Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w aucie służbowym.

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się ostatnio nad pewną kwestią, i chciałbym poznać Wasze zdanie.

Otóż jest sobie samochód służbowy klasy średniej. Kupiony przez firmę jako nowy, jeżdżony wyłącznie przez jedną osobę. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kiedyś to auto zostanie w rodzinie, bowiem polityka firmy jest taka, że auta są wymieniane co 5 lat z prawem pierwokupu przez użytkownika danego pojazdu, w dodatku w dobrej cenie.

Samochód wyposażony jest w silnik diesla z turbosprężarką i filtrem cząstek stałych. Producent przewiduje wymianę oleju co 30 kkm, i firma postępuje zgodnie z tymi zaleceniami.

I tu dochodzimy do sedna. Auto w tej chwili ma 14 kkm przebiegu i zastanawiam się czy warto wymienić olej przy 15 kkm. Moim zdaniem wymiana oleum co 30 kkm to przesada, zwłaszcza w aucie z turbo (które jest wrażliwe na jakość oleju) i DPF (paliwo przedostające się do ukł. smarowania). Z jednej strony nie chcę być nadgorliwy i inwestować prywatnych $$ w firmowe auto, z drugiej zaś najprawdopodobniej kiedyś to auto będzie "domowe", a parę złotych na olej z wymianą może przynieść wymierne korzyści na przyszłość.

Szukam dziury w całym czy jednak ma to jakiś sens, jak myślicie? Co byście zrobili na moim miejscu?

Pozdrawiam.

Napisano

ens, jak myślicie? Co byście zrobili na moim miejscu?

> Pozdrawiam.

jakby było 100 % szans że kupie to auto za cenę " okazyjną " to wymieniłbym nic nikomu nie mówiąc smile.gif

Napisano

Z jednej strony zawsze powtarzam: trzymać się tego co producent nakazuje, z drugiej jak widziałem wyniki badań najlepszych olejów po 10-15kkm, to już zazwyczaj nie ma w nich żadnych pozostałych środków czyszczących...

Jak wymienialiśmy olej w Astrze II 1.4 '2007 (Classic) po 30kkm, jak było w instrukcji, to olej nie przypominał oleju a filtr filtra.

Napisano

Rydzyk-fizyk. grinser006.gif

Czytaliśmy juz na AK historię, że ktoś dbał o firmowe auto jak o swoje, dokładał do niego, a potem odkupił inny Pracownik. grinser006.gif

Napisano

Kupić w Auto-samie Lotos'a, kupić identyczny filtr jak jest teraz zamontowany i wymienić albo samemu albo za 20-30zł na Senatorskiej 3(bo blisko z Auto-samu).

Zamkniesz się w 100zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

znaleźć olej o tych samych parametrach i wymieniać. Jak jest szansa na późniejszy odkup to rób, tylko zeby potem szef nie stwierdził że taki zadbany to weźmie żonie.

Napisano

> znaleźć olej o tych samych parametrach i wymieniać. Jak jest szansa na późniejszy odkup to rób,

> tylko zeby potem szef nie stwierdził że taki zadbany to weźmie żonie.

Jak się nie przyzna to szef nie stwierdzi w jakim stanie jest układ napędowy(pomijam oczywiście całkowicie padnięty), dla pewności, w ostatnim okresie eksploatacji nie myć autka zbyt często i nie sprzątać w środku, w razie czego szef pomyśli, że skoro fleja jeździ to i auto zakatowane.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak się nie przyzna to szef nie stwierdzi w jakim stanie jest układ napędowy(pomijam oczywiście

> całkowicie padnięty), dla pewności, w ostatnim okresie eksploatacji nie myć autka zbyt często

> i nie sprzątać w środku, w razie czego szef pomyśli, że skoro fleja jeździ to i auto

> zakatowane.

> Pozdrawiam BAS

Wiesz ja polowałem na moje Lacetti, nawet dwie zimóki kupiłem jak na serpentynach starłem w delegacjach, a i tak stwierdzili że auto ok i nie da rady.

Z drugiej strony kuzyn pracuje w banku i ma co 2 lata nową yariske, nie myje auta 2 lata, nie sprzata, nie robi nic.

Kupuje auto za bezcen od firmy bo takie zasyfione, daje do toyoty, zostawia trochę kasy na pełen przeglą, pranie środka, czyszczenie karoserii, silnika no wsio i jego żona jeździ nówką praktycznie. Był na komunii w maju i w szoku byłem jak wygląda roczne auto w którym nigdy nie było odkurzane

Napisano

> Wiesz ja polowałem na moje Lacetti, nawet dwie zimóki kupiłem jak na serpentynach starłem w

> delegacjach, a i tak stwierdzili że auto ok i nie da rady.

> Z drugiej strony kuzyn pracuje w banku i ma co 2 lata nową yariske, nie myje auta 2 lata, nie

> sprzata, nie robi nic.

> Kupuje auto za bezcen od firmy bo takie zasyfione, daje do toyoty, zostawia trochę kasy na pełen

> przeglą, pranie środka, czyszczenie karoserii, silnika no wsio i jego żona jeździ nówką

> praktycznie. Był na komunii w maju i w szoku byłem jak wygląda roczne auto w którym nigdy nie

> było odkurzane

Czyli potwierdzasz, że trzeba zrobić tak jak napisałem. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Z drugiej strony kuzyn pracuje w banku i ma co 2 lata nową yariske, nie myje auta 2 lata, nie

> sprzata, nie robi nic.

> Kupuje auto za bezcen od firmy bo takie zasyfione, daje do toyoty, zostawia trochę kasy na pełen

To ciekawe bo u mnie do wyceny czyszczą auta grinser006.gif i ceny są raczej zależne od stanu technicznego

Napisano

ale to jest cos z VAGa z olejami long life?

Napisano

> To ciekawe bo u mnie do wyceny czyszczą auta i ceny są raczej zależne od stanu technicznego

no on nie dba wogóle. Pewnie dlatego nie narzeka

Napisano

> Szukam dziury w całym czy jednak ma to jakiś sens, jak myślicie? Co byście zrobili na moim miejscu?

Wymieniaj, wymieniaj.

Taka wymiana, najlepiej 5x częściej, niż zaleca producent to panaceum na WSZELKIE usterki. Z awariami zawieszenia włącznie :->

A na serio - w "moich" wymieniam zgodnie z zaleceniami producenta - co 30 kkm.

Nigdy nie odnotowałem ŻADNYCH problemów, których źródła mógłbym upatrywać w za rzadkiej wymianie oleju.

Rekordziści 200+ nakręcili w 3 lata (to tak jakby były dyskusje, że za mało napierdziane w siodła).

Napisano

> znaleźć olej o tych samych parametrach i wymieniać. Jak jest szansa na późniejszy odkup to rób,

... albo się okaże, że coś zdechło, a producent wskaże, że to wynik jakiegoś śmiesznego oleju/filtra i wypnie się na gwarancję/goodwill.

A wtedy pracodawca grzecznie acz stanowczo ukręci jajca gorliwemu użytkownikowi.

Napisano

> Wiesz ja polowałem na moje Lacetti, nawet dwie zimóki kupiłem jak na serpentynach starłem w

> delegacjach, a i tak stwierdzili że auto ok i nie da rady.

> sprzata, nie robi nic.

> przeglą, pranie środka, czyszczenie karoserii, silnika no wsio i jego żona jeździ nówką

> praktycznie. Był na komunii w maju i w szoku byłem jak wygląda roczne auto w którym nigdy nie

> było odkurzane

Dziwny ten bank Twojego kuzyna, pozwala na takie cos.

No i on cały rok w syfie jeździ...

Kasa kasą, ale później wychodzi gdzieś do ludzi, a na rękawie kurz, na tyłku okruchy od pączka itp zlosnik.gif

Napisano

na tyłku okruchy od pączka itp

dokładnie ...

nie zapomnę jak przyszły teściu kupił odemnie auto ...

ja wtedy branża moto ...

auto ładne wywoskowane itp.

a on .. garniak biała koszula ...

pierwszego dnia dojechał do pracy we wstęga na piersi i z szarymi plecami ....

niestety grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Dziwny ten bank Twojego kuzyna, pozwala na takie cos.

> No i on cały rok w syfie jeździ...

> Kasa kasą, ale później wychodzi gdzieś do ludzi, a na rękawie kurz, na tyłku okruchy od pączka itp

no wiesz on mówi że w toycie czyszczą co przegląd i raczej nie ma okruchów bo on nie jeździ do klientów.

Napisano

> no wiesz on mówi że w toycie czyszczą co przegląd i raczej nie ma okruchów bo on nie jeździ do

> klientów.

to go usprawiedliwia ... może spokojnie się wozic tojtojem na kółkach waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

Napisano

> to go usprawiedliwia ... może spokojnie się wozic tojtojem na kółkach

Wiesz kto bogatemu zabroni. Ja bym tak nie mógł, jemu to wisi, auto w poniedziałek przemierza całą polskę, w piątek w druga strone i tyle

Napisano

> Wiesz kto bogatemu zabroni.

nikt ...

w moim leasigowcu z avantara ... się pani z banku do japonek nasypało palacz.gif

a po co wyszła w japonkach .. do normalnych butów by się nie nasypało grinser006.gifooniee.gif

Napisano

> Szukam dziury w całym czy jednak ma to jakiś sens, jak myślicie? Co byście zrobili na moim miejscu?

> Pozdrawiam.

Oddać do serwisu z powodu wątpliwości co do pracy silnika czy cokolwiek innego. Serwis raczej chętnie wymieni olej, dana osoba będzie miała co chce, firma powinna cieszyć się, że pracownik szczególnie dba o powierzone auto.

Napisano

> Oddać do serwisu z powodu wątpliwości co do pracy silnika czy cokolwiek innego. Serwis raczej

> chętnie wymieni olej, dana osoba będzie miała co chce, firma powinna cieszyć się, że pracownik

> szczególnie dba o powierzone auto.

I tak za kazdym razem? hehe.gif

Napisano

> I tak za kazdym razem?

Niekoniecznie. Można częściej zmieniać olej ze względu na trudne warunki eksploatacji i nawet będzie to lepsze rozwiązanie.

Napisano

> Niekoniecznie. Można częściej zmieniać olej ze względu na trudne warunki eksploatacji i nawet

> będzie to lepsze rozwiązanie.

Juz widze jak dostanie zgode na takie cyrki...

Na potrzeby floty interwal producenta jest zupelnie wystarczajacyok.gif

Napisano

> Pozdrawiam.

Ja, jeśli byłaby duża szansa, że ten samochód będzie kiedyś mój, wymieniłbym olej ok.gif

Napisano

> Juz widze jak dostanie zgode na takie cyrki...

> Na potrzeby floty interwal producenta jest zupelnie wystarczajacy

Nie znasz się...

"wystarczy, że pracownik poprosi, a firma z radością..." :->

Napisano

> no wiesz on mówi że w toycie czyszczą co przegląd i raczej nie ma okruchów bo on nie jeździ do

> klientów.

Dywaniki to czyszczą na myjni ale na tym koniec. Na pożegnanie pudełko miętówek dają grinser006.gif

Napisano

filtrem cząstek stałych. Producent

> przewiduje wymianę oleju co 30 kkm, i firma postępuje zgodnie z tymi zaleceniami.

pewnie jakieś reno smile.gif

więc 15 kkm jest dobrym przebiegiem

Napisano

> Szukam dziury w całym

IMHO tak zlosnik.gif

W Ducato miałem nowoczesnego diesla i olej wymieniany był co 45kkm zgodnie z książką.

Jeździ i ma się dobrze, niedługo 4 wymiana oleju na 180kkm będzie.

Jeśli to auto te 30kkm zrobi w rok to w ogóle nie ma tematu zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiam się ostatnio nad pewną kwestią, i chciałbym poznać Wasze zdanie.

...

Wszystko zależy od warunków eksploatacji tego auta, oraz interwału czasowego. W przypadku do 30 tysięcy i jednego roku, raczej nie będzie problemów, gorzej w przypadku do 30 tysięcy i 2 lata. W zależności od warunków eksploatacji, nie przekraczałbym 15-20 tysięcy i jednego roku. Napisz jeszcze jaki to rodzaj DPF - mokry czy suchy?

Napisano
  • Autor

> Kupić w Auto-samie Lotos'a, kupić identyczny filtr jak jest teraz zamontowany i wymienić albo

> samemu albo za 20-30zł na Senatorskiej 3(bo blisko z Auto-samu).

> Zamkniesz się w 100zł.

> Pozdrawiam BAS

Jeśli już będę wymieniał, to dla świętego spokoju kupię taki sam jak w ASO leją, i oryginalny filtr ok.gif Zwłaszcza że wymianą się chwalić nie zamierzam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak jest szansa na późniejszy odkup to rób,

Raczej nie ma takiej opcji, za duża firma, za duża flota. Do tej pory nie było odstępstwa od zasady pierwokupu przez użyszkodnika ok.gif

Napisano
  • Autor

> jakby było 100 % szans że kupie to auto za cenę " okazyjną " to wymieniłbym nic nikomu nie mówiąc

100% to nigdy nie ma - można wylecieć z pracy, można rozbić auto itp zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale to jest cos z VAGa z olejami long life?

Nie, 2.0 CDTI Opla (a właściwie Fiata wink.gif ). Nie mam na razie pojęcia jaki olej tam siedzi.

Napisano
  • Autor

> Wymieniaj, wymieniaj.

> Taka wymiana, najlepiej 5x częściej, niż zaleca producent to panaceum na WSZELKIE usterki. Z

> awariami zawieszenia włącznie :-

Liczyłem na Twoją odpowiedź w tym stylu hehe.gif

> A na serio - w "moich" wymieniam zgodnie z zaleceniami producenta - co 30 kkm.

> Nigdy nie odnotowałem ŻADNYCH problemów, których źródła mógłbym upatrywać w za rzadkiej wymianie

> oleju.

> Rekordziści 200+ nakręcili w 3 lata (to tak jakby były dyskusje, że za mało napierdziane w siodła).

Domyślam się że do pewnego przebiegu nie będzie to miało znaczenia, ale prognozując nalot tego samochodu to w momencie odkupu będzie miał pewnie > 150kkm. Fajnie by było zrobić nim potem bezproblemowo jeszcze ze 100kkm, i zastanawiam się czy częstsza wymiana oleju będzie miała na to znaczący wpływ.

Twoim zdaniem rozumiem że nie będzie miała - dziękuję za opinię smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> ...

> Wszystko zależy od warunków eksploatacji tego auta, oraz interwału czasowego. W przypadku do 30

> tysięcy i jednego roku, raczej nie będzie problemów, gorzej w przypadku do 30 tysięcy i 2

> lata.

Auto robi/będzie robiło ok. 30 kkm na rok.

> Napisz jeszcze jaki to rodzaj DPF - mokry czy suchy?

Chyba suchy, Opel 2.0 CDTI.

Napisano

> Auto robi/będzie robiło ok. 30 kkm na rok.

W trasach, w mieście czy mieszanina?

> Chyba suchy, Opel 2.0 CDTI.

Suchy - tym gorzej dla oleju.

Napisano
  • Autor

> W trasach, w mieście czy mieszanina?

Powiedzmy że 75% to trasa, w tym często autostrada.

Napisano

> Jeśli już będę wymieniał, to dla świętego spokoju kupię taki sam jak w ASO leją,

A skąd wiesz jaki olej leją w ASO? Jeśli leją przy Tobie z butelki to ok, ale jak leją z beczki z dużym napisem to...

> i oryginalny filtr

Chyba, że ASO wkłada filtr spełniający normy producenta a pochodzący z hurtowni a nie od producenta.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Suchy - tym gorzej dla oleju.

A w czym problem?

Ze wypalanie przegapi?

Przy 75% autostrady to niema niemozliwe;)

Kupujac auto balem sie ze...ojejj...DPF i mam juz 6 tys od kupna (kupilem uzywane) i tylko raz przerwalem wypalanie, no uczylem sie auta.

Pomocnym w nauce jest FES i po bolu.

A ze czasami naokolododomu,to nie tragedia.

A do zalozyciela,

jesli jest gwarancja pierwokupu i powidzmy ustalone ze cena rynkowa -30% to dbac, wydasz tysiaka w sumie moze dwa

Mam znajomego ktory mial prawo pierwokupu za 30% wartosci rynkowej.

Pracowniek dba,mniejsze koszty PALIWA ,ze 15-20% oszczednosci, MNIEJ opon, mniej klockow, mniej tarcz, mniejsze ryzyko BUM bo ciut wolniej i w sumie na 3 lata to firma zaoszczedzic moze ok 20 tys zl:) samo paliwo 1,5lmniej na 100km to przy 150 tys jakies 12000zl:) dziwne, co?

Opony 1 kpl letnich 2500, zimowych 2500

klocki ze 2 wymiany extra pareset

Grosz dogrosza i....

Jak sie dba tak sie ma;)

Napisano

> Powiedzmy że 75% to trasa, w tym często autostrada.

no to masz szansę nigdy się nie dowiedziec jak wygląda wypalanie DPF.

Ja 2 lata jeżdżę passkiem z DPF (też suchy) i nie mam zielonego pojęcia jak wygląda to slawne wypalanie. Czemu? Ano wystarczy spojrzeć w instrukcję - aby wyczyścić DPF należy jechać przez 5-7km ze stałymi obrotami min. 2.5krpm na minimum chyba trzecim, albo czwartym biegu...

No to żeby zapchać filtr, który w moim przypadku regeneruje się codziennie, trzeba naprawdę się postarać, albo tylko po bułki nim jeździć.

Napisano

> Na to to żeby zapchać filtr, który w moim przypadku regeneruje się codziennie, trzeba naprawdę się

> postarać, albo tylko po bułki nim jeździć.

icon_eek.gif Robisz dziennie tysiąc kilometrów?

Napisano

> to mnie najbardziej bawi

uzasadnij co Cie tak bawi,chetnie sie posmieje,we dwoch glosniej:)

czsami = raz w miesiacu =1000km jesli jakims cudemkomusnie trafi sie niedaleki wyjazd

Nalezy czytac ze zrozumieniem;)

Napisano

> A w czym problem?

> Ze wypalanie przegapi?

Gorzej bo sterownik leje paliwo, które dostaje się do miski - silniki JTDM nie maja dodatkowych wtryskiwaczy w wydechu. Filtr mokry nie używa paliwa do oczyszczania filtra tylko specjalny płyn.

> Przy 75% autostrady to niema niemozliwe;)

Nie wiedziałem o tym jak kolega jeździ, więc zapytałem - popatrz na kolejność odpowiedzi w wątku.

> Kupujac auto balem sie ze...ojejj...DPF i mam juz 6 tys od kupna (kupilem uzywane) i tylko raz

> przerwalem wypalanie, no uczylem sie auta.

> Pomocnym w nauce jest FES i po bolu.

> A ze czasami naokolododomu,to nie tragedia.

W prawidłowo działającym silniku i zalanym odpowiednim olejem z normą ACEA C.., DPF nie sprawia problemów.

> A do zalozyciela,

> jesli jest gwarancja pierwokupu i powidzmy ustalone ze cena rynkowa -30% to dbac, wydasz tysiaka

> w sumie moze dwa

> Mam znajomego ktory mial prawo pierwokupu za 30% wartosci rynkowej.

> Pracowniek dba,mniejsze koszty PALIWA ,ze 15-20% oszczednosci, MNIEJ opon, mniej klockow, mniej

> tarcz, mniejsze ryzyko BUM bo ciut wolniej i w sumie na 3 lata to firma zaoszczedzic moze ok

> 20 tys zl:) samo paliwo 1,5lmniej na 100km to przy 150 tys jakies 12000zl:) dziwne, co?

> Opony 1 kpl letnich 2500, zimowych 2500

> klocki ze 2 wymiany extra pareset

> Grosz dogrosza i....

> Jak sie dba tak sie ma;)

Napisano

> Robisz dziennie tysiąc kilometrów?

nie niewiem.gif

a co ma piernik do wiatraka?

Napisano

> nie

> a co ma piernik do wiatraka?

Ma tyle, że jeśli filtr jest sprawny to wypala się co 600-1200km. U mnie przy wyłączonym EGR i moim stylu jazdy wypala się co ~600km.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> uzasadnij co Cie tak bawi,chetnie sie posmieje,we dwoch glosniej:)

> czsami = raz w miesiacu =1000km jesli jakims cudemkomusnie trafi sie niedaleki wyjazd

> Nalezy czytac ze zrozumieniem;)

bawi mnie ze auto trzeba wyprowadzac na spacer i to nie za szybki nie za wolny

jak psa z kulawa noga zlosnik.gif

Napisano

> Ma tyle, że jeśli filtr jest sprawny to wypala się co 600-1200km. U mnie przy wyłączonym EGR i moim

> stylu jazdy wypala się co ~600km.

> Pozdrawiam BAS

Filtr nie wypala się wcale o ile nie musi - czyli masz różne poziomy wypalania.

Jeżdżąc głównie w trasach filtr ma odpowiednią temperaturę, żeby wszystko w nim wypalało się na bieżąco bez wchodzenia silnika w żadne specjalne tryby powodujące wypalanie spalin. U mnie tak to działa.

Dopiero jak to się nie sprawdzi i DPF przekroczy ileśtam % zapełnienia komp włącza wypalanie co powoduje ze wzrastają ci wolne obroty, auto zaczyna sobie kopcić i filterek sie wypala. Jak to nie pomoże i nadal wzrasta % zapchania filtra to wywala Ci kontrolkę DPF na desce rozdzielczej i znaczy to - jedź gdzies gdzie możesz przez 5-7km jechać na stałych obrotach minimum 2.5krpm na 4 biegu - to sprawi, że DPF się oczyści.

Jak to nie pomoże i nadal wzrasta % zapchania filtra to wywala ci kontrolke DPF na stałe, silnik wchodzi w tryb awaryjny i jedź do serwisu żeby oni ten filtr oczyścili.

Zobacz na ilu poziomach ten filtr się oczyszcza - na ilu poziomach trzeba zignorować kompletnie to co sie dzieje z autem żeby zapchać DPFa. Czyszczenie nawet na tym przedostatnim poziomie zapchania filtra polegan a przejechaniu sie paru km ze stałymi obrotami. A mimo to trafiają się ludzie co lądują na serwisie z zapchanym DPFem klnący jakie to głupie urządzienie...

Napisano

1. 5-7km raczej nie wystarczy - zwracam na to uwagę i zwykle jest to więcej.

2. Jakbyś się nie starał to nie zapchasz go na tyle, żeby się wypalał codziennie(zakładając, że jeździsz do 100km dziennie po mieście).

3. Mylisz normalną pracę dpf z wypalaniem, normalne jest, że w zależności od stylu jazdy filtr zapycha się wolniej lub szybciej, wiadomo że jakiś tam procent syfu sam się dopala.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.