Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Xsara Picasso

Featured Replies

Napisano

Czy są tu posiadacze ????

Interesują mnie wady tego pojazdu, wady, awarie oraz rzeczy które wkurzają lub są nie do zaakceptowania zlosnik.gif

Noszę się z zamiarem zakupu, silnik już mam wybrany 2.0 HDI 8V, można nie pisać bo nic nie zmieni mojej decyzji....

Wszystko poza silnikami mnie interesuje ok.gif

hmm.gif

Napisano

Jestem w posiadaniu od 5 latek, fajne autko. W moim egzęplażu rocznik 2002 zgnił próg, ale to chyba wyjątek cool.gif

Napisano

> Wszystko poza silnikami mnie interesuje

Mam 2,5 roku taki wynalazek.

Trochę głośny

Bez przeróbki, po załączeniu swiateł w słoneczny dzień nic nie widać na wyświetlaczu.

Słońce odbija się od kokpitu.

Taki trochę za bardzo plastikowy.

Usterki.

Pompa paliwa

Koło pasowe

Napisano

> Jestem w posiadaniu od 5 latek, fajne autko. W moim egzęplażu rocznik 2002 zgnił próg, ale to

> chyba wyjątek

Nie. smile.gif W moim (też 2002) wymieniłem oba progi.

Napisano

> Jestem widział co ostatnio zmajstrowałem

Lepiej pokaż jak to podłączyłeś, bo to jest problem.

Napisano

> Czy są tu posiadacze ????

> Interesują mnie wady tego pojazdu, wady, awarie oraz rzeczy które wkurzają lub są nie do

> zaakceptowania

> Noszę się z zamiarem zakupu, silnik już mam wybrany 2.0 HDI 8V, można nie pisać bo nic nie zmieni

> mojej decyzji....

> Wszystko poza silnikami mnie interesuje

Ja mam. Same zalety. Z wad - to tylko jedno siedzenie z tyłu przesuwane, skos tylnej klapy zbyt duży (a mogli zrobić jak w starym scenicu przynajmniej)

Czemu taki staroć sobie wybrałeś? Te silniki już od dawna nie produkowane są.

Ja mam 1,6 HDI z FAP i dwumasą i turbo ze zmienną geometria z 2008. Przebiej już ponad 175 tyś. Pali mało, jeździ jak szatan i się nie psuje na razie.

Oczywiście kup z klimatronikiem, bo fajnie działa.

Napisano

> Lepiej pokaż jak to podłączyłeś, bo to jest problem.

Problemem jest wszystko począwszy od montażu rur po zderzak, który trzeba ciąć.

Rura od sprężarki do IC idzie zakolem tak jak w Audi, Octavii TDI.

Z IC do kolektora tak.

286176383-ruraodIC.jpg

post-32902-14352517114091_thumb.jpg

Napisano

> Z wad - to tylko jedno siedzenie z tyłu przesuwane,

Exclusive ma wszystkie 3 przesuwane. :-)

Napisano
  • Autor

> Ja mam. Same zalety. Z wad - to tylko jedno siedzenie z tyłu przesuwane, skos tylnej klapy zbyt

> duży (a mogli zrobić jak w starym scenicu przynajmniej)

> Czemu taki staroć sobie wybrałeś? Te silniki już od dawna nie produkowane są.

Dlatego że jest to jeden z nielicznych samochodów który można kupić 2007 bez gufien typu dwu masa, filtery depeefy oraz inne udziwnienia które przynoszą zyski jedynie producentowi i producentom części zlosnik.gif .... zlosnik.gif

> Ja mam 1,6 HDI z FAP i dwumasą i turbo ze zmienną geometria z 2008. Przebiej już ponad 175 tyś.

> Pali mało, jeździ jak szatan i się nie psuje na razie.

> Oczywiście kup z klimatronikiem, bo fajnie działa.

Napisano
  • Autor

> Mam 2,5 roku taki wynalazek.

> Trochę głośny

> Bez przeróbki, po załączeniu swiateł w słoneczny dzień nic nie widać na wyświetlaczu.

generalnie to nic interesującego tam nie ma aby sie nań gapić zlosnik.gif

> Słońce odbija się od kokpitu.

> Taki trochę za bardzo plastikowy.

> Usterki.

> Pompa paliwa

koszta ?

> Koło pasowe

że co i koszta ? zlosnik.gif

przebieg ?

Napisano

> generalnie to nic interesującego tam nie ma aby sie nań gapić

> koszta ?

> że co i koszta ?

> przebieg ?

Przeciez Ty za dniowke ponizej 500 nie schodzisz, to nie ma co sie martwic o koszty grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Przeciez Ty za dniowke ponizej 500 nie schodzisz, to nie ma co sie martwic o koszty

oczywiście że koszta mnie nie martwią ok.gif

ale lubie wiedzieć z czym mam przyjemność ok.gif

nie lubie wynalazków i muszę sie rozeznać...

i nie że nie schodze, tylko jak jest szansa na taką dniówkę wtedy wstaje przed 10:00 rano ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dlatego że jest to jeden z nielicznych samochodów który można kupić 2007 bez gufien typu dwu masa,

> filtery depeefy oraz inne udziwnienia które przynoszą zyski jedynie producentowi i producentom

> części ....

> > Oczywiście kup z klimatronikiem, bo fajnie działa.

Zawsze możesz wziąż 1,6 HDI 90 KM bez dwumasy, FAPa i zmiennej geometrii

Napisano
  • Autor

> Zawsze możesz wziąż 1,6 HDI 90 KM bez dwumasy, FAPa i zmiennej geometrii

Zależy mi na świeżym roczniku ale rozwiązania ze starej niezawodnej motoryzacji ok.gif

po 2006r trudno coś znaleźć no.gif

Napisano

> Zależy mi na świeżym roczniku ale rozwiązania ze starej niezawodnej motoryzacji

> po 2006r trudno coś znaleźć

Przecież były robione do 2009.

Poza tym demonizujesz te nowe rozwiązania.

Po pierwsze wcale się tak nie psują, jak piszą w MŚ a po drugie akurat 1,6 HDI jest bardzo tani w naprawie.

Ja nie wiedziałem, że kupuję, jak to określiłeś g...o i to g...o nie chce się popsuć.

Napisano
  • Autor

> Przecież były robione do 2009.

tak ale ja mówie o innych wynalazkach które po 2005r są obładowane wszystkim co plastykowe, tandetne i z chin zlosnik.gif

> Poza tym demonizujesz te nowe rozwiązania.

stare proste rozwiązania były dobre i ja przy takich chce pozostać zlosnik.gif

> Po pierwsze wcale się tak nie psują, jak piszą w MŚ a po drugie akurat 1,6 HDI jest bardzo tani w

> naprawie.

ma dużo pozytywnych opinii ok.gif

> Ja nie wiedziałem, że kupuję, jak to określiłeś g...o i to g...o nie chce się popsuć.

jak moge nie mieć czegoś co mi nie potrzebne to wole nie mieć zlosnik.gif

Napisano

> tak ale ja mówie o innych wynalazkach które po 2005r są obładowane wszystkim co plastykowe,

> tandetne i z chin

Akurat tam jest wszystko boscha.

> jak moge nie mieć czegoś co mi nie potrzebne to wole nie mieć

Jeśli uważasz, że nie potrzebujesz IC, dwóch przepustnic (nie pozwolą rozbiec się silnikowi), turbiny o zmiennej geometrii (lepsza sprawność i szybkość reakcji), dwumasy (też nie wiem po co, ale zamiennik kosztuje 300 zł) to nie potrzebujesz nowoczesnego, oszczędnego silnika.

Napisano

dwumasy (też nie wiem po

> co, ale zamiennik kosztuje 300 zł) to nie potrzebujesz nowoczesnego, oszczędnego silnika.

ładne mi 300 zł hehe.gif

2294 000 822

Koło zamachowe dwumasowe

Producent:

SACHS

Opis:

Sachs Koło zamachowe dwumas P 206/CITR XSARA PICASSO 1,6HDi 110 04-;

W magazynie:

0 szt.

Cena detaliczna (z VAT):

1888.26 PLN

Kup za:

1793.82 PLN

Napisano
  • Autor

> Akurat tam jest wszystko boscha.

> Jeśli uważasz, że nie potrzebujesz IC, dwóch przepustnic (nie pozwolą rozbiec się silnikowi),

> turbiny o zmiennej geometrii (lepsza sprawność i szybkość reakcji), dwumasy (też nie wiem po

> co, ale zamiennik kosztuje 300 zł) to nie potrzebujesz nowoczesnego, oszczędnego silnika.

kompletnie nie potrzebuje nowoczesnego silnika ok.gif

najchętniej bym kupił MB W124 300D ale nie ma już takich świeżych zlosnik.gif

dlatego szukam czegoś normalnego z ostatnich czasów ...

ja potrzebuje woła roboczego typu 1.9SDI ale też nie ma świeżych, już sie dobrego nie robi bo producenci oraz serwis i producenci części muszą z czegoś żyć ok.gif

Napisano

> dwumasy (też nie wiem po

> ładne mi 300 zł

> 2294 000 822

> Koło zamachowe dwumasowe

> Producent:

> SACHS

> Opis:

> Sachs Koło zamachowe dwumas P 206/CITR XSARA PICASSO 1,6HDi 110 04-;

> W magazynie:

> 0 szt.

> Cena detaliczna (z VAT):

> 1888.26 PLN

> Kup za:

> 1793.82 PLN

To teraz sprawdź, ile kosztuje koło zamachowe od 1,6 HDI bez dwumasy - a są zamienne i bardzo często w przypadku awarii wstawia się takie koło + sprzęgło z podwójnym tłumikiem drgań.

Napisano

> To teraz sprawdź, ile kosztuje koło zamachowe od 1,6 HDI bez dwumasy - a są zamienne i bardzo

> często w przypadku awarii wstawia się takie koło + sprzęgło z podwójnym tłumikiem drgań.

Co nie zmienia postaci że masz dodatkowy koszt i wracasz do sprawdzonej konstrukcji jaka jest w 2.0 HDi

Następna sprawa aluminiowy blok no.gif niestety większość producentów przeszła na alu. sick.gif

To wole poczciwe 2.0 HDI z żeliwnym blokiem i udziwnień bez których auto może się obyć.

Napisano

ja od ponad 4 lat posiadam takie auto, silnik benzyna 1,6 spalanie średnio 7 l/100 km tyle ze większość po wsi jeżdżę, na trasie przy 90km/h to jest koło 5 l/100km, auto wygodne, dużo miejsca, bardzo proste w ew.naprawach, ja póki co nic nie naprawiałem, zmieniam części eksploatacyjne i jeżdżę, miałem sprzedać 1,5 roku temu ale stwierdziłem że szkoda pieniędzy na lepszy szpan skoro ten daje radę (mnie akurat nie pieści jazda nowiutkim autem za 150 tys i gadanie ze faktycznie jest 10 razy lepsze od mojego skoro 10 razy droższe)

więcej info znajdziesz na grupie dyskusyjnej triger citroen

Napisano

> ja potrzebuje woła roboczego typu 1.9SDI ale też nie ma świeżych, już sie dobrego nie robi bo

> producenci oraz serwis i producenci części muszą z czegoś żyć

To może coś z 2.0 sdi? Jakieś Caddy life... ?

Napisano

> Zależy mi na świeżym roczniku ale rozwiązania ze starej niezawodnej motoryzacji

Wybór silnikowy całkiem dobry. Ale jak chcesz pełni szczęścia, to sprawdź jaki system wtrysku będzie w takim aucie. Były dwa - Bosch i Siemens. Ten pierwszy jest o niebo lepszy w kwestii trwałości i ceny ew.napraw.

Napisano

> Wybór silnikowy całkiem dobry. Ale jak chcesz pełni szczęścia, to sprawdź jaki system wtrysku

> będzie w takim aucie. Były dwa - Bosch i Siemens. Ten pierwszy jest o niebo lepszy w kwestii

> trwałości i ceny ew.napraw.

a mozna to jakos sprawdzic przed zakupem np.poprzez nr VIN?

Napisano

> a mozna to jakos sprawdzic przed zakupem np.poprzez nr VIN?

Można.

Ale jest prostszy sposób. W systemie Boscha, w baku jest klasyczna pompa paliwa niskiego ciśnienia. Po przekręceniu kluczyka słychać przez chwilę jej pracę.

W systemie Siemensa, tej pompy brak. Za to pod maską jest obecna gruszka do odpowietrzania układu paliwowego (w sytuacji gdyby np. zabrakło paliwa i silnik zgasł, po zalaniu paliwa należy pompować gruchą, aż do jej stwardnienia).

Napisano
  • Autor

> To może coś z 2.0 sdi? Jakieś Caddy life... ?

do wożenia ludzi ok.gif

nie towaru zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To nawet na pusto nie jedzie, a co dopiero z kompletem pasażerów...

co znaczy nie jedzie ????

w mieście jeździmy 50km/h a i to czasem za dużo od świateł do swiateł zlosnik.gif

Napisano

> co znaczy nie jedzie ????

> w mieście jeździmy 50km/h a i to czasem za dużo od świateł do swiateł

Zaaaaanim sięęęęę roooozpęęęędziiiii.... zlosnik.gif

A na trasie to pod lekką górkę potrafił zdychać przy 110-120km/h... no.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zaaaaanim sięęęęę roooozpęęęędziiiii....

> A na trasie to pod lekką górkę potrafił zdychać przy 110-120km/h...

e to spoko, od czterech lat nie jechałem szybciej niż 130, w tym roku zaszalałem na A1 140km/h shocked.gif

od czasu jak sprzedałem uniaka w 2005r, 1.4 70KM przestałem szybko jeździć....

uniaczem to i 180 dało rade panic.gif

no dobra jak miałem kappa coupe 2.0T przez rok to z raz pocisnąłem sporo zlosnik.gif

śmieszy mnie pojęcie nie jedzie i nie ma mocy, nawet jak jade czymś co nie jedzie i potrzebuje wyprzedzić, ja poczekam, mam czas, jestem wolnym człowiekiem,.... bat nie wisi mi nad głową... ja wyluzowany jestem...

a jak będe potrzebował coś co jedzie to sobie kupie wtedy ok.gif 400 albo więcej konia ok.gif

Napisano

> Nie. W moim (też 2002) wymieniłem oba progi.

I ja w moim (rocznik 2002) miesiąc temu wymieniałem oba.

Napisano
  • Autor

Albo golasy z tyłu korba facepalm%5B1%5D.gif

Kolory jakieś nijakie, ja chce srebrny albo czarny ok.gif

najlepiej ze szklanym dachem cool.gif

niby milion pińcet do wyboru ale nie idzie....

Opla szukałem 6m-cy citronela będe szukał pewnie rok sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.