Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Chevrolet Aveo - co mi powiecie?

Featured Replies

Napisano

Witam grinser006.gif

Jako, że moja rodzinka coraz większymi krokami zbliża się do kupna autka do 39 999(max grinser006.gif) postanowiłem napisać w tym dziale, gdyż ostatnio byliśmy na jeździe próbnej u Chevroleta i bierzemy pod uwagę nowego aveo w wersji LS+ w wersji 86km, zaproponwoali cenę 38 i pół bodajże. porównując do innych jest to całkiem niezła cena.

Co możecie powiedzieć mi o tym aucie?

Awaryjność? Jak ze spalaniem? Jak z dynamiką? Na co uważać?

Pozdrawiam! cool.gif

Napisano
  • Autor

> O której generacji AVEO mówisz? O tym najnowszym z reklam czy o tym starszym modelu który nadal

> jest w sprzedaży?

O tym najnowszym, precyzując ta generacja:

634624722259453352.jpg

Napisano

Toż to nowy model i zupełnie nowe auto więc pytanie o awaryjność jest bez sensu. Jak jest z awaryjnością to będzie coś wiadomo za jakieś 2-3 lata. Jego poprzednik był pod tym względem całkiem dobry więc sądzę że w nowej wersji będzie raczej lepiej niż gorzej. Silniki chevroletów nigdy mistrzami ekonomii i dynamiki nie były, ale za to nie przypominam sobie aby ktokolwiek miał tu jakąś poważną i kosztowną awarię. Więc coś za coś. Generalnie cena całkiem dobra ale mam przeczucie że z tysiaka by jeszcze urwał wink.gif Mi się to auto podoba gdybym szukał czegoś w takich założeniach jak ty to bym brał.

Napisano

> Silniki

> chevroletów nigdy mistrzami ekonomii i dynamiki nie były, ale za to nie przypominam sobie aby

> ktokolwiek miał tu jakąś poważną i kosztowną awarię.

1.2 w tym modelu to ten sam silnik co w corsie - generalnie chwalony.

Napisano
  • Autor

> 1.2 w tym modelu to ten sam silnik co w corsie - generalnie chwalony.

A kto go już gazował? Bo w salonie powiedzieli mi, że gazują jedynie tego starszego cheva, tego niestety już nie, można próbować na własną rękę(czyli po skończeniu gwarancji)

A ktoś może jeździł tym chevem i coś powie :D ?

Napisano

> A kto go już gazował?

Ople 1.2 85KM wypuścili właśnie z LPG ( klik), więc raczej technicznych przeciwwskazań do montażu instalacji w tym samym silniku w Aveo nie ma. Nie wiem jak wygląda regulacja zaworów w 1.2, jeśli jest szklankami to obsługa techniczna może być kosztowna na LPG.

Ja przy takim spalaniu jak podają, nie widzę specjalnie sensu montowania instalacji do tego auta. Wolałbym zachować gwarancję na silnik i nie płacić co rok za extra przeglądy.

Napisano

> A kto go już gazował? Bo w salonie powiedzieli mi, że gazują jedynie tego starszego cheva, tego

> niestety już nie, można próbować na własną rękę(czyli po skończeniu gwarancji)

> A ktoś może jeździł tym chevem i coś powie :D ?

ja jezdze nowym aveo, ale sedanem LT+ 1.3D, mam go od stycznia i przejechane ponad 16tys km

z usterek jakie juz byly zrobione na gwarancji to stukajace laczniki stabilizatorow

byla to wada fabryczna tych lacznikow ale to dotyczylo aveo z roku produkcji 2011

ogolnie auto bardzo fajne i wygodne, wzbudza jeszcze zainteresowanie na drodze, zarowno przechodniow jak i innych kierowcow smile.gif

na temat silnika 1.2 sie nie wypowiem bo jezdzilem nim tylko na jezdzie probnej bo nie mieli jeszcze testowego 1.3

ale jezeli auto ma byc spokojnie eksploatowane to ten 1.2 wystarcza, zastanowibym sie jeszcze nad 1.4 hmm.gif

na temat spalania 1.2 sie nie wypowiem bo nie wiem

a dieselek spala mi 5,6-5,7 l/100km

w te najwieksze upaly gdzie klima chodzila na maxa + warszawskie korki spalanie max wyszlo 6,4l/100km

Napisano
  • Autor

> ja jezdze nowym aveo, ale sedanem LT+ 1.3D, mam go od stycznia i przejechane ponad 16tys km

> z usterek jakie juz byly zrobione na gwarancji to stukajace laczniki stabilizatorow

> byla to wada fabryczna tych lacznikow ale to dotyczylo aveo z roku produkcji 2011

> ogolnie auto bardzo fajne i wygodne, wzbudza jeszcze zainteresowanie na drodze, zarowno

> przechodniow jak i innych kierowcow

> na temat silnika 1.2 sie nie wypowiem bo jezdzilem nim tylko na jezdzie probnej bo nie mieli

> jeszcze testowego 1.3

> ale jezeli auto ma byc spokojnie eksploatowane to ten 1.2 wystarcza, zastanowibym sie jeszcze nad

> 1.4

> na temat spalania 1.2 sie nie wypowiem bo nie wiem

> a dieselek spala mi 5,6-5,7 l/100km

> w te najwieksze upaly gdzie klima chodzila na maxa + warszawskie korki spalanie max wyszlo

> 6,4l/100km

O, to już coś więcej wiem :D

Auto raczej eksploatowane spokojnie, przez moich rodziców, jedynie ja je czasem przedmucham ale to dopiero za rok...

Teraz jeździmy lanosem 1.5 100km z 2000, chciałbym, żeby ten aveo jeździł podobnie grinser006.gif

Interesuje mnie jeszcze, jak go zmuli na klimie, ale to we wszystkie auta dostają wtedy po dupie... Moc? Aby bezpiecznie było wyprzedać, byle nie zalegał na drodze cool.gif

Ten 1.4 troszkę droższy jest, chyba poza zasięgiem cenowym...

PS: A te słupki boczne? Jak z widocznością? cool.gif

Napisano

> PS: A te słupki boczne? Jak z widocznością?

ja jestem slepy na jedno oko i mi nie przeszkadzaja w zaden sposob slupki grinser006.gif

jesli chodzi o widocznosc w tym aucie to ma 2 wady jak dla mnie

- za male lusterko wsteczne wewnatrz - w usa i kanadzie jest wieksze w sonicu ale to wynika z tego ze jest zintegrowane z OnStar

- druga wada sa zbyt wysokie zaglowki w przednich fotelach - to one ograniczaja widocznosc przy cofaniu - trzeba uwazac jak sie wyjezdza z miejsca postojowego

Napisano

Bardzo ważne są opinie innych użytkowników - dla mnie tak naprawdę to one mają sens.

Gdy 10 lat temu chciałem kupić Matiza od znajomych dostałem taki potok negatywnych informacji, że zastanawiałem się jak to się stało, że to auto dopuszczono do ruchu. Były to tak głupie opinie, że ja osobiście nigdy bym się nie wypowiadał na temat auta w którym nigdy nie siedziałem, a to, że fotele bardzo niewygodne..., a to silnik nie chce jechać.... itd.

Kupiłem Matiza - przez 10 lat !!! nigdy nie było w naprawie. Zakupu dokonałem po analizie forów użytkowników tego auta - osób, które tak naprawdę mogą coś sensownego powiedzieć.

Z Aveo - było o wiele trudniej - bo była to wersja po lifcie (także silnikowym) wprowadzona jakoś tak na wiosnę, a ja kupiłem je na początku lipca. Byłem chyba pierwszy w Olsztynie. Mimo wszytko opinie były także takie - bardzo niewygodne fotele.......wracając z tych lipcowych wakacji przejechałem jednym "ciurkiem" z postojami na kawę w CPN około 700 km. Do domu zajechałem około 2 w nocy i z miłą chęcią wypiłem browarka, a plecy były w jak najlepszym stanie - fotele OK.

Oczywiście.....jest prawdą ilu ludzi tyle opinii - wszystkie są zapewne cenne, ale naprawdę warto je filtrować. Ja swojego (sprzedanego) AVEO naprawdę chwalę - było to świetne autko.

Napisano

A jak porownasz obecnego hyundaya do aveo,wielkosciowo podobne auta.

Napisano

Aveo II - zastanawiam się, czy w ramach jakichś tam zagrań rodzinno-finansowych - nie zostawić komuś takiego "w spadku" po sierpniowej wizycie w Polsce.

Do tej pory Matizem '01 jeżdżą. Przejechali niewiele. Niewiele jeżdżą, raczej się po mieście kręcą (niewielkim, bardzo niewielkim). Matiz, niestety, miał 2 niewielkie stłuczki (oba razy ktoś zawinił i uderzył w niego) i w jednym miejscu (niestety - lewy próg) już musiał być mocno naprawiany z powodu korozji.

To Aveo II chodzi mi po głowie, np. 2-letnie. Czego się spodziewać, co sprawdzić, na co uważać???

W grę wchodzi również salonowe, nowe.

Napisano

Kupić jak najszybciej, bo musisz mieć je conajmniej 6 miesięcy żeby na mienie przesiedlencze przywieźć.

Napisano

> Kupić jak najszybciej, bo musisz mieć je conajmniej 6 miesięcy żeby na mienie przesiedlencze

> przywieźć.

A Ibizę w Hameryce kupił??? tuk.gifwpysk.gif

Napisano

zerknij na giełdę, kolega Lukasz_K takiego sprzedaje:

aveo

Napisano

> zerknij na giełdę, kolega Lukasz_K takiego sprzedaje:

> aveo

Zgadza się sprzedaję. W garażu stoi już kolejne Aveo, tym razem diesel w wersji LTZ, więc to chyba dowodzi, że Aveo da się lubić;)

Napisano

> Zgadza się sprzedaję. W garażu stoi już kolejne Aveo, tym razem diesel w wersji LTZ, więc to chyba

> dowodzi, że Aveo da się lubić;)

To wypada zmienic podpis

Napisano

> A jak porownasz obecnego hyundaya do aveo,wielkosciowo podobne auta.

----------

Oj nie.... zdecydowanie nie - to całkowicie inne auta. W hultaju jest tyle miejsca, że chyba tylko naprawdę ktoś kompletnie nie zorientowany coś może zarzucić (chciał kupić autobus - kupił auto klasy B).

Chevrolet był dla mnie fajny - hultaj jest rewelacyjny (nie dyskutujemy tu o szczegółach). To co mnie denerwowało, gdy kupowałem auto wydawało mi się, że dam sobie radę - to bagażnik - mały w Chevrolecie, bardzo duży w hultaju - wkładam rower do środka i klamoty - bagaż ma 440 litrów - w Aveo było chyba 220. Na wakacje wszystko zapakowałem do kufra. W chevrolecie - niestety nie - walizki się nie mieściły - syn musiał z nimi jechać na tylnej kanapie.

Dzisiaj gdy jadę na działkę - kosiarkę, podkaszarkę, TV - cienki (bo olimpiada) - wszystko pakuję do kufra.

Napisano

I I

> Chevrolet był dla mnie fajny - hultaj jest rewelacyjny (nie dyskutujemy tu o szczegółach). To co

> mnie denerwowało, gdy kupowałem auto wydawało mi się, że dam sobie radę - to bagażnik - mały w

> Chevrolecie, bardzo duży w hultaju - wkładam rower do środka i klamoty - bagaż ma 440 litrów -

> w Aveo było chyba 220. Na wakacje wszystko zapakowałem do kufra. W chevrolecie - niestety nie

> - walizki się nie mieściły - syn musiał z nimi jechać na tylnej kanapie.

> Dzisiaj gdy jadę na działkę - kosiarkę, podkaszarkę, TV - cienki (bo olimpiada) - wszystko pakuję

> do kufra.

Fakt miales poprzednie aveo,nowe jest sporo wieksze,szersze,no I tez ma kufer 500 litrow w sedanie

Napisano

> Zgadza się sprzedaję. W garażu stoi już kolejne Aveo, tym razem diesel w wersji LTZ, więc to chyba

> dowodzi, że Aveo da się lubić;)

To sie kolego pospieszyles z kupnem auta od razu trzebs bylo kupowac w obecnej wersji ,teraz I na cenie stracisz a I ludziom podejrzliwe bedzie ze ktos sprzedaje swiezo kupione auto,fajny kolorek,tez planuje zakup teg nowego aveo chyba ale za kilka lat. Napisz jak wlasciwosci jezdne ich,nadal sa takie miekie,po podobno te nowe aveo maja byc sztywne dosyc jak podaje producent ,spalanie spadlo w nich choc troche bo to tez zawsze bylo bolaczkadaewoo a pozniej chevroleta ze ich auta wiecej palily niz konkurencja

Napisano

> I I

> Fakt miales poprzednie aveo,nowe jest sporo wieksze,szersze,no I tez ma kufer 500 litrow w sedanie

Ten kufer jest potężny. Dziś oglądałem.

Napisano

> I I

> Fakt miales poprzednie aveo,nowe jest sporo wieksze,szersze,no I tez ma kufer 500 litrow w sedanie

Oczywiście.... ale nie można porównywać kufra AVEO HB do sedana. Ja zamieniłem Chevroleta HB na Hyundai HB

Napisano

> Oczywiście.... ale nie można porównywać kufra AVEO HB do sedana. Ja zamieniłem Chevroleta HB na

> Hyundai HB

Tak samo nie można porównywać Aveo z ix20. To dwa rożne światy w klasie B.

Spróbujmy porównać równolegle samochody z klasy B

Chevrolet Trax z Hyundai ix20 to wtedy okaże się ze Hyundai znowu zostaje w tyle z pojemnościami 533 wobec 440.

Napisano

> Tak samo nie można porównywać Aveo z ix20. To dwa rożne światy w klasie B.

> Spróbujmy porównać równolegle samochody z klasy B

> Chevrolet Trax z Hyundai ix20 to wtedy okaże się ze Hyundai znowu zostaje w tyle z pojemnościami

> 533 wobec 440.

Ależ oczywiście - ja nie porównuję tych aut z sobą, zresztą zaznaczyłem to parę akapitów wyżej. Podkreślałem tylko to co mnie irytowało w AVEO, a co teraz cieszy mnie w Hultaju.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Pytanie do użytkowników nowego aveo 1.2:

Jakie są obroty silnika przy 90km/h na V biegu, jakie przy 130km/h?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.