Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik Fiata 126 - filtr oleju.

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś spotkał się z usprawnieniem układu smarowania silnika Fiata 126 polegającej na zamontowaniu w jakiś sposób w tym silniku mocowania do bocznikowego filtra oleju?

Gdzieś kiedyś słyszałem o takich przeróbkach tylko, że było to baaaardzo dawno i nie pamiętam jak to było zrobione.

Napisano

> Czy ktoś spotkał się z usprawnieniem układu smarowania silnika Fiata 126 polegającej na

> zamontowaniu w jakiś sposób w tym silniku mocowania do bocznikowego filtra oleju?

> Gdzieś kiedyś słyszałem o takich przeróbkach tylko, że było to baaaardzo dawno i nie pamiętam jak

> to było zrobione.

Tak, jak najbardziej. Ludevit Matuska, Slowak, ma u siebie w maluchach tak porobione i maly filtr oleju na zewnatrz wymieniany. Dekle przystosowane do takiej modyfikacji pochodza rtynku wloskiego i nie naleza do najtanszych.

Napisano
  • Autor

> Tak, jak najbardziej. Ludevit Matuska, Slowak, ma u siebie w maluchach tak porobione i maly filtr

> oleju na zewnatrz wymieniany. Dekle przystosowane do takiej modyfikacji pochodza rtynku

> wloskiego i nie naleza do najtanszych.

To jednak dobrze pamiętałem. smile.gif A jest może jakiś link pokazujący jak to wygląda, w jaki sposób to się montuje, co przerabia, jakieś zdjęcia lub więcej informacji?

Napisano

> To jednak dobrze pamiętałem. A jest może jakiś link pokazujący jak to wygląda, w jaki sposób to

> się montuje, co przerabia, jakieś zdjęcia lub więcej informacji?

Montuje sie specjalna pokrywe rozrzadu z wyprowadzeneim na filtr oleju, pokrywa - jak pisalem wczesniej - z rynku wloskiego tania nie jest. Jelsi chodzi o zdjecia to musze pogrzebac gdzies ws woich zbiorach bo mam to przed oczami, ale dawno nei ogladalem. Jak znajde o wrzuce.

Napisano
  • Autor

> Montuje sie specjalna pokrywe rozrzadu z wyprowadzeneim na filtr oleju, pokrywa - jak pisalem

> wczesniej - z rynku wloskiego tania nie jest. Jelsi chodzi o zdjecia to musze pogrzebac gdzies

> ws woich zbiorach bo mam to przed oczami, ale dawno nei ogladalem. Jak znajde o wrzuce.

To musi być ciekawy patent. Nie wiesz może jak to działa? Wiem, że filtruje ale w jaki sposób to jest rozwiązane przy tej pokrywie?

Miałeś z tym styczność osobiście?

Da się taki zestaw jeszcze gdzieś kupić?

Takie cuś znalazłem, ale do Fiata 500 i nie widzę tam takiego jakiegoś zestawu.

Napisano

> To musi być ciekawy patent. Nie wiesz może jak to działa? Wiem, że filtruje ale w jaki sposób to

> jest rozwiązane przy tej pokrywie?

> Miałeś z tym styczność osobiście?

> Da się taki zestaw jeszcze gdzieś kupić?

> Takie cuś znalazłem, ale do Fiata 500 i nie widzę tam takiego jakiegoś zestawu.

Tu masz:

http://www.fiat500sport.com/cooling-syst...ilter-0212.html

Napisano

> O masz. Nie zauważyłem. Ta cena za pokrywę z chłodnicą niezła. Razem z przesyłką to podskoczyłaby

> może nawet do 2000zł.

> Fajne te zestawy.

Tyle że do twojej drezyny to bardziej niż zbędne.

Silnik będzie tam pracował pod niedużymi w miarę stałymi obciążeniami, więc znakomicie wystarczy zwykły filtr.

Napisano

> O masz. Nie zauważyłem. Ta cena za pokrywę z chłodnicą niezła. Razem z przesyłką to podskoczyłaby

> może nawet do 2000zł.

> Fajne te zestawy.

Taniej będzie Ci zmieniać olej 2-3 razy częściej.

Jak boisz się o przegrzewanie i masz miejsce w tej drezynie to po wyspawaj większą miskę olejową, albo kup to http://servizioabarth.istore.pl/pl/miska-oleju-abarth-35l.html.

Napisano
  • Autor

> Tyle że do twojej drezyny to bardziej niż zbędne.

> Silnik będzie tam pracował pod niedużymi w miarę stałymi obciążeniami, więc znakomicie wystarczy

> zwykły filtr.

Wiem, wiem. Tak tylko pytałem, bo miałem nadzieję, że nie będzie drogie i łatwiej dostępne.

Ale marzy mi się kupno jakiegoś starego silnika i i skrzyni biegów i wyremontowanie go na bazie większości tych wszystkich gadżetów.

Podejrzewam, że cały zespół napędowy by łby wart potem około 15000zł.

Napisano

> Podejrzewam, że cały zespół napędowy by łby wart potem około 15000zł.

Tak gdzies wychodzi wlasnie oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Tak gdzies wychodzi wlasnie

Ale ten prestiż. cool.gif

Wyobraź sobie, że masz odnowionego idealnie Malacza i montujesz sobie do niego taki unikalny zespół napędowy z tymi wszystkimi bajerami.

Napisano

> Ale ten prestiż.

> Wyobraź sobie, że masz odnowionego idealnie Malacza i montujesz sobie do niego taki unikalny zespół

> napędowy z tymi wszystkimi bajerami.

Czytaj - ładujesz kupę kasy w coraz mniej spotykane auto i masz skundlonego klasyka. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.