Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orlen

Featured Replies

Napisano

> Chleb kupiony jest niejadalny, robię sam

Przeważnie, aczkolwiek nie zawsze. wink.gif

To coraz trudniejsze, ale można jeszcze kupić dobry chleb. Ja znalazłem piekarnię w której chleb mi odpowiada ok.gif

> Można

Napisano

> Ja też maksymalnie mam 100 złotych w portfelu a często mam poniżej 10

Ja tankując albo robiąc zakupy zawsze mam gotówkę awaryjnie.

Parę razy już razy miałem przygodę że karta nie działała (awaria w banku, rozmagnesowana karta, przeciążenie łączy) i musiałem po gotówkę tam i nazad kilkadziesiąt kilometrów zrobić.

Napisano

> A taki millenium bank zwraca 3% za płatność kartą na stacji benzynowej, czyli nadal bardziej opłaca

> się zapłacić kartą i dostać zwrot.

Banki pieniędzy nie rozdają. Płacisz za to opłatami za obsługę konta albo będziesz za to płacił po najbliższej zmianie warunków umowy grinser006.gif

Napisano

> Jak ktos preferuje KARTE to prowizja np. 1.5% naliczana jest do jego rachunku. I kazdy z nas

> ma wybor!

jaki wybór? prowizja naliczana za płacenie kartą to zwykłe uwstecznianie się. podobnie jak abonament za TV i proponowany abonament za komputery claps.gif

za płacenie kartą płacę już bankowi (za kartę). dodatkowa kasa za prowizję spowoduje najzywklejsze odejście klienta. wolę jeździć z kartą niż z szelestami, bo mniej miejsca zajmuje.

poza tym teraz nawet osiedlowe blaszaki są wyposażone w czytniki i to od 1 PLN, a nie od 20 PLN jak kiedyś było. ORLEN jak widać ponownie szuka, jakby wyruchać konkurencję, a przy okazji klienta.

zresztą - kto tankuje na ORLENIE z ich syfiatym paliwem...

Napisano

> Banki pieniędzy nie rozdają. Płacisz za to opłatami za obsługę konta albo będziesz za to płacił po

> najbliższej zmianie warunków umowy

Jak na razie opłat mam zero. Jak się zmienią warunki to bank będzie miał klienta mniej.

Napisano

> Banki pieniędzy nie rozdają. Płacisz za to opłatami za obsługę konta albo będziesz za to płacił po

> najbliższej zmianie warunków umowy

ja w millenium dostaje regularnie co miesiąc te 50pln. A jedyne opłaty jakie u nich płacę, to 50gr za wykonanie zlecenia stałego. Mam dwa. Więc rachunek jest prosty zlosnik.gif

Co do płacenia kartą lub gotówką, to w tym tygodniu pierwszy raz od kilku lat zapłaciłem za paliwo gotówką, bo karta mi się popsuła i czekałem na nową z banku. Gotówkę używam w dwóch miejscach:

- w Biedronce (na szczęście jest tam bankomat, przed zakupami szacuję mniej wiecej ile wydam i wybieram trochę więcej w bankomacie, tak żeby za dużo nie zostało, bo nie lubię nosić gotówki)

- w barach w okolicy pracy, gdzie jadam obiady.

Poza tym nie przypominam sobie, żebym gdzieś używał gotówki. Może kupując precla, albo piłeczkę za 1zł dzieciakowi z automatu. Na bazary nie chodzę, chleb kupuję w marketach, jak dla mnie jest wystarczający zlosnik.gif

Nie znoszę nosić przy sobie gotówki. Jak Orlen wprowadzi płatności tylko gotówką, to nie będę z niego korzysał. Chyba, że będę miał pewność, że na stacji jest bankomat i po zatankowaniu, wybiorę tyle za ile zalałem i zapłacę zlosnik.gif

Napisano

> tam i nazad kilkadziesiąt kilometrów zrobić.

Nie miewam aż tak daleko - tankuję zazwyczaj przed podróżą, zakupy robię stosunkowo blisko, jeżeli się okaże, że "terminal nie działa" itp. - zostawiam towar na taśmie i zmieniam sklep. Z paliwem 2 razy chcieli policję wzywać - miękła rura, jak pytałem czy wiedzą, że bezpodstawne wezwanie jest karalne. A przecież jest bezpodstawne - jest logo kart na bannerach, przy dystrybutorach i na końcu przy kasie, przedstawiam 3 różne karty - systemów wymienionych na tych naklejkach, widzę terminale i odmawia mi się możliwości zapłacenia kartą wink.gif

Napisano

> niego korzysał. Chyba, że będę miał pewność, że na stacji jest bankomat i po zatankowaniu,

> wybiorę tyle za ile zalałem i zapłacę

przy czym zdecydowana większość płaci za paliwo kartą. jak każdy pobiegnie do bankomatu po kasę, to po 2 dniach już w nim kasy nie ma :D

a tu auto zatankowane... zlosnik.gif

Napisano

> paliwem 2 razy chcieli policję wzywać - miękła rura, jak pytałem czy wiedzą, że bezpodstawne

> wezwanie jest karalne. A przecież jest bezpodstawne - jest logo kart na bannerach, przy

> dystrybutorach i na końcu przy kasie, przedstawiam 3 różne karty - systemów wymienionych na

> tych naklejkach, widzę terminale i odmawia mi się możliwości zapłacenia kartą

a na jakiej podstawie chcieli wzywać? ukradłeś paliwo? chyba nie.

jeśli jest problem z terminalem to w interesie stacji jest wydać stosowne komunikaty NA DYSTRYBUTORACH.

Napisano

> Nie miewam aż tak daleko - tankuję zazwyczaj przed podróżą, zakupy robię stosunkowo blisko, jeżeli

> się okaże, że "terminal nie działa" itp. - zostawiam towar na taśmie i zmieniam sklep. Z

> paliwem 2 razy chcieli policję wzywać - miękła rura, jak pytałem czy wiedzą, że bezpodstawne

> wezwanie jest karalne. A przecież jest bezpodstawne - jest logo kart na bannerach, przy

> dystrybutorach i na końcu przy kasie, przedstawiam 3 różne karty - systemów wymienionych na

> tych naklejkach, widzę terminale i odmawia mi się możliwości zapłacenia kartą

To ciekawe smile.gif

Kiedyś miałem właśnie taką sytuacje, zatankowałem i nie dało się zapłacić kartą, podpisałem jakiś papierek że zatankowałem i jestem im winien tą kwotę, później zawiozłem im gotówkę i dali mi świstek z potwierdzeniem że im zapłaciłem.

Napisano

> To ciekawe

> Kiedyś miałem właśnie taką sytuacje, zatankowałem i nie dało się zapłacić kartą, podpisałem jakiś

> papierek że zatankowałem i jestem im winien tą kwotę, później zawiozłem im gotówkę i dali mi

> świstek z potwierdzeniem że im zapłaciłem.

te czasy się chyba już skończyły. przynajmniej na BP. teraz trzeba zostawić "coś": auto, żonę, dokumenty ew. komórkę grinser006.gif

Napisano

Jak będzie 10gr rabatu na litrze za płatność gotówką, to być może skorzystam.

Natomiast akurat przy marżach jakie są na stacjach Orlenu (jedne z najdroższych stacji) wypłakiwanie się na koszty opłat interchange uważam za delikatnie niestosowne...

Jeszcze zrozumiałbym jakby to wprowadzili tylko na Bliskich, czy jakichś stacjach typu Tesco/Auchan

Gotówka też ma jakieś koszty obsługi (przeliczanie, konwojowanie, etc.)

Napisano

> te czasy się chyba już skończyły. przynajmniej na BP. teraz trzeba zostawić "coś": auto, żonę,

> dokumenty ew. komórkę

Hmmm mam kilka starych nieużywanych komórek zlosnik.gif

Napisano

> a na jakiej podstawie chcieli wzywać? ukradłeś paliwo? chyba nie.

No właśnie.

> jeśli jest problem z terminalem to w interesie stacji jest wydać stosowne komunikaty NA DYSTRYBUTORACH.

Dokładnie tak ok.gif Tym bardziej, że atakowali mnie wtedy "upierdliwcy" pt. "może zatankować" - a słowem nie wspomnieli o tym, że terminale nie działają.

Napisano

> Hmmm mam kilka starych nieużywanych komórek

w sumie raz albo dwa zostawiłem telefon, bo mieli problem z połączeniem. zawsze telefon wyłączałem. przecież to nie moja wina - ja kasę na koncie miałem zlosnik.gif

inna inszość, że trza być w życiu uczciwym i pomyśleć, że pani za ladą zarabia 1300 PLN miesięcznie i po co jej robić kłopoty palacz.gif

Napisano

> te czasy się chyba już skończyły. przynajmniej na BP. teraz trzeba zostawić "coś": auto, żonę, dokumenty ew. komórkę

Auta nie chcieli, żona była w domu, komórka była 5-krotnie droższa od paliwa, które zatankowałem, więc zaproponowałem układ - zostawiam komórkę, ale oni mi wypłacają z kasy różnicę między ceną rynkową komórki a paliwem, wracam z kasą i mi oddają komórkę a ja im zastaw smile.gif Nie wiem dlaczego się nie zgodzili. Stwierdziłem, że tak samo ja im nie ufam, jak oni mi, więc na pewno komórki nie zostawię smile.gif Ostatecznie przywiozłem kasę i wyciągnąłem gratisowy płyn do spryskiwaczy - bo przecież jeździłem tam i z powrotem, więc rekompensata za ich uchybienie mi się należała wink.gif

Napisano

> więc zaproponowałem układ - zostawiam komórkę, ale oni mi wypłacają z kasy różnicę między ceną

> rynkową komórki a paliwem, wracam z kasą i mi oddają komórkę a ja im zastaw

claps.gifgrinser006.gif dobre!

> nie zostawię Ostatecznie przywiozłem kasę i wyciągnąłem gratisowy płyn do spryskiwaczy - bo

wow ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.