Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze się pali!

Featured Replies

Napisano

> GM wezwał do naprawy wszystkie Cruze.

Nie wszystkie, bo tylko amerykańskie.

Proszę nie siać paniki cool.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wszystkie, bo tylko amerykańskie.

> Proszę nie siać paniki

Wszystkie, ale na razie wezwali do naprawy tylko te z USA. Polskie muszą poczekać.

Napisano

> Wszystkie, ale na razie wezwali do naprawy tylko te z USA. Polskie muszą poczekać.

A na co niby mają czekać europejskie? na terminy w tych samych ASO? hehe.gif

No więc nie wszystkie tylko te z Lordstown! czyli hamerykańskie, kanadyjskie i izraelskie wersje.

Po co piszesz niesprawdzone wiadomości tej? kara.gif

Napisano

> A na co niby mają czekać europejskie? na terminy w tych samych ASO?

> No więc nie wszystkie tylko te z Lordstown! czyli hamerykańskie, kanadyjskie i izraelskie wersje.

> Po co piszesz niesprawdzone wiadomości tej?

Siedzi w US to pisze co sie dzeje, ale tutaj wstawiajac zapomnial dodac ze wzywaja w US.

Ja na wszelki wypadek poprosiłem o potwierdzenie w CHP tej informacji i ze to tylko regionalna zabawa.

Napisano
  • Autor

> Siedzi w US to pisze co sie dzeje, ale tutaj wstawiajac zapomnial dodac ze wzywaja w US.

> Ja na wszelki wypadek poprosiłem o potwierdzenie w CHP tej informacji i ze to tylko regionalna

> zabawa.

Ciebie tez wezwa do naprawy. Odkryli kilka problemów:

- plastikowa osłona pod silnikiem (zajrzyjcie, jest w wersji Euro) ma kształt miski co powoduje zbieranie się w niej oleju który potrafi wylać się przy zmianie filtra. Ten olej w pewnych sytuacjach potrafi się zapalić.

- dodatkowo w przypadku uszkodzonej tarczy sprzęgła Cruze potrafi siknąć strumieniem płonącego płynu hydraulicznego w ta osłonę, gdzie tenże olej zostaje i się pali

- ostatni problem to to ze niektóre egzemplarze nie zostały porządnie pozgrzewane w okolicach bagażnika = muszą dołożyć kilka zgrzewow

Naprawa pierwszych dwóch problemów polega na obcięciu kawałka tej osłony oraz na wywieraniu w niej dziur żeby olej miał jak ściekać na ziemie.

Moim zdaniem wystarczyłoby poinformować serwisy ze po wymianie oleju maja posprzątać po sobie...

Napisano

> Ciebie tez wezwa do naprawy. Odkryli kilka problemów:

> - plastikowa osłona pod silnikiem (zajrzyjcie, jest w wersji Euro) ma kształt miski co powoduje

> zbieranie się w niej oleju który potrafi wylać się przy zmianie filtra. Ten olej w pewnych

> sytuacjach potrafi się zapalić.

> - dodatkowo w przypadku uszkodzonej tarczy sprzęgła Cruze potrafi siknąć strumieniem płonącego

> płynu hydraulicznego w ta osłonę, gdzie tenże olej zostaje i się pali

> - ostatni problem to to ze niektóre egzemplarze nie zostały porządnie pozgrzewane w okolicach

> bagażnika = muszą dołożyć kilka zgrzewow

> Naprawa pierwszych dwóch problemów polega na obcięciu kawałka tej osłony oraz na wywieraniu w niej

> dziur żeby olej miał jak ściekać na ziemie.

> Moim zdaniem wystarczyłoby poinformować serwisy ze po wymianie oleju maja posprzątać po sobie...

No to zobaczymy, ale dla mnie pierwsze dwa problemy to raczej tylko na rynku US.

Napisano
  • Autor

> No to zobaczymy, ale dla mnie pierwsze dwa problemy to raczej tylko na rynku US.

Szczególnie te ze sprzeglem wink.gif

Napisano

> Szczególnie te ze sprzeglem

dokladnie, ja wciaz mam w pamieci jak pewna Pani wypozyczyła Twingo gdzies w Europie i po paru godzinach zadzwonila ze jej sie to auto zepsulo i chyba sie pali. Pani miala paszport z US, a w samochodzie nie wiedziala ze sie biegi zmienia i rznela tym Twingo na 1 biegu/ biglaugh.gif

Napisano

> Odkryli kilka problemów:

> - plastikowa osłona pod silnikiem (zajrzyjcie, jest w wersji Euro) ma kształt miski co powoduje

> zbieranie się w niej oleju który potrafi wylać się przy zmianie filtra.

T0 do wymiany filtra nie dobierają się w serwisach od dołu , po podniesieniu auta na podnośniku i wcześniejszym odkręceniu osłony silnika ? Jeśli odkręcaliby osłonę to nie zbierze się na niej olej

> Ten olej w pewnych

> sytuacjach potrafi się zapalić.

Hmmmm , temperatura zapłonu oleju silnikowego to min. 230*C

Te sytuacje muszą być mocno specyficzne

> - dodatkowo w przypadku uszkodzonej tarczy sprzęgła Cruze potrafi siknąć strumieniem płonącego

> płynu hydraulicznego w ta osłonę, gdzie tenże olej zostaje i się pali

smile.gif:):):):):):):)

> - ostatni problem to to ze niektóre egzemplarze nie zostały porządnie pozgrzewane w okolicach

> bagażnika = muszą dołożyć kilka zgrzewow

Wot, hamerykańska tiechnika zlosnik.gifhehe.gifyikes.gif

Napisano
  • Autor

> T0 do wymiany filtra nie dobierają się w serwisach od dołu , po podniesieniu auta na podnośniku i

> wcześniejszym odkręceniu osłony silnika ? Jeśli odkręcaliby osłonę to nie zbierze się na niej

> olej

O ile się nie mylę GM w Cruze (jak we wszystkich nowych samochodach) zrobił filtr dostępny od góry.

> Hmmmm , temperatura zapłonu oleju silnikowego to min. 230*C

Jak się wymiesza z kurzem z drogi to pewnie powstaje coś w rodzaju świeczki wink.gif

> Te sytuacje muszą być mocno specyficzne

> smile.gif:):):):):):)

Powtarzam to co GM powiedział - podejrzewam ze musi być to realne zagrożenie.

> Wot, hamerykańska tiechnika

Raczej koreańska smile.gif

P.S. W Bentley'ach tez wzywali do naprawy z uwagi na zapalajace się samochody = nie ma nic w tym dziwnego. Ważne ze firma monitoruje to co się dzieje i proaktywnie dziala.

Napisano
  • Autor

> dokladnie, ja wciaz mam w pamieci jak pewna Pani wypozyczyła Twingo gdzies w Europie i po paru

> godzinach zadzwonila ze jej sie to auto zepsulo i chyba sie pali. Pani miala paszport z US, a

> w samochodzie nie wiedziala ze sie biegi zmienia i rznela tym Twingo na 1 biegu/

Ja znam z własnego doświadczenia kierowcę z PL który rozwalił automat w jednym z wynajetych samochodów bo w czasie jazdy chciał włączyć wycieraczki i przedstawił z D na R. Nawet w gazetach się potem naśmiewali z dzikusow z Polski którzy nie umieją jeździć wink.gif

Napisano

> Hmmmm , temperatura zapłonu oleju silnikowego to min. 230*C

> Jak się wymiesza z kurzem z drogi to pewnie powstaje coś w rodzaju świeczki

W tej Ameryce to wszystko mają naj ......

Nawet najdziwniejszy kurz drogowy , bo palny biglaugh.gif

Napisano

> Nie wszystkie, bo tylko amerykańskie.

> Proszę nie siać paniki

Obawiam sie, ze MarekF ma racjelizak.gif[...]

Holden bedzie -(decyzja oficjalnie w przyszlym tyg, ale bylem dzis u dealer-a w z czyms innym i potweirdzili)wzywal 10,000 aut - idea.gif

Quote:

[...]General Motors in North America is recalling 475,418 Cruze sedans after approximately 35 vehicle fires there.[...]

“As far as Australia and New Zealand are concerned we have had no reports of [similar] incidents. If we do issue a recall it will be as a precautionary measure.”

Czyli mamy:

- 3/2010 - wymiana wezapaliwa, ktory cieknie

- 5/2011 - wymiana mechanizmu od zaciagania pasowlizak.gif

-6/2012 - modyfikacja plastikuzlosnik.gif[...]

Niewiele, jak na inne koncerny, ale standard dzis nono.gif

Napisano

> Ja znam z własnego doświadczenia kierowcę z PL który rozwalił automat w jednym z wynajetych

> samochodów bo w czasie jazdy chciał włączyć wycieraczki i przedstawił z D na R.

tyaaaaaaaaaaa hehe.gif

Napisano

No to jak 1.4T to nas nie dotyczy bo u nas takich nie ma. Ale jeśli problem dotyczy silnika, to czy nie powinni wzywać Opli Astra, w których ten silnik siedzi w Europie?

hmm.gif

Napisano

> No to jak 1.4T to nas nie dotyczy bo u nas takich nie ma.

confused.gif??? Oklamuja nas! Marketing wmawia, ze to EU wybor zlosnik.gif i kazdy takim tak jezdzilizak.gif

Nie, ma 1.4Tconfused.gif?

Ale jeśli problem dotyczy silnika, to czy

> nie powinni wzywać Opli Astra, w których ten silnik siedzi w Europie?

Tego niewiem.gif, problem jak mowil Marek F jak jest plastik wyprofilowany i zbiera sie olejhmm.gif[...]

Ale przeciez Opel to marka Premiumzlosnik.gif[...], tzn do wczoraj byla, kiedy GM oglosilshhh.gif, ze jednak sie pomylil, i Opel to juz nie marka Premiumzlosnik.gif, tylkom dla ludalizak.gif[...]

Napisano

> ??? Oklamuja nas! Marketing wmawia, ze to EU wybor i kazdy takim tak jezdzi

Kiedyś panowało przekonanie, że kłamią prawnicy. Moim zdaniem marketingowcy zostawili prawników daaaaaleko w tyle, na poziomie kłamstw przedszkolaków.

> Nie, ma 1.4T?

Nie ma.

> Tego , problem jak mowil Marek F jak jest plastik wyprofilowany i zbiera sie olej[...]

W EU są oferowane tylko stare silniki 1.6 i 1.8 oraz diesle. A one (benzynowe) pamiętają jeszcze poprzednie modele (1.6 to pamięta chyba jeszcze Daewoo).

hehe.gif

> Ale przeciez Opel to marka Premium[...], tzn do wczoraj byla, kiedy GM oglosil, ze jednak sie

> pomylil, i Opel to juz nie marka Premium, tylkom dla luda[...]

Ale cenę premium to może jednak sobie zostawią...

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Kiedyś panowało przekonanie, że kłamią prawnicy. Moim zdaniem marketingowcy zostawili prawników [...]

nie lubie prawnikowzlosnik.gif, ale fakt rownie nie znosze tych z marketinguganja.gif[...] Tylko marketing ci moze wmowic, ze np Mars sie zmienjszyl dla twojego dobrazlosnik.gif, zebys nie tyllizak.gif[...]

> Nie ma.

W calej EUhmm.gif. czy tylko PL w tyle zostawilihmm.gif?

> W EU są oferowane tylko stare silniki 1.6 i 1.8 oraz diesle. A one (benzynowe) pamiętają jeszcze

> poprzednie modele (1.6 to pamięta chyba jeszcze Daewoo).

1.8l to chyba tez stary ex GM Ecotechmm.gif

> Ale cenę premium to może jednak sobie zostawią...

ech, chyba niezlosnik.gif, Opel z tego co czytam w EU zdychazlosnik.gif, pardon lezy jak narazie na lopatkachlizak.gif[...]

Czytalem dzis wywiad z CEO Karl-Friedrich Stracke jaki dal dla Automotive News Europe i podoba mi sie stwierdzenie:

Quote:

"Musimy utrzymac tradycyjnych klientow (tj Opla), Za bardzo poszlismy do przodu w kierunki marki Premium. Musimy sie dostosowac, aby nasze auta byly bardziej dostepne finansowo"

Czyli maja byc tansze, Sherlock normalniezlosnik.gif. Ciekawe bo u mnie Opel wchodzi na rynek i oceniaja, ze bedzie 10% drozszy niz Holden. Biarac pod uwage, ze np service do Holden Astra (aka Opel Astra) byl ok $500, a dla nie EU byl $300, za to samo, to juz widze ten lud walacy drzwiami i oknamiganja.gif aby kupic "Der Premium Auto" aus Deutchland lizak.gif[...]

Tia, ale skoro lud kupuje VeeDub to moze i na Opel tez sie zlapiezlosnik.gif, (a potem na forum i w realu bedzie narzekal)zlosnik.gif[...]

Napisano

> W EU są oferowane tylko stare silniki 1.6 i 1.8 oraz diesle. A one (benzynowe) pamiętają jeszcze

> poprzednie modele (1.6 to pamięta chyba jeszcze Daewoo).

1.6 chyba jest nowszy (nie nadaje się do LPG)

1.8 po staremu (nadaje się do LPG)

Napisano

> nie lubie prawnikow, ale fakt rownie nie znosze tych z marketingu[...] Tylko marketing ci moze

> wmowic, ze np Mars sie zmienjszyl dla twojego dobra, zebys nie tyl[...]

hehe.gif

> W calej EU. czy tylko PL w tyle zostawili?

Z tego co widzę Niemcy też nie mają. A jak oni nie mają, to można założyć, że cała EU nie ma. Pewnie dlatego żeby nie robić konkurencji Oplowi, który ma ten silnik.

> 1.8l to chyba tez stary ex GM Ecotec

Owszem, stary dobry znajomy.

> ech, chyba nie, Opel z tego co czytam w EU zdycha, pardon lezy jak narazie na lopatkach[...]

> Czytalem dzis wywiad z CEO Karl-Friedrich Stracke jaki dal dla Automotive News Europe i podoba mi

> sie stwierdzenie:

> Quote:

> "Musimy utrzymac tradycyjnych klientow (tj Opla), Za bardzo poszlismy do przodu w kierunki marki

> Premium. Musimy sie dostosowac, aby nasze auta byly bardziej dostepne finansowo"

> Czyli maja byc tansze, Sherlock normalnie.

I co? Staniały w dniu tego komunikatu choć o centa? Bo powiedzieć że będzie taniej to każdy sobie może. Może nawet głupi lud uwierzy...

> Ciekawe bo u mnie Opel wchodzi na rynek i oceniaja, ze

> bedzie 10% drozszy niz Holden. Biarac pod uwage, ze np service do Holden Astra (aka Opel

> Astra) byl ok $500, a dla nie EU byl $300, za to samo, to juz widze ten lud walacy drzwiami i

> oknami aby kupic "Der Premium Auto" aus Deutchland [...]

A Holden zostaje? To ja bym serwisował u Holdena. Przecież to i tak to samo.

> Tia, ale skoro lud kupuje VeeDub to moze i na Opel tez sie zlapie, (a potem na forum i w realu

> bedzie narzekal)[...]

VW to u Was wlazł na nowy grunt próbując Wam wciskać europejskie rozwiązania, nie zastanawiając się czy one mają tu sens. GM ma Holdena, więc powinien wiedzieć co tam u Was lubią a czego nie i wyciągnąć wnioski. Czy tak będzie - zobaczymy...

Napisano

Chevrolet Europe 28 czerwca 12:16

Hi,

Many thanks for you message.

With regards to the article:

"There are no known crashes, injuries or fatalities related to either recall. Only Cruzes built in Lordstown, Ohio, and sold in the United States and Canada and several hundred exported to Israel are affected.

“The most important thing for our customers to know is that we are proactively working to assure the Cruze is the safe and durable car they purchased,” said GM vice president of Global Quality Alicia Boler-Davis. “We are sorry for any inconvenience caused by these actions.”

All Cruzes with manual and automatic transmissions built in the United States from September 2010 through May 2012 are included in the engine shield modification. "

We hope this answers your question. If you have any other comments, please don't hesitate to get in touch.

With regards to the DLR system, we have escalated this to the team and will be in touch with you as soon as we have an answer.

We hope this helps.

Many thanks,

Chevrolet, Europe

Napisano

Only Cruizes built[...] in Ohio[..]

Niestety nie, te z KOR i AUS tez lizak.gif

http://www.recalls.gov.au/content/index.phtml/itemId/1013902

Product description

Holden Cruze 1.4 Litre turbo petrol engines

Identifying features

Model Year 2012:

From 6G1P#6E8#CL600043 to 6G1P#6E8#CL623659

Model Year 2013:

From 6G1P##E8#DL800001 to 6G1P##E8#DL801674

What are the hazards?

Potential fire hazard. In affected vehicles, [...]

Napisano

> Only Cruizes built[...] in Ohio[..]

Marku, jakby ci to powiedzieć?

033102bebe_1_prv.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Marku, jakby ci to powiedzieć?

Chyba nie zrozumiałeś Oziego - ten problem występuje we wszystkich Cruze, nie tylko tych zrobionych w USA. Także tych zrobionych w Korei i Australii. Oczywiście istnieje możliwość ze wersja na PL była specjalna, zupełnie inna niż na resztę swiata.

Napisano

> Chyba nie zrozumiałeś Oziego - ten problem występuje we wszystkich Cruze, nie tylko tych zrobionych

> w USA.

Osz fak grinser006.gif A już się cieszyłem

Napisano

> Chyba nie zrozumiałeś Oziego - ten problem występuje we wszystkich Cruze, nie tylko tych zrobionych

> w USA. Także tych zrobionych w Korei i Australii. Oczywiście istnieje możliwość ze wersja na

> PL była specjalna, zupełnie inna niż na resztę swiata.

Jest inna, bo silnik benzynowy nie ma osłony dolnej silnika i nie ma 1.4T

Napisano
  • Autor

> Jest inna, bo silnik benzynowy nie ma osłony dolnej silnika i nie ma 1.4T

U nas 1.4T się właściwie nie sprzedaje - nikt nie chce płacić ekstra za ten silnik.

Napisano

> U nas 1.4T się właściwie nie sprzedaje - nikt nie chce płacić ekstra za ten silnik.

Bo nie ma takiej potrzeby i macie inny styl jazdy. I nie trzeba dynamicznie wyprzedzac.

Napisano
  • Autor

> Bo nie ma takiej potrzeby i macie inny styl jazdy. I nie trzeba dynamicznie wyprzedzac.

Dziś sobie tak jechałem rano obejrzeć start rakiety i nagle mnie strach scisnął za żołądek. Bo zorientowałem się że za kilka dni będę jeździł w Polsce. I trzeba będzie wyprzedzać!

Napisano

> Marku, jakby ci to powiedzieć?

Wlasnie, wlasniezlosnik.gif - To co GM EU mowi 28/Jun jest nie prawdaold.gif, bo GM-H mowi 27/Jun - "C'mon Cruze wyprodukowany w Aus i Korea, przyjedz do warsztatu bo mozesz sie spalic"zlosnik.gif[...]

W najlepszym wypadku lewa noga nie wie co prawa robizlosnik.gif, w najgorszym - ciekawe o ilu drobnostkach nie wiedzazlosnik.gif - takich jak mozliwosc spalenia autahahaha.gifwink.gifzlosnik.gif[...]

Burnt%20Cruze%203.jpg

Burnt%20Cruze%202.jpg

Napisano

> Dziś sobie tak jechałem rano obejrzeć start rakiety i nagle mnie strach scisnął za żołądek. Bo

> zorientowałem się że za kilka dni będę jeździł w Polsce. I trzeba będzie wyprzedzać!

Wypozycz mocnego mercedesa i z wyprzedzaniem nie bedzie problemu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Oczywiście istnieje możliwość ze wersja na

> PL była specjalna, zupełnie inna niż na resztę swiata.

różni się od wersji na USA tym , że nie ma na drzwiach ostrzeżeń , aby nie wkładać głowy ani genitaliów podczas zasuwania szyby

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.