Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Axa direct - warto ?

Featured Replies

Napisano

Mam teraz ubezpieczenie w MTU, przyszło przedłużenie na kolejny rok za 739 zł. Cena zawiera:

OC

NNW

Zielona Karta

AC mini

AC kradzieżowe

Assistans (na Polskę)

No i zastanawiam się na ubezpieczeniem w Axa icon_rolleyes.gif, na stronie w kalkulatorze wyliczyłem sobie kwotę 796 zł. Podstawowa róznica jest w AC. Teraz mam tylko mini a Axa było by pełne. Co prawda nie studiowałem jeszcze szczegółowo OWU ale oferta jest teoretycznie ciekawa.

Warto wchodzić w to Axa ?

Napisano

Ja mam OC w AXA - bo było najtańsze , co do AC - bierz , które warunkami najbardziej spełnia Twoje wymagania , takie moje zdanie - tu akurat cena nie jest dobrym doradcą zlosnik.gif

Napisano

> Warto wchodzić w to Axa ?

Niedroga ta AXA, co do bezpieczeństwa, to jak na razie nie słyszałem od klientów żadnych zastrzeżeń. wink.gif

Napisano

> Miałem ubezpieczenie w AXA, a potem okazało się, że PZU oferuje lepsze warunki

Ostrzegam... Teściowa wykupiła OC + AC bo najtaniej, po 2 miesiącach przyszło pismo, że 5 lat temu miała jakąś szkodę o której nie poinformowała i doliczyli jej z tego tytułu 400zł do raty...

Sprawa w toku... o szkodzie z przed 5 lat nawet nie pamiętała, bo w normalnym TU odzyskuje się zniżkę po 2 latach bezszkodowej jazdy. Podczas podpisywania umowy też nikt nie pytał o szkody 5 lat wstecz...

Napisano

we wniosku jest pytanie o szkody w ostatnich 5 latach ok.gif

Napisano

Każde TU pyta o szkodę wstecz na pięć lat. Jak nie pyta to sam powinieneś się do tego przyznać.

AXA to dość dobre TU i ma w wiekszosci pozytywne opinie. Natomiast MTU to najgorsze co cię może spotkać w ubezpieczeniach. Po prostu naciągacze i wyzyskawacze. Zresztą wszystkie fora tematyczne szeroko rozpisują się na ich temat.

Napisano

> Każde TU pyta o szkodę wstecz na pięć lat.

nieprawda ok.gif niektóre nie pytają lub pytają o dwa lata wstecz.

Napisano

> Mam teraz ubezpieczenie w MTU, przyszło przedłużenie na kolejny rok za 739 zł.

chyba nikt nie da niżej niż ci, u których masz. przy czym trzeba się do nich odezwać i wymusić dalszą zniżkę. targuj się, bo zawsze schodzą niżej!

Napisano

> Sprawa w toku... o szkodzie z przed 5 lat nawet nie pamiętała, bo w normalnym TU odzyskuje się

> zniżkę po 2 latach bezszkodowej jazdy. Podczas podpisywania umowy też nikt nie pytał o szkody

> 5 lat wstecz...

Błąd agenta i to ewidentny. Zawsze pytamy klienta o szkody 5 lat wstecz, jeśli najkorzystniejsza oferta jest w AXA.

Napisano

> Każde TU pyta o szkodę wstecz na pięć lat. Jak nie pyta to sam powinieneś się do tego przyznać.

> AXA to dość dobre TU i ma w wiekszosci pozytywne opinie. Natomiast MTU to najgorsze co cię może

> spotkać w ubezpieczeniach. Po prostu naciągacze i wyzyskawacze. Zresztą wszystkie fora

> tematyczne szeroko rozpisują się na ich temat.

Chyba nigdy nie miałeś do czynienia z MTU - dużo lepszy i łatwiejszy kontakt w razie problemów jest z nimi,

niż Directami, gdzie agenci traktowani są tak jak zwykły klient.

Napisano

\> AXA to dość dobre TU i ma w wiekszosci pozytywne opinie.

Kradzież kół z auta ubezpieczonego przez Internet (bez oględzin przed ubezpieczeniem).

Pozytywy:

- udało mi się przez telefon przekonać osoby decyzyjne, żeby obyło się bez wizyty rzeczoznawcy (wystarczyło zaświadczenie o zgłoszeniu sprawy na policji OIDP) - inaczej musiałbym przez trzy (?) dni czekać na rzeczoznawcę, który stwierdziłby, że kół nie ma. Udało się załatwić bezboleśnie i szybko ok.gif

- wypłacili ubezpieczenie dość szybko/

Negatywy:

- odszkodowanie na podstawie faktury za koła (felgi i opony) zostało obcięte niezgodnie z OWU, np. na fakturze mam wpisane "-30%" bez żadnego wyjaśnienia. Podejrzewam, że w ten sposób uwzględnili wiek opon, tyle że zgodnie z OWU pomniejszenie odszkodowania związanego ze stratami w ogumieniu powinno być obliczane na podstawie ich stanu... A stanu ukradzionych opon nijak stwierdzić nie było można no.gif

- "obliczenia" rzeczoznawcy dostałem nabazgrolone ręcznie na kopii nadesłanej przeze mnie faktury. Żenada. no.gif

Ogólnie mam złe zdanie o AXA, ale nie jestem pewien czy w innym TU nie byłoby tak samo. O odszkodowanie się nie kłóciłem, bo to co chcieli mi zabrać za zużycie opon, dali przez pomyłkę w innym wierszu. Kradzione nie tuczy claps.gif

Napisano

> AXA to dość dobre TU i ma w wiekszosci pozytywne opinie.

Hmmm... hmm.gif Bardzo subiektywna ta ocena.

Ja osobiście polecam szukać, szukać i jeszcze raz szukać. No i czytać OWU przede wszystkim.

Napisano

> Warto wchodzić w to Axa ?

nie warto, probuje od nich odzyskac pieniadze po szkodzie juz 5ty miesiac tongue.gif, zakazdym razem jak do nich dzwonie to mnie .. angryfire.gif

popatrz sobie w oferty innych: Liberty, allianz, mBank itd. W moim przypadku allianz wyszedl bardzo podobnie jak Axa.

Napisano

> popatrz sobie w oferty innych: Liberty, allianz, mBank itd. W moim przypadku allianz wyszedl bardzo

> podobnie jak Axa.

Allianz rezygnuje z ubezpieczeń komunikacyjnych, wycofują się z tej części rynku.

Napisano

> Każde TU pyta o szkodę wstecz na pięć lat. Jak nie pyta to sam powinieneś się do tego przyznać.

> AXA to dość dobre TU i ma w wiekszosci pozytywne opinie. Natomiast MTU to najgorsze co cię może

> spotkać w ubezpieczeniach. Po prostu naciągacze i wyzyskawacze. Zresztą wszystkie fora

Ale bzdury,moze czyms to poprzesz,jakimis dowodami,w czym sa naciagaczami jesli maja najtansze OC.Szwagierka miala wypadek,bez problemu wszystko zalatwione, od reki samochod zastepczy.Nie sa tacu zli a wrecz tacy sami jak reszta a OC maja najtaniej.

Napisano

> Negatywy:

> - odszkodowanie na podstawie faktury za koła (felgi i opony) zostało obcięte niezgodnie z OWU, np.

To u nas byla kradziez radia, i drzwi nie byly zniszczone, ale co mi tam, pojechalem do Asio gdzie AXA miala swojego przedstawiciela, zrobili ogledziny i kosztorys na 2 tys zl, axa to zakceptowala,ale warunkiem wyplaty miala byc faktura, nie bylo faktury to wyplacili tylko 500zl. W zadnym innym towarzystwie tego nie mialem.Wiec gdy tylko konczyla sie umowa podziekowalem im.

Napisano

> Allianz rezygnuje z ubezpieczeń komunikacyjnych, wycofują się z tej części rynku.

Widac po stawkach jakie zaproponowali mi na przedłuzenie OC. hehe.gif

Napisano

> To u nas byla kradziez radia, i drzwi nie byly zniszczone, ale co mi tam, pojechalem do Asio

> gdzie AXA miala swojego przedstawiciela, zrobili ogledziny i kosztorys na 2 tys zl, axa to

> zakceptowala,ale warunkiem wyplaty miala byc faktura, nie bylo faktury to wyplacili tylko

> 500zl. W zadnym innym towarzystwie tego nie mialem.Wiec gdy tylko konczyla sie umowa

> podziekowalem im.

A co nie dali Ci zarobić 1500zł na nowe opony hehe.gif.

Napisano

> pojechalem do Asio

> gdzie AXA miala swojego przedstawiciela, zrobili ogledziny i kosztorys na 2 tys zl, axa to

> zakceptowala,ale warunkiem wyplaty miala byc faktura, nie bylo faktury to wyplacili tylko

> 500zl.

Ale o co Ci chodzi? Skoro 2 tysie miały pokryć szkodę , w ASO to tak wyliczyli i AXA to klepnęła to w czym problem?

IMHO wszystko powinno być tak załatwiane. Szkoda ma byc naprawiona przez warsztat i tyle. Niestety można naprawiać inaczej tzn na używkach bez faktur które najczęściej pochodzą z kradzionych aut. I złodziejski biznes sie kręci.

btw

AXA o ile sie nie myle nie pozwala naprawiać w ASO na oryginałach samochodów starszych niż 2 -3 lata jeśli są dostępne zamienniki w nieautoryzowanych sklepach. Dokladne wytyczne są w OWU. Mam tam właśnie pakiet ale w akceptuję takie rozwiązanie z racji tego że są sporo tańsi niż LINK , Liberty, Proama czy inne Directy. .

Napisano

axa pozytywne, opinie hehe.gif, ciekawe gdzie. Kiedys na szybko przelecialem forum to ludzie strasznie na nich psy wieszali.

Ja chcac, nie chcac tez sie na nich przejachalem. Dla mnie to taka "biedronka" w negatywnym tego slowa znaczeniu.

Napisano

> axa pozytywne, opinie , ciekawe gdzie. Kiedys na szybko przelecialem forum to ludzie strasznie na

> nich psy wieszali.

> Ja chcac, nie chcac tez sie na nich przejachalem. Dla mnie to taka "biedronka" w negatywnym tego

> slowa znaczeniu.

Jak klient chce mieć najtaniej, w dodatku w formie Direct, to niech się nie dziwi, że jest problem.

Napisano

> Jak klient chce mieć najtaniej, w dodatku w formie Direct, to niech się nie dziwi, że jest problem.

wlasnie o tym pisze, nawet sam poziom obslugi pozostawia sobie wiele do zyczenia ... a direct directowi nie rowny wink.gif.

Napisano

> 500zl.

W większości OWU, które czytałem istniało takie rozróżnienie - dajesz fakturę, to podstawą obliczeń jest faktura. Jeśli nie masz faktury, to obliczenia robią na podstawie swoich tabelek, etc. Zawsze to drugie wychodziło niekorzystnie.

Napisano

> W większości OWU, które czytałem istniało takie rozróżnienie - dajesz fakturę, to podstawą obliczeń

> jest faktura. Jeśli nie masz faktury, to obliczenia robią na podstawie swoich tabelek, etc.

> Zawsze to drugie wychodziło niekorzystnie.

No ja pierwszy raz sie z tym spotkalem, bo w PZU tez likwidowalem i tyle ile wyliczyli to wyplacili wink.gif

A pewna osoba pisze ze nie moglem kupic sobie opon za te 1500zl, glupie gadanie sick.gif

Napisano

> Chyba nigdy nie miałeś do czynienia z MTU - dużo lepszy i łatwiejszy kontakt w razie problemów jest

> z nimi,

> niż Directami, gdzie agenci traktowani są tak jak zwykły klient.

Ja mam tylko kilka pojazdów w rodzinie ale auta robi u mnie masa handlarzy a nikt nie ma takiego doświadczenia z TU jak oni i na taką skalę. I praktycznie każdy jeden pytany w tym temacie powie CI jedno: unikaj MTU i wypowiadaj umowe jak najszybciej po zakupie. Za kilka tygodni jazdy na polisie odziedziczonej po poprzedniku potrafią żądać kosmicznych kwot. I to jest absolutny lider in minus.

Dla przykładu napisze tak, osoba A kupiła Passata ze składką roczną 500zł i zniżkami 60%od osoby B, autem jezdziła dwa miesiące (jak to handlarz), znizki takie same jak poprzednik, MTU nalicza składkę za te dwa miesiące o wartości 200zł. Co jak łatwo policzyć daje 1200zł za rok. Pytani na infolinii pokrętnie tłumaczą że taka po prostu jest składka, że może inne miasto, że może składka sie zmieniła przez kilka miesiecy itd. Jak łatwo policzyć bez znizek składka byłaby ponad 2500zl? A dla osoby B ktora mieszka praktycznie obok była jedynie 1100zł rocznie bez zniżek. Przecież widać ewidentny szwindel. I takie hece mają z prawie każdym autem w MTU. Więc niech mi tu ktoś nie pisze że MTU to dobre TU bo codziennie słysze nową historie na ich temat. Może znam ich trochę z innej strony bo chodzi głownie o naciąganie przy rekalkulowaniu składek po poprzednikach ale fakt jest faktem.

Kiedyś kumpel był moderatorem na forum ubezpieczeniowym i o takim AXA nie wypowiadał sie zle ale wiadomo że każde TU ma wieksze lub mniejsze wpadki.

Napisano

> wlasnie o tym pisze, nawet sam poziom obslugi pozostawia sobie wiele do zyczenia ... a direct

> directowi nie rowny .

To fact wykupilem AC w mbank direct razem z oc 2 lata temu,nawet auta nie ogladali,pech chcial ze tesc tydzien pozniej zderzak mi porysowal,zglosilem,przyjechali,za pomalowanie zderzaka przyznali 700zl bez problemow.

Napisano

> Ja mam tylko kilka pojazdów w rodzinie ale auta robi u mnie masa handlarzy a nikt nie ma takiego

> doświadczenia z TU jak oni i na taką skalę. I praktycznie każdy jeden pytany w tym temacie

> powie CI jedno: unikaj MTU i wypowiadaj umowe jak najszybciej po zakupie. Za kilka tygodni

> jazdy na polisie odziedziczonej po poprzedniku potrafią żądać kosmicznych kwot. I to jest

> absolutny lider in minus.

Widocznie w Twoim regionie MTU daje czterech liter po całej linii, bo jeszcze nie zdarzyło się (od ponad roku), żeby czegoś z MTU nie dało się wynegocjować, nawet w trudnej dla klienta sytuacji.

U mnie w biurze też handlarze przychodzą po ubezpieczenie i jest im bez różnicy jakiej firmy polisę podpiszą - ważne, że tanio, że na kilka rat i że rata jest niewysoka.

Napisano

> U mnie w biurze

To wyjaśnia twoje "obiektywne" podjeście do MTU...

> handlarze przychodzą po ubezpieczenie i jest im bez różnicy jakiej firmy polisę

> podpiszą - ważne, że tanio, że na kilka rat i że rata jest niewysoka.

W kwestii handlarzy to bajki piszesz... oni nie opłacają polis rocznych, tylko miesięczne po 40zł niezależnie od auta. Taką oferte ma nawet PZU. Więc prosze bez ściem że któryś z nich dobrowolnie wybrałby MTU... jak słyszą te trzy litery to im sie włos na głowie jeży...

Napisano

> To wyjaśnia twoje "obiektywne" podjeście do MTU...

Nie chodzi o obiektywne podejście. To klient wybiera polisę, zawsze do wyboru ma kilka TU.

> W kwestii handlarzy to bajki piszesz... oni nie opłacają polis rocznych, tylko miesięczne po 40zł

> niezależnie od auta. Taką oferte ma nawet PZU. Więc prosze bez ściem że któryś z nich

> dobrowolnie wybrałby MTU... jak słyszą te trzy litery to im sie włos na głowie jeży...

Handlarze wybierają najtańsze, a że ostatnio taka jest AXA, do tego polisa w kilku ratach i nawet handlarze są zadowoleni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.