Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Motor

Featured Replies

Napisano

Panie/Panowie - moja osobista prośba, chociaż tu.

Motocykl!!! ok.gif

Motor to silnik.

Nazwa kącika - motocyklowy, a nie motorowy. ok.gif

Dziękuję za uwagę! grinser006.gif

Napisano

> Panowie - moja osobista prośba, chociaż tu.

O Panie się obrażą. nono.gif

> Motocykl!!!

Moim latoroślom wpajam to od zawsze palacz.gif

> Motor to silnik.

> Nazwa kącika - motocyklowy, a nie motorowy.

> Dziękuję za uwagę!

Amen

Napisano

Uwazam ze mozemy byc pionierami w koncu w zmianach nazewnictwa

Niech motor stanie sie silnikiem i mowmy tylko na to silnik tak jak to robimy, a na motocykl mowmy motor, bo tak latwiej i prosciej

Dziekuje zlosnik.gif

Napisano

> Panie/Panowie - moja osobista prośba, chociaż tu.

> Motocykl!!!

> Motor to silnik.

> Dziękuję za uwagę!

A powiem Ci, ze mi to jakos nie przeszkadza, jak ktos motor mowi.

Czesto moja serce.gif nawet mnie pyta, czy idziemy na motor? grinser006.gif

Napisano

Na wadze ciężkiej tez często pada określenie TIR i nikt nie robi z tego problemu zlosnik.gif ;-)

Napisano

> Motocykl!!!

> Motor to silnik.

> Dziękuję za uwagę!

To co, słowo "samochód" też banujemy i wracamy do międzywojennego "automobil"? Z całym szacunkiem, czy naprawdę tak trudno przyjąć do wiadomości, że język cały czas się zmienia i jeżeli stosowanie jakiegoś słowa jest powszechne to raczej należy to zaakceptować?

Napisano

nie przetłumaczysz - niech sobie mówią motor. Ja tak zawsze rozpoznaje czy ktoś ma blade pojęcie o tym temacie. Jeszcze się nie pomyliłem zlosnik.gif

Napisano

> To co, słowo "samochód" też banujemy i wracamy do międzywojennego "automobil"? Z całym szacunkiem,

> czy naprawdę tak trudno przyjąć do wiadomości, że język cały czas się zmienia i jeżeli

> stosowanie jakiegoś słowa jest powszechne to raczej należy to zaakceptować?

Akurat "motor" nie jest neologizmem, tylko zwyczajnie nieprawidłową formą nazewnictwa.

Tak samo jak mówienie "silnik turbinowy" na silnik turbodoładowany.

Napisano

> Motocykl!!!

> Motor to silnik.

A motocykl to motÓr.

Napisano

> A powiem Ci, ze mi to jakos nie przeszkadza, jak ktos motor mowi.

> Czesto moja nawet mnie pyta, czy idziemy na motor?

Taki deszcz a Ty chcesz na motorze o tej porze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To co, słowo "samochód" też banujemy i wracamy do międzywojennego "automobil"?

Z netu:

Quote:

Słowo samochód powstało wskutek wygrania rozpisanego przed wojną konkursu na typowo polskie słowo określające automobil. Jak nietrudno zauważyć, pochodzi od słów "sam" i "chodzić", czyli określa pojazd z własnym napędem. Nazwa "samojedź" nie została wybrana, mimo iż bardziej odpowiada działaniu samochodu, bo w staropolszczyźnie, oznaczała ludożercę.

> Z całym szacunkiem, czy naprawdę tak trudno przyjąć do wiadomości, że język cały czas się zmienia i jeżeli

> stosowanie jakiegoś słowa jest powszechne to raczej należy to zaakceptować?

Poszłem, wziołem, tą (np. książkę), włanczać, etc. - akceptujesz? cfaniaczek.gif

Napisano

Dać Mu wódki, dobrze prawi!

Napisano

A dla mnie jest śmieszna nawet zakładanie takiego tematu. Jeżdżę od wielu lat, pracowałem w serwisie motocyklowym i sam na motocykl bardzo często mówię motor. Teraz mnie wywalcie z forum, dajcie bana i powiedzcie, że nie jestem prawdziwym motocyklistą. Na silnik mówicie motor czy silnik? Chyba to drugie? Obrażanie się o takie coś jest śmieszne. Nawet na zlotach motocyklowych częściej używane jest określenie "motor" bo jest krócej. Jak rozmawiam z motocyklistami to używam określenia motor, ale jak rozmawiam z kimś kto "nie siedzi w temacie" to mówię motocykl, żeby innym wpajać poprawną nazwę, ale nigdy nie robiłem problemów z tego jak ktoś mówił "motor". Kto nigdy na motocykl nie powiedział motor niech pierwszy rzuci we mnie kamieniem:)

Napisano

> Poszłem, wziołem, tą (np. książkę), włanczać, etc. - akceptujesz?

Nie, sam zresztą też z reguły używam słowa "motocykl", bo tak się przyzwyczaiłem/nauczyłem. Ale o ile "włanczać" jest ewidentnym błędem, to "motor" traktuję jako słowo krótsze, o podobnym (dla przeciętnego człowieka) znaczeniu, więc mnie ono nie razi. Trochę jak powszechne użycie "TIR".

Napisano

> A dla mnie jest śmieszna nawet zakładanie takiego tematu. Jeżdżę od wielu lat, pracowałem w

> serwisie motocyklowym i sam na motocykl bardzo często mówię motor.

Nie jest to śmieszne dla kogoś, kto jest czuły na punkcie ortografii, gramatyki, itp.

Mnie trzęsie jak słyszę rodziciela, walczę z nim od naprawdę wielu lat odnoście mówienia "włanczam". Rozumiem Pyrka, sam też jestem dość czuły na motor/motocykl.

Osobiście, skrótowo, używam wyrażenia motór wink.gif

> Teraz mnie wywalcie z

> forum, dajcie bana i powiedzcie, że nie jestem prawdziwym motocyklistą. Na silnik mówicie

> motor czy silnik? Chyba to drugie? Obrażanie się o takie coś jest śmieszne. Nawet na zlotach

> motocyklowych częściej używane jest określenie "motor" bo jest krócej. Jak rozmawiam z

> motocyklistami to używam określenia motor, ale jak rozmawiam z kimś kto "nie siedzi w temacie"

> to mówię motocykl, żeby innym wpajać poprawną nazwę, ale nigdy nie robiłem problemów z tego

> jak ktoś mówił "motor". Kto nigdy na motocykl nie powiedział motor niech pierwszy rzuci we

> mnie kamieniem:)

A po co?

Krótko i treściwie teraz będzie.

I Pyrek i Ty macie rację. Poprawność językowa poprawnością, życie życiem zlosnik.gif

Sam jestem za apelem Pyrka devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.