Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia automat honda crv 09'

Featured Replies

Napisano

Jak ją ugryźć? grinser006.gif

Od zawsze na manualu, za kilka dni będzie automat i zastanawiam się po cichu, co to się będzie działo.

Proszę o kilka praktycznych porad dotyczących tej skrzyni, albo ogólnie automatu - nie chciałbym przez niewiedzę narobić jakiejś bardachy zlosnik.gif

Śmiało, pomagajta zlosnik.gifok.gif

Napisano

To ja juz wspolczuje. Automaty Hondy to chyba najgorsze skrzynie jakie istnieja w przyrodzie (relatywnie do wersji manualnych).

A co z nia robic? Najlepiej nic - wrzucac na D i niczym innym sie nie interesowac. Tak czy tak bedzie slabo.

Napisano

> Jak ją ugryźć?

> Od zawsze na manualu, za kilka dni będzie automat i zastanawiam się po cichu, co to się będzie

> działo.

> Proszę o kilka praktycznych porad dotyczących tej skrzyni, albo ogólnie automatu - nie chciałbym

> przez niewiedzę narobić jakiejś bardachy

> Śmiało, pomagajta

D- do przodu

R- do tyłu

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> D- do przodu

> R- do tyłu

Nie wiem, czy to jakoś ogarnę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To ja juz wspolczuje. Automaty Hondy to chyba najgorsze skrzynie jakie istnieja w przyrodzie

> (relatywnie do wersji manualnych).

> A co z nia robic? Najlepiej nic - wrzucac na D i niczym innym sie nie interesowac. Tak czy tak

> bedzie slabo.

Przy dupowozie nie ma się co spinać czy będzie słabo czy nie, ma być względnie wygodnie i tyle ok.gif

Napisano

> Nie wiem, czy to jakoś ogarnę

Uważaj na sprzęgło. Na poczatku będziesz odruchowo próbował je wcisnąć.

Napisano

> Przy dupowozie nie ma się co spinać czy będzie słabo czy nie, ma być względnie wygodnie i tyle

Wygodnie i niezawodnie będzie, ale zanim zaczniesz wyprzedzać musisz się nauczyć tego co skrzynia lubi.

Napisano
  • Autor

> Wygodnie i niezawodnie będzie, ale zanim zaczniesz wyprzedzać musisz się nauczyć tego co skrzynia

> lubi.

Wiem Marku, dobrze gadasz ok.gif

Napisano

> Wygodnie i niezawodnie będzie, ale zanim zaczniesz wyprzedzać musisz się nauczyć tego co skrzynia

> lubi.

Albo raczej czego ta skrzynia nie lubi - a na pewno nie lubi szybko zmieniac biegow.

Napisano

> Jak ją ugryźć?

> Od zawsze na manualu, za kilka dni będzie automat i zastanawiam się po cichu, co to się będzie

> działo.

> Proszę o kilka praktycznych porad dotyczących tej skrzyni, albo ogólnie automatu - nie chciałbym

> Śmiało, pomagajta

Mialem CR-V MY2007 z silnikiem 2.4 i automatem i generalnie jezdzilo sie b. przyjemnie natomiast mysle ze wieksza w tym zasluga byla silnika niz automatu, ktory zmienial biegi raczej wolno i mial tendencje do ciagniecia danego biegu do konca nawet z niskich obrotow zamiast dokonania redukcji. Z drugiej strony duzo zalezy od punktu odnesienia i przeznaczenia samochodu - jezeli auto ma byc do zwyklej a nie wyczynowej jazdy i nie masz doswiadczenia z najnowszymi automatami (np 8-mio biegowe skrzynie ZF z BMW) to mysle ze nie bedziesz zawiedziony ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mialem CR-V MY2007 z silnikiem 2.4 i automatem i generalnie jezdzilo sie b. przyjemnie natomiast

> mysle ze wieksza w tym zasluga byla silnika niz automatu, ktory zmienial biegi raczej wolno i

> mial tendencje do ciagniecia danego biegu do konca nawet z niskich obrotow zamiast dokonania

> redukcji. Z drugiej strony duzo zalezy od punktu odnesienia i przeznaczenia samochodu - jezeli

> auto ma byc do zwyklej a nie wyczynowej jazdy i nie masz doswiadczenia z najnowszymi

> automatami (np 8-mio biegowe skrzynie ZF z BMW) to mysle ze nie bedziesz zawiedziony

Wożenie dupska, do wścieklizny będzie coś innego grinser006.gif

Napisano

spoko w moim avensisie tez mam zmulony automat

u mnie sport wciska tylko moj 2 letni syn w ramach zabawy w aucie bo osiagow to nie zmienia nic a nic.

napewno moj silnik 2.2 potrafilby sporo wiecej w manualu ale zjedzenie paczka w trakcie jazdy i popijanie kawy druga reką podczas jazdy po miescie bezcenne.inni machaja skrzynia a ja jade spokojnie zajadajac. nie powiem bo od czasu jazdy z automatem przytyłem pare kilo no ale coz....

mam w moim aucie mozliwosc sekwencyjnej zmiany za pomocą lewarka, ba, mam nawet lopatki a'la kubica ale bawilem sie nimi chyba ze dwa razy.

stary, jak troche pojezdzisz automatem to zrozmiesz-masz tyle zmartwien w zyciu- byc moze ciezko pracowales zeby kupic to swoje wymarzone crv- to teraz sobie odbij i po prostu odpoczywaj -włacz D i jedź - po prostu jedź, a inni niech ciezko pracuja- 1, 2 ,3, 4, 3,4 ,5 ,4.........

niech pracują, ty sie relaksuj...

> działo.

> Śmiało, pomagajta

Napisano

> spoko w moim avensisie tez mam zmulony automat

Automat w Toyocie i w Hondzie to dwie różne bestie. Toyota ma klasyczny automat oparty o zespoły kół planetarnych. Honda postanowiła nie płacić za patent i stworzyła "niezwykłe" rozwiązanie korzystające z tradycyjnych kół zębatych - jest ono wielkie i ciężkie i niestety z uwagi na technologię trudno zbudować wersję z większą ilością biegów (choć najnowsze Hondy mają sześciobiegowe automaty, ale dopiero od tego roku).

Napisano

> D- do przodu

> R- do tyłu

I koniecznie pamiętać o calkowitym zatrzymaniu przy przełaczeniach D-R, nie robić tego na lekkim toczeniu się, jak to w manualu bywa.

Nie pałowac na zimnej skrzyni, zmieniac olej co 60-100kkm i bedzie dobrze.

Napisano

Na początku trzymaj lewą nogę mocno na podpórce grinser006.gif - do czasu aż sie nie przyzwyczaisz do automatu.

Poza tym uważaj przy pełzaniu z niewielką prędkością, szczególnie pod górę - w ten sposób można skrzynię przegrzać. Oczywiście nie po kilkudziesięciu metrach, ale np. zatrzymanie się na podjeździe pod górkę i utrzymywanie auta w miejscu gazem (przykład autentyczny biglaugh.gif) raczej nie jest fajnym pomysłem.

Napisano

> Poza tym uważaj przy pełzaniu z niewielką prędkością, szczególnie pod górę - w ten sposób można

> skrzynię przegrzać.

Raczej nie da się przegrzać skrzyni podczas pełzania.... wink.gif

Dużo bardziej szkodliwe jest zmienianie przełożeń z pozycji D na np. N podczas postoju na światłach, itp.

Powoduje to nagłe zmiany ciśnienia płynu w skrzyni co nie działa dobrze na jej elementy.

> Oczywiście nie po kilkudziesięciu metrach, ale np. zatrzymanie się na

> podjeździe pod górkę i utrzymywanie auta w miejscu gazem (przykład autentyczny ) raczej nie

> jest fajnym pomysłem.

Tu się zgodzę - trza hebla wcisnąć i trzymać smile.gif

Dodałbym jeszcze, że trzymanie hamulca i wciskanie gazu jednocześnie - również nie powinno mieć miejsca zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Automat w Toyocie i w Hondzie to dwie różne bestie. Toyota ma klasyczny automat oparty o zespoły

> kół planetarnych.

Oddysey to nie CR-V...

W CR-V'le jest zastosowany normalny hydrokinetyk, który prawdopodobnie niczym nie różni się od tego w Toyce...

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Automat w Toyocie i w Hondzie to dwie różne bestie. Toyota ma klasyczny automat oparty o zespoły

> kół planetarnych. Honda postanowiła nie płacić za patent i stworzyła "niezwykłe" rozwiązanie

> korzystające z tradycyjnych kół zębatych - jest ono wielkie i ciężkie i niestety z uwagi na

> technologię trudno zbudować wersję z większą ilością biegów (choć najnowsze Hondy mają

> sześciobiegowe automaty, ale dopiero od tego roku).

co ty chcesz od automatu w odysseyu ? Jeździ do przodu i do tyłu ładnie przełącza nie szarpie. Jak ostatnio wymieniałem olej to fachowcy powiedzeli, że z tymi skrzyniami nie ma żadnych problemów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.