Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świecąca Kontrolka ciśnienia oleju (punto II)

Featured Replies

Napisano

Mam na oku punto oglądałem je z zewnątrz było ok zlosnik.gif Dzwonie do kolesia w komisie opowiedział troche o autku(co dziwne co do stanu blacharskiego pojazdu nie czarował mówił co jest ).Powiedział też że świeci mu się kontrolka ciś. oleju i że to najprawdopodobniej czujnik powiedział30.GIF .Ponoć usterka pojawiła się po tym jak go sprowadzili do PL.Co to może być według was? zlosnik.gif

Napisano

Wg mojej szklanej kuli albo czujnik albo silnik 30.GIF. Ale to już wiesz.

Napisano

szklana_kula.jpg

zlosnik.gif

Ojciec tak kupił seicento a później się okazało że typ specjalnie zepsuł czujnik, bo się kontrolka paliła bo panewki powiedziały papa i było trzeba później wymienić silnik tak więc uważaj biglaugh.gif

Napisano

> Mam na oku punto oglądałem je z zewnątrz było ok Dzwonie do kolesia w komisie opowiedział troche o

> autku(co dziwne co do stanu blacharskiego pojazdu nie czarował mówił co jest ).Powiedział też

> że świeci mu się kontrolka ciś. oleju i że to najprawdopodobniej czujnik powiedział .Ponoć

> usterka pojawiła się po tym jak go sprowadzili do PL.Co to może być według was?

No to jak to taki prosty temat, to niech poprawi i luzik.

Zawsze rozczulają mnie takie bajki...

"Klima sprawna, do napełnienia",

"helikopter* się pali, ale to do skasowania"...

No skoro to takie proste i parędziesiąt PLN, to niech to zrobi...

* check engine.

Napisano

Moze byc czujnik, a moze byc wieksza wtopa.

Stawiam to 2 bo czujnik, to nie majatek, handlarz by wymienil i bylaby igla, a tak pali glupa.

Napisano
  • Autor

Da sie to jakoś sprawdzić na placu komisowym zlosnik.gif?

Napisano

> Da sie to jakoś sprawdzić na placu komisowym ?

Nie wiem, ale brniesz w slepa uliczke.

Skoro tak Ci sie podoba to kaz mu wymienic ten czujnik i przypilnuj zeby zarowki z zegarow nie wyjal.

Napisano

> Nie wiem, ale brniesz w slepa uliczke.

> Skoro tak Ci sie podoba to kaz mu wymienic ten czujnik i przypilnuj zeby zarowki z zegarow nie

> wyjal.

Inaczej - poproś, żeby podjechał do wybranego przez Ciebie ASO i wymienił czujnik.

Pomoże (i ASO zmierzy od razu na Twoje zlecenie ciśnienie oleju) - płacisz i piszecie umowę.

Nie pomoże/ASO stwierdzi, że ciśnienie oleju jest poniżej normy - on płaci, a Ty obiecujesz solennie, że nie dasz mu w mordę za krzywoprzysięstwo i stratę Twojego czasu :-)

Napisano

I dorzuć mu jeszcze 50zł na motodoktora wink.gif

Daj spokój, auto od handlarza i liczysz na szczerość?

Poszukaj czegoś w pewnym stanie technicznym smile.gif

Napisano

chłop chce by uczciwy, chwała mu za to ok.gif i tak dobrze że niepodpiął kontrolki od oleju do wzbudzenia alternatora ok.gif

Napisano

> chłop chce by uczciwy, chwała mu za to i tak dobrze że niepodpiął kontrolki od oleju do wzbudzenia

> alternatora

W PII juz troche trudniej, bo licznik dziala po CAN i do tego ma diody zamiast zarowek.

Napisano

> W PII juz troche trudniej, bo licznik dziala po CAN i do tego ma diody zamiast zarowek.

hmm pokombinowałby to by zrobił ok.gif znajomy jak pare lat tem, kupował Opla w komisie to świecił sie Check, powiedział że auto bierze ale jak błędu nie bedzie, więc chłop wyciągnął żarówke, znajomy nie zauważył dopiero po jakims czasie wpadł że wogóle sie Check sie nie świeci, ale to akurat były czasy jak sie przesiadał z fiata 125 na niemieckiego Opla z technologią z kosmosu na ówczesne czasy hehe.gif

Napisano

> W PII juz troche trudniej, bo licznik dziala po CAN i do tego ma diody zamiast zarowek.

Tak samo się odpina diodę po CAN jak żarówkę po drucie - nożem po ścieżce.

Napisano

> Tak samo się odpina diodę po CAN jak żarówkę po drucie - nożem po ścieżce.

Ale wtedy w ogole nie dziala, a raczej nie o to chodzi przy takim ukrywaniu prawdy.

Napisano

> Ojciec tak kupił seicento a później się okazało że typ specjalnie zepsuł czujnik, bo się kontrolka

> paliła bo panewki powiedziały papa i było trzeba później wymienić silnik tak więc uważaj

No ale panewki to raczej da sie uslyszeć, co nie? hmm.gif

Napisano

> No ale panewki to raczej da sie uslyszeć, co nie?

W sumie tam nie było żadnych niepokojących dźwięków ani innych objawów, jedynie jak się zagrzał i miał jałowe obroty to się świeciła kontrolka od oleju.

Napisano

> Powiedział też

> że świeci mu się kontrolka ciś. oleju i że to najprawdopodobniej czujnik powiedział .Ponoć

> usterka pojawiła się po tym jak go sprowadzili do PL.Co to może być według was?

Panewki, pompa oleju, czujnik, cokolwiek.

Nie napisałeś jaki to silnik, ale miej świadomość, że czujnik(nowy EPS) da się kupić poniżej 10zł, wymiana też nie jest super skomplikowana, więc...

Jeśli w tym silniku czujnik jest łatwo dostępny to kup czujnik i go wymień, dla pewności możesz wkręcić w miejsce czujnika manometr i sprawdzić czy ciśnienie na jałowych obrotach jest powyżej 0,8bar a na wysokich nie przekracza 3,7bar.

EDIT: Sprawdziłem i okazało się, że czujniki trochę podrożały, ale tak czy inaczej rozmawiamy o kwotach poniżej 30zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W sumie tam nie było żadnych niepokojących dźwięków ani innych objawów, jedynie jak się zagrzał i

> miał jałowe obroty to się świeciła kontrolka od oleju.

Brak ciśnienia na jałowych obrotach..... hmmmm.... to może być wszystko. Zakładam, że poziom oleju sprawdziłeś i że jest w normie. Jeśli tak, to ja bym sie raczej martwił i czym prędzej zaglądał do pompy oleju (może straciła szczelność czy ciśnienie). Jak nie to, to śmierdzi mi tu grubszym remontem. No, chyba że szpece od Punto napiszą, że to jakaś znana usterka i wiadomo, jak sobie z tym poradzić.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Brak ciśnienia na jałowych obrotach..... hmmmm.... to może być wszystko. Zakładam, że poziom oleju

> sprawdziłeś i że jest w normie. Jeśli tak, to ja bym sie raczej martwił i czym prędzej

> zaglądał do pompy oleju (może straciła szczelność czy ciśnienie). Jak nie to, to śmierdzi mi

> tu grubszym remontem. No, chyba że szpece od Punto napiszą, że to jakaś znana usterka i

> wiadomo, jak sobie z tym poradzić.

> Pozdro

> Bartek

Taka była diagnoza kilku mechaników, nie zagłębialiśmy się tylko kupiliśmy używany silnik i wymieniliśmy, ten wadliwy ciągle leży w szopce więc może kiedyś się wezmę za jego rozbiórkę i potwierdzenie tej tezy. A i to było seicento w moim przypadku.

Napisano
  • Autor

Temat do zamkniecia kupiłem dzisiaj innego kropka w lepszym stanie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.