Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto na pobyt za granicą - Francja

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem samochodu w PL i używaniu go za granicą. W kraju gdzie jestem są mega drogie samochody (a bardzo dużo się ściąga z niego do PL - nie chcę wiedzieć co oni sprowadzają).

Będę raz na pół roku wracal do kraju więc kwestia polskiego przeglądu etc - bez problemu.

Auto będzie racze używane do jazdy po mieście - raz na jakiś czas traska 200km. Ale chcę nim też jeździć na trasie Polska-Francja. Więc dobrze żeby w takim aucie podróż nie odbiła się negatywnie na zdrowiu fizycznym jak i psychicznym;-)

Jak już powiedziałem kraj to francja - może coś francuskiego?

Chciałbym aby było niezawodne, a jak już się zepsuje to jakaś pierdółka którą spokojnie i tanio zrobię w Polsce.

Myślałem nad autem typu corsa, astra, punto, stilo?, focus, fiesta, w cenie ok. 12kpln

Raczej benzyna. Co polecicie?

Czy są jakieś szczególne warunki używania auta na polskich blachach za granicą? Przez powiedzmy rok czasu?

Napisano

> W kraju gdzie jestem są mega drogie samochody

Że co? Mega drogie auta we Francji?

> Czy są jakieś szczególne warunki używania auta na polskich blachach za granicą? Przez powiedzmy rok

> czasu?

Zapytaj w urzędzie podatkowym...

Napisano
  • Autor

> Że co? Mega drogie auta we Francji?

> Zapytaj w urzędzie podatkowym...

Jakoś na ebayu czy w innych ogłoszeniach za 3k euro są jakieś padła same

Napisano

> W kraju gdzie jestem są mega drogie samochody (a bardzo dużo się ściąga z niego do PL - nie chcę wiedzieć co oni sprowadzają).

> Jakoś na ebayu czy w innych ogłoszeniach za 3k euro są jakieś padła same

> Zastanawiam się nad kupnem samochodu w PL

Zastanów się jeszcze raz co napisałeś i jaki jest sens kupowania auta w PL. wink.gif

Co do samego tematu, to z wymienionych przez Ciebie miałem Stilo (1.8 3d) i fotele (lekko kubełkowe) bez problemu nadają się na trasy ok.gif

Napisano

> Zastanów się jeszcze raz co napisałeś i jaki jest sens kupowania auta w PL.

Myślał pewnie, że im bliżej źródła, tym taniej, ominie pośredników... zlosnik.gif

Napisano

Nie możesz jeździć po Francji tak długo samochodem zarejestrowanym w PL.

Znajomy obszedł to w ten sposób, że jeździł samochodem zarejestrowanym na ojca i co 3 miesiące(nie jestem pewien czy to były 3 miesiące) spisywali dwujęzyczną umowę użyczenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie możesz jeździć po Francji tak długo samochodem zarejestrowanym w PL.

> Znajomy obszedł to w ten sposób, że jeździł samochodem zarejestrowanym na ojca i co 3 miesiące(nie

> jestem pewien czy to były 3 miesiące) spisywali dwujęzyczną umowę użyczenia.

> Pozdrawiam BAS

Ale jak udokumentują busted.gif że On wczoraj / przedwczoraj nie był znów w PL.

Granic brak!

Nawet jak chodzi do pracy i jest non stop w pracy to mogła Żona/kochanka/ psiapsiółka/ kolega..... pojechać i wrócić.

Jedyne co to żeby go Polycaje co 3 godziny fotografowali (mówię o afcie) i to przez bite 3 miesiące. T wtedy by miał problem

Napisano

Ja kupiłem do jazdy za granicą, Peugeota 307 z 2002 roku - oczywiście w Polsce, bo tak jak mówisz jak oglądałem tutaj samochody w dobrym stanie to ceny były masakrycznie wysokie. Wygodne fotele, nie męczę się zbytnio podczas jazdy, jak na razie zepsuła mi się tylko wycieraczka od strony kierowcy. Silniczek 1.6 na autostradach i mniejszych drogach pali średnio 6.2 litra, jak jechałem z Polski to spalił na autostradzie 7 l przy prędkościach 130 km/h z włączoną klimą. Autko czasem stoi nieruszane 2 tygodnie i odpala bez problemu.

Napisano

> Zastanawiam się nad kupnem samochodu w PL i używaniu go za granicą. W kraju gdzie jestem są mega

> drogie samochody (a bardzo dużo się ściąga z niego do PL - nie chcę wiedzieć co oni

> sprowadzają).

> Będę raz na pół roku wracal do kraju więc kwestia polskiego przeglądu etc - bez problemu.

> Auto będzie racze używane do jazdy po mieście - raz na jakiś czas traska 200km. Ale chcę nim też

> jeździć na trasie Polska-Francja. Więc dobrze żeby w takim aucie podróż nie odbiła się

> negatywnie na zdrowiu fizycznym jak i psychicznym;-)

> Jak już powiedziałem kraj to francja - może coś francuskiego?

> Chciałbym aby było niezawodne, a jak już się zepsuje to jakaś pierdółka którą spokojnie i tanio

> zrobię w Polsce.

> Myślałem nad autem typu corsa, astra, punto, stilo?, focus, fiesta, w cenie ok. 12kpln

> Raczej benzyna. Co polecicie?

> Czy są jakieś szczególne warunki używania auta na polskich blachach za granicą? Przez powiedzmy rok

> czasu?

Ja bym się zastanowił nad jakimś francuzem. Pełno tego tam jeździ więc i z ewentualną awaryjną naprawą nie powinno być problemu (zarówno z dostępnością części jak i kosztami).

307,Megane, Xsara (C4 pewnie będzie jeszcze za drogie). A jak nie to brać Stilo Abarth 2.4 - będziesz szybciej w domu... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja kupiłem do jazdy za granicą, Peugeota 307 z 2002 roku - oczywiście w Polsce, bo tak jak mówisz

> jak oglądałem tutaj samochody w dobrym stanie to ceny były masakrycznie wysokie. Wygodne

> fotele, nie męczę się zbytnio podczas jazdy, jak na razie zepsuła mi się tylko wycieraczka od

> strony kierowcy. Silniczek 1.6 na autostradach i mniejszych drogach pali średnio 6.2 litra,

> jak jechałem z Polski to spalił na autostradzie 7 l przy prędkościach 130 km/h z włączoną

> klimą. Autko czasem stoi nieruszane 2 tygodnie i odpala bez problemu.

O dzięki:) a taki 206 nie bedzie negatywnie rzutowal na zdrowiu psychicznym podczas DŁUUUGIEJ podróży;)?

Napisano

> Ale jak udokumentują że On wczoraj / przedwczoraj nie był znów w PL.

> Granic brak!

> Nawet jak chodzi do pracy i jest non stop w pracy to mogła Żona/kochanka/ psiapsiółka/ kolega.....

> pojechać i wrócić.

> Jedyne co to żeby go Polycaje co 3 godziny fotografowali (mówię o afcie) i to przez bite 3

> miesiące. T wtedy by miał problem

Ja tam nie wiem jak jest we Francji, ale kazdy kraj ma jakies swoje przepisy... I dokad ich nie znasz, to ciezko cos dokladnie powiedziec.

W wielu krajach jest tak, ze jak ktos staje sie rezydentem danego kraju, to musi przerejestrowac auto na lokalne numery, bez wzgledu na to ile czasu auto spedza w danym kraju.

Napisano

> O dzięki:) a taki 206 nie bedzie negatywnie rzutowal na zdrowiu psychicznym podczas DŁUUUGIEJ

> podróży;)?

307 jest o.k, ma wygodne fotele, zawieszenie. 206 nie wiem frown.gif

Napisano

> Ale jak udokumentują że On wczoraj / przedwczoraj nie był znów w PL.

> Granic brak!

> Nawet jak chodzi do pracy i jest non stop w pracy to mogła Żona/kochanka/ psiapsiółka/ kolega.....

> pojechać i wrócić.

> Jedyne co to żeby go Polycaje co 3 godziny fotografowali (mówię o afcie) i to przez bite 3

> miesiące. T wtedy by miał problem

a slyszales o ANPR?

Napisano

> Jakoś na ebayu czy w innych ogłoszeniach za 3k euro są jakieś padła same

A w PL, to myślisz, ze co kupisz za 12kpln? Pewnie zdarzają sie rodzynki przyzwoite ale większość to już ma najlepsze czasy za sobą! We Francji będzie pewnie podobnie. Z tą różnicą, że mniejsza szansa na kupienie auta zespawanego z dwóch bezwypadkowych połówek. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.