Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klocki hamulcowe

Featured Replies

Napisano

witam

jakie klocki hamulcowe sa teraz trendi do gladkich tarcz?

Dobrze byłoby jakby nie pyliły mocno smile.gif

Napisano

Odczuwalną róznicę zawsze miałem po założeniu Ate.

Teraz jeżdżę na brembo i różnica kolosalna w porównaniu z TRW (zmieniłem świeże TRW na świeże Brembo).

Na pylenie nigdy nie zwracałem uwagi, dobry klocek musi się zużywać.

Napisano

> witam

> jakie klocki hamulcowe sa teraz trendi do gladkich tarcz?

> Dobrze byłoby jakby nie pyliły mocno

ja mam gładkie brembo i do tego jakiś model ferodo jestem zadowolony hamuje lepiej zwykłe ale na początku strasznie piszczały no.gif teraz już jest okej.

Napisano

> a co warte sa klocki magneti marelli?

zależy kto przyklepie ich logo i czy na AM czy na OEM, raczej dobre markowe niż MM bo nie wiadomo co się trafi.

Część może być "prawie" jak na pierwszy montaż, a część tanim zamiennikiem.

ps. pisze ogólnie a szczęki hamulcowe są liche, np. FEROODO były znacznie lepsze.

Napisano
  • Autor

> zależy kto przyklepie ich logo i czy na AM czy na OEM, raczej dobre markowe niż MM bo nie wiadomo

> co się trafi.

> Część może być "prawie" jak na pierwszy montaż, a część tanim zamiennikiem.

> ps. pisze ogólnie a szczęki hamulcowe są liche, np. FEROODO były znacznie lepsze.

w sumie to nie wiem co wybrac bo tarcze poki co zostaja gladkie i mysle czy kupic klocki ferrodo czy ate, a teraz widze jeszcze MM

Napisano

> a co warte sa klocki magneti marelli?

Normalne zwykłe klocki niemające nic wspólnego z pierwszym montażem bo w SC MPI nigdy takich nie było.

Napisano

Ja mam u siebie Brembo max nacinane tarcze i klocki ebc green stuff

i różnica spora w porównaniu co doseri ok.gifcfaniaczek.gif

a19e667e99795c67m.jpg

Napisano
  • Autor

> Ja mam u siebie Brembo max nacinane tarcze i klocki ebc green stuff

> i różnica spora w porównaniu co doseri

juz siedza ferrodo i stare tarcze bo poki co nie sa jeszcze zle smile.gifok.gif

Napisano

Ja też mam klocki EBC zielone ale tarcze mikoda gt nacinana/nawiercana i jest bardzo dobrze

Napisano

Ostatnio własnie widziałem na allegro klocki Brembo - ktoś jeszcze testował ? Cena atrakcyjna, jak się mają w porównaniu do Ferodo Premier ? DS Performance odpadają niestety za drogie i wytrzymaly u mnie nie wiele ponad 10 tyś km.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Dobra teraz ja.

Mam do wymiany tarcze i klocki i przy okazji chciałbym zrobić kompletny "remont" przednich hamulców.

Tarcze: chyba zdecyduje się na polską Mikode nacinaną i nawiercaną

Klocki: no właśnie jakie?

co jeszcze kupić? Jakieś sprężynki, zawleczki, uszczelnia? Chciałbym to zrobić na tiptop bo ciągle coś co jakiś czas po czyszczeniu mi popiskuje...

Wiem, radzicie tarcze brembo i klocki ferodo ale chyba czasy tego zestawu się skończyły i są lepsze produkty.

Napisano

wszystko zależy do czego chcesz używać tego hamulca, bo jeśli to jazdy spokojnej po mieście to brembo i ferrodo wystarczy

Napisano

Będzie to jazda spokojna ale wiadomo że czasem człowiek głupnie:)

Ogólnie jakie klocki jeszcze są ok?

Napisano

wedle mnie to nacinane czy też nawiercane tarcze do spokojnej jazdy to lekkie przegięcie. To, że czasami ktoś lubi zaszaleć i chce mieć dobry hamulec pod nogą to nie znaczy, że musi kupić takie tarcze. Jak dla mnie do takiej jazdy jak piszesz spokojnie wystarczą zwykłe tarcze brembo plus ferrodo ewentualnie ATE.

Dodatkowo profilaktycznie wymieniłbym płyn hamulcowy na jakiś lepszy niż seryjny lub taniomarketowy. Dodatkowo zdało by się zrobić regenerację zacisków, bo pewnie obecne już nie będą w najlepszym stanie, a sam układ możliwe, że będzie zasyfiony.

Gdybym już poszedł w tym kierunku to na pewno nie obyło by się bez nowych bębnów, szczęk i kilku innych podzespołów z tylnego hebla

Napisano

W mikodach chodzi też o wygląd smile.gif

Właśnie co rozumiesz pod pojęciem regeneracja? Co się tam wymienia?

Tył mam cały zrobiony.

Napisano

dla mnie to hamulec ma hamować, a nie wyglądać.

Regeneracja czyli coś w tym stylu KLIK

Napisano

> wedle mnie to nacinane czy też nawiercane tarcze do spokojnej jazdy to lekkie przegięcie. To, że

> czasami ktoś lubi zaszaleć i chce mieć dobry hamulec pod nogą to nie znaczy, że musi kupić

> takie tarcze. Jak dla mnie do takiej jazdy jak piszesz spokojnie wystarczą zwykłe tarcze

I tak i nie 270751858-jezyk.gif

Moim zdaniem warto zainwestować w nieco lepsze hamulce. Uważam, że na tym się nie oszczędza. Czasami można się zdziwić jak jednak braknie Ci pół metra żeby sie zatrzymać.

Do autora wątku. Ja mam u siebie taki zestaw, dodatkowo zregenerowane zaciski, cały układ wypłukany i całkowicie wymieniony płyn i odpowietrzone jak należy.

Trzeba przyznać, że zestaw ten daje radę ok.gif

Zdj%25C4%2599cie1623.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.