Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskazania temperatury silnika.

Featured Replies

Napisano

Witam i pytam.

Często się dzieje że nawet podczas mrozu wskazania temperatury silnika (może niefachowo pisze ale wiadomo o co chodzi) oscylują w przedziale pomiedzy 90 C a 100 C czyli max.

Czy to oznacza że silnik jest przegrzany czy cos w tym stylu?

Martwi mnie to zwłaszcza przy miejskiej jeździe.

Na trasie trzyma 90 C i jest ok.

Jak temu zaradzić.

Pomóżcie Szanowni Astromaniacy.

Pozdr all

Napisano

U mnie wprost przeciwnie, wskazówa temp prawie nie drga, minimalnie unosi powyżej niebieskiej krechy zimą. Latem nie wiem, bo mam astę od 3 tygodni. Czy to norma?

Napisano
  • Autor

> wymień termostat

Czy aby na pewno to pomoże?

Bo wąż od chłodnicy jest zimny.

???

Napisano

> U mnie wprost przeciwnie, wskazówa temp prawie nie drga, minimalnie

> unosi powyżej niebieskiej krechy zimą. Latem nie wiem, bo mam

> astę od 3 tygodni. Czy to norma?

U mnie od niedawna też skazka sie tylko lekko ponad niebieskie pole podnosi....obawiam się, że trafi termostat wymieniić....... crazy.gif

Napisano

Ale w aucie ciepło aż miło, więc nie wiem czy to jednak coś nie tak z tym termostatem. Podejrzewałbym raczej czujnik

Napisano
  • Autor

> Masz wszystko jak najbardziej O.K.

Ufff

Napisano

> Ale w aucie ciepło aż miło, więc nie wiem czy to jednak coś nie tak z

> tym termostatem. Podejrzewałbym raczej czujnik

U mnie niestety zimno.......... buu.gif

Napisano

Rozumiem, że skoro mam ciepło to jednak nie termostat? Więc co? Troche hamletowskie rozważanie....

Napisano

Jeździsz z włączonym ogrzewaniem, więc nagrzewnica schładza silnik, nie ma się czym martwić, jeśli rura z cieczą chłodzącą od silnika jest zimna to termostat jest w porządku, fałszuje albo czujnik temperatury, albo stabilizator napięcia w desce rozdzielczej.

Wyłącz wentylator nawiewu, ustaw ogrzewanie na zimno i przejedź się tak (wiem będzie zimno) zobaczysz że silnik nagrzeje się dużo szybciej.

Napisano

no wlasnie co do weza z silnika do chłodnicy- po zapaleniu po kliku chwilach wąż jest ciepły (równocześnie takie cieplejsze powietrze lecie do środka)- tzn nie jest tak gorący jak później jak sie nagrzeje ale jest taki "złamany" ciepło-zimny- i nie wiem, bo termostat wymieniony i trzyma temp wg wskaźnika 80-82stopnie, więc nie wiem czy to cieplo jest jakims przebiciem, czy termostat walniety- chociaż go wymienialem tydzien temu... niewiem.gif

Napisano

> U mnie od niedawna też skazka sie tylko lekko ponad niebieskie pole

> podnosi....obawiam się, że trafi termostat wymieniić.......

U mnie jest tak: nie miałem termostatu - temperatura lekko ponad niebieskie pole. Założyłem termostat: temperatura ciut lepiej, ale też tylko ponad niebieskie pole. Widocznie astry tak juz mają, ze dobrze (ok. 90 C) daja sie rozgrzac tylko w miescie na skrzyżowaniach. W jeździe pozamiejskiej trzymają ok. 80 C C drive.gif

Napisano

> _______________________________________________________

> U mnie jest tak: nie miałem termostatu - temperatura lekko ponad

> niebieskie pole. Założyłem termostat: temperatura ciut lepiej,

> ale też tylko ponad niebieskie pole. Widocznie astry tak juz

> mają, ze dobrze (ok. 90 C) daja sie rozgrzac tylko w miescie na

> skrzyżowaniach. W jeździe pozamiejskiej trzymają ok. 80 C C

A konkretnie co dokładnie pokazuje wskazówka temperatury i jaki masz zestaw wskaźników: 100*/50l czy 110*/50l ?

Napisano

Jutro sprawdzę z zerowanym ociepleniem i nawiewem, będzie test, czy czujnik walnięty. pozdrawiam

Napisano

> A konkretnie co dokładnie pokazuje wskazówka temperatury i jaki masz

> zestaw wskaźników: 100*/50l czy 110*/50l ?

110*/50 L

90* i włacza sie wentylator, ale to tylko kiedy duzo stoję na skrzyzowaniach i korkach i to też tylko latem. Termostat nówka sztuka. NIe wiem ale w tych autkach chyba już tak musi być.

Napisano

nono.gif Nie zgadzam się. Odkąd wymieniłem termostat silnik pięknie trzyma mi ok. 90 st.C a wcześniej zawsze ledwie powyżej niebieskiego pola. Co prawda nie przełożyło się to na mniejsze spalanie, na co miałem nadzieję ale to już inna bajka.

Wydaje mi się, że oszukuje cię twój wskaźnik temperatury na desce albo sam czujnik.

Napisano

> Witam i pytam.

> Często się dzieje że nawet podczas mrozu wskazania temperatury

> silnika (może niefachowo pisze ale wiadomo o co chodzi) oscylują

> w przedziale pomiedzy 90 C a 100 C czyli max.

> Czy to oznacza że silnik jest przegrzany czy cos w tym stylu?

> Martwi mnie to zwłaszcza przy miejskiej jeździe.

Chłopie nie jeden astrowicz by chciał tak mieć

> Na trasie trzyma 90 C i jest ok.

Czyli termostat działa

> Jak temu zaradzić.

> Pomóżcie Szanowni Astromaniacy.

Nic nierób bo masz wszystko OK ok.gif

Dla świętego spokoju możesz sprawdzic jak bedziesz miał na wskaźniku około 95*C sprawdz czy robi się ciepła chłodnica przy wlocie. Bo początek otwarcia termostatu to 92*C.Ale powtarzam tylko dla uspokojenia skołatanych nerwów bo wszystko masz ok.gif

Napisano

> 110*/50 L

Gdybyś poczytał forum, wiedziałbyś, że przy takim zestawie wskaźników, normalne wskazania to nieopisana kreska miedzy niebieskim polem a kreską oznaczoną "90". Wtedy płyn ma temperaturę nieco ponad 90*

Jednym zdaniem: śpij spokojnie smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> _______________________________________________________

> U mnie jest tak: nie miałem termostatu - temperatura lekko ponad

> niebieskie pole. Założyłem termostat: temperatura ciut lepiej,

Zmienilem termostat, bo z poprzednim przy szybszej jezdzie lub przy duzej predkosci ogrzewania temperatura spadala do miejsca troche nad niebieskiem polem. Wrzucilem nowy termostat Wahlera no i silnik nagrzewa sie w takim samym czasie (moze minimalnie szybciej), ale kiedy juz osiagnie 90C nie ma szans, zeby spadlo ponizej tej temperatury. W trasie trzyma rowno 90C, a w miescie 92C. Zaznaczam, ze teraz mam za oknem -20C lub nawet mniej, a temp. silnika caly czas utrzymuje sie tak jak napisalem wyzej. Przy temperaturze otoczenia okolo 0C silnik potrzebowal okolo 5 minut zeby temp. wzrosla z 90 na 95C, kiedy samochod stal w miejscu.

Musze jeszcze sprawdzic wentylator bo przy poprzednim termostacie nie chcial sie wlaczac, ale to juz inna historia.

Pzdr.

Napisano

> Musze jeszcze sprawdzic wentylator bo przy poprzednim termostacie nie chcial sie wlaczac

Włącznie wentylatora nie ma nic wspólnego z termostatem (poza jednym przypadkiem: termostat jest zawsze zamknięty i nie puszcza płynu na chłodnicę wink.gif )

Napisano

> Włącznie wentylatora nie ma nic wspólnego z termostatem (poza jednym

> przypadkiem: termostat jest zawsze zamknięty i nie puszcza płynu

> na chłodnicę )

Dobrze o tym wiem. Moglem o tym nie pisac, ale napisalem. Obawialem sie, ze ktos moze zwrocic na to uwage, wiec napisalem, ze to zupelnie inna historia biglaugh.gif

A tak przy okazji zapytam... Jesli wykrece czujnik z chlodnicy to znowu zejdzie duza czesc plynu chlodniczego czy moze jest to jakos odseparowane w chlodnicy??

Napisano

> Jesli wykrece czujnik z chlodnicy to

> znowu zejdzie duza czesc plynu chlodniczego czy moze jest to

> jakos odseparowane w chlodnicy??

Wiesz... Do spuszczania płynu np. w celu jego wymiany służy właśnie ten czujnik z chłodnicy.

Napisano

> Wiesz... Do spuszczania płynu np. w celu jego wymiany służy właśnie

> ten czujnik z chłodnicy.

No to znowu mam problem...

Napisano

> No to znowu mam problem...

A czemu? Podstaw naczynie i łap. No chyba, ze że nosisz sie z zamiarem wymiany płynu, wtedy przy okazji wymienisz płyn wink.gif

Napisano

> A czemu? Podstaw naczynie i łap. No chyba, ze że nosisz sie z

> zamiarem wymiany płynu, wtedy przy okazji wymienisz płyn

Astra tak siedzi, ze nawet miski nie wcisne pod nia, chociaz pod standardowa tez byloby ciezko. Kanalu nie mam, ani nawet garazu - moj odwieczny problem. Niedawno przy wymianie termostatu wlalem kilka litrow dynagela.

Ponoc dynagela nie nalezy mieszac - rozne opinie. Na etykiecie nic nie pisalo o mieszaniu tego plynu. Poza tym najpierw wlalem 2 litry po zagotowaniu, a pozniej 3 litry przy wymianie termostatu. Takze mysle, ze starego plynu zostaly sladowe ilosci.

Napisano

> Astra tak siedzi, ze nawet miski nie wcisne pod nia, chociaz pod

> standardowa tez byloby ciezko. Kanalu nie mam, ani nawet garazu

> - moj odwieczny problem. Niedawno przy wymianie termostatu

> wlalem kilka litrow dynagela.

> Ponoc dynagela nie nalezy mieszac - rozne opinie. Na etykiecie nic

> nie pisalo o mieszaniu tego plynu. Poza tym najpierw wlalem 2

> litry po zagotowaniu, a pozniej 3 litry przy wymianie

> termostatu. Takze mysle, ze starego plynu zostaly sladowe

> ilosci.

Brytwankę (blachę) do pieczenia ciasta - musi się zmieścić. Jak się będziesz odpowiednio zbierał z wymianą to ucieknie max litr płynu.

A tak na marginesie - masz pewność że to czujnik skończył żywot??

A może jest inna przyczyna (np. przepalony bezpiecznik)

Napisano

> Brytwankę (blachę) do pieczenia ciasta - musi się zmieścić. Jak się

> będziesz odpowiednio zbierał z wymianą to ucieknie max litr

> płynu.

> A tak na marginesie - masz pewność że to czujnik skończył żywot??

> A może jest inna przyczyna (np. przepalony bezpiecznik)

Pewny nie jestem, ale wole wiedziec zanim sie zaczne za to zabierac niz pozniej pisac ewentualne posty na "szybciocha" wink.gif

Musze posprawdzac caly obwod wentyla, ale chyba nie w najblizszym czasie, bo to grozi odmrozeniami.

Napisano

> Pewny nie jestem, ale wole wiedziec zanim sie zaczne za to zabierac

> niz pozniej pisac ewentualne posty na "szybciocha"

> Musze posprawdzac caly obwod wentyla, ale chyba nie w najblizszym

> czasie, bo to grozi odmrozeniami.

No to zdejmij kabelki z czujnika i zewrzyj przy włączonym zapłonie. Powinien ruszyć wiatrak jeśli "obwód wentyla" sprawny.

Napisano

ja mam troszkę inny problem. Mianowicie jechałem z urodzin, i tak po 20 minutach patrze na wskaznik a tam 100'C i powoli rośnie angryfire.gif. Od razu zjechałem, otwarłem klapę i mam tak: Stojąc na wprost auta wąż po lewej jest ciepły przy silniku, zimny przy chłodnicy no i twardy. Chłodnica jest zimna. Cieniutki wąż po prawej był miękki i letni, a ten grubszy po prawej na dole był ciepły. Najbardziej ciekawi mnie to, żę zbiornik z płynem był zimny icon_eek.gif. Przy próbie otwarcia go zimny płyn zaczął kipieć (ciśnienie ?)... Nie wiem, co się stało, najbardziej boję się zamarzniętej chłodnicy (przed wyjazdem autko stało parę godzin w temp około -23'C). Dziś oddaję do mechanika, zobaczę co wyczaruje.. crazy.gif

Napisano

> Jeździsz z włączonym ogrzewaniem, więc nagrzewnica schładza silnik,

> nie ma się czym martwić, jeśli rura z cieczą chłodzącą od

> silnika jest zimna to termostat jest w porządku, fałszuje albo

> czujnik temperatury, albo stabilizator napięcia w desce

> rozdzielczej.

> Wyłącz wentylator nawiewu, ustaw ogrzewanie na zimno i przejedź się

> tak (wiem będzie zimno) zobaczysz że silnik nagrzeje się dużo

> szybciej.

Dokładnie jak napisałeś, czujnik działa, wszystko działa wskaźik ok, po prostu trudniej teraz silnig zagrzać, ale udało się poszedł pod 90 stopni. Pozdrawiam

Napisano

Witam wszystkich

U mnie wskaźnik jest cały czas na niebieskim polu, ogrzewanie na 2.

zasłoniłem połowe chłodnicy tekturą ale i tak nie podnosi się wyżej. czy tak mam być czy termostat jest do wymiany?

Napisano

> Witam wszystkich

> U mnie wskaźnik jest cały czas na niebieskim polu, ogrzewanie na 2.

> zasłoniłem połowe chłodnicy tekturą ale i tak nie podnosi się wyżej.

> czy tak mam być czy termostat jest do wymiany?

Jak silnik bedzie rozgrzany to zobacz czy wąż idący od chłodnicy i chłodnica są ciepłe. Jak są ciepłe a temperatura na niebieskim to termostat walnięty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.