Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagadka co to za silnik o takich parametrach: rozwiązana!

Featured Replies

Napisano

112 KM @ 3600 rpm

280Nm @. 2000 rpm.

Chodzi mi o to jaki to rodzaj silnika i z którego mniej wiecej moze być roku. Dla zwycięzcy nagroda - upominek.

Edit

Chodziło mi o silnik z auta buick 2 door sedanette z roku 1947.

Napisano

> 112 KM @ 3600 rpm

> 280Nm @. 2000 rpm.

> Chodzi mi o to jaki to rodzaj silnika i z którego mniej wiecej moze być roku. Dla zwycięzcy nagroda

> - upominek.

jakiś diesel z 1.6 czy coś? hmm.gif

Napisano

> 112 KM @ 3600 rpm

> 280Nm @. 2000 rpm.

> Chodzi mi o to jaki to rodzaj silnika i z którego mniej wiecej moze być roku. Dla zwycięzcy nagroda

> - upominek.

Toyota d4d?

Napisano

> jakiś diesel z 1.6 czy coś?

chodzi o silnik diesla z cooper D 112PS z ok 2006 roku wink.gif

Napisano
  • Autor

> 112 KM @ 3600 rpm

> 280Nm @. 2000 rpm.

> - upominek.

Uscisle zasady. Prosze podawajcie dokładne parametry proponowanych silników. Jeśli bedzie kilka identycznych z podanymi przeze mnie danymi to wygrywa silnik najmłodszy i najstarszy ( dwie osobne nagrody ).

Napisano

> 112 KM @ 3600 rpm

1,6 e-hdi z 508

280Nm @. 2000 rpm

1,9 JTD z 159 120 kucy

Napisano
  • Autor

> 1,6 e-hdi z 508

> 280Nm @. 2000 rpm

> 1,9 JTD z 159 120 kucy

Z którego roku są to silniki?

Napisano

a to przypadkiem nie chodzi o nowy motor BMW 1.6 Turbo ??

Napisano
  • Autor

> a to przypadkiem nie chodzi o nowy motor BMW 1.6 Turbo ??

Mi akurat nie. Ale nie znaczy, ze nie moze pasować.

Napisano

czyżbym wygrał

Peugeot 4008

1.6l HDi FAP 82 kW (112hp) / 270 - 280 Nm with overboost 6-speed manual

rok 2012 i wyżej

Napisano

> czyżbym wygrał

> Peugeot 408

> 1.6l HDi FAP 82 kW (112hp) / 270 – 280 Nm with overboost 6-speed manual

Czyżbym już go czasem nie podawał zlosnik.gif

Napisano

> 1,6 e-hdi z 508

Było 270751858-jezyk.gif

> 1,9 JTD z 159 120 kucy

No ten nie bardzo pasuje zlosnik.gif

Napisano

Być może jeszcze land rover freelander 2.0 diesel (chyba z silnikiem bmw) z okolic 2000 roku ale nie jestem na 100% pewien.

Napisano

> Czyżbym już go czasem nie podawał

Być może, ale IMHO 1,6 HDI z takimi parametrami będzie/jest w 4008. Chyba, że się mijam z prawdą to mnie poprawcie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czyżbym już go czasem nie podawał

To jeszcze podaj z którego roku. Jeśli bedzie wiecej silników o zgodnych parametrach to wygrywa zarówno najmlodszy jak i najstarszy.

Napisano

> Być może, ale IMHO 1,6 HDI z takimi parametrami będzie/jest w 4008. Chyba, że się mijam z prawdą to

> mnie poprawcie.

Ale on też jest w 207, C4, DS5, 5008, 3008 i kto wie w czym jeszcze zlosnik.gif

Napisano

> Ale on też jest w 207, C4, DS5, 5008, 3008 i kto wie w czym jeszcze

Oczywiście, że tak ale mój ma najbardziej zbliżone/idealnie dobrane parametry do kryteriów konkursu zlosnik.gif

Napisano

> To jeszcze podaj z którego roku. Jeśli bedzie wiecej silników o zgodnych parametrach to wygrywa

> zarówno najmlodszy jak i najstarszy.

Ale to raczej jeden i ten sam silnik tylko w różnych autach, produkowany wydaje mi się że od 2010 do teraz, ale nie jestem na 100% pewien czy w 2010 go wprowadzono.

Napisano

> Z którego roku są to silniki?

1,6 e-hdi z 2011 roku

1,9 JTD - strzał 2006, lub 2007

Napisano

> Oczywiście, że tak ale mój ma najbardziej zbliżone/idealnie dobrane parametry do kryteriów konkursu

Ale chyba w każdej budzie ma te same parametry grinser006.gif

Napisano

> Ale chyba w każdej budzie ma te same parametry

Na papierze czy hamowni?

Są jednak "letkie" różnice. Tak jak teraz z octavią występuje 1,8 tsi 160 km oraz 152 km.

Napisano
  • Autor

> Ale chyba w każdej budzie ma te same parametry

Moga sie minimalnie różnic, ale nie o to chodzi. Na razie w kategorii najnowszego silnika wygrywa hdi.

Napisano

> Moga sie minimalnie różnic, ale nie o to chodzi. Na razie w kategorii najnowszego silnika wygrywa

> hdi.

No to przegrałem mad.gif

Napisano
  • Autor

> No to przegrałem

Jeśli to jest inny silnik to nie, ale wydaje mi sie ze ten sam, który podał roswell.

Napisano

> Jeśli to jest inny silnik to nie, ale wydaje mi sie ze ten sam, który podał roswell.

Mi też tak się wydaje, tylko z inną mapą w ECU.

Napisano
  • Autor

> Mi też tak się wydaje, tylko z inną mapą w ECU.

Masz jeszcze szanse znależc najstarszy. Dla ułatwienia dodam ze chodzi o silnik w aucie osobowym. Po 20 tej podam silnik o który mi chodziło.

Napisano

Allard V12? 1939 rok, 12 cylindrow, 4.4 litra, 112 KM @ 3600 obrotów, niestety nie wiem czy moment się zgadza.

Napisano
  • Autor

> Allard V12? 1939 rok, 12 cylindrow, 4.4 litra, 112 KM @ 3600 obrotów, niestety nie wiem czy moment

> się zgadza.

Jak sie będzie zgadzać to wygrasz, ale na pewno jest to wartość bardzo zbliżona. Skoro mnie przebiłeś to podam, że Silnik którego dane Podalem to benzyna N/A z 1947 roku.

Tak drodzy państwo. Najnowsze diesle osiągnęły parametry silników benzynowych sprzed drugiej wojny światowej.

Dziękuje za uwagę.

Dla roswell'a proponuje alternatywnie przelew 5,99 na zakup gazety auto moto nr 9 gdzie ten silnik jest opisany lub wpłatę w jego imieniu na serwer AK.

MarekF musi poczekać, może znajdzie sie silnik sprzed pierwszej wojny światowej o takich parametrach. grinser006.gif

BTW downsizing to nie moda z XXI wieku. Mój silnik ma już tylko 8 cylindrow i 4 litry. zlosnik.gif

Napisano

> Jak sie będzie zgadzać to wygrasz, ale na pewno jest to wartość bardzo zbliżona. Skoro mnie

> przebiłeś to podam, że Silnik którego dane Podalem to benzyna N/A z 1947 roku.

> Tak drodzy państwo. Najnowsze diesle osiągnęły parametry silników benzynowych sprzed drugiej wojny

> światowej.

> Dziękuje za uwagę.

> Dla roswell'a proponuje alternatywnie przelew 5,99 na zakup gazety auto moto nr 9 gdzie ten silnik

> jest opisany lub wpłatę w jego imieniu na serwer AK.

> MarekF musi poczekać, może znajdzie sie silnik sprzed pierwszej wojny światowej o takich

> parametrach.

> BTW downsizing to nie moda z XXI wieku. Mój silnik ma już tylko 8 cylindrow i 4 litry.

ale z ciebie manipulator hehe.gif

przeciez rownie dobrze mogles podac parametry typu 40KM/3000obr i 150Nm/2300obr i kazac podawac silniki o TAKICH parametrach.a potem podac tryumfalnie ze oto silniki diesla osiagnely parametry benzynowych z konca lat 20-tych ubieglego wieku.

Napisano

> 112 KM @ 3600 rpm

a może być te 112 koni przy 3400rpm?

bo w 1922 Vauxhall wypuścił taką czterocylindrówkę w swoim modelu 30/98.

i

Miało toto jedyne 4,2l pojemności. wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale z ciebie manipulator

> przeciez rownie dobrze mogles podac parametry typu 40KM/3000obr i 150Nm/2300obr i kazac podawac

> silniki o TAKICH parametrach.a potem podac tryumfalnie ze oto silniki diesla osiagnely

> parametry benzynowych z konca lat 20-tych ubieglego wieku.

Jak podaje przykład koyote silniki z początku lat dwudziestych ubiegłego wieku tez miały podobne parametry podobne do współczesnych diesli. Akurat trafił mi sie taki silnik w czytanym artykule i rzuciła sie w oczy zbieżność jego parametrów z dzisiejszymi dieslami.

Napisano
  • Autor

> a może być te 112 koni przy 3400rpm?

> bo w 1922 Vauxhall wypuścił taką czterocylindrówkę w swoim modelu 30/98.

> i

> Miało toto jedyne 4,2l pojemności.

Może być. Siła rzeczy musi mieć te 280 lub nawet wiecej Nm w okolicach 2000 rpm - wynika to niemal wprost z zależności moc/moment.

Napisano

> Jak podaje przykład koyote silniki z początku lat dwudziestych ubiegłego wieku tez miały podobne

> parametry podobne do współczesnych diesli. Akurat trafił mi sie taki silnik w czytanym

> artykule i rzuciła sie w oczy zbieżność jego parametrów z dzisiejszymi dieslami.

i mialy pewnie ta sama pojemnosc skokowa?

inaczej-myslisz ze wspolczesny silnik o parametrach podanych przez MF mialby te 112 KM?

bo ja mysle ze predzej 312 KM...

Napisano
  • Autor

> i mialy pewnie ta sama pojemnosc skokowa?

Oczywiście inną, ale nie miały turbo, które pełni te sama funkcje. Ważyły jednak mniej wiecej tyle samo (z osprzętem )

Napisano
  • Autor

> inaczej-myslisz ze wspolczesny silnik o parametrach podanych przez MF mialby te 112 KM?

> bo ja mysle ze predzej 312 KM...

Jak mówimy o współczesnych silnikach ta ładnych pare lat temu można było kupić w salonie silnik 2 litry 400KM. Oczywiście benzynowy. To diesel ma parametry jak benzyniaki 100 lat temu. Rozwój benzyniaka nie zatrzymał sie.

Napisano

> Jak mówimy o współczesnych silnikach ta ładnych pare lat temu można było kupić w salonie silnik 2

> litry 400KM. Oczywiście benzynowy. To diesel ma parametry jak benzyniaki 100 lat temu. Rozwój

> benzyniaka nie zatrzymał sie.

a w latach 80-tych silniki grupy A osiagaly z 2 litrow 500-600KM.w moim skuterze silnik ma moc jednostkowa 240KM/2 litry.

Napisano

> a w latach 80-tych silniki grupy A osiagaly z 2 litrow 500-600KM.w moim skuterze silnik ma moc

> jednostkowa 240KM/2 litry.

Ale tylko dzięki temu ze kręci się wysoko?

Napisano
  • Autor

> a w latach 80-tych silniki grupy A osiagaly z 2 litrow 500-600KM.w moim skuterze silnik ma moc

> jednostkowa 240KM/2 litry.

No widzisz. Ograniczmy sie jednak do aut seryjnych. W F1 były jeszcze większe moce z litra.

Napisano

> Jak mówimy o współczesnych silnikach ta ładnych pare lat temu można było kupić w salonie silnik 2

> litry 400KM. Oczywiście benzynowy. To diesel ma parametry jak benzyniaki 100 lat temu. Rozwój

> benzyniaka nie zatrzymał sie.

popatrzmy-50 lat temu przecietny silnik benzynowy 2l mial 100KM.teraz jakies 200KM[z turbo].diesel odpowiednio 50KM i 150KM.jakos nie widze by diesel zatrzymal sie w rozwoju yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Ale tylko dzięki temu ze kręci się wysoko?

Ale to jakby żadna różnica. Są trzy drogi do mocy. Pojemność, obroty, turbo. Diesel niestety jest upośledzony i jedną z tych dróg ma odciętą.

Napisano
  • Autor

> popatrzmy-50 lat temu przecietny silnik benzynowy 2l mial 100KM.teraz jakies 200KM[z turbo].diesel

> odpowiednio 50KM i 150KM.jakos nie widze by diesel zatrzymal sie w rozwoju

A czy ja napisałem, ze diesel sie zatrzymał w rozwoju? Rozwija sie doskonale. Jak sie okazało popularny silnik osiągnął wlasnie parametry benzyniak sprzed blisko 100 lat.

Napisano

> Ale to jakby żadna różnica. Są trzy drogi do mocy. Pojemność, obroty, turbo. Diesel niestety jest

> upośledzony i jedną z tych dróg ma odciętą.

Mocy tak, ale moment tylko przez pojemność i doladowanie osiągasz.

Napisano
  • Autor

> Mocy tak, ale moment tylko przez pojemność i doladowanie osiągasz.

Ale moment jest rzeczą drugorzędną, a dodatkowo całkiem nieporównywalną dla silników o rożnych zakresach obrotów.

Napisano

> A czy ja napisałem, ze diesel sie zatrzymał w rozwoju? Rozwija sie doskonale. Jak sie okazało

> popularny silnik osiągnął wlasnie parametry benzyniak sprzed blisko 100 lat.

nie wlasnie,bo juz 10 lat temu w popularnych markach takie byly parametry.w moim nissanie sa takie parametry a silnik jest z 2002 roku bodajze.

Napisano
  • Autor

> nie wlasnie,bo juz 10 lat temu w popularnych markach takie byly parametry.w moim nissanie sa takie

> parametry a silnik jest z 2002 roku bodajze.

W skali 100 lat to jest dopiero co. Nowoczesne, zaawansowane diesle maja często moc przy 4400 rpm, a kiedyś bywało ze i przy 5500 bez turbo.

Napisano

> W skali 100 lat to jest dopiero co. Nowoczesne, zaawansowane diesle maja często moc przy 4400 rpm,

> a kiedyś bywało ze i przy 5500 bez turbo.

ale to dobrze czy zle -bo nie kumam yikes.gif

Napisano
  • Autor

> ale to dobrze czy zle -bo nie kumam

Niby dobrze (bo jest postęp ), ale ciagle słabo. Niestety oznacza to, ze taki silnik aby miał wysoką moc musi mieć wysoki moment obrotowy. To sie wiąże z tym, ze nie tylko sam silnik musi być solidniej zbudowany, ale i układ przeniesienia napędu. To sie wiąże nie tylko z wyższymi kosztami, ale i wyższą masą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.