Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup nowego motocykla - transport

Featured Replies

Napisano

Powiedzmy że chcę kupić fabrycznie nowy motocykl, ale jest on oddalony ode mnie o jakieś 400km, sprzedawca nie oferuje transportu.

Czy pozostaje mi tylko i wyłącznie transport na przyczepce ?

Da się nim jakoś wrócić na kołach (oczywiście mam na myśli wyłącznie legalne sposoby, a nie przyczepienie tablicy z innego i "a może się uda" ) ?

Napisano

> Powiedzmy że chcę kupić fabrycznie nowy motocykl, ale jest on oddalony ode mnie o jakieś 400km,

> sprzedawca nie oferuje transportu.

> Czy pozostaje mi tylko i wyłącznie transport na przyczepce ?

> Da się nim jakoś wrócić na kołach (oczywiście mam na myśli wyłącznie legalne sposoby, a nie

> przyczepienie tablicy z innego i "a może się uda" ) ?

Jak nie chcesz przyczepki to można wziąć CAT'a albo Gefco.

Napisano
  • Autor

> Jak nie chcesz przyczepki to można wziąć CAT'a albo Gefco.

Pewnie cena spora.

Napisano
  • Autor

> A zarejestrować nie można i wrócić na kołach ?

Właśnie nie wiem, chyba nie można rejestrować motocykla nie w swoim wydziale komunikacji ? niewiem.gif

Chyba że ostatecznie kupić, zarejestrować u siebie i wtedy pojechać po niego.

> Ewentualnie wynająć busa w wypożyczalni (100-200zł/dobę) i przywieźć go osobiście.

To już bym chyba wolał poszukać kogoś kto ma auto z hakiem i pożyczyć przyczepke.

Napisano

kiedyś kupowałem malucha - daaaaaaawno temu- i wracałem bez tablic - tylko faktura zakupu i ubezpieczenie OC na 1 dzień. wtedy to było legal. może i teraz tak można hmm.gif

zapytaj może w WK?

Napisano

> Właśnie nie wiem, chyba nie można rejestrować motocykla nie w swoim wydziale komunikacji ?

> Chyba że ostatecznie kupić, zarejestrować u siebie i wtedy pojechać po niego.

no przecież z furami tak jest, wpierw rejestrujesz, dopiero potem wyjeżdżasz z salonu autem, niech ci papiery przyślą, a potem pojedziesz już tylko z blachami i oc po moto

Napisano

Pracując w ASO japońskich marek motocyklowych korzystaliśmy z usług firmy CAT (mieliśmy podpisaną umowę). Jest to firma profesjonalnie zajmująca się przewozem jednośladów - w specjalnych skrzyniach, gwarantujących bezpieczeństwo przesyłki. Transport 1szt. w dowolne miejsce w kraju to ok. 350PLN (nie pamiętam netto, czy brutto).

Myślę, ze najlepiej podpytać u dowolnego dealera w Twoim mieście, czy może mają umowę z CAT'em i załatwić to przez nich za drobną odpłatnością of course...

Napisano

> Powiedzmy że chcę kupić fabrycznie nowy motocykl, ale jest on oddalony ode mnie o jakieś 400km,

> sprzedawca nie oferuje transportu.

Jest nowy zapakowany w skrzynke ? Jak tak to osobiscie sprobowalbym udac sie do lokalnego dealera z prośbą o podnajecie kuriera

Napisano

> Jest nowy zapakowany w skrzynke ?

takiego mu dealer raczej nie wyda...

tak jak ktoś wcześniej wspomniał chyba najlepsza opcja to skorzystanie z CAT'a. jezeli nie chce ci sie samemu po to jechac.

Napisano

> Da się nim jakoś wrócić na kołach (oczywiście mam na myśli wyłącznie legalne sposoby, a nie

> przyczepienie tablicy z innego i "a może się uda" ) ?

Sprzedawca przysyła Ci f-rę, ŚH, KP - z tym idziesz do swojego WK, rejestrujesz, ubezpieczasz, pakiecik w garść i jedziesz po moto.

Proste jak kopulowanie.

Napisano
  • Autor

> kiedyś kupowałem malucha - daaaaaaawno temu- i wracałem bez tablic - tylko faktura zakupu i

> ubezpieczenie OC na 1 dzień. wtedy to było legal. może i teraz tak można

To by była ciekawa opcja, ale jakoś w nią nie wierze.

> zapytaj może w WK?

Tak zrobię, choć jak wiadomo co WK to inne zdanie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no przecież z furami tak jest, wpierw rejestrujesz, dopiero potem wyjeżdżasz z salonu autem, niech

> ci papiery przyślą, a potem pojedziesz już tylko z blachami i oc po moto

Problem jest w tym że chciał bym zobaczyć ten motocykl przed kupnem, a nie chce mi się tam jechać dwa razy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Pracując w ASO japońskich marek motocyklowych korzystaliśmy z usług firmy CAT (mieliśmy podpisaną

> umowę). Jest to firma profesjonalnie zajmująca się przewozem jednośladów - w specjalnych

> skrzyniach, gwarantujących bezpieczeństwo przesyłki. Transport 1szt. w dowolne miejsce w kraju

> to ok. 350PLN (nie pamiętam netto, czy brutto).

> Myślę, ze najlepiej podpytać u dowolnego dealera w Twoim mieście, czy może mają umowę z CAT'em i

> załatwić to przez nich za drobną odpłatnością of course...

Dzięki za odpowiedź, to już wolę przyczepę wziąć taniej wyjdzie i mniej stresu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jest nowy zapakowany w skrzynke ? Jak tak to osobiscie sprobowalbym udac sie do lokalnego dealera z

> prośbą o podnajecie kuriera

Nie, nie jest w żadnej skrzyni, w salonie na wystawie stoi.

Napisano
  • Autor

> takiego mu dealer raczej nie wyda...

> tak jak ktoś wcześniej wspomniał chyba najlepsza opcja to skorzystanie z CAT'a. jezeli nie chce ci

> sie samemu po to jechac.

Chyba pozostaje że jednak pojadę sam, albo pożyczę przyczepkę albo pojadę dwa razy i wrócę nim na kołach.

A tak na marginesie, powiedzmy że miałbym szansę wrzucić go na naczepę w tirze, jak go zabezpieczyć na czas podróży ?

Napisano
  • Autor

> Sprzedawca przysyła Ci f-rę, ŚH, KP - z tym idziesz do swojego WK, rejestrujesz, ubezpieczasz,

> pakiecik w garść i jedziesz po moto.

> Proste jak kopulowanie.

KP ?

W sumie to chciałbym go zobaczyć przed zakupem, a to wymuszało by dwukrotną jazdę, ale chyba tak będę musiał zrobić, albo wrzucić go na przyczepke.

Napisano

> Chyba pozostaje że jednak pojadę sam, albo pożyczę przyczepkę albo pojadę dwa razy i wrócę nim na

> kołach.

> A tak na marginesie, powiedzmy że miałbym szansę wrzucić go na naczepę w tirze, jak go zabezpieczyć

> na czas podróży ?

pasami spiąć

Napisano
  • Autor

> pasami spiąć

Tylko w naczepie chyba nie ma żadnych punktów gdzie można zaczepić pasy niewiem.gif

Napisano

> Tylko w naczepie chyba nie ma żadnych punktów gdzie można zaczepić pasy

zazwyczaj są na podłodze

Napisano
  • Autor

> zazwyczaj są na podłodze

Zapytam właściciela, jeśli będą to się chyba problem rozwiąże smile.gifok.gif

Napisano

> KP ?

Kartę Pojazdu.

> W sumie to chciałbym go zobaczyć przed zakupem, a to wymuszało by dwukrotną jazdę, ale chyba tak

> będę musiał zrobić, albo wrzucić go na przyczepke.

Napisano
  • Autor

> Zapytam właściciela, jeśli będą to się chyba problem rozwiąże

Wydawało mi się że KP dają w WK hmm.gif

Napisano

> Wydawało mi się że KP dają w WK

do nowego daje importer

Napisano

> W sumie to chciałbym go zobaczyć przed zakupem,

a co takiego możesz zobaczyć, co zmienie zdanie o zakupie?

Napisano
  • Autor

Mam dodatkowe pytanie, kupuję motocykl, jak rozumiem mam 30 dni na rejestrację wg przepisów ?

Ubezpieczenie kupuję w chwili zarejestrowania ?

Czy data pierwszego przeglądu motocykla jest jakoś związana z datą jego produkcji czy wyłącznie pierwszej rejestracji ?

Napisano
  • Autor

> a co takiego możesz zobaczyć, co zmienie zdanie o zakupie?

To nie jest sprzęt z 2012 więc niby wszystko powinno być ok, bo stał w salonie, ale zawsze jest jakiś psychologiczny aspekt który podsuwa myśli o jakimś pękniętym plastiku etc. zlosnik.gif

Napisano

> Mam dodatkowe pytanie, kupuję motocykl, jak rozumiem mam 30 dni na rejestrację wg przepisów ?

dobrze rozumiesz (ja ostatnio zarejestrowałem nowy moto po 2 mies od daty na fakturze)

> Ubezpieczenie kupuję w chwili zarejestrowania ?

ubezpieczenie w dniu rejestracji

> Czy data pierwszego przeglądu motocykla jest jakoś związana z datą jego produkcji czy wyłącznie

> pierwszej rejestracji ?

jeśli nowy, to chyba gwarancja od daty sprzedaży

Napisano
  • Autor

> jeśli nowy, to chyba gwarancja od daty sprzedaży

Chodziło mi o przegląd na skp smile.gif

Napisano

> Chodziło mi o przegląd na skp

ahaaa

no to od daty pierwszej rejestracji

u mnie data produkcji 2011

data zakupu12.2011

rejestracja 03.2012

i przglad do 03.2015

Napisano

> To nie jest sprzęt z 2012 więc niby wszystko powinno być ok, bo stał w salonie, ale zawsze jest

> jakiś psychologiczny aspekt który podsuwa myśli o jakimś pękniętym plastiku etc.

Pojedziesz, obejrzysz, wrócisz a tu pęknięty, bo "wie pan, ktoś przez drzwi wyjeżdżał i się gibnął"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.