Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cafe Racer

Featured Replies

Napisano

Kilka lat temu, przy okazji zobaczenia pierwszych projektów Harley Davidson Forty Eight spotkałem się z określeniem "Cafe Racer". Być może nie do końca trafnym w stosunku do samego 48', ale naprowadziło mnie na pewien 'styl' który niebywale mi się spodobał wink.gif Z braku czasu, chęci i finansów - temat porzuciłem. Ostatnio jednak, dzięki załączonemu poniżej filmikowi - wrócił zlosnik.gif

Rodzimy rynek jest delikatnie pisząc - skromny wink.gif Trafiają się co prawda fajne oferty w różnych cenach - yamaha-xs-400, Triumph Thruxton ale zastanawiam się nad zmontowaniem czegoś takiego samemu. Garaż jest, narzędzia się znajdą, czas i chęci również.

Pytanie:

-czy ktoś z Was ogarniał temat?

-jak myślicie - od jakiego motocykla warto zacząć? Coś niedrogiego, prostego, z szerokim asortymentem części.

-gdzie szukać części custom'owych? Produkować samemu/zamawiać czy szukać gotowych?

Napisano

Z takich bardziej współczesnych to proponowalbym CB 500.

Popularne, realtywnie niedrogie, ma normalne tylne amortyzatory (nie jeden centralny) no i jest nakedem - rozbierzesz i łatwo dowolnie zabudować.

Napisano

ja bym zaczął od czegoś typu Honda cb 450, bardziej klasyczne od cb 500 i totalnie nie plastikowe :D

Napisano

> ja bym zaczął od czegoś typu Honda cb 450, bardziej klasyczne od cb 500 i totalnie nie plastikowe

> :D

Tyle że z CB 500 i tak ściągniesz te 4 plastiki;)

a weź poszukaj jakichś części do CB 450 - do CB 500 wszędzie pełno

Napisano

> Tyle że z CB 500 i tak ściągniesz te 4 plastiki;)

> a weź poszukaj jakichś części do CB 450 - do CB 500 wszędzie pełno

Jak dla mnie Cafe Racer to tylko z kołami szprychowymi cool.gif

Jawa TS 350 się nada grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie Cafe Racer to tylko z kołami szprychowymi

> Jawa TS 350 się nada

Z tego co widzę często gęsto przerabiana jest Yamaha XS400.

I jeszcze pytanie : czy to jest xs400 czy coś większego?

Napisano
Kup teraz i jedziesz do uk
Napisano

Odpowiedź jest jedna - SR 500. claps.gif

Kiedyś taką "świeżą" odpuściłem, wziął kumpel z fabryki i ... sprzedał za grosze, bo nie pasował Mu kick-starter. facepalm%5B1%5D.gif

400x317_photovd014_-_SR500_-_400.jpg

Napisano
serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif piękna!
Napisano

> Oryginał tez może być.

to prawda ok.gif szkoda tylko, że taki niewielki gabarytowo (przynajmniej na fotach) jest to motocykl (przy moim 188 cm wzrostu mógłbym wyglądać na takim hmm dziwnie zlosnik.gif ) no i że dość rzadki jest to sprzęt (choć to nadaje mu wyjątkowości)

ja ostatnio mam faze zephyrów smile.gif

ale musze przyznać, że te cafe racery do polansowania się po okolicy - malyna serduszka.gif

Napisano

> wygodne raczej to to nie jest

protoplasta ścigacza, ma być lekkie z kierownicą wymuszającą leżenie i aerodynamicznym zadupkiem, ot całe cafe... można zrobić ze wszystkiego od MZ-tki poprzez Jawę na Fazerze kończąc, trzeba mieć tylko tapicera, spawacza, kogoś od laminatów i jazda... a najlepiej wcześniej przeczytać książkę o budowie motocykla aby wiedzieć co można a czego lepiej nie ruszać i zrobić sobie customa.

Napisano
  • Autor

> a najlepiej wcześniej przeczytać książkę o budowie motocykla aby wiedzieć co można a czego lepiej nie ruszać i zrobić sobie customa.

Jakaś godna polecenia? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Oryginał tez może być.

cena trochę przesadzona zlosnik.gif Poza tą, są jeszcze 3 za 6 klocków.

Tak się zastanawiam ile toto może być warte, ale wydaje mi się, że więcej niż 3k nie ma sensu płacić.

Zwłaszcza, że -strzelam- 60% części i tak było by zmienionych a cała reszta przynajmniej odnowiona.

Napisano

Kiedyś tu był taki filmik o ile dobrze pamiętam to była jakaś honda w Japonii 50cm3, była świetna serduszka.gif

Napisano

> cena trochę przesadzona Poza tą, są jeszcze 3 za 6 klocków.

Quote:

Prawdopodobnie są tylko dwa takie egzemplarze.

Z naciskiem na "prawdopodobnie"... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

> Tak się zastanawiam ile toto może być warte, ale wydaje mi się, że więcej niż 3k nie ma sensu

> płacić.

My dalismy wtedy dwa z kawałkiem, ale to było kilka lat temu, więc nie dorabiali jeszcze do niej legendy "kultowości". grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> My dalismy wtedy dwa z kawałkiem, ale to było kilka lat temu, więc nie dorabiali jeszcze do niej

> legendy "kultowości".

I to jest odpowiednia kwota za coś co w zasadzie jest MZ'ką zlosnik.gif

Napisano

> Jakaś godna polecenia?

W języku Polskim chyba nic nie ma. Ja liznąłem wiedzy z internetu i teraz się czaję z zakupem Race tech motorcycle suspension bible i motorcycle dynamics.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Coś niedrogiego, prostego, z szerokim

> asortymentem części.

> -gdzie szukać części custom'owych? Produkować samemu/zamawiać czy szukać gotowych?

Przypadkiem trafiłem, więc odświezę - enfield z fabrycznym pakietem cafe racer. serduszka.gif

cafe-racer.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.