Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy zatkany odpływ klimy może rozładować aku?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam dziwną sytuację. Zauważyłem, że podczas dużych upałów jak jeżdżę dłużej na klimie to na drugi dzień mam problem z odpaleniem (słaby akumulator). Raz w ogóle nie zapalił, w zeszłym tygodniu ledwo co. Akumulator ma 2 lata. Kupiony w Feu Vert. To jest ich aku dobrany ponoć do mojego silnika. Z tego co zauważyłem nie kapie woda pod samochodem jak chodzi klima. Czy jak się zbiera tam woda, to może powodować jakieś zwarcie i rozładowanie aku? Podczas jazdy nie świeci się żadna kontrolka. Podjechałem do Feu Vert'a i sprawdzili ładowanie aku jest ok. Wjechałem na kanał, znalazłem odpływ wody z klimy, ale tam nie ma praktycznie dostępu, bo pod odpływem jest belka i nie ma mowy, żeby tam łapę wsadzić, żeby spróbować coś tam włożyć żeby spróbować przepchać. Macie jakieś pomysły? Jeżdżę w te upały bez klimy i jest ok. Ale nie o to chodzi. Pozdrawiam.

Napisano

Woda z kondensacji słabo przewodzi prąd, więc raczej nie tędy droga.

Na początek musisz znaleźć komponent, który wysysa prąd.

Wystarczy do tego najtańszy multimetr.

Ponieważ sam nie sprawdzałeś ładowania, nie wiem, czy nie masz miernika, czy też nie czujesz się na siłach sam ingerować w elektrykę. Jeśli chcesz sam mierzyć prąd upływu, daj znać, napiszemy stosowny opis (chyba, że ktoś ma w archiwum odpowiedniego linka). Jeśli nie, każdy elektryk samochodowy powinien bez trudu znaleźć usterkę.

Napisano

> chyba, że ktoś ma w archiwum odpowiedniego linka

W 9-tym poście opis jak zmierzyć pobór prądu z akumulatora, w 4-tym sprytne kabelki do pomiaru prądu w poszczególnych obwodach auta: KLIK wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Przy pracującej klimatyzacji jest spadek napięcia w obwodzie. Mam już czwartego opla i w każdym było tak samo. W obecnej Zafirze w komputerze pokładowym jest pokazywane napięcie i przy dużych upałach, przy pracującej klimie potrafi spadac nawet do 13V, gdzie normalnie pokazuje ponad 14V.

Tylko tyle, że nigdy tez z tego tytułu nie miałem problemów z odpalaniem. Warunek dobrze ładujący alternator.

Napisano

Odbiegając trochę od tematu ale cały czas blisko tematu. Przerabiałem dzisiaj temat ginącego prądu bo też po nocnym staniu rano były problemy . . . po strawdzeniu wszystkich możliwych zjadaczy byłem skłonny nawet już ciąć kable . . . ale sprawdziłem dla upewnienia się czy aby to nie jest no właśnie radio i cel trafiony pobór prądu z 0,16 spadł do 0,02 a mierzonego na zakresie 10 A miernikiem uniwersalnym (wynik chyba nie zły). Okazało się że instalacja do podłączenia radia (radio niefabryczne) została troszeczkę zmodyfikowana przez poprzedniego właściciela i stąd się brały problemy. Moje rozwiązanie radio można włączyć dopiero po przekręceniu zapłonu (to tak na marginesie) (podtrzymanie radia i zabezpieczenie konsumuje 0.02A)

Koledze radził bym jak koledzy piszą posprawdzać co SZAMA prądek na postoju.

P.S. lelek ciekawy patent żebym to ja wcześniej widział hehe.gif

Napisano
  • Autor

Zamówiłem miernik i posprawdzam sam. A to nie jest tak, że jak alternator nie wyrabia, to powinna sie zapalić kontrolka od akumulatora?

Napisano

Niekoniecznie. Skoro na stacji powiedzieli, że ładowanie jest ok. (co sam możesz sprawdzić mierząc napięcie na akumulatorze) to coś musi żreć prąd na postoju.

Żeby mieć wygodny dostęp do bezpieczników polecam odkręcenie krańcówki w drzwiach kierowcy i wyciągnięcie jej (bez odłączania kabla) z otworu. Wtedy drzwi będzie można otworzyć, a lampka wnętrza się nie zapali. I pomiar rób minimum pół godz. po wyłączeniu zapłonu (usypianie elektroniki).

No i oczywiście - jak wspomniał lelek w swoim linku - trzeba tak wpiąć miernik, żeby podczas tej operacji nie rozłączyć obwodu.

I prąd sprawdzaj najpierw na niechronionej części skali (10A, 20A), chyba że masz przy sobie parę bezpieczników do miernika wink.gif.

Napisano

> ładowanie jest ok, to coś musi żreć prąd na postoju.

Jest jeszcze inna możliwość: uszkodzony akumulator, który po prostu się nie ładuje (przerabiałem to już kilka razy) lub wolno ładuje pomimo wysokiego napięcia w instalacji, prawdopodobnie aku taki ma wysoką rezystancję wewnętrzną i fałszywie wykazuje, że jest naładowany, choć nie jest. Miałem taki objaw: akumulator "naładowany" w domu, pierwszego dnia odpalił, drugiego dnia ledwo, trzeciego już nie i nie było to w zimie. Po zakupie nowego do dziś ok.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.