Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma benzyna 1.8

Featured Replies

Napisano

> choinka, to ja mam teraz w Bravo 148KM i 334Nm i jest to już dla mnie za mało, to taka Croma 120KM

> musi się tylko turlać

Bo się turla, a że ,,popyla'' to piszą Ci co nie jechali mocniejszą smile.gif

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Bo się turla, a że ,,popyla'' to piszą Ci co nie jechali mocniejszą

masakra z tą Cromą...własciwie to z kazdym silnikiem coś nie tak...benzyny nie nadają się do LPG, palą dużo, w dieslach albo za mało mocy, albo jakieś klapy wirowe, albo automat w 2.4...albo albo...

Napisano

> masakra z tą Cromą...własciwie to z kazdym silnikiem coś nie tak...benzyny nie nadają się do LPG,

> palą dużo, w dieslach albo za mało mocy, albo jakieś klapy wirowe, albo automat w 2.4...albo

> albo...

Najbardziej bezproblemowym i akceptowalnym rozwiązaniem jest 120 - tka i dobry program - będzie jeździć lepiej niż fabryczna 150 - tka.

Napisano

Wziasc 150KM, rozwiazac problem z klapami i tez spokoj na lata wink.gif

Napisano

> masakra z tą Cromą...własciwie to z kazdym silnikiem coś nie tak...benzyny nie nadają się do LPG,

> palą dużo, w dieslach albo za mało mocy, albo jakieś klapy wirowe, albo automat w 2.4...albo

> albo...

przyjedz do STA, dam ci sie przejechać 120tką. Do turlania się po mieście wystarcza, w trasie do 180 kmh też się rozpędza. A że nie trwa to (przykładowo) 20sek a 25sek to mi to nie robi różnicy. Przesiadłem się z mocnego GP na słabą Crome i po tygodniu się przyzwyczaiłem...

Napisano

Po za tym Croma, to taki tatusiowoz juz,a nie auto do zapier*alania wink.gif

Napisano

> Po za tym Croma, to taki tatusiowoz juz,a nie auto do zapier*alania

tyś TATA jest najlepszy przykład biglaugh.gif

Napisano

> tyś TATA jest najlepszy przykład

wpysk.gifwpysk.gifwpysk.gifwpysk.gifwpysk.gifwpysk.gifwpysk.gifwpysk.gif idz popatrz czy Cie sie klima naprawila.

I nie spamuj.

Napisano

> Kurde, zawsze jak się dorwę do Quattroporte to mam mokre spodnie od nasłuchiwania jak to brzmi, a

> potem spać przez 3 dni nie mogę zastanawiając się nad tym jak to zrobić by ten samochód kupić

> i utrzymać .

No to jest wyzwanie... ale można starsze modele maserati za śmieszne $$$ kupić i silnik również zacnie zagada... a jkby nie patrzec to prawie ferrari hehe.gif

Napisano

> albo...

Eeee przesadzasz.... to wszystko drobiazgi....

- głowice tu nie pekają

- pompy smarowania się nie rozwalają

- korbowody nie wychodzą bokiem z silnika

- turbiny nie zdychają

- wałki się nie wycierają

- nie pala 1 litra oleju na 700 km

- hamulce się nie zapiekają

- zawieszenie wytrzymuje wiele tyś km.... moje ma ponad 100...

wink.gifok.gif

Napisano

> - zawieszenie wytrzymuje wiele tyś km.... moje ma ponad 100...

Potwierdzam, u mnie tylko laczniki stabilizatora, i drazki kierownicze, bo byly jakies felerne założone fabrycznie.

Napisano

> No to jest wyzwanie... ale można starsze modele maserati za śmieszne $$$ kupić i silnik również

> zacnie zagada... a jkby nie patrzec to prawie ferrari

Koszt zakupu pomijam, bo jakoś średnio mnie rusza. Niestety koszt utrzymania w miejscu w którym mieszkam mógłby mnie zabić (podatki, ubezpieczenia i ewentualne grubsze naprawy). Musi więc pozostać w sferze marzeń, do czasu gdy będę bogaty zlosnik.gif.

Napisano

> Koszt zakupu pomijam, bo jakoś średnio mnie rusza. Niestety koszt utrzymania w miejscu w którym

> mieszkam mógłby mnie zabić (podatki, ubezpieczenia i ewentualne grubsze naprawy). Musi więc

> pozostać w sferze marzeń, do czasu gdy będę bogaty .

Zapomniałem, ze w krajach "cywilizowanych" smile.gif podatki za auto starsze i z odpowiednią emisją CO2 może przekraczać rocznie kilkukrotnie wartość auta...

Tylko czekać, gdy u nas to wejdzie frown.gif

Napisano

> Zapomniałem, ze w krajach "cywilizowanych" podatki za auto starsze i z odpowiednią emisją CO2 może

> przekraczać rocznie kilkukrotnie wartość auta...

> Tylko czekać, gdy u nas to wejdzie

IRL to nie jest cywilizowany kraj zlosnik.gif - ludzie to tutaj w więksości do mieszkania w lesie najlepiej się nadają clown.gif.

Dlatego też wg. emisji CO2 na podatek drogowy za Quattroporte (samochód wyprodukowany po czerwcu 2008r ) trzeba przeznaczyć 2258e, a przed 2008r "skromne" 1683e rocznie zlosnik.gif.

Zapewne drugie tyle kosztuje ubezpieczenie - to tylko tyle kosztów stałych zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Wziasc 150KM, rozwiazac problem z klapami i tez spokoj na lata

głupie pytanie, ale co to znaczy rozwiązać problem z klapami? i ile to kosztuje? zlosnik.gif

Napisano

> głupie pytanie, ale co to znaczy rozwiązać problem z klapami? i ile to kosztuje?

tzn kupic 120KM, dodac 30-40KM za 1300zl czyli tyle ile nowy kolektor i problem na lata rozwiazany:)

Napisano

> tzn kupic 120KM, dodac 30-40KM za 1300zl czyli tyle ile nowy kolektor i problem na lata

> rozwiazany:)

Rozwalam koledze watek, ale nie umie do Ciebie sie dostac, poslalem juz Ci priva w sprawie ramek, i nie ma odpowiedzi zadnej.

Napisano

> Rozwalam koledze watek, ale nie umie do Ciebie sie dostac, poslalem juz Ci priva w sprawie ramek, i

> nie ma odpowiedzi zadnej.

spkojnie, umknelo mi, dzis wplace co nieco

A mozna na raty?:)

Napisano

> głupie pytanie, ale co to znaczy rozwiązać problem z klapami? i ile to kosztuje?

usunięcie klap w kolektorze. Można podmienić na wersje bez klap i chyba w sofcie trzeba to wyciąć. Jak się nie myle Pepcio w swojej to robił. Możesz kupić wersje 120KM i używać jako miejskiego toczydła.

fanLAN za ramki chcesz ratami płacić?

Napisano

> fanLAN za ramki chcesz ratami płacić?

A co nie ma takiej opcji?:)

Jutro mam tankowanie 350zl:)

Napisano

> A co nie ma takiej opcji?:)

> Jutro mam tankowanie 350zl:)

Ja wczoraj zatankowałem za 270.... do pełna po zapaleniu się żebraczka ....

Napisano

Niektórzy tjunerzy usuwają klapy i zostawiają oba kanały dolotowe w 100% drożne. Daje to dobre efekty w stosunku do zablokowanych lub nieszczelnych klap. Niestety dynamika auta i emisja sadzy zdecydowanie cierpią w stosunku do auta ze sprawnymi klapami. Mimo moich wielokrotnych próśb o wykonanie pomiarów mocy i momentu auta ze sprawnymi klapami i porównania ich z wykresami auta z usuniętymi klapami, nikt tego nie zrobił. Moim zdanie nie zrobił tego celowo, ponieważ w zakresie niskich obrotów auto ze sprawnymi klapami ma dużo korzystniejszy przebieg momentu obrotowego i dużo mniej dymi.

Napisano

> Niektórzy tjunerzy usuwają klapy i zostawiają oba kanały dolotowe w 100% drożne. Daje to dobre

> efekty w stosunku do zablokowanych lub nieszczelnych klap. Niestety dynamika auta i emisja

> sadzy zdecydowanie cierpią w stosunku do auta ze sprawnymi klapami.

ciekawy pdf:

http://www.ms-motor-service.cn/ximages/pg_si_0093_pl_web.pdf

Napisano

> Niektórzy tjunerzy usuwają klapy i zostawiają oba kanały dolotowe w 100% drożne. Daje to dobre

> efekty w stosunku do zablokowanych lub nieszczelnych klap. Niestety dynamika auta i emisja

> sadzy zdecydowanie cierpią w stosunku do auta ze sprawnymi klapami. Mimo moich wielokrotnych

> próśb o wykonanie pomiarów mocy i momentu auta ze sprawnymi klapami i porównania ich z

> wykresami auta z usuniętymi klapami, nikt tego nie zrobił. Moim zdanie nie zrobił tego celowo,

> ponieważ w zakresie niskich obrotów auto ze sprawnymi klapami ma dużo korzystniejszy przebieg

> momentu obrotowego i dużo mniej dymi.

Po czym kolega to wnosi? Po tym pdfie którego przesłaniem jest wymieniać kolektor z siłownikiem za grubą kasę bo on się "uczy"? Bzdura i absurd.

Sensownie wystarczy pomyśleć o sposobie pracy diesla - jak motor seryjny ma więcej kopcić przy większym wydatku powietrza vs paliwa w niskim (mowa o otwartej klapie)? Seryjne auta bez tego wynalazku kopcą tudzież mają gorszy dół? Tylko wtedy jak wiesza się i pracuje EGR.

Na dniach wrzucę porównanie mjtd shamowanego z jeszcze działającymi klapami i tego samego auta z usuniętym wynalazkiem ale pewnie i wtedy znajdą się tacy co powiedzą, że to żaden dowód...

Napisano

> ciekawy pdf:

> http://www.ms-motor-service.cn/ximages/pg_si_0093_pl_web.pdf

jeszcze w tym pdf mogli dopisać , że przy wymianie kolektora i nastawnika trzeba kupić nowy egr - oczywiście Pierburg ;

swoją drogą ładnie napisali przyczyny usterek kolektora , ale zapomnieli że głównie to ich EGR go wykańcza hehe.gif

Napisano

> Po czym kolega to wnosi? Po tym pdfie którego przesłaniem jest wymieniać kolektor z siłownikiem za

> grubą kasę bo on się "uczy"? Bzdura i absurd.

> Sensownie wystarczy pomyśleć o sposobie pracy diesla - jak motor seryjny ma więcej kopcić przy

> większym wydatku powietrza vs paliwa w niskim (mowa o otwartej klapie)? Seryjne auta bez tego

> wynalazku kopcą tudzież mają gorszy dół? Tylko wtedy jak wiesza się i pracuje EGR.

> Na dniach wrzucę porównanie mjtd shamowanego z jeszcze działającymi klapami i tego samego auta z

> usuniętym wynalazkiem ale pewnie i wtedy znajdą się tacy co powiedzą, że to żaden dowód...

Super -czekam na wykresy. Mogę prosić o przeprowadzenie pomiarów przy gazie w pozycji 25 i 50 procent? Klapy wirowe to nie wynalazek Fiata - jest stosowany w wielu silnikach, które posiadają dwa lub więcej zaworów dolotowych. Stosuje się także kolektory dolotowe o zmiennej pojemności. Wszystko w celu jak najlepszego zmieszania paliwa z powietrzem, co daje spalanie z jak najmniejszą ilością zanieczyszczeń. Można zrobić prosty eksperyment - odłączyć sterowanie klapami i zobaczyć jak się zachowuje auto w niskim zakresie obrotów, nie trzeba hamowni, każdy zauważy zdecydowany brak dynamiki.

Napisano

> Super -czekam na wykresy. Mogę prosić o przeprowadzenie pomiarów przy gazie w pozycji 25 i 50

> procent? Klapy wirowe to nie wynalazek Fiata - jest stosowany w wielu silnikach, które

> posiadają dwa lub więcej zaworów dolotowych. Stosuje się także kolektory dolotowe o zmiennej

> pojemności. Wszystko w celu jak najlepszego zmieszania paliwa z powietrzem, co daje spalanie z

> jak najmniejszą ilością zanieczyszczeń. Można zrobić prosty eksperyment - odłączyć sterowanie

> klapami i zobaczyć jak się zachowuje auto w niskim zakresie obrotów, nie trzeba hamowni, każdy

> zauważy zdecydowany brak dynamiki.

Ten element wpływa jedynie na ekologię i nic więcej niemniej jak dyskutować tu o ekologii gdy inne elementy przez to padają (np DPF) w konsekwencji czego auto zuzywa więcej paliwa, częściej trzeba zmieniać oliwę itd? Pozorna oszczędność.

Ad pomiarów - nie da się wykonać tego o czym piszesz - 2 razy nie wykonasz pomiaru z wciśnięciem gazu 25% etc bo i jak? smile.gif Skąd wiesz, że to 25 a nie 28,5 pomijając fakt że drugi raz identycznie potencjometru nie ustawisz.

Pomiar wykonywany jest z gazem do deski i tyle. Z klapami jest już zrobiony, klapy etc wywalone jutro moze znajdę czas skończyć auto mechanicznie to shamuje po wywaleniu tego ustrojstwa.

Pozdrawiam

Napisano

> Ten element wpływa jedynie na ekologię i nic więcej niemniej jak dyskutować tu o ekologii gdy inne

> elementy przez to padają (np DPF) w konsekwencji czego auto zuzywa więcej paliwa, częściej

> trzeba zmieniać oliwę itd? Pozorna oszczędność.

> Ad pomiarów - nie da się wykonać tego o czym piszesz - 2 razy nie wykonasz pomiaru z wciśnięciem

> gazu 25% etc bo i jak? Skąd wiesz, że to 25 a nie 28,5 pomijając fakt że drugi raz

> identycznie potencjometru nie ustawisz.

> Pomiar wykonywany jest z gazem do deski i tyle. Z klapami jest już zrobiony, klapy etc wywalone

> jutro moze znajdę czas skończyć auto mechanicznie to shamuje po wywaleniu tego ustrojstwa.

> Pozdrawiam

Położenie pedału gazu można odczytać FES`sem lub innym programem. Na co dzień chyba rzadko jeździmy z gazem w podłodze? Domniemywam też, że drugi pomiar będzie po bardzo dokładnym czyszczeniu dolotu?

Napisano

> Położenie pedału gazu można odczytać FES`sem lub innym programem. Na co dzień chyba rzadko jeździmy

> z gazem w podłodze? Domniemywam też, że drugi pomiar będzie po bardzo dokładnym czyszczeniu

> dolotu?

Tak można odczytać ale i tak ustawienie nogi w tym położeniu zanim pomiar się rozpocznie to wyzwanie. Autem trzeba się zatrzymać, dojść do biegu pomiarowego i od razu ustawić owe położenie. Dodatkowo jeśli wóz nie ma EGRu i tak będzie szedł lepiej i żadne klapki czy inne cuda rewolucji tu nie zrobią - zaślep recyrkulator zrozumiesz o czym mówię.

Auto na serii zmierzone też z usuniętym EGRem, dolot miał minimalne ślady zabrudzenia, patrząc po egzemplarzach które przyjeżdząją można powiedzieć, że był wręcz idealnie czysty. W chwili obecnej jest wszystko wypucowane, EGR zaślepiony i w takim stanie będzie wykonany pomiar po naprawie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wykres auta ze sprawnymi klapami i usuniętymi - w kazdym przypadku bez EGRu.

Pomiar z dziś przy niesprzyjających warunkach temperaturowych - góra moc cięta przez termikę (seryjne nastawy ecu); DPF aktywny, pomiar wcześniejszy przy 32% zapylenia, pomiar dzisiejszy przy 69%; odczyt obrotów obd maha

159 2.4 200 wykres

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.