Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smart to twardziel

Featured Replies

Napisano

Bałbym się tym toczydełkiem jeździć no.gifhmm.gif

Napisano

Spokojnie - Unia zakaże ruchu większych pojazdów i będzie OK

hłe hłe łe

hehe.gif

Napisano

> Tylko lata jak poparzony

> Wiedzieli??

Co z tego, że twardy, jak zabija przeciążenie...

Napisano
  • Autor

> Co z tego, że twardy, jak zabija przeciążenie...

Nic.

Ale w sumie jeśli takie auto z długim przodem podda się takiemu Smartowi,

to przeciążenia będą porównywalne z innymi kolizjami.

Napisano

> Nic.

> Ale w sumie jeśli takie auto z długim przodem podda się takiemu Smartowi,

> to przeciążenia będą porównywalne z innymi kolizjami.

Pod warunkiem zbliżonych mas, przy cięższym aucie (a o to w przypadku smarka pewnie nietrudno wink.gif) już pewnie tak kolorowo nie będzie. Przy nadwadze obecnych samochodów nawet zwykły kompakt jadący z porównywalną prędkością zmiecie go z drogi i znowu przeciążenie zrobi swoje no.gif

Napisano
  • Autor

> Pod warunkiem zbliżonych mas, przy cięższym aucie (a o to w przypadku smarka pewnie nietrudno ) już

> pewnie tak kolorowo nie będzie. Przy nadwadze obecnych samochodów nawet zwykły kompakt jadący

> z porównywalną prędkością zmiecie go z drogi i znowu przeciążenie zrobi swoje

Cudów nie ma, wrzuciłem, bo nie wiedziałem, że to taki "twardziel" właśnie grinser006.gif

Napisano

> Tylko lata jak poparzony

> Wiedzieli??

Testy nie są nowe. Gdyby nie był taki sztywny to nie zostałby dopuszczony do sprzedaży.

Napisano

> Nic.

> Ale w sumie jeśli takie auto z długim przodem podda się takiemu Smartowi,

> to przeciążenia będą porównywalne z innymi kolizjami.

nie do konca bo przeciez przeciazenie miedzy innymi zalezy od tego na jakim dystansie zostanie dana predkosc wytracona - w smarcie jest to (strzelam) 40 cm a w aucie np wielkosci punto itp itd jest to 80 cm - wiec przeciezenie w wiekszym aucie bedzie mniejsze

Napisano
  • Autor

> nie do konca bo przeciez przeciazenie miedzy innymi zalezy od tego na jakim dystansie zostanie dana

> predkosc wytracona - w smarcie jest to (strzelam) 40 cm a w aucie np wielkosci punto itp itd

> jest to 80 cm - wiec przeciezenie w wiekszym aucie bedzie mniejsze

A jeśli Smart zderzy się z autem klasy D/E, gdzie do zgniecenia będzie 120-150cm?

I żeby nie było, ja nie bronię Smarta, bo w ogóle ni po to powstał ten wątek.

Napisano

Strzeliłem takiego w dupę przy ok 50km/h. Wymieniłem chłodnicę, polakierowałem zderzak i maskę. Spasowałem ładnie.

A smart???

A smart poszedł do kasacji grinser006.gif

Napisano

> A jeśli Smart zderzy się z autem klasy D/E, gdzie do zgniecenia będzie 120-150cm?

> I żeby nie było, ja nie bronię Smarta, bo w ogóle ni po to powstał ten wątek.

Dochodzi różnica mas. Duże auto po zderzeniu dalej pojedzie do przodu, a smart się odbije i poleci do tyłu zwiększając dodatkowo przeciążenie działające na kierowcę.

Napisano

> Strzeliłem takiego w dupę przy ok 50km/h. Wymieniłem chłodnicę, polakierowałem zderzak i maskę.

> Spasowałem ładnie.

> A smart???

> A smart poszedł do kasacji

Ale uratowal pasazerów, ktorzy przeciez siedzieli kilkadziesiat centymetrów od tylnego zderzaka w ktory trafiles.

Napisano

smart ma klatkę zaprojektowaną na styl bolidów F1 - twardy skurczybyk, ale co z tego - przeciążenia przy mocnym uderzeniu są przeogromne - co z tego że człek z zewnątrz cały jak wątroba urwana leży sobie w miednicy... wink.gif

Napisano
  • Autor

> smart ma klatkę zaprojektowaną na styl bolidów F1 - twardy skurczybyk, ale co z tego - przeciążenia

> przy mocnym uderzeniu są przeogromne - co z tego że człek z zewnątrz cały jak wątroba urwana

> leży sobie w miednicy...

No tak wygląda właśnie, jak się ogląda te filmiki.

Napisano
  • Autor

> Dochodzi różnica mas. Duże auto po zderzeniu dalej pojedzie do przodu, a smart się odbije i poleci

> do tyłu zwiększając dodatkowo przeciążenie działające na kierowcę.

idea.gif

Widać to przy zderzeniu z C klasą.

Czyli tak czy inaczej w mordewind oslabiony.gifgrinser006.gif

Napisano

> smart ma klatkę zaprojektowaną na styl bolidów F1 - twardy skurczybyk, ale co z tego - przeciążenia

> przy mocnym uderzeniu są przeogromne - co z tego że człek z zewnątrz cały jak wątroba urwana

> leży sobie w miednicy...

o te mocne uderzenia to akurat ze smartem raczej ciężko, licznik kończy się w nim na 130 km/h i jedyne co jest zagrożeniem to kierowcy znacznie większych i cięższych pojazdów pomykających sobie z finezją pijanego kierowcy traktora orzącego pole

Napisano

Tak poza tematem przy ile kmh mógłbyć pokazany ten pierwszy crash test? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak poza tematem przy ile kmh mógłbyć pokazany ten pierwszy crash test?

Sejko pogięło się identycznie jak w NCAP. Czyli ok. 50-60km/h pewnie będzie.

Napisano

> A jeśli Smart zderzy się z autem klasy D/E, gdzie do zgniecenia będzie 120-150cm?

> I żeby nie było, ja nie bronię Smarta, bo w ogóle ni po to powstał ten wątek.

nie w tym rzecz

mowie tylko ze to ze zgniot smarta maly to.. akurat moze byc minusem - tyle ze w tym smarcie nie ma miejsca na wiekszy zgniot...ktory by gwarantowal mniejsze przeciazenia

Napisano

> Widać to przy zderzeniu z C klasą.

> Czyli tak czy inaczej w mordewind

tego nie oszukasz

w smarku mieli problem taki ze musieli pogodzic jakos cos co w przypadku takiego samochodu jest... sprzeczne z zalozenia -

trzeba zapewnic strefe/klatke ktora w bardzo nieiwelkim stopniu musi sie odksztalcic by zapewnic przestrzen osobom w srodku przy jednoczesnym maksymalnym wydluzeniu strefy zgiontu by jak najbardziej mniejszyc przeciazenia wystepujace przy zderzeniu... a .. jak wiadomo ten dystans zapewnia caly przod (przy zderzeniu przodem) wiec co innego jak mozesie zgniesc obszar o dlugosci metra a co innego jak jest tego obszaru... 30 cm?...

jakby nie patrzec.. wole w chwili wpadklu byc w tym wiekszym aucie niz w tym smarcie wink.gif

Napisano

> o te mocne uderzenia to akurat ze smartem raczej ciężko, licznik kończy się w nim na 130 km/h i

to i tak stanowczo za duzo by bylo mocne uderzenie powodujace takie przeciazenia czlowieka w smarcie ze po zawodach... tak jak kolega wyzej napisal.. co z tego ze z zewnatrz czlek caly jak w srodku wszystko nie tu gdzie trzeba

Napisano

Nie ma co porównywać seicenta do smarta - seicento to konstrukcja z lat 70 więc musi się składać jak puszka po piwie....

Napisano

> Nie ma co porównywać seicenta do smarta - seicento to konstrukcja z lat 70 więc musi się składać

> jak puszka po piwie....

Konstrukcja z lat których???? rotfl.gif

Napisano

> Konstrukcja z lat których????

Siedemdziesiątych a dokładniej przełomu siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX wieku. SC to face lifting CC a prace nad CC rozpoczęto w roku 1979 - jego prototypy nazywały się X1/79.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.