Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w aucie służbowym.

Featured Replies

Napisano

> Nie, 2.0 CDTI Opla (a właściwie Fiata ). Nie mam na razie pojęcia jaki olej tam siedzi.

Isia czy astra?

mi Isia wyrzuciała pierwsza wyminane z kompa po 14390 czy 14790 km chyba

ergo jak wyjezdzisz te 30km w rok (wiecej tras) - dac sobie spokoj

a jak autko robi mniej i odcinki krotsze to bym wymienil i nie kombinowal

to w ASO w filterkiem dexosa za siakeis 250-280 ci wymienią

Napisano

> Ale ja nie zamierzam robić żadnych wałków - jeśli już to wymienię olej i filtr na takie, jakie

> wkłada ASO. To chyba nie grzech? Chipa nie będę robił

Ale ja ci wierze, tylko ,ze jak nie daj... padnie cos w aucie grubszego i sie dopatrza, ze cos poza ASO bylo robione to KAZDA , nawet bzdurna, wymówka i argument bedzie ASO przedstawialo aby nie placic $$$$. Tutaj nie jest kwestia mechaniki itp... ale prawnikow, cwaniakow itp smile.gif

Nie mam doswiadczenia w tej materii i teoretyzuje teraz ,ale ilez to razy sie slyszalo ze ASO sie wypielo pod byle powodem?

Jak juz to moze kompromis, "w bialy dzien" na legala w tym samym ASO co 15k jedz i powiedz ze poprosisz o wymiane oleju i filtorw z wpisem w ksiazke. Nie wiem czy to ci koliduje jakos , tzn, w pracy bedzie widac ze to robisz i zaraz ktos uprzejmy doniesie i nadgorliwy zarzadca floty wezwie cie na rozmowe (nie znam realiow).

Pomysl i podejmij decyzje wink.gif

Napisano

> Jak juz to moze kompromis, "w bialy dzien" na legala w tym samym ASO co 15k jedz i powiedz ze

> poprosisz o wymiane oleju i filtorw z wpisem w ksiazke. Nie wiem czy to ci koliduje jakos ,

> tzn, w pracy bedzie widac ze to robisz i zaraz ktos uprzejmy doniesie i nadgorliwy zarzadca

> floty wezwie cie na rozmowe (nie znam realiow).

> Pomysl i podejmij decyzje

Jeśli chce wymieniać olej+filtr w ASO to wcale nie musi robić wpisu w książkę, może to zrobić na fakturę na osobę fizyczną. W firmie nikt się o tym nie dowie a jakby się coś stało to zawsze może pokazać faktury i tyle.

Częstsza wymiana oleju nie może być powodem odrzucenia roszczenia gwarancyjnego.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Częstsza wymiana oleju nie może być powodem odrzucenia roszczenia gwarancyjnego.

Na zdrowy rozum - nie powinna, ale zaraz ortodoksi stwierdzą, że pojazd mimo wszystko był serwisowany NIEZGODNIE Z ZALECENIAMI PRODUCENTA.

Napisano

> Na zdrowy rozum - nie powinna, ale zaraz ortodoksi stwierdzą, że pojazd mimo wszystko był

> serwisowany NIEZGODNIE Z ZALECENIAMI PRODUCENTA.

Nie. Wymiana oleju ma nastąpić najpóźniej wg maksymalnego czasu/przebiegu. Jednocześnie każdy producent zaleca częstszą wymianę oleju w ciężkich warunkach (miasto, zima). Możesz wymieniać olej nawet co 500 km, jest to zgodnie z zaleceniami producenta (mogłeś akurat byc na rajdzie, bardzo ciężkie warunki) i w żadnyn wypadku częstsza wymiana oleju (w ASO!) nie może być powodem skrócenia gwarancji.

Napisano
  • Autor

> Isia czy astra?

Insignia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy to ci koliduje jakos ,

> tzn, w pracy bedzie widac ze to robisz i zaraz ktos uprzejmy doniesie i nadgorliwy zarzadca

> floty wezwie cie na rozmowe (nie znam realiow).

Nikt mnie nie wezwie bo to nie moja służbówka zlosnik.gif Ale za parę lat jak już NB się rozpadnie to jeździć czymś trzeba hehe.gif

Napisano

Przytoczę swoją teorię:

szanse na to, że silnik się uszkodzi z tego powodu, że olej był zmieniany co 15kkm czy co 30kkm jest bliskie zeru. Aktualnie silnik (sam mechanizm gdzie jest olej) w samochodach jest chyba ostatnią rzeczą jaka się popsuje. Można by się jeszcze kłócić o sprężarkę, ale to inny temat.

Ja osobiście twierdzę, że jakiego byś tam oleju nie lał (zgodnie oczywiście z zaleceniami fabryki) to nie ma to większego wpływu na trwałość silnika w przeciętym czasie eksploatacji przez przeciętnego kierowcę (3-5lat). Częstsza wymiana niż zalecana przez producenta nie ma w mojej ocenie żadnego uzasadnienia. Ani technicznego ani ekonomicznego.

Zatem w mojej opinii możesz całkowicie zlać temat i olejem się nie przejmować.

smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.