Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klocki dobre

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje dobre klocki , pare przerobiłem i nie jestem w pelni zadowolony aktualnie tarcze ATE ew zmienie na textary

co do klocków:

trw zaczely sie rozpadać

ate piszcza

bosh odpada , jurida do mojego auta nie ma , za ferodo pr podziekuje , breck tyz nie daje rady , boke sie kupowac tanich japonskich jak askika blue print itd ,

nie chce wydac na klocki wiecej niz powiedzmy 300- 400 zł

potrzebuje dosc miękkie klocki do gladkiej tarczy ale ktorych zaraz nie spale jak trw , ate sie dosc dobrze sprawdzaja ale moze w podobnej cenie cos lepszego dostane nie piszczacego ?? zawzyczaj jezdze spokojnie ale masa auta robi swoje i zbyt slabe hamulce sie szybko grzeja ,

klocki moga wytrzymywac nawet kolo 15 kkm, ale zeby dobrze hamowaly i nie giely tarcz 270751858-jezyk.gif taka przypadlosc w tym modelu

klocki maja byc gotowe do pracy bez rozgrzewania ,

i jeszcze jedno jak tarcza wejdzie max pod 16 felge ??

Napisano
  • Autor

> ~300mm .

mam 298 myslalem ze wcisne cos wiecej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> mam 298 myslalem ze wcisne cos wiecej

Ja mam 305mm na czterotłoku Brembo, przy 16-tkach na zimę muszę szlifować ciężarki do wyważania felg, bo inaczej się nie mieszczą zlosnik.gif.

Napisano

> Ja mam 305mm na czterotłoku Brembo, przy 16-tkach na zimę muszę szlifować ciężarki do wyważania

> felg, bo inaczej się nie mieszczą .

U mnie 312mm wchodzi spokojnie na 16 cali. Dużo zależy od konstrukcji zacisku i samej felgi (odsadzenie, kształt etc.)

Napisano

Ferodo DS Performance ok.gif dosyć miękkie i fajnie działają na gładkich tarczach.

Napisano
  • Autor

> Ferodo DS Performance dosyć miękkie i fajnie działają na gładkich tarczach.

jakis katalog

juz mam

Napisano

tez jestem za ta opcja, to dobre klocki. Dosc drogie ale warto.

Mitsubishi generalnie chyba nie umie robic dobrych hamulcow do cywilnych aut, podobny problem maja uzytkownicy Lancera (w poprzednim b. duzy, w obecnym nieco mniejszy bo klocki dali w koncu inne). Hamulec jest calkiem skuteczny, mega trwaly (82kkm na ori klockach i tarczach zrobilem i nadal klockow sporo i tarcze grube, pewnie do 100kkm dojade ale od 70kkm mam bicie kierownicy przy hamowaniu sick.gif) ale sie grzeje i tarcze sie gna przy spokojnej jezdzie z rodzina nawet.

Napisano

Ferodo DS Performance waytogo.gif

W CTR tylko te naprawdę dobrze hamowały ok.gif

Napisano

> Dużo zależy od konstrukcji zacisku i samej felgi

> (odsadzenie, kształt etc.)

Prawda, ale wtedy robi się też naprawdę ciasno pod felgą smile.gif.

Napisano

Ale chyba się w tej cenie nie zmieści.

Napisano

> za ferodo pr podziekuje ,

A to czemu.... te nie dawały rady? Nie wierzę

Napisano
  • Autor

> Ale chyba się w tej cenie nie zmieści.

szukam ogolnie ciezko z dostepnosci

Napisano
  • Autor

> A to czemu.... te nie dawały rady? Nie wierzę

jeszcze 10 lat temu bylem z nich zadowolony , ale po osatnim zakupie gdzies w 2010 mowie nie , mimo nacinanych tarcz , to nie hamowalo ,a na gladkich palily sie w oczach

Napisano

> jeszcze 10 lat temu bylem z nich zadowolony , ale po osatnim zakupie gdzies w 2010 mowie nie , mimo

> nacinanych tarcz , to nie hamowalo ,a na gladkich palily sie w oczach

Hmm może coś w danej partii spitolili ...

Ja mam w którymś z kolei aucie i jestem zadowolony....

Napisano

> szukam ogolnie ciezko z dostepnosci

Z Ferodo DSP może być ciężko do Outka, bo widzę, że w hurtowni nie ma. Ich cena to około 350 zł, jak chcesz to są Ferodo Racing za około 450 zł, ale te nie mają homologacji na ulicę.

Napisano

> Z Ferodo DSP może być ciężko do Outka, bo widzę, że w hurtowni nie ma. Ich cena to około 350 zł,

> jak chcesz to są Ferodo Racing za około 450 zł, ale te nie mają homologacji na ulicę.

Panowie, czy wy czasem trochę nie przesadzacie? Można kupić bardzo dobre Jurid, Textar czy TRW, za niecałe 200 zł! Każdy z tych klocków zapewni pewne hamowanie 200-0 i chyba o to chodzi?

Napisano

> Panowie, czy wy czasem trochę nie przesadzacie? Można kupić bardzo dobre Jurid, Textar czy TRW, za

> niecałe 200 zł! Każdy z tych klocków zapewni pewne hamowanie 200-0 i chyba o to chodzi?

Hamowanie z 200 do 0 zdarza się naprawdę bardzo rzadko w ruchu ulicznym. W zasadzie to ciężko mi sobie wyobrazić takie zdarzenie, bo musielibyśmy trafić na korek na autostradzie, ale tam nie ma zakrętów i wszystko z daleka widać. Natomiast hamowanie z przykładowych 170 do 70, które wiele razy mi się zdarzało wystarczy jedno porządne i mamy zeszklone klocki. Kolejne hamowanie jest już słabsze i mocniej ciśniemy w pedał, temperatura rośnie, klocek/tarcza się przegrzewa. Podczas ganiania się w dwa auta, wystarczy przejazd 5-10 km i seryjne hamulce mogą iść do kosza. Przy ostrym hamowaniu tarcza potrzebuje około 4-5 minut, żeby zupełnie się wystudzić.

Napisano

>Każdy z tych klocków zapewni pewne hamowanie 200-0 i chyba o to chodzi?

Zdecydowanie nie - przynajmniej nie dla mnie. Prawie każde współczesne auto daje radę raz zrobić 200-0. Gorzej gdy w ciągu 3-4 minut masz 7-8 mocnych hamowań 120-80. To jest test po którym w wielu samochodach hamulce zaczynają malowniczo się dymić a tarcze świecić.

Napisano

> trw zaczely sie rozpadać

Coś Ty im zrobił? Katowałem zarówno TRW dla Stilo 1.2/1.4/1.6* oraz teraz mam założone do Stilo 1.6 klocki+tarcze TRW dla Stilo 1.8/1.9JTD i nie mam takich problemów.

* Bardzo małe klocki -> kiepska zdolność do rozpraszania ciepła, dotarłem, katowałem, leciał dym, ale nadal hamowały, po demontażu nic nie było popękane itd.

Może trafiłeś na podróbki?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Coś Ty im zrobił? Katowałem zarówno TRW dla Stilo 1.2/1.4/1.6* oraz teraz mam założone do Stilo 1.6

> klocki+tarcze TRW dla Stilo 1.8/1.9JTD i nie mam takich problemów.

> * Bardzo małe klocki -

> Może trafiłeś na podróbki?

> Pozdrawiam BAS

zaczely sie rozlejac , wierzcnia warstwa sie robila jak szklo i efekt hamowania prawie zaden a dzwiek jak tarka

Napisano
  • Autor

> Panowie, czy wy czasem trochę nie przesadzacie? Można kupić bardzo dobre Jurid, Textar czy TRW, za

> niecałe 200 zł! Każdy z tych klocków zapewni pewne hamowanie 200-0 i chyba o to chodzi?

nigdy nie mialem problemu z hamulcami jednak w outlanderze nie sa one dopasowane do masy pojazdu ,

przy jezdzie miejskiej nic sie nie dzieje , ale przy prekdkosciach autostradowych lub agresywnej jezdzie po miescie niestety hamulce sie nie sprawdzaja ,

ten sam komplet trw + texstar w mazdzie 6 sprawowal sie wysmienicie , rowniez ate nie sprawialy problemow

Napisano

znasz z autopsji konstrukcje hamulcow Mitsubishi? bo z odpowiedzi wnosze ze nie. To naprawde jest dziwna firma ktora produkuje auta gdzie np. tylne klocki zuzywaja sie szybciej niz przednie a przednie heble sie przegrzewaja nawet przy dziadkowej jezdzie sciana.gif

W moim Lancerze kierownica zaczela bic przy przebiegu 12kkm, z tego co pamietam, po jezdzie autostrada z zawrotna predkoscia 120-130kmh + kilka hamowan do 90 kiedy trzeba bylo zwolnic bo ciezarowka wziela sie za wyprzedzanie drugiej. Faktycznie zakatowalem te heble facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> znasz z autopsji konstrukcje hamulcow Mitsubishi?

Może problem jest gdzie indziej ... nie w hamulcach a w kontroli trakcji. To ona odpowiada za przekazywanie mocy- momentu na poszczególne koła i przyhamowuje koła które tracą przyczepność ... może jej interwencja powoduje przegrzewanie się hamulców podczas normalnej jazdy - bez hamowania.... może za często dochodzi do interwencji lub programiści coś spie...li czyli nie uwzględnili różnicy w obwodzie kół przednich i tylnych lub ciśnienie w oponach jest nieodpowiednie co wprowadza system w błąd nawet na suchym asfalcie i wysokie spalanie.... i to tłumaczyło by fakt, ze tylne klocki szybciej zużywają się od przednich.... moje auto waży ponad 1,5 tony i takich problemów nie mam ... a mam tarcze MIKODY nacinane i nawiercane i klocki Ferodo Premier... a hamowanie pod rząd prawie do 0 bo jakaś ciężarówka zaczęła wyprzedzać miałem bez liku

Ja proponował bym jednak przejechać się bez użycia pedału hamulca po jakimś terenie i zatrzymać się - silnikiem i sprawdzenie temperatury tarcz - hamulców czy przypadkiem mimo braku naciskania na pedał hamulcowy i tak systemy interweniowały w układ hamulcowy

średnica 294 mm i 24 mm szerokości wystarcza w innych mocniejszych autach 200 KM i z podobną masą

Silnik Rocznik Przód/tył Nr. ATM (szczegóły) Opis A B O Cena det. zł/szt.

2.0 DI-D (103kW/140KM) 02.07- (-) prz. niedostępny tarcza ham. went. 294,00 24,00 5,0

2.4 (125kW/170KM) 11.06- (01.07-) prz. niedostępny tarcza ham. went. 294,00 24,00 5,0

2.4 (125kW/170KM) 11.06- (01.07-) tył 0932 tarcza ham. 262,00 10,00 5,0 76.75 Kup >

2.4 Mivec (125kW/170KM) 09.07- (-) prz. niedostępny tarcza ham. went. 294,00 24,00 5,0

2.4 Mivec (125kW/170KM) 09.07- (-) tył 0932 tarcza ham. 262,00 10,00 5,0 76.75 K

Napisano

> Może problem jest gdzie indziej ... nie w hamulcach a w kontroli trakcji.

moje Mitsu nie ma ESP ani kontroli trakcji, poza tym nawet jakby byly to nie bardzo jest co okielznac bo to marne 98KM

tarcze przednie Mitsu 276/26mm, wydaja sie dosc grube. Zaciski i jarzma sprawne, nic sie nie przycina a jednak sie przegrzewaja i to w zasadzie kazdemu uzytkownikowi tego modelu. W nowszym Lancerze X tarcze, klocki i zaciski sa te same ale zdaje sie zmieniono producenta OEM klockow bo trwalosc spadla (ciagle do akceptowalnego poziomu) ale problemy z gieciem tarcz sa nieco mniejsze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.