Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w aucie służbowym.

Featured Replies

Napisano

> bawi mnie ze auto trzeba wyprowadzac na spacer i to nie za szybki nie za wolny

> jak psa z kulawa noga

Może być to szybki spacer, nawet lepiej żeby był szybki, optymalnie będzie się wypalał przy stałych prędkościach autostradowych. Chodzi o to, że musi być pewien przepływ spalin, dlatego należy jechać nie wolniej niż. Przypominam, że samochód produkuje spaliny nie w funkcji obrotów a w funkcji obciążenia, dlatego przy 160km/h i 2150rpm spalin będzie dużo więcej niż przy 2150rpm na postoju.

Pozdrawiam BAS

Napisano

dlaczego myślisz, że producent auta to debil ?

Napisano

Ja piszę co przeczytałem w instrukcji mojego auta i manualu serwisowym VW. Filozofii mojej w tym nie ma.

Tak jak mówiłem - przez 2 lata użytkowania auta nigdy nie wszedł mi w tryb wypalania DPFu na wolnych obrotach.

Napisano

> Ja piszę co przeczytałem w instrukcji mojego auta i manualu serwisowym VW. Filozofii mojej w tym

> nie ma.

> Tak jak mówiłem - przez 2 lata użytkowania auta nigdy nie wszedł mi w tryb wypalania DPFu na

> wolnych obrotach.

mi podobnie - nie zauważyłem żeby cokolwiek niepokojącego się działo. Podejrzewam, że jedyne problemy jakie są, to te komunikowane przez ludzi, którzy z tylko sobie znanym powodów kupili diesla do jazdy po mieście, 2 km do i z pracy.

Napisano

> bawi mnie ze auto trzeba wyprowadzac na spacer i to nie za szybki nie za wolny

> jak psa z kulawa noga

masz suba ciesz sie, a jaki toto jest Twoj sub?

Napisano
  • Autor

> A skąd wiesz jaki olej leją w ASO? Jeśli leją przy Tobie z butelki to ok, ale jak leją z beczki z

> dużym napisem to...

> Chyba, że ASO wkłada filtr spełniający normy producenta a pochodzący z hurtowni a nie od

> producenta.

> Pozdrawiam BAS

Po prostu podjadę do ASO i zapytam co tam kładą wink.gif

Napisano
  • Autor

> dlaczego myślisz, że producent auta to debil ?

Wcale tak nie myślę.

Napisano

nie , wręcz przeciwnie , wszystko jest obliczone

Napisano

> Wcale tak nie myślę.

no to stosuj się do jego zaleceń. Kasę za wymianę oleju odkładaj, będziesz miał na ubezpieczenie jak go odkupisz wink.gif

Dużo ważniejsze jest traktowanie auta, prawidłowa eksploatacja, niż tzw. przedobrzenie wink.gif

Napisano
  • Autor

> no to stosuj się do jego zaleceń.

No właśnie jak najbardziej biorę to pod uwagę, ale się waham - stąd ten wątek wink.gif

Napisano

> No właśnie jak najbardziej biorę to pod uwagę, ale się waham - stąd ten wątek

naprawdę nie ma co kombinować. Czasy się zmieniają, jakość olejów również. Wierz mi, producent nie ryzykowałby ustawieniem zbyt rzadkiej wymiany oleju, jeśli nie byłby pewien, że to słuszny krok - w końcu użytkownik za to płaci.

Mam we flocie około 120 aut. Nigdy jeszcze nie było usterki spowodowanej w naszej ocenie warunkami serwisowania. Najczęściej usterka = zakatowanie auta albo zwykły pad jakieś części.

Napisano

> Wierz mi, producent nie ryzykowałby ustawieniem zbyt rzadkiej wymiany oleju, jeśli nie byłby pewien, że to słuszny

> krok - w końcu użytkownik za to płaci.

Dokładnie, użytkownik za to płaci i to dosłownie...

> Najczęściej usterka = zakatowanie auta

Która być może by nie wystąpiła... Wiesz, olej, który ma przejechane 10kkm wg mojej skromnej oceny, będzie miał lepsze parametry i właściwości niż taki po przebiegu 30/45kkm - ale to tylko moje zdanie i nikt mi nie zabroni wymiany oleju raz w roku cfaniaczek.gif

Napisano

> ale to tylko moje

> zdanie i nikt mi nie zabroni wymiany oleju raz w roku

Kto bogatemu zabroni zlosnik.gif

Takie powiedzenie grinser006.gif

Mnie nie stać na takie wymiany i robię co 30kkm 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Wierz mi, producent nie

> ryzykowałby ustawieniem zbyt rzadkiej wymiany oleju, jeśli nie byłby pewien, że to słuszny

Wiesz, tylko że producent dba o swoją korzyść a nie klienta. Co do tego że na gwarancji nic się z tego powodu nie sypnie nie mam wątpliwości, pytanie co potem. Dzisiejsza inżynieria pozwala zaskakująco precyzyjnie określać trwałość podzespołów, a producent zamiast oferować "wieczny mechanizm" woli żeby klient za parę lat wrócił po nowe auto. Nie twierdzę że to akurat ma ścisły związek z interwałami wymiany oleju, ale ogólnie tak to właśnie wygląda i nie jest to żadna teoria spiskowa wink.gif

Napisano

> Dokładnie, użytkownik za to płaci i to dosłownie...

> Która być może by nie wystąpiła... Wiesz, olej, który ma przejechane 10kkm wg mojej skromnej oceny,

> będzie miał lepsze parametry i właściwości niż taki po przebiegu 30/45kkm - ale to tylko moje

> zdanie i nikt mi nie zabroni wymiany oleju raz w roku

a taki po przebiegu 1000 km, podejrzewam jeszcze lepsze. Czemu nie zmieniasz oleju po 1000 km ????

Napisano

> Wiesz, tylko że producent dba o swoją korzyść a nie klienta. Co do tego że na gwarancji nic się z

> tego powodu nie sypnie nie mam wątpliwości, pytanie co potem. Dzisiejsza inżynieria pozwala

> zaskakująco precyzyjnie określać trwałość podzespołów, a producent zamiast oferować "wieczny

> mechanizm" woli żeby klient za parę lat wrócił po nowe auto.

to prawda, nie produkuje się już wiecznych aut. To zresztą dotyczy wszystkich rzeczy, nie tylko samochodów.

> Nie twierdzę że to akurat ma

> ścisły związek z interwałami wymiany oleju, ale ogólnie tak to właśnie wygląda i nie jest to

> żadna teoria spiskowa

Bo rzeczywiście nie ma. Po prostu koszty produkcji, wydajność, itp. Także odrzuć teorię spiskową, nie daj się zmanipulować, wymieniaj zgodnie z zaleceniem producenta, używaj z głową auta, a będzie Ci długo służyć ok.gif

Napisano

A ja bym zamiast tego pchał licznik do przodu smile.gif

Wtedy miałbym częściej przeglądy, wymiany oleju a przy odsprzedaży i cena była by korzystniejsza smile.gif

Napisano
  • Autor

> wymieniaj zgodnie z zaleceniem producenta, używaj z głową auta, a

> będzie Ci długo służyć

Na razie to nie ja nim jeżdżę wink.gif Ale po odkupieniu pewnie będę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A ja bym zamiast tego pchał licznik do przodu

> Wtedy miałbym częściej przeglądy, wymiany oleju a przy odsprzedaży i cena była by korzystniejsza

Tak se ne da - przebieg wklepywany przy każdym tankowaniu wink.gif Poza tym za uczciwy jestem na takie numery 270751858-jezyk.gif

Napisano

Wiesz, olej, który ma przejechane 10kkm wg mojej skromnej oceny,

> będzie miał lepsze parametry i właściwości niż taki po przebiegu 30/45kkm -

Tak, 10 kkm w miescie i korkach i olej jak ta lala niz ten co ma 30 kkm po autostradach z 2000rpm:)

Cos w tym musi byc:)

A ja mam w Cromie z 2009 roku wpisane,ze co 35 tys km i auto ma 137tys i 4 wymiany za soba i jezdzi:)

Napisano

> Wiesz, olej, który ma przejechane 10kkm wg mojej skromnej oceny,

> Tak, 10 kkm w miescie i korkach i olej jak ta lala niz ten co ma 30 kkm po autostradach z

> 2000rpm:)

> Cos w tym musi byc:)

> A ja mam w Cromie z 2009 roku wpisane,ze co 35 tys km i auto ma 137tys i 4 wymiany za soba i

> jezdzi:)

BTW

auto mojej mamy (stara corsa, automat, 1.4 60KM) roczne przebiegi 3-6kkm

co ile w/g Was wymiana oleju (10w40)

wiem ze mozna co rok, ale czy to konieczne (nie chodzi o kase, ale o zamiesznaie i czas oraz sens)

Napisano

> BTW

> auto mojej mamy (stara corsa, automat, 1.4 60KM) roczne przebiegi 3-6kkm

> co ile w/g Was wymiana oleju (10w40)

> wiem ze mozna co rok, ale czy to konieczne (nie chodzi o kase, ale o zamiesznaie i czas oraz sens)

ja bym wymieniał raz w roku. Krótkie odcinki jazdy, na zimnym silniku to chyba dość ciężkie warunki pracy dla silnika.

Napisano

> naprawdę nie ma co kombinować. Czasy się zmieniają, jakość olejów również. Wierz mi, producent nie

> ryzykowałby ustawieniem zbyt rzadkiej wymiany oleju, jeśli nie byłby pewien, że to słuszny

> Mam we flocie około 120 aut. Nigdy jeszcze nie było usterki spowodowanej w naszej ocenie warunkami

> serwisowania. Najczęściej usterka = zakatowanie auta albo zwykły pad jakieś części.

Zapytaj użytkowników niektórych silników DCI, ile razy mieli wymienianą turbinę na gwarancji? Producent w dzisiejszych czasach jest zainteresowany bezawaryjnym działaniem mechanizmów auto do końca gwarancji i ani dnia dłużej i własnie takie założenia przyjmuje się przy projektowaniu i ustalaniu interwałów serwisowych.

Napisano

> BTW

> auto mojej mamy (stara corsa, automat, 1.4 60KM) roczne przebiegi 3-6kkm

> co ile w/g Was wymiana oleju (10w40)

> wiem ze mozna co rok, ale czy to konieczne (nie chodzi o kase, ale o zamiesznaie i czas oraz sens)

Zalej olej LL i wymieniaj co dwa lata. Przegoń to auto choć raz na pół roku w jakiejś trasie, w celu odparowania paliwa z oleju. Cz ma to sens ekonomiczny, musisz odpowiedzieć sobie sam.

Napisano

> a taki po przebiegu 1000 km, podejrzewam jeszcze lepsze. Czemu nie zmieniasz oleju po 1000 km ????

Bo mi się nie chce biglaugh.gifhehe.gif

Raz w roku wystarczy. Ty zaś możesz zmieniać wg swojego uznania.

Napisano

> Tak, 10 kkm w miescie i korkach i olej jak ta lala niz ten co ma 30 kkm po autostradach z

> 2000rpm:)

A dlaczego przewrotnie zakładasz tak różne warunki eksploatacji?

Weź takie same warunki, czyli 10 lub 30kkm tylko po mieście, ale pewnie różnicy nie czujesz...

> Cos w tym musi byc:)

Pewnie: same zanieczyszczenia i produkty spalania hahaha.gif

> A ja mam w Cromie z 2009 roku wpisane,ze co 35 tys km i auto ma 137tys i 4 wymiany za soba i

> jezdzi:)

Już 4 wymiany? No nie bądź taki nadgorliwy, wszak zrobiłeś 4 wymianę za wcześnie hehe.gif

Napisano

> Samochód wyposażony jest w silnik diesla z turbosprężarką i filtrem cząstek stałych. Producent

> przewiduje wymianę oleju co 30 kkm, i firma postępuje zgodnie z tymi zaleceniami.

A silnik nie ma czujnika gradacji oleju? Często diesle z suchym DPF same kontrolują stan oleju.

U mnie komputer zgłasza wymianę oleju co jakieś 24-26tys. km.

Napisano

> Już 4 wymiany? No nie bądź taki nadgorliwy, wszak zrobiłeś 4 wymianę za wcześnie

Nie chce byc niegrzeczny ale wystarczy wykonac proste dzialania w oparciu o instrukcje obslugi i samo wyjdzie.

Myslenie nie boli, naprawde:)

Skup sie, chyba ze to Cie meczy to nie zaczynaj nawet !!!

Napisano

> A dlaczego przewrotnie zakładasz tak różne warunki eksploatacji?

> Weź takie same warunki, czyli 10 lub 30kkm tylko po mieście, ale pewnie różnicy nie czujesz...

Zartujesz, czy naprawde nie jestes w stanie pojac sensu mojej wypowiedzi??????

Napisano

> Nie chce byc niegrzeczny ale wystarczy wykonac proste dzialania w oparciu o instrukcje obslugi i

> samo wyjdzie.

No to policzmy: 4x35 = ? no ile? 137? hahaha.gif

Quote:

wpisane,ze co 35 tys km i auto ma 137tys i 4 wymiany

> Myslenie nie boli, naprawde:)

> Skup sie, chyba ze to Cie meczy to nie zaczynaj nawet !!!

Zacznij może od siebie...

Napisano
  • Autor

> A silnik nie ma czujnika gradacji oleju? Często diesle z suchym DPF same kontrolują stan oleju.

> U mnie komputer zgłasza wymianę oleju co jakieś 24-26tys. km.

W komputerze pokładowym jest funkcja pokazywania stopnia zużycia oleju, ale jakoś nie chce mi się wierzyć że bierze ona dane z jakiegoś czujnika... Bardziej obstawiałbym prosty algorytm typu przebieg/liczba uruchomień itp. Przy 14,5 kkm pokazuje 52% "sprawności" oleju.

Napisano

no nie wiem czy debil czy nie, może tutaj ma do gadania po prostu zwykły marketing lub jeszcze jakieś inne czynniki niekonieczne związane z troską o długofalowe używanie samochodu w sprawności.

U mnie filtry powietrza (kabinowy i silnika) po 30 tysiącach są czarne jak smoła, więc jeśli o nie chodzi - IMHO max 20 tysięcy i wymiana, bardzo często robię to częściej. Trudno natomiast określić stopień zużycia filtra oleju czy samego oleju bez jakiegoś laboratorium.

Napisano

> W komputerze pokładowym jest funkcja pokazywania stopnia zużycia oleju, ale jakoś nie chce mi się

> wierzyć że bierze ona dane z jakiegoś czujnika... Bardziej obstawiałbym prosty algorytm typu

> przebieg/liczba uruchomień itp. Przy 14,5 kkm pokazuje 52% "sprawności" oleju.

Księgowi już na etapie projektowania zastąpili czujnik, odpowiednim algorytmem zaszytym w ECU, na podstawie którego wyliczany jest stopień degradacji oleju. Obliczane są różne parametry, takie jak: ilość odpaleń auta, temperatury, długość odcinków jazdy, ilośc prawidłowych i przerwanych wypaleń DPF i inne.

Napisano

Olać... co będize za jakiś czas nie przewidzisz, czyje będzie auto też nie masz 100% gwarancji, a może UE zmieni akcyze i inne podatki i już ci się odechce takiego auta bo paliwo na które jeździ będize już za drogie? Ja bym nie angażował środków finansowych.

2ga sprawa, jakby z autem było coś nie halo i byłebym managerem floty i dowiedział się,że pracownik gdzieś tam olej zmieniał i gwarancji niet bo serwis to wykryje (jak silnik odpukać padnie to raczej sprawdzają czy można się przyczepić) to bym był bardzo zły na tkaiego pracownika i jeszcze na dodatek obciążył go kosztami w jakimś zakresie (o ile to zgodne z prawem )

Napisano

> W komputerze pokładowym jest funkcja pokazywania stopnia zużycia oleju, ale jakoś nie chce mi się

> wierzyć że bierze ona dane z jakiegoś czujnika... Bardziej obstawiałbym prosty algorytm typu

> przebieg/liczba uruchomień itp. Przy 14,5 kkm pokazuje 52% "sprawności" oleju.

czujnik jakości oleju - mierzy gęstość - wiele nowych aut to ma.

Napisano

> czujnik jakości oleju - mierzy gęstość - wiele nowych aut to ma.

Gęstość cfaniaczek.gif ? A jak ten czujnik to mierzy, a w zasadzie to skąd wie kiedy jest dobra a kiedy nie?

Napisano

> Gęstość ? A jak ten czujnik to mierzy, a w zasadzie to skąd wie kiedy jest dobra a kiedy nie?

Proste - ma przetwornik gęstość - napięcie.

Napisano

> to bym był bardzo zły na tkaiego pracownika i

> jeszcze na dodatek obciążył go kosztami w jakimś zakresie (o ile to zgodne z prawem )

Zgodne zlosnik.gif

Co do kwestii wysokości dochodzonego odszkodowania pracownika to kwestia udowodnienia czy była to wina umyślna czy nieumyślna.

Niemniej - takich historii z ASO spodziewałbym się raczej po blagam.gifVW blagam.gif :D

Napisano

> Księgowi już na etapie projektowania zastąpili czujnik, odpowiednim algorytmem zaszytym w ECU, na

> podstawie którego wyliczany jest stopień degradacji oleju.

Dlaczego zaraz księgowi? Wiadomo ile powietrza weszło, ile paliwa, ile z tego wyszło, ile powstało w przbliżeniu sadzy (stopień zatkania filtra).

Bez prześwietlania oleju można przyblliżyć ile można jeszcze przejechać z jakimś marginesem, że olej to olej silnikowy

a nie napędowy z dodatkiem silnikowego.

Napisano

> No to policzmy: 4x35 = ? no ile? 137?

> Quote:

> wpisane,ze co 35 tys km i auto ma 137tys i 4 wymiany

policzmy

1. 28869 km

2. 60379 km

3. 95382 km

4. 131731 km

Ile wyszlo?

Nie wiem czy 35000km to scisle przestrzegane, czy komputer sam pokazuje kiedy trzeba jechac na wymiane oleju (ponoc tak)

Jest poziom degradacji oleju, a po wymienie 6000km degradacja oleju 82% (maleje wraz z przebiegiem)

Ponadto sa jakies odstepsta typu +/- 1000km

I jak rachunki?

Napisano

kase, ale o zamiesznaie i czas oraz sens)

Jeśli jeżdżony na krótkich trasach (na zimno) to będzie sporo paliwa w tym oleju. Znam temat - nie wahałem się wymieniać co rok.

Napisano

> policzmy

> Ile wyszlo?

> I jak rachunki?

Jeszcze dużo nauki przed Tobą... cfaniaczek.gif

Napisano

> Proste - ma przetwornik gęstość - napięcie.

Tak, to ciekawe? Może kolega rozwinąć kwestię? Szczególnie interesuje mnie zależność gęstość/napięcie i wartości zadane czujnika / algorytmu.

Napisano
  • Autor

> Księgowi już na etapie projektowania zastąpili czujnik, odpowiednim algorytmem zaszytym w ECU, na

> podstawie którego wyliczany jest stopień degradacji oleju. Obliczane są różne parametry, takie

> jak: ilość odpaleń auta, temperatury, długość odcinków jazdy, ilośc prawidłowych i przerwanych

> wypaleń DPF i inne.

Tak właśnie przypuszczałem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Olać... co będize za jakiś czas nie przewidzisz, czyje będzie auto też nie masz 100% gwarancji, a

> może UE zmieni akcyze i inne podatki i już ci się odechce takiego auta bo paliwo na które

> jeździ będize już za drogie? Ja bym nie angażował środków finansowych.

No to jest bardzo sensowny argument, który jak najbardziej biorę pod uwagę ok.gif

> 2ga sprawa, jakby z autem było coś nie halo i byłebym managerem floty i dowiedział się,że pracownik

> gdzieś tam olej zmieniał i gwarancji niet bo serwis to wykryje (...)

Ale ja nie zamierzam robić żadnych wałków - jeśli już to wymienię olej i filtr na takie, jakie wkłada ASO. To chyba nie grzech? Chipa nie będę robił zlosnik.gif

Napisano

> Tak, to ciekawe? Może kolega rozwinąć kwestię? Szczególnie interesuje mnie zależność

> gęstość/napięcie i wartości zadane czujnika / algorytmu.

To taki żart rodem ze studiów na automatyce smile.gif

Jak coś zmierzyć? - prosto - przetwornikiem wielkość - napięcie smile.gif

A powaznie - to oczywiste, że w silniku nie mierzy się gęstości oleju, co najwyżej jego lepkość. Czujnik jakości oleju mierzy jego jakość przez pomiar stałej dielektrycznej, która się zmienia wraz z jego degradacją.

A pomiar jest prosty - mierzymy parametry kondensatora z wkładką dielektryczną w postaci oleju.

Napisano
  • Autor

Jak wygląda taki czujnik? On gdzieś w misce siedzi? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.