Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orlen

Featured Replies

Napisano

Klik

Nie rozumiem w czym problem. Przed zatankowanim wyplacamy pieniadze z bankomatu i placimy gotowka. Jak ktos preferuje KARTE to prowizja np. 1.5% naliczana jest do jego rachunku. I kazdy z nas ma wybor!

Napisano

> Klik

> Nie rozumiem w czym problem. Przed zatankowanim wyplacamy pieniadze z bankomatu i placimy gotowka.

> Jak ktos preferuje KARTE to prowizja np. 1.5% naliczana jest do jego rachunku. I kazdy z nas

> ma wybor!

problemow jest kilka. primo i nie oceniam czy to dobrze czy nie orlen ma najwieksza siec stacji w Polsce. secundo choc to nie na mk intercharge w Polsce sa bardzo wysokie i Orlen jest jednym z wiekszych akceptantow kart w PL. tercio co chyba zrozumiale nie chce dokladac do kieszeni visy mc i bankow - woli sam to zarobic.

a tak na marginesie w ramach niezadowolenia masz wybor - w sb i ndz placac gotowka dostajesz 10gr rabatu na litrze, czyli plus minus wlasnie prowizje banku. testy nowego rozwiazania chyba... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Klik

> Nie rozumiem w czym problem.

Banki wymyślą wtedy coś innego aby doić klienta.

Napisano

> Klik

> Nie rozumiem w czym problem. Przed zatankowanim wyplacamy pieniadze z bankomatu i placimy gotowka.

> Jak ktos preferuje KARTE to prowizja np. 1.5% naliczana jest do jego rachunku. I kazdy z nas

> ma wybor!

Moga sobie wprowadzic, to wtedy wiecej tam nie zatankuje hehe.gif

Nie pamietam juz nawet kiedy placilem za paliwo gotowka grinser006.gif

Napisano

I po co takie glupie gadadnie i tak banki obniza oplaty za korzystanie z kart. Duzo flot korzysta z Orlenu juz widze jak beda z gotowka jezdzic grinser006.gif Zostaje Neste grinser006.gif

Napisano

Tekst o paliwach z Biedronki stanie sie rzeczywistoscia. Nie wiem jak inni, ale za paliwo praktycznie zawsze place karta - mam wtedy potwierdzenie platnosci i nikt mi potem nie bedzie wciskal, ze zatankowalem, a nie zaplacilem (co sie zdarza, bylo tu juz pare takich watkow). Paragonow nie kolekcjonuje i nie zamierzam. Orlen chyba ma za duzo klientow lub upal na Chlodnej (nomen omen) 51 komus sie strasznie rzucil na glowe no.gif

Napisano

> Klik

> Nie rozumiem w czym problem.

Tutaj masz wyjaśnienie:

koszty kart, promocja weekendowa

Będzie wybór - wg mnie uczciwy. Jak chcesz płacić kartą, to płać. Jak wolisz gotówkę, to masz taniej. W biznesie każdy liczy koszty... Ja jestem za waytogo.gif

Napisano

> I po co takie glupie gadadnie i tak banki obniza oplaty za korzystanie z kart. Duzo flot korzysta z

> Orlenu juz widze jak beda z gotowka jezdzic Zostaje Neste

przeciez wiekszosc flot nie jezdzi z karta platnicza, tylko flotowa i bankom nic do niej.

co do szumu medialnego, to wydaje sie ze ktos w orlenie policzyl ze warto pomachac szabelka, szczegolnie ze pewnie przy ich obrotach i tak maja nizsza prowizje niz szaraczki z warzywniaka. Powiem wiecej, przy skali orlenu to i obnizka o 0.1% da pewnie ladne pare baniek rocznie oszczednosci. Wcale sie wiec nie zdziwie jak za jakis czas pojawi sie na stale karteczka (jak w moim ulubionym sklepie komputerowym) - promocja: rabat 2% przy platnosci gotowka...

Napisano

No to stracą klientów. Tankując zawsze płacą kartą, nigdy nie mam w gotówce więcej, niż 15-20 zł, omijam sklepy gdzie nie płaci się kartą, nawet w taksówkach nie płacę gotówką. Kolejny debilny pomysł kogoś z managerów Orlenu screwy.gif

A tak na marginesie - po jaką cholerę zrezygnowali z marki CPN? Mnóstwo osób (w tym ja) często nadal używa CPN jako synonimu stacji benzynowej (bo szybciej) i IMHO głupotą było wymyślać jakiś idiotyczny "Orlen". "Byłem dziś na cepeenie", "skocz na cepeen po fajki" - nie mówicie tak? wink.gif

Napisano

> Tutaj masz wyjaśnienie:

> koszty kart, promocja weekendowa

> Będzie wybór - wg mnie uczciwy. Jak chcesz płacić kartą, to płać. Jak wolisz gotówkę, to masz

> taniej. W biznesie każdy liczy koszty... Ja jestem za

A będą mieć drobne? cfaniaczek.gif Czy będzie "ma pan końcówkę? 4.79?", "a ja nie mam wydać!", "proszę o drobne, ze 100 nie wydam!" angryfire.gif

Napisano

> Klik

> ma wybor!

Wybór - karta Vitay do śmietnika smile.gif

Po co mam uparcie tankować na Orlenie - jest dużo innych sieci z "tym samym" paliwem - więc po co przepłacać smile.gif

Napisano

No patrz a jak rozmawialem z ludźmi z Neste to oni twierdzili że koszt obsługi gotówki jest koszmarny. I tam były promocje taniej o 5gr za płatność kartą...

Krawiec

Napisano

> Tutaj masz wyjaśnienie:

> koszty kart, promocja weekendowa

> Będzie wybór - wg mnie uczciwy. Jak chcesz płacić kartą, to płać. Jak wolisz gotówkę, to masz

> taniej. W biznesie każdy liczy koszty... Ja jestem za

A taki millenium bank zwraca 3% za płatność kartą na stacji benzynowej, czyli nadal bardziej opłaca się zapłacić kartą i dostać zwrot.

Napisano

> A będą mieć drobne? Czy będzie "ma pan końcówkę? 4.79?", "a ja nie mam wydać!", "proszę o drobne,

> ze 100 nie wydam!"

I długie kolejki przy kasie bo: "Marzenka rozmień mi 100zł", "Zosia, masz rozmienić 5zł", "Pan poczeka aż ktoś inny zapłaci bo nie mam wydać" do tego dojdzie zamawianie i wydawanie hot dogów i kawy i gratisów za punkty.

Nie dość, że paliwo drogie to jeszcze mam sobie dokładać stresu wynikającego z długiego oczekiwania w kolejce?

Wolę pojechać na Auchan gdzie jeszcze nie wpadli na sprzedaż hot dogów przy tankowaniu smile.gif Choć być może tylko przepisy p.poż. powstrzymują ich od postawienia grilla i sprzedaży szaszłyków z żabich udek wink.gif

Napisano

> No to stracą klientów. Tankując zawsze płacą kartą, nigdy nie mam w gotówce więcej, niż 15-20 zł,

> omijam sklepy gdzie nie płaci się kartą, nawet w taksówkach nie płacę gotówką. Kolejny debilny

> pomysł kogoś z managerów Orlenu

> A tak na marginesie - po jaką cholerę zrezygnowali z marki CPN? Mnóstwo osób (w tym ja) często

> nadal używa CPN jako synonimu stacji benzynowej (bo szybciej) i IMHO głupotą było wymyślać

> jakiś idiotyczny "Orlen". "Byłem dziś na cepeenie", "skocz na cepeen po fajki" - nie mówicie

> tak?

Nawet tankując na Shell-u mówi się o "cepeenie" hehe.gif A co do płatności kartą to dziwny pomysł, żeby się z takich transakcji wycofać. Niby banki pobierają prowizję, ale...W takim sklepie na "L" płatność kartą jest już od złotówki (podczas gdy w wielu innych minimum to 20 a nawet 30zł) a prowizję trzeba odprowadzić też - i nie narzekają. Klient stacji benzynowej zostawia ciut więcej kasy podczas tankowania, poza tym, mniej gotówki w kasie=mniejsze ryzyko ewentualnego napadu a to też trzeba brać pod uwagę (swoją drogą, dawno nic takiego głośniejszego się nie wydarzyło, możliwe, że właśnie dzięki klientom płacącym kartami)

Napisano

> No patrz a jak rozmawialem z ludźmi z Neste to oni twierdzili że koszt obsługi gotówki jest

> koszmarny. I tam były promocje taniej o 5gr za płatność kartą...

bo koszt obslugi gotowki na stacji bezobslugowej jest koszmarny - drogie automaty, koniecznosc specjalnej wycieczki zeby oproznic kase i policzyc, a potem i tak koszt wplaty/dostarczenia do banku - im mniej gotowki wpada tym zadziej trzeba dokonywac takich akcji. Z karta jest latwiej, po prostu stawiasz czytnik i finito. Na orlenie ze wzgledu na sklep i tak gotowki nie unikniesz wiec dla nich koszty obslugi gotowki sa wliczone - tak czy tak ktos to ogarnia raz dziennie i za transport placisz raz. Oplaty za karty sa 'dodatkowym' kosztem i w dodatku silnie zaleznym od obrotu, wiec tutaj mozna koszt troche zbic.

Taka teorie sprzedal mi szef 'mojego' sklepu komputerowego gdzie wlasnie jest te 2% rabatu na platnosc gotowka. Mowi ze to sie im po prostu oplaca. A karty trzymaja dla ludzi ktorzy wola dac te 2% niz skoczyc za rog do bankomatu.

Napisano

Bo koszt obsługi terminali i prowizji dla małych jednoosobowych firm typu taxi, kiosk, czy sklepik jest kosmiczny. Abonament miesięczny 100-150zł+ 2-3% prowizji.

Napisano

> Bo koszt obsługi terminali i prowizji dla małych jednoosobowych firm typu taxi, kiosk, czy sklepik

> jest kosmiczny. Abonament miesięczny 100-150zł+ 2-3% prowizji.

No popatrz, a taksówkarzom się jakoś opłaca mieć terminale i nie ma żadnej "promocji" na płacenie gotówką, cena taka sama smirk.gif

Napisano

Taksówkarzom się opłaca chyba dlatego że korporacja ich zmusiła do tego np. mając postoje pod hotelami itp. także nie pisz bzdur że im się opłaca hehe.gif, może w Warszawie jak robią obroty tylko na kartę 10-15 tys miesięcznie to im się opłaca,

sam miałem ponad 4 lata firmę transferów lotniskowych i mnie się nie opłacał terminal a woziłem ludzi tylko z lotniska i na lotniska i praktycznie 80% obcokrajowcy. Zysk z kursów na kartę nie pokryłby obsługi tego dziadostwa i prowizji bo większość ludzi płaciło walutami albo przelewem.

Napisano

> Taksówkarzom się opłaca chyba dlatego że korporacja ich zmusiła do tego np. mając postoje pod

> hotelami itp. także nie pisz bzdur że im się opłaca , może w Warszawie jak robią obroty tylko

> na kartę 10-15 tys miesięcznie to im się opłaca,

> sam miałem ponad 4 lata firmę transferów lotniskowych i mnie się nie opłacał terminal a woziłem

> ludzi tylko z lotniska i na lotniska i praktycznie 80% obcokrajowcy. Zysk z kursów na kartę

> nie pokryłby obsługi tego dziadostwa i prowizji bo większość ludzi płaciło walutami albo

> przelewem.

Może i dokładają, nie interesuje mnie to hehe.gif Po prostu płacę kartą w taksówce i kosztuje to tyle samo, ile gotówką.

Napisano

> Duzo flot korzysta z

> Orlenu juz widze jak beda z gotowka jezdzic

... Karty paliwowe to coś ZUPEŁNIE innego niż karta płatnicza.

Akurat właśnie TEGO TYPU ruch (podniesienie opłat związanych z kartami paliwowymi) byłby centralnym strzałem w kolano - nie podcina się kurze złotych jajec...

Napisano

> w ramach nowej promocji zrobili sobie takimi wypowiedziami darmową i dobrą reklamę

> Dział reklamy zasłużył na dobrą premię

No nie wiem czy dobrą hmm.gif Ja teraz na wszelki wypadek będę omijał Orleny grinser006.gif

Napisano

> No nie wiem czy dobrą Ja teraz na wszelki wypadek będę omijał Orleny

Ja natomiast od jakiegoś czasu tylko na Orlenie tankuje, mam blisko i najtaniej w promieniu 7km. zlosnik.gif

Napisano

> Ja natomiast od jakiegoś czasu tylko na Orlenie tankuje, mam blisko i najtaniej w promieniu 7km.

Mi tam wszystko jedno, byleby była markowa, niestotne czy Shell, czy BP, czy Orlen, czy Lukoil wink.gif

Napisano

> Mi tam wszystko jedno, byleby była markowa, niestotne czy Shell, czy BP, czy Orlen, czy Lukoil

Dla mnie również marka nie gra roli, ale skoro mam blisko i najtaniej... wink.gif

Napisano

> przeciez wiekszosc flot nie jezdzi z karta platnicza, tylko flotowa i bankom nic do niej.

> co do szumu medialnego, to wydaje sie ze ktos w orlenie policzyl ze warto pomachac szabelka,

> szczegolnie ze pewnie przy ich obrotach i tak maja nizsza prowizje niz szaraczki z

> warzywniaka.

Mógłbyś się zdziwić - Orlen MUSI.

A skoro MUSI, to...

Rozumiesz?

Bardzo (!) ciekawą strategię wobec akceptorów przyjęła Biedrona - Od początku uznają TYLKO obrót gotówkowy, pomimo całej związanej z nim niewygody.

Skutkiem tego to akceptorzy chodzą za nimi na kolanach z czapką w dłoni, a biedrona wciąż odsyła ich na drzewo...

> Powiem wiecej, przy skali orlenu to i obnizka o 0.1% da pewnie ladne pare baniek

> rocznie oszczednosci. Wcale sie wiec nie zdziwie jak za jakis czas pojawi sie na stale

> karteczka (jak w moim ulubionym sklepie komputerowym) - promocja: rabat 2% przy platnosci

> gotowka...

Bo w Polsce opłaty intercharge są zupełnie chore.

W całym cywilizowanym świecie odchodzi się od gotówki, bo to mega droga przyjemność - koszt pieniądza, koszt nadużyć (falsy, lepkie palce kasjerów), koszt transportu gotówy, banki też nie cieszą się jak klient przynosi walizę szmalu codziennie, bo trzeba ludzi posadzić, policzyć, znowu - falsy, fraudy...

Pieniądz elektroniczny jest dla wszystkich stron lekki, łatwy, przyjemny i bezpieczny.

ALE - jeśli obłoży się go worem opłat jak w Polsce, to świat staje na głowie...

Napisano

> Ja natomiast od jakiegoś czasu tylko na Orlenie tankuje, mam blisko i najtaniej w promieniu 7km.

W mojej okolicy Orlen ma najwyższe stawki za litr... blush.gif

Napisano

> No to stracą klientów. Tankując zawsze płacą kartą, nigdy nie mam w gotówce więcej, niż 15-20 zł,

> omijam sklepy gdzie nie płaci się kartą, nawet w taksówkach nie płacę gotówką. Kolejny debilny

> pomysł kogoś z managerów Orlenu

> A tak na marginesie - po jaką cholerę zrezygnowali z marki CPN? Mnóstwo osób (w tym ja) często

> nadal używa CPN jako synonimu stacji benzynowej (bo szybciej) i IMHO głupotą było wymyślać

> jakiś idiotyczny "Orlen". "Byłem dziś na cepeenie", "skocz na cepeen po fajki" - nie mówicie

> tak?

Orlen jest obecny też na rynkach zagranicznych, więc skrót CPN byłby mocno niejednoznaczny - a tak - Orlen ciężko przeczytać inaczej smile.gif

I nie - nie mówimy "cepeen" i szczerze mówiąc - poza kilkoma osobami pochodzącymi z dość głębokiej prowincji - nie słyszałem, żeby ktoś tak mówił.

Napisano

> Klik

> ma wybor!

Po pierwsze: nie wycofają kart, bo: stacje stracą klientów a banki 100mln zł - żadna strona na to nie pójdzie. Ten artykuł to takie 'oficjalne straszenie'.

Po drugie: "Warto więc, aby klienci wiedzieli, że znaczna część kwoty, którą płacą za paliwo, idzie do organizacji narzucającej bardzo wysokie opłaty za możliwość korzystania z karty" - to marketingowy bełkot. Równie dobrze np. Algida mogła by powiedzieć, że w cenie ich lodów zawarta jest trawa dla krowy. Grunt to zadbać o przychylna opinię klienta i wmówić mu, że banki są winne wysokim cenom paliw.

Napisano

> Mógłbyś się zdziwić - Orlen MUSI.

> A skoro MUSI, to...

> Rozumiesz?

doskonale, ale wez pod uwage ze jak zrobia staly rabat 2% na paliwie (czy 10gr na litrze) to zabiora czesc zyskow bankom a sami nie straca

> Bardzo (!) ciekawą strategię wobec akceptorów przyjęła Biedrona - Od początku uznają TYLKO obrót

> gotówkowy, pomimo całej związanej z nim niewygody.

> Skutkiem tego to akceptorzy chodzą za nimi na kolanach z czapką w dłoni, a biedrona wciąż odsyła

> ich na drzewo...

ale ja dokladnie o tym mowie,

> Bo w Polsce opłaty intercharge są zupełnie chore.

> W całym cywilizowanym świecie odchodzi się od gotówki, bo to mega droga przyjemność - koszt

> pieniądza, koszt nadużyć (falsy, lepkie palce kasjerów), koszt transportu gotówy, banki też

> nie cieszą się jak klient przynosi walizę szmalu codziennie, bo trzeba ludzi posadzić,

> policzyć, znowu - falsy, fraudy...

> Pieniądz elektroniczny jest dla wszystkich stron lekki, łatwy, przyjemny i bezpieczny.

> ALE - jeśli obłoży się go worem opłat jak w Polsce, to świat staje na głowie...

jasne! i ze wzgledu na te chore oplaty mamy sklepy gdzie karta jest 'be' (jak biedronka), gdzie jest rabat przy platnosci gotowka 2% na stale, i gdzie oplate bierze na siebie sklep - oczywiscie wliczajac ja w cene wszystkiego co sprzedaje.

Napisano

Niektórzy mają wybór, gdy w okolicy są stacje różnych firm. Ceny za litr często są podobne a nawet takie same. Klienci pójdą tam gdzie jest łatwiejsza obsługa.

Jest jeszcze inny problem dla handlowców. Jeśli klient ma dość dokładnie odliczone pieniądze na tankowanie, to już nikt go nie naciągnie na zakupy w sklepie. Prawdopodobnie płacący kartą są podatniejsi na dodatkowe zakupy (nie są ograniczeni ilością gotówki w kieszeni) - pomijając takich, którzy kilka tysięcy noszą na drobne wydatki.

Napisano

Na orlenie to tylko kawa jest dobra, także mogą cenę podnieść nawet o 100% i mnie to rybka

Napisano

> Na orlenie to tylko kawa jest dobra, także mogą cenę podnieść nawet o 100% i mnie to rybka

Masz słuszny awatar grinser006.gif

Napisano

mogliby zrobić karty pre-paidowe zlosnik.gif

wyrabiam sobie taka karte VITAY mam tam swoj indywidualny numer konta, przelewam sobie na niego kase

jakims podobnym do m-transferu

i potem tylko klik-klik na stacji i biora sobie przelewem poza operatorem karty bo maja juz wlasna siec

a ostatnio jak zalałem samochod to mialem 4zl taniej na browar jak zaplacilem gotowka, zamiast karta

lubie to ok.gif

Napisano

yikes.gif

ja bym tak nie mogl funkcjonowac

Napisano

> ja bym tak nie mogl funkcjonowac

Czemu? Gotówki używam tylko w parkomatach i na poczcie. Właśnie siedzę, myślę czy jeszcze gdzieś płacę gotówką hmm.gif Chyba tylko poczta i parkomaty, nic więcej nie przychodzi mi do głowy wink.gif Z bankomatów korzystam bardzo rzadko, po prostu nie widzę potrzeby posiadania gotówki.

Napisano

> Czemu?

Sprzedawca ziela nie ma terminala :-)

Napisano

> mogliby zrobić karty pre-paidowe

Są.

Mało popularne, ale są.

Napisano

> Czemu? Gotówki używam tylko w parkomatach i na poczcie. Właśnie siedzę, myślę czy jeszcze gdzieś

> płacę gotówką Chyba tylko poczta i parkomaty, nic więcej nie przychodzi mi do głowy Z

> bankomatów korzystam bardzo rzadko, po prostu nie widzę potrzeby posiadania gotówki.

Nigdy nie wypuszczasz się poza duże miasta, nie robisz zakupów na bazarach? zlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> tak?

Nigdy tak nie mowie i nie pamietam zeby ktos tak mowil. A na stacjach benzynowych jestem kilka razy dziennie, bo swoj samochod tankuje do pelna raz dziennie (bak mi starcza na 1 dobe pracy), a zdarza sie tez ze bywam innymi autami.

Napisano

> W całym cywilizowanym świecie odchodzi się od gotówki, bo to mega droga przyjemność - koszt

> pieniądza, koszt nadużyć

Niby tak, sam płacę gdzie się da kartami i jeśli Orlen przestanie je akceptować, przestanie dla mnie istnieć jako stacja, ale...

W USiech dość powszechne są rabaty na stacjach za płatność gotówką, 0.05-0.10 USD / gal. Skądś to się bierze i jak widać to nie tylko polska specyfika.

Napisano

> Nigdy nie wypuszczasz się poza duże miasta, nie robisz zakupów na bazarach?

A co, w małych miastach nie używa się kart? hehe.gif Te same stacje benzynowe, te same sklepy...

Na bazarach nie bywam, nie lubię, żonę wysyłam wink.gif

Napisano

> Czemu? Gotówki używam tylko w parkomatach i na poczcie. Właśnie siedzę, myślę czy jeszcze gdzieś

> płacę gotówką Chyba tylko poczta i parkomaty, nic więcej nie przychodzi mi do głowy Z

> bankomatów korzystam bardzo rzadko, po prostu nie widzę potrzeby posiadania gotówki.

Ja też maksymalnie mam 100 złotych w portfelu a często mam poniżej 10 wink.gif

Napisano

u mnie na Bliskiej pojawiła się promocja. W weekend tankowanie za gotówkę = 10gr upustu za litr. ok.gif

Jakby nie patrzeć Bliska to Orlen i powoli badają rynek gotówkowy w odpowiedzi na nasz post zlosnik.gif

Napisano

> u mnie na Bliskiej pojawiła się promocja. W weekend tankowanie za gotówkę = 10gr upustu za litr.

> Jakby nie patrzeć Bliska to Orlen i powoli badają rynek gotówkowy w odpowiedzi na nasz post

Na Orlenie jest tak samo, poza tym było zlosnik.gif

Napisano

> A co, w małych miastach nie używa się kart? Te same stacje benzynowe, te same sklepy...

> Na bazarach nie bywam, nie lubię, żonę wysyłam

Mógłbyś się zdziwić. Zresztą nawet w miastach w mniejszych sklepach zdarza się, że nie ma możliwości płatności kartą.

Mi tam promocja Orlenu w sumie pasuje ok.gif

Specjalnie się na nią spinać nie będę, ale jeśli przyjdzie tankować w weekend to z niej skorzystam.

Tyle że ja za tankowanie zwykle płacę ok. 100 zł. i akurat posiadanie takiej ilości gotówki to nie jakiś mega problem. grinser006.gif

(Gdybym zostawiał przy każdym tankowaniu te 250 -300 zł. to problem byłby ciut większy wink.gif ).

Jeszcze co do sformułowania "jadę na cpn" o które ktoś pytał wcześniej, to już od baaardzo dawna się z nim nie spotkałem. Chyba ostatni raz krótko po tym jak pojawił się Orlen. Jakoś tak w moim otoczeniu zupełnie ten zwrot przeszedł do historii.

Napisano

> Mógłbyś się zdziwić. Zresztą nawet w miastach w mniejszych sklepach zdarza się, że nie ma

> możliwości płatności kartą.

Nie zdziwiłem się jeszcze. W mniejszych sklepach też można płacić kartą, nawet na prowincji, a jak nie można - wychodzę. Zresztą zawsze mam te 15-20 zł, na papierosy i wodę starczy, a większych zakupów w wiejskich sklepikach nie robię wink.gif

> Mi tam promocja Orlenu w sumie pasuje

> Specjalnie się na nią spinać nie będę, ale jeśli przyjdzie tankować w weekend to z niej skorzystam.

Co komu pasuje ok.gif

> Tyle że ja za tankowanie zwykle płacę ok. 100 zł. i akurat posiadanie takiej ilości gotówki to nie

> jakiś mega problem.

> (Gdybym zostawiał przy każdym tankowaniu te 250 -300 zł. to problem byłby ciut większy ).

No ja zazwyczaj wyjeżdżam prawie do zera, więc 300 zł spokojnie idzie. Nie wyobrażam sobie trzymania 300 zł w portfelu "na wszelki wypadek" spineyes.gif

> Jeszcze co do sformułowania "jadę na cpn" o które ktoś pytał wcześniej, to już od baaardzo dawna

> się z nim nie spotkałem. Chyba ostatni raz krótko po tym jak pojawił się Orlen. Jakoś tak w

> moim otoczeniu zupełnie ten zwrot przeszedł do historii.

W Krakowie słyszę bardzo często i sam używam wink.gif

Napisano

> Nie zdziwiłem się jeszcze. W mniejszych sklepach też można płacić kartą, nawet na prowincji, a jak

> nie można - wychodzę. Zresztą zawsze mam te 15-20 zł, na papierosy i wodę starczy, a większych

> zakupów w wiejskich sklepikach nie robię

Nie chodzi o to jak duże robisz zakupy, ale o to że w naprawdę wielu małych sklepikach nie ma możliwości płacenia kartą.

Zresztą daleko szukać. W piekarni w której kupuję chleb kartą płacić nie można a mieszkam w mieście, które trudno byłoby nazwać prowincją wink.gif

> Co komu pasuje

> No ja zazwyczaj wyjeżdżam prawie do zera, więc 300 zł spokojnie idzie. Nie wyobrażam sobie

> trzymania 300 zł w portfelu "na wszelki wypadek"

Racja. Wszystko zależy od okoliczności.

Ja jakbym nawet wyjeździł do 0 to tyle nie zapłacę, ale ja jeżdżę na paliwie dla biedoty grinser006.gif

> W Krakowie słyszę bardzo często i sam używam

W sumie to ciekawe zagadnienie. Może to specyfika regionu? hmm.gif

Można by zrobić małą ankietę, ciekawe jaki byłby wynik smile.gif

Napisano

> Nie chodzi o to jak duże robisz zakupy, ale o to że w naprawdę wielu małych sklepikach nie ma

> możliwości płacenia kartą.

> Zresztą daleko szukać. W piekarni w której kupuję chleb kartą płacić nie można a mieszkam w

> mieście, które trudno byłoby nazwać prowincją

Chleb kupiony jest niejadalny, robię sam grinser006.gif

> W sumie to ciekawe zagadnienie. Może to specyfika regionu?

> Można by zrobić małą ankietę, ciekawe jaki byłby wynik

Można zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.