture za przeglad gwaranycjny gdzie byla jedna pozycja "przeglad po xxx km" i mialem taka gdzie byly rozpisane czynnosci serwisowe. To samo auto, ten sam producent, rozne ASO.

Tak wiec jesli chodzi o moje doswiadczenia nie masz racji.

Napisano

> Wiesz... Ja wolę mieć nasmarowane nowym smarem prowadnice szybera, niż potem płakać, że przestał

> działać.

Nie "płakać", tylko napisać na qnciq, jaki to producent samochodu (penisowy), gdyż się szyber popsuł.

Napisano

> Wiesz... Ja wolę mieć nasmarowane nowym smarem prowadnice szybera, niż potem płakać, że przestał

> działać.

> mar00ha

OK, nie kwestionuję. Ciekawy byłem tylko czy coś szybrowi nie domagało, czy zwyczajnie walnęli Cię na 4 dychy za psiknięcie wd40 gdzieś pod dach.

Dla przykładu, podobny mechanizm jak w szybrze jest przecież w drzwiach. Nie wiem jak w VW, ale w toyotach, oplach i w renówkach zdaje się też, nie ma smarowania tych elementów. Mało tego, żeby się tam dostać trzeba zerwać folię przyklejoną do blachy pod obiciem drzwi, a przykleja ją się ciężko.

Napisano

> OK, nie kwestionuję. Ciekawy byłem tylko czy coś szybrowi nie domagało,

> czy zwyczajnie walnęli Cię na 4 dychy za psiknięcie wd40 gdzieś pod dach.

Nie mam pytań, skoro wg Ciebie smarowanie polega na psikaniu WD40.

> Dla przykładu, podobny mechanizm jak w szybrze jest przecież w drzwiach.

Zupełnie inny mechanizm jest.

mar00ha

Napisano

> Nie mam pytań, skoro wg Ciebie smarowanie polega na psikaniu WD40.

> Zupełnie inny mechanizm jest.

> mar00ha

OK, odpuszczam.

Ktoś musi serwisy utrzymywać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.