Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Umowa i OC po sprzedazy auta - co gdzie zgłaszam?

Featured Replies

Napisano

Hey,

sprzedałem auto.

Czy umowę muszę wysłać do Urz. Komunikacji, żeby zgłosić sprzedaż?

Co do OC umówiłem się, że bierze je kupujący.

Zwrócił mi resztę składki.

Czy w ubezpieczalni coś zgłaszam?

Napisano

> Hey,

> sprzedałem auto.

> Czy umowę muszę wysłać do Urz. Komunikacji, żeby zgłosić sprzedaż?

> Co do OC umówiłem się, że bierze je kupujący.

> Zwrócił mi resztę składki.

> Czy w ubezpieczalni coś zgłaszam?

Najpierw zgłaszasz sprzedaż w UK a potem u ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> Najpierw zgłaszasz sprzedaż w UK a potem u ubezpieczyciela.

a jak wygląda kwestia OC?

Napisano

> a jak wygląda kwestia OC?

piszesz wypowiedzenie - dołączasz ksero umowy i tyle - na kopii wypowiedzenie walą ziemniaka że wpłynęło i po sprawie zlosnik.gif

Napisano

> a jak wygląda kwestia OC?

wygląda tak, że nabywca jeździ na twoim OC. Chyba że go nie chce, tylk ozawrze sobie swoje - wtedy pisze ci wypowiedzenie polisy i z tym idziesz do ubezpieczyciela- oni ci zzwracają kasę.

Napisano

> piszesz wypowiedzenie - dołączasz ksero umowy i tyle - na kopii wypowiedzenie walą ziemniaka że

> wpłynęło i po sprawie

Jakie wypowiedzenie?

Napisano

> Jakie wypowiedzenie?

wypowiedzenie polisy oc/ac - przynajmniej ja zawsze piszę dla świętego spokoju wink.gif

Napisano

> Hey,

> sprzedałem auto.

> Czy umowę muszę wysłać do Urz. Komunikacji, żeby zgłosić sprzedaż?

> Co do OC umówiłem się, że bierze je kupujący.

> Zwrócił mi resztę składki.

> Czy w ubezpieczalni coś zgłaszam?

Do TU wysyłasz pisemne zawiadomienie o sprzedaży oraz podajesz dane nowego właściciela: imie , nazwisko, adres, pesel. Ustawowo jest na to 14 dni.

Potem z umową do UK, wypełnić wniosek o wyrejestrowanie, złożyć z kopią umowy, na umowie pani wstawi stempelek i po sprawie.

Można oczywiście WK pominąć, ale jak gość nie przerejestruje to zdjęcia z fotoradarów będą do Ciebie przychodzić.

Napisano

> wypowiedzenie polisy oc/ac - przynajmniej ja zawsze piszę dla świętego spokoju

Jak możesz wypowiedzieć coś czego nie masz. OC w dniu sprzedaży przechodzi na nowego właściciela.

Napisano

> Jak możesz wypowiedzieć coś czego nie masz. OC w dniu sprzedaży przechodzi na nowego właściciela.

Masz rację ok.gif

Przechodzi na nowego właściciela ale info do TU powinno pójść że sprzedałeś auto - i dobrze mieć jest potwierdzenie otrzymania tego pisma przez TU.

Napisano
  • Autor

> Do TU wysyłasz pisemne zawiadomienie o sprzedaży oraz podajesz dane nowego właściciela: imie ,

> nazwisko, adres, pesel. Ustawowo jest na to 14 dni.

> Potem z umową do UK, wypełnić wniosek o wyrejestrowanie,

chyba zbycie? wyrejstrowanie to jak na złom idzie

złożyć z kopią umowy, na umowie pani

> wstawi stempelek i po sprawie.

> Można oczywiście WK pominąć, ale jak gość nie przerejestruje to zdjęcia z fotoradarów będą do

> Ciebie przychodzić.

do TU wysłałem mail a do UK chce wysłać polecony na stronie UK jest wzór pisma o zbyciu pojazdu.

Napisano
  • Autor

> wygląda tak, że nabywca jeździ na twoim OC. Chyba że go nie chce, tylk ozawrze sobie swoje - wtedy

> pisze ci wypowiedzenie polisy i z tym idziesz do ubezpieczyciela- oni ci zzwracają kasę.

On mi zwrócił kase

Napisano
  • Autor

> Jak możesz wypowiedzieć coś czego nie masz. OC w dniu sprzedaży przechodzi na nowego właściciela.

Przechodzi ale tylko jak się umówimy. Jak nie to ono działa 30 dni a ja pisze do TU o zwrot reszty składki.

Napisano

> chyba zbycie? wyrejstrowanie to jak na złom idzie

Jak zwał tak zwał, we wniosku wykreślisz co niepotrzebne

> do TU wysłałem mail a do UK chce wysłać polecony na stronie UK jest wzór pisma o zbyciu pojazdu.

Mail może być za mało, lepiej polecony.

Do WK wniosek wyślesz, a na czym Ci stempelek postawią?

Napisano

> Przechodzi ale tylko jak się umówimy. Jak nie to ono działa 30 dni a ja pisze do TU o zwrot reszty

> składki.

Pozwole sobie sprostowac, gdyż OC przechodzi na mocy zapisów ustawy a nie dzięki umowieniu się.

Natomiast 30 dni, to termin, w którym nabywca (czyli ten, który przejął OC wraz z nabytym pojazdem) ma prawo zdecydować, czy rezygnuje, czy nie. Jeśli postanowi zrezygnowac, to on musi pisemnie wypowiedzieć.

Napisano

> Przechodzi ale tylko jak się umówimy. Jak nie to ono działa 30 dni a ja pisze do TU o zwrot reszty

> składki.

Żeby dostać zwrot musisz mieć zrzeczenie kupującego i wysłać je do TU.

Napisano

> On mi zwrócił kase

No to tylko wysyłasz do TU jego dane i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> Jak zwał tak zwał, we wniosku wykreślisz co niepotrzebne

> Mail może być za mało, lepiej polecony.

> Do WK wniosek wyślesz, a na czym Ci stempelek postawią?

Nie zależy mi na stempelku. Mam potwierdzenie wysłania - w razie czego pokaże dowód nadania - ew. wyślę ze zwrotką. Nie chce mi się marnować pół dnia na jechanie, stanie i dostanie stempla który mi do niczego nie jest potrzebny tak na prawdę.

Napisano

> Nie zależy mi na stempelku. Mam potwierdzenie wysłania - w razie czego pokaże dowód nadania - ew.

> wyślę ze zwrotką. Nie chce mi się marnować pół dnia na jechanie, stanie i dostanie stempla

> który mi do niczego nie jest potrzebny tak na prawdę.

Prawo Merfiego znasz? Jeśli gość nie przerejestruje na siebie to wszelkie jego wybryki od fotoradarów po ucieczkę z miejsca wypadku odbiją się od Ciebie i będziesz musiał udowadniać, że sprzedałeś w dniu wskazanym na umowie.

Napisano
  • Autor

> Prawo Merfiego znasz? Jeśli gość nie przerejestruje na siebie to wszelkie jego wybryki od

> fotoradarów po ucieczkę z miejsca wypadku odbiją się od Ciebie i będziesz musiał udowadniać,

> że sprzedałeś w dniu wskazanym na umowie.

Znam, ale z p-tu widzenia prawa [w sensie skutku] co z różnica czy pokażę umowę i kwit z poczty ze zwrotką [gdzie będzie napisane, że pismo odebrała Genowefa Pigwa z zespołu Obsługi Mieszkańców nr 1]czy umowę ze stemplem. Nie mam pół dnia na wyjazd do UM.

Napisano

Witam.

Napiszę parę słów jak to jest z tymi formalnościami po zbyciu pojazdu.

Zgodnie z prawem na byłym właścicielu samochodu ciąży obowiązek nie tyle wyrejestrowania, co zawiadomienia o zbyciu zarejestrowanego pojazdu. Mówi o tym art. 78 ust. 2 ustawy; Prawo o ruchu drogowym: "Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu";

Natomiast jeśli chodzi o informowanie TU o zbyciu pojazdu określa to ustawa o obowiązkowych ubezpieczeniach której Art.32 ust.1 mówi:

"Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu.

Napisano

Piękne zapisy prawa, ale trzeba to po prostu przystępnie napisać i przetłumaczyć - niekażdemu chce się studiować kolejne paragrafy ustawy.

Napisano

nie wiem jak masz daleko do UM. Ja mam blisko i wolałbym to zrobić osobiście. Po to żeby mnie nie ciągali jak nowy właściciel zacznie świrować.

Tak miał kolega. W piątek sprzedał auto a przez weekend nowy właściciel zdążył narobić niezłych jaj z użyciem pojazdu.

Jeżeli chodzi o powiadomienie o zbyciu zakład ubezpieczeń to przed ostatnią nowelizacją ustawy gdybyś tego nie zrobił to nawet za parę lat zakład mógłby się nagle upomnieć o zapłatę za kolejne lata OC. To sie miało zmienic po nowelizacji i teraz do czasu jak nie zawiadomisz ubezpieczyciela to solidarnie z nowym właścicielem odpowiadasz za zapłatę składki OC.

Napisano

> Nie mam pół dnia na wyjazd do UM.

W Gdańsku w ZOM na Partyzantów przyjmą Ci to zgłoszenie bez kolejki, w okienku informacyjnym ok.gif

Pismo + kserokopia umowy K/S, pani przystawia Ci ziemniaka na Twojej kopii zgłoszenia i już wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak masz daleko do UM. Ja mam blisko i wolałbym to zrobić osobiście. Po to żeby mnie nie

> ciągali jak nowy właściciel zacznie świrować.

> Tak miał kolega. W piątek sprzedał auto a przez weekend nowy właściciel zdążył narobić niezłych jaj

> z użyciem pojazdu.

Wysłałem zawiadomienie ze zwrotką

> Jeżeli chodzi o powiadomienie o zbyciu zakład ubezpieczeń to przed ostatnią nowelizacją ustawy

> gdybyś tego nie zrobił to nawet za parę lat zakład mógłby się nagle upomnieć o zapłatę za

> kolejne lata OC. To sie miało zmienic po nowelizacji i teraz do czasu jak nie zawiadomisz

> ubezpieczyciela to solidarnie z nowym właścicielem odpowiadasz za zapłatę składki OC.

Wysłałem mail. TU potwierdziło otrzymanie.

Napisano
  • Autor

> W Gdańsku w ZOM na Partyzantów przyjmą Ci to zgłoszenie bez kolejki, w okienku informacyjnym

> Pismo + kserokopia umowy K/S, pani przystawia Ci ziemniaka na Twojej kopii zgłoszenia i już

Ale trzeba jeszcze mieć czas tam pojechać, zaparkować [jak Ci się uda - wszystko rozkopane w remoncie] i wrócić. Poszedł list.

Napisano

> Ale trzeba jeszcze mieć czas tam pojechać, zaparkować [jak Ci się uda - wszystko rozkopane w

> remoncie] i wrócić.

Albo wysłać żonę, rodzica, pełnoletnie dziecko, etc. wink.gif

> Poszedł list.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Albo wysłać żonę, rodzica, pełnoletnie dziecko, etc.

Rodzice mieszkają 50km stąd, żona ma własne zajęcia i na pierdoły nie ma czasu. Dzieci mają <8 lat ;-)

Napisano

> Wysłałem zawiadomienie ze zwrotką

> Wysłałem mail. TU potwierdziło otrzymanie.

Jeśli TU otrzymało Twoje pismo, to bądź spokojny. wink.gif

Napisano

> Piękne zapisy prawa, ale trzeba to po prostu przystępnie napisać i przetłumaczyć - niekażdemu chce

> się studiować kolejne paragrafy ustawy.

Więc w skrócie:

1. Poinformować Wydział Komunikacji o zbyciu - 30 dni.

2. Poinformować TU - 14 dni, podać dane nowego właściciela.

Można wysłać informację listem lub osobiście, dołączyć ew. kopię umowy kupna-sprzedaży (tam są te dane)

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.