Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

retarder, intrader, pritarder, telma,jake brake-ktore lepsze

Featured Replies

Napisano

retarder, intrader, pritarder, telma,jakeobs brake - ktore z tych rozwiazań jest najlepsze i dlaczego?

Napisano

> retarder, intrader, pritarder, telma,jakeobs brake - ktore z tych rozwiazań jest najlepsze i

> dlaczego?

retarder i intarder to to samo.są to zwalniacze hydrauliczne - czynnikiem roboczym jest olej hydrauliczny.układ jest chłodzony cieczą.zalety - duża moc hamująca. wady - masa ok 50 kg , mozliwośc wystapienia wycieków oleju lub płynu chłodzącego.

telma - hamulec elektryczny. czynnikiem roboczym jest pole magnetyczne. zalety - duża moc hamująca od najmniejszych obrotów . wady - waga ok 50 kg ( zależy od wielkości telmy), duży pobór prądu podczas hamowania.

pritarder - zwalniacz hydrauliczny , w którym czynnikiem roboczym jest płyn chłodzący. zwalniacz zamontowany jest głównie w silniku a nie poza nim. zalety - masa mniejsza od pozostałych zwalniaczy. wady - nie znam.

jakobs - zwalniacz dekompesyjny - mieszanka zwykłego klapowego hamulca wydechowego i kompesji wytwarzanej przez silnik podczas suwu sprężania. zaleta - brak dodatkowych elementówzewnętrznych , wszystko jest w silniku , mała masa. wady - stosunkowo mała siła hamująca.

co jest najlepsze - dla mnie telma , retarder , pritarder , jakobs.czemu ? nie wiem grinser006.gif retaardera i jakobsa używałem w ciężarówkach , telme miałem w autobusie . pritardera nie używałem ( to chyba wynalazek MANa).

Napisano

Nie ma najlepszego, każde ma swoje zalety i wady i sprawuje się doskonale w jednych warunkach a w innych jest bezużyteczne lub mierne. Pytanie pomocnicze: do czego?

Napisano

> retarder i intarder to to samo.są to zwalniacze hydrauliczne - czynnikiem roboczym jest olej

> hydrauliczny.układ jest chłodzony cieczą.zalety - duża moc hamująca. wady - masa ok 50 kg ,

> mozliwośc wystapienia wycieków oleju lub płynu chłodzącego.

> telma - hamulec elektryczny. czynnikiem roboczym jest pole magnetyczne. zalety - duża moc hamująca

> od najmniejszych obrotów . wady - waga ok 50 kg ( zależy od wielkości telmy), duży pobór prądu

> podczas hamowania.

> pritarder - zwalniacz hydrauliczny , w którym czynnikiem roboczym jest płyn chłodzący. zwalniacz

> zamontowany jest głównie w silniku a nie poza nim. zalety - masa mniejsza od pozostałych

> zwalniaczy. wady - nie znam.

> jakobs - zwalniacz dekompesyjny - mieszanka zwykłego klapowego hamulca wydechowego i kompesji

> wytwarzanej przez silnik podczas suwu sprężania. zaleta - brak dodatkowych

> elementówzewnętrznych , wszystko jest w silniku , mała masa. wady - stosunkowo mała siła

> hamująca.

> co jest najlepsze - dla mnie telma , retarder , pritarder , jakobs.czemu ? nie wiem retaardera i

> jakobsa używałem w ciężarówkach , telme miałem w autobusie . pritardera nie używałem ( to

> chyba wynalazek MANa).

Nowy Actross ma zwalniacz jedynie na czynnik chłodzący. Skoro, się przesiadają na takie rzowiązania to może coś w tym jest smile.gif

Napisano

> Nowy Actross ma zwalniacz jedynie na czynnik chłodzący. Skoro, się przesiadają na takie rzowiązania

> to może coś w tym jest

ten najnowszy?

Napisano

> retarder i intarder to to samo.są to zwalniacze hydrauliczne - czynnikiem roboczym jest olej

> hydrauliczny.układ jest chłodzony cieczą.zalety - duża moc hamująca. wady - masa ok 50 kg ,

> mozliwośc wystapienia wycieków oleju lub płynu chłodzącego.

> telma - hamulec elektryczny. czynnikiem roboczym jest pole magnetyczne. zalety - duża moc hamująca

> od najmniejszych obrotów . wady - waga ok 50 kg ( zależy od wielkości telmy), duży pobór prądu,

> podczas hamowania.

> pritarder - zwalniacz hydrauliczny , w którym czynnikiem roboczym jest płyn chłodzący. zwalniacz

> zamontowany jest głównie w silniku a nie poza nim. zalety - masa mniejsza od pozostałych

> zwalniaczy. wady - nie znam.

> jakobs - zwalniacz dekompesyjny - mieszanka zwykłego klapowego hamulca wydechowego i kompesji

> wytwarzanej przez silnik podczas suwu sprężania. zaleta - brak dodatkowych

> elementówzewnętrznych , wszystko jest w silniku , mała masa. wady - stosunkowo mała siła

> hamująca.

> co jest najlepsze - dla mnie telma , retarder , pritarder , jakobs.czemu ? nie wiem retaardera i

> jakobsa używałem w ciężarówkach , telme miałem w autobusie . pritardera nie używałem ( to

> chyba wynalazek MANa).

Kazdy ma swoje zalety i wady, kazdy nalezy uzywac z glowa, telme mozna spalic, retardery intradery podczas uzywania podnosza temperature plynu chlodzacego.

Napisano
  • Autor

telme mozna spalic,

moglbys rozszerzyc temat?

Napisano

> retardery podczas uzywania podnosza temperature plynu chlodzacego.

Używam retardera i nie kumam icon_eek.gif u mnie nic się nie podnosi...

Chyba, że jakieś ładne panie stoją to i owszem... oink.gif

Napisano
  • Autor

> Używam retardera i nie kumam u mnie nic się nie podnosi...

> Chyba, że jakieś ładne panie stoją to i owszem...

retarder jest chlodzony plynem chlodniczym, z ukladu chlodzenia silnika, zasadzniczo jezeli hamujesz retarderem, to spalanie jest 0 wiec nie podnosi sie temperatura silnika z uwagi na spalanie mieszanki, wiec wydajnosc ukladu chlodzenia powinna wystarczyc. Retarder ma tez zabezpieczenie przed przegrzaniem, jesli mialby sie przegrzac zmniejszana jest automatycznie sila hamujaca...

Napisano

> retarder jest chlodzony plynem chlodniczym, z ukladu chlodzenia silnika, zasadzniczo jezeli

> hamujesz retarderem, to spalanie jest 0 wiec nie podnosi sie temperatura silnika z uwagi na

> spalanie mieszanki, wiec wydajnosc ukladu chlodzenia powinna wystarczyc. Retarder ma tez

> zabezpieczenie przed przegrzaniem, jesli mialby sie przegrzac zmniejszana jest automatycznie

> sila hamujaca...

Jeździłem troszkę manem 26.414 i faktycznie na westfalice na długim zjeździe rosła temperatura. Może chłodnica już nie ta, może cały układ już niezbyt sprawny. Nie wydaje mi się, żeby na coś takiego trzeba było zwracać uwagę w świeżych furach.

Napisano

> ten najnowszy?

Tak, mp4. W teraźniejszym Polskim Truckerze jest test. Piszą, że ze względu na ten hamulec mercedes bardzo dużo pracował nad układem chłodzenia. Ma w zderzaku jakieś klapki które w zależności od potrzeb zasłaniają chłodnicę spineyes.gif

Napisano

> Używam retardera i nie kumam u mnie nic się nie podnosi...

> Chyba, że jakieś ładne panie stoją to i owszem...

masz wskaźnik temperatury oleju w skrzyni biegów?

Napisano

> telme mozna spalic,

> moglbys rozszerzyc temat?

Mialem doczynienia z 2 autami z retarderem i podczas dlugich zjazdow widocznie podnosila sie temperatura i przez to zwalniacz przechodzil jakby na 2 stopien, ale moze to przez to ze i samochody mialy juz swoje przebiegi , lato i spore ladunki wiec zwalniacz mial co robic. W firmie byl jeden przypadek spalenia sie uzwojenia w telmie, jeden bo byl tylko jeden samochod w to ustrojstwo wyposazony nie winikalem co i jak bo tez i nie ja popsulem smile.gif W autobusie taki zwalniacz ma lzej wiec takie problemy moga wcale nie wystapic.

Napisano

> masz wskaźnik temperatury oleju w skrzyni biegów?

Wskaźnik temperatury oleju w skrzyni biegów? Jakoś nie kojarzę, żeby coś takiego było w jakiejś ciężarówce jaką do tej pory jeździłem... icon_eek.gif

Napisano

> Jeździłem troszkę manem 26.414 i faktycznie na westfalice na długim zjeździe rosła temperatura.

> Może chłodnica już nie ta, może cały układ już niezbyt sprawny. Nie wydaje mi się, żeby na coś

> takiego trzeba było zwracać uwagę w świeżych furach.

W 27.414 F90 z 1999r czegoś takiego nie zauważyłem, żeby się grzał na długich zjazdach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.