Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony typu Fuel Saver - dyskusja

Featured Replies

Napisano

> Ja też mam dość ciężkie auto, bo około 1.8 tony. Ale tym bardziej się martwię przyczepnością, bo

> jak taka lodówka na kołach straci przyczepność, to wiele się już nie da zdziałać.

O tym jak ważne są opony przekonałem się ostatnio.

W maluszku żony były już starawe i trafiły mi się lekko używane całoroczne, więc je wziąłem.

I to był słuszny zakup, bo gdy trzy samochody przede mną zaliczyły kraksę, ja zdołałem wyhamować dosłownie 5cm od haka ostatniego z aut biorących w stłuczce.

Wydatek rzędu 300zł opłacił się z nawiązką ok.gif

Więc jeśli "fuel saver", to trzeba poczytać, jak dany model sprawuje się na drodze w różnych warunkach, by nie pogorszyć przyczepności.

Napisano

Mam fabryczne Michelin Energy Saver 175/65r14 na renault megane z 1999 roku, mają jeszcze 2-3 mm bieżnika po przebiegu około 100 tys.km , także wytrzymałość tych opon jest ogromna przy normalnej eco jeździe.

Napisano

> Miałem fabryczne opony Firestone Fuel Saver.

> Musisz wziąć też pod uwagę inny aspekt tego typu opon. W naszych warunkach ich przyczepność

> drastycznie spada wraz ze spadkiem temp. i wzrostem wilgotności. Ja już na początku

> października musiałem zmieniać na zimowe i długo jeździć, zanim wiosną zmieniłem na letnie.

> Więc biorąc pod uwagę mało zauważalne efekty ekonomii spalania i zauważalny spadek przyczepności w

> niesprzyjających warunkach, w naszym klimacie nie wydawałbym pieniędzy na opony Fuel Saver.

też miałem firestony fuel save i podpisuję się pod tym. Twarde, przyczepność (szczgólnie w deszczu) marna.

Napisano

> Ja poza brakiem trakcji na mokrym nie mogłem im nic więcej zarzucić. Ale chyba przyznasz że trakcja

> na mokrej nawierzchni to jest dość ważny szczegół..

Rzekłbym-najważniejszy. Ale ja im nawet tego nie mogę zarzucić. Porównuje je do starszych Michelinów-MXT, XT1 i EcoConti. Wszystko w autach lekkich (Punto i Clio)

Napisano

> Ja też mam dość ciężkie auto, bo około 1.8 tony. Ale tym bardziej się martwię przyczepnością, bo

> jak taka lodówka na kołach straci przyczepność, to wiele się już nie da zdziałać.

Powtórzę - 205/55 R16, tudzież 225/55 R17 (to drugie ofc w sporo cięższym aucie) i jakoś nawet wybitni narzekacze zachwalali.

Napisano
  • Autor

> Ano właśnie, na tego rodzaju wnioski liczę w tej dyskusji.

> Ciekaw jestem "wyników" tych nowoczesnych Cinturato - bo może w nich nie ma takiej utraty

> przyczepności na mokrym czy po częściowym zużyciu......

Ja używałem Pirelli P7 Cinturato - byłem z nich bardzo zadowolony, pewnie kupię takie znów. Ale mniejszego spalania w porównaniu do Bridgestone'ów nie zauważyłem wink.gif

PS Pirelli P7 Cinturato to chyba nie są opony typu Fuel Saver?

Napisano

> Co prawda nie wpisze sie tutaj w trend narzekających na Fuel saver Michelina, ale mnie się na nich

> dobrze jezdziło (Punto, 165/65 R14). Co prawda mniejszego zużycia nie zauważyłem, ale opona

> wolno się ściera (a w porównaniu do Eco Conti nawet bardzo wolno). Innych różnic nie

> zauważyłem.

a Eco Conti nie jest po prostu opona budzetowa a nie typu FS ?

Napisano

> Więc jeśli "fuel saver", to trzeba poczytać, jak dany model sprawuje się na drodze w różnych

> warunkach, by nie pogorszyć przyczepności.

A gdzie znajdziesz obiektywny test?

Bo w prasie kolorowej to możesz co najwyżej +/- stwierdzić, jak dane opony sprawują się na blagam.gif VOLKSWAGENIE blagam.gifblagam.gif GOLFIE blagam.gif i że kontinentale są z tego wszystkiego zawsze najlepsze, co potwierdza insert reklamowy dołączony do tejże obiektywnej prasy.

Przyczepność na drodze to wypadkowa BARDZO wielu elementów i może się okazać, że dany samochód na oponie X pojedzie lepiej niż na Y, a inny na odwrót.

Oczywiście nie wspominam tu o tak oczywistych oczywistościach, że możesz cud-oponexy zakładać i g... to da, jak masz np luzy na zawieszeniu i samochód geometrii nie trzyma...

Prywatnie uważam i powtarzam, że nie ma ODCZUWALNYCH różnic między oponami w danej klasie - na każdym premium pojedziesz tak samo, na każdym budżecie - tak samo.

Siła jest w metce.

Coś w ten deseń, że mercedesem to się jedzie najlepiej, "bo to mercedes i ma taki fikuśny znaczek", a nie dlatego, że są po temu jakiekolwiek obiektywne przesłanki.

Napisano

> Prywatnie uważam i powtarzam, że nie ma ODCZUWALNYCH różnic między oponami w danej klasie

np. w klasie UHP są różnice na tyle duże, że przy "ambitniejszym" korzystaniu z samochodu, każdy je poczuje.

Napisano

> a Eco Conti nie jest po prostu opona budzetowa a nie typu FS ?

Jaki budżet, panie, jak to kosztuje tyle samo jak nie lepiej co premium contact?

Segment to się określa po marce.

Premium to michały/konti/pirelki, intermediate to fulda/unirojal/kleber, budżet to Barum/Dębica itp.

A ES-y mogą być w każdej z nich, choć tak naprawdę w budżecie ES-a nie uświadczysz.

Napisano

> np. w klasie UHP są różnice na tyle duże, że przy "ambitniejszym" korzystaniu z samochodu, każdy je

> poczuje.

Tylko ilu ludzi faktycznie korzysta ambitniej, a ilu się to tylko wydaje?

Napisano

> PS Pirelli P7 Cinturato to chyba nie są opony typu Fuel Saver?

Są.

Napisano

> Segment to się określa po marce.

> Premium to michały/konti/pirelki, intermediate to fulda/unirojal/kleber, budżet to Barum/Dębica

> itp.

no dobra, segment marek

ale kazda marka ma opone budzetowa, popularna i premium

dla przykladu Continental:

ContiEcoContact

ContiPremiumContact

ContiSportContact

chyba nie chcesz powiedziec, ze sa to opony tego samego segmentu?

juz sama rozmiarowka, w ktorej sa oferowane sugeruje cos wrecz przeciwnego

Napisano

> Są.

faktycznie: KLIK

no to ja powiem, że mogę pochwalić Pirelli P7 Cinturato za różne zalety, ale tak jak pisałem - przy średnim zużyciu paliwa w mieście 10 litrów, nie zauważyłem różnicy w stosunku do Bridgestone Potenza RE050... a RE050 na pewno nie są Fuel Saver hehe.gif

Napisano

> no dobra, segment marek

> ale kazda marka ma opone budzetowa, popularna i premium

> dla przykladu Continental:

> ContiEcoContact

> ContiPremiumContact

> ContiSportContact

> chyba nie chcesz powiedziec, ze sa to opony tego samego segmentu?

> juz sama rozmiarowka, w ktorej sa oferowane sugeruje cos wrecz przeciwnego

Absolutnie nie.

To co przytoczyłeś to opony do różnych aut.

Wiesz - do Czarnej Strzały na 18" Eco Contact nie kupisz.

Analogicznie - do piździka na 145/70R13 sport contact też nie kupisz.

Obadwa te kapciochy są w klasie premium, tyle, że różne modele.

Wiesz - (tak Twoim językiem) - bawara to i 1-er i 7-er - oba są premium, chociaż ten pierwszy to takie "klijo" tylko że z innym znaczkiem...

I o ten znaczek właśnie chodzi.

Aaaa, BTW, według Forda to np Hankuk to opona klasy premium (i idzie na pierwszy montaż do Mondeo :-) )

Napisano

Tak sie podlacze zeby nie tworzyc odrebnego tematu.

Kroluje chyba opinia, ze rozmiar w gore (nawet niewiele np. 205->215) powoduje spore zwiekszenie spalania nawet rzedu +1 litr/100

Byc moze to zalezy jeszcze w jakiej furze to jest robione (np. jesli fura slaba i te 205 to dal niej duzo to bedzie palila wiecej przy 215)

Moze to tez wynikac z tego, ze ludzie zwykle kupuja inne opony.

Ja zamienilem w dosyc mocnym aucie opone 245 na 225. Model opony dokladnie ten sam. Rok produkcji 2 lata rozny wiec byc moze producent cos zmienil, ale na pewno niewiele.

Liczylem na obnizenie sie spalania moze nie o litr, ale przynajmniej troszeczke.

No i co??? Spalanie pozostalo na dokladnie tym samym poziomie...

Napisano

> faktycznie: KLIK

> no to ja powiem, że mogę pochwalić Pirelli P7 Cinturato za różne zalety, ale tak jak pisałem -

> przy średnim zużyciu paliwa w mieście 10 litrów, nie zauważyłem różnicy w stosunku do

> Bridgestone Potenza RE050... a RE050 na pewno nie są Fuel Saver

Tak jak pisałem - różnice w spalaniu widzę na poziomie błędu statystycznego.

Dla mnie plus opon FS to ich odczuwalnie lepsza trwałość przy analogicznych własnościach trakcyjnych.

Dodatkowo porównując P7 Cinturato do "zwykłego" P7 mogę stwierdzić, że te drugie mają mocne tendencje do ząbkowania w stosunku do tych pierwszych, no i są (nie tylko z tego powodu) odczuwalnie głośniejsze i to w mało przyjemnych rejestrach. Cinturato są przy nich "milkliwe" :-)

Ale generalnie Pirelki są IMO głośnymi oponami.

Napisano

> Absolutnie nie.

> To co przytoczyłeś to opony do różnych aut.

> Wiesz - do Czarnej Strzały na 18" Eco Contact nie kupisz.

> Analogicznie - do piździka na 145/70R13 sport contact też nie kupisz.

> Obadwa te kapciochy są w klasie premium, tyle, że różne modele.

> Wiesz - (tak Twoim językiem) - bawara to i 1-er i 7-er - oba są premium, chociaż ten pierwszy to

> takie "klijo" tylko że z innym znaczkiem...

> I o ten znaczek właśnie chodzi.

OK - marka premium

Model juz budzetowy choc w ramach marki premium

Mysle, ze znajdziesz taki rozmiar wspolny dla ContiEco i ContiPremium

a takze dla ContiPremium i ContiSport

> Aaaa, BTW, według Forda to np Hankuk to opona klasy premium (i idzie na pierwszy montaż do Mondeo

> :-) )

No sie zdziwilem jak szwagierka podjechala wypasiona Jetta w tedeiku i diesdziku a co bylo na feldze??? Hankuk....

Napisano

> PS Pirelli P7 Cinturato to chyba nie są opony typu Fuel Saver?

w Pirelli przydomek Cinturato = FS

co do samych P7 Cinturato to jakos srednio jestem zadowolony

w obecnym aucie innych nie uzywalem

ale w poprzednim mocnym aucie mialem ContiSportContact 3 i bylem zachwycony

zapewnialy super trakcje a przy tym tez bardzo dobry komfort mimo dosyc niskiego profilu

swoja droga zastanawiam sie czy opona, ktora jest trudno scieralna zapewnia tak samo dobre trzymanie jak inny model bardziej podatny na scieranie

Napisano

> OK - marka premium

> Model juz budzetowy choc w ramach marki premium

Nie "model budżetowy", tylko inny segment wielkości.

> Mysle, ze znajdziesz taki rozmiar wspolny dla ContiEco i ContiPremium

> a takze dla ContiPremium i ContiSport

W bardzo niewielkim zakresie, a cena będzie porównywalna +/- 5%

> No sie zdziwilem jak szwagierka podjechala wypasiona Jetta w tedeiku i diesdziku a co bylo na

> feldze??? Hankuk....

Jak to, w blagam.gif VOLKSWAGENIE blagam.gif ?!

Co by powiedział Mar00ha_...

Napisano

> też miałem firestony fuel save i podpisuję się pod tym. Twarde, przyczepność (szczgólnie w deszczu)

> marna.

I dodatkowo dla mnie były zbyt hałaśliwe i po miesiącu je sprzedałem z tego powodu.

Napisano

> Więc, wnioskując z wypowiedzi użytkowników, lepiej nie ryzykować?

No na drapieżnym uno - z pewnością.

Napisano

> Aby popłynąć na mokrym wystarczy CC700

Ale uno bardziej wymagające :->

Napisano
  • Autor

> Tak sie podlacze zeby nie tworzyc odrebnego tematu.

> Kroluje chyba opinia, ze rozmiar w gore (nawet niewiele np. 205-Byc moze to zalezy jeszcze w jakiej

> furze to jest robione (np. jesli fura slaba i te 205 to dal niej duzo to bedzie palila wiecej

> przy 215)

> Moze to tez wynikac z tego, ze ludzie zwykle kupuja inne opony.

> Ja zamienilem w dosyc mocnym aucie opone 245 na 225. Model opony dokladnie ten sam. Rok produkcji 2

> lata rozny wiec byc moze producent cos zmienil, ale na pewno niewiele.

> Liczylem na obnizenie sie spalania moze nie o litr, ale przynajmniej troszeczke.

> No i co??? Spalanie pozostalo na dokladnie tym samym poziomie...

Opory toczenia mają znaczenie tylko do niewielkich prędkości. Potem moc silnika idzie przede wszystkim na przełamanie oporów powietrza.

Sposobem na oszczędzanie jest:

- zmiana stylu jazdy (vide wskazówki dot. ekodrivingu)

- zmniejszenie prędkości (opory powietrza rosną zdaje się z kwadratem prędkości)

- redukcja masy

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Mam GY Efficientgrip. Czy oszczędzają nie jestem w stanie powiedzieć (bo brak porównania), ale na pewno bardzo mało się zużywają. Po trzech sezonach bieżnik starł się minimalnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.