Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW/Seat 1.4 16v 75KM - doświadczenia użytkowników

Featured Replies

Napisano

Witam,

Obiekt do dyskucji: Seat Cordoba 1.4 16V 75KM (2004)

Pytanie do użytkowników autek z silnikiem jak w wyżej (czyli wszelkiej maści Seatów i VW). Jak się to to sprawuje z gazownią na pokładzie?

Głównie pytam pod kątem osiągów i niezawodności (bo kwestia opłacalności to sprawa indywidualna). Delikatnie mówiąc silnik nadmiarem mocy nie grzeszy a po włączeniu klimy jest jej jeszcze mniej. Czy na gazie, oprócz kotwicy w postaci klimy dojdzie spadochron? panic.gif

Napisano

> Witam,

> Obiekt do dyskucji: Seat Cordoba 1.4 16V 75KM (2004)

> Pytanie do użytkowników autek z silnikiem jak w wyżej (czyli wszelkiej maści Seatów i VW). Jak się

> to to sprawuje z gazownią na pokładzie?

> Głównie pytam pod kątem osiągów i niezawodności (bo kwestia opłacalności to sprawa indywidualna).

> Delikatnie mówiąc silnik nadmiarem mocy nie grzeszy a po włączeniu klimy jest jej jeszcze

> mniej. Czy na gazie, oprócz kotwicy w postaci klimy dojdzie spadochron?

IV gen i kotwicy nie bedzie

poza tym bezproblemowo dziala lpg w tym silniku

Napisano

> Witam,

> Pytanie do użytkowników autek z silnikiem jak w wyżej (czyli wszelkiej maści Seatów i VW). Jak się

> Głównie pytam pod kątem osiągów i niezawodności (bo kwestia opłacalności to sprawa indywidualna).

> Delikatnie mówiąc silnik nadmiarem mocy nie grzeszy a po włączeniu klimy jest jej jeszcze

LPG nie ma wpływu na osiągi jak dobrze dobrana i założona instalacja. Ostatnio widziałem test na hamowni i przy 130 konnych autach różnica w mocy między paliwami była w zakresie dokładności samej hamowni.

Napisano

> LPG nie ma wpływu na osiągi...

Może sprostuję troszkę - różnica będzie nieodczuwalna, no chyba, że ktoś jeździ stale w zakresie mocy maksymalnej i/lub do odcięcia.

W zakresie obrotów silnika poniżej 4000 różnic prawie nie ma, a jak jest w autku założony wariator zapłonu, to na lpg jest nawet troszkę lepiej.

Napisano

> Witam,

Przejechałem prawie 120kkm Fabią z tym silnikiem i BRC SQ24 na pokładzie. Zero problemów, różnica w osiągach ledwo wyczuwalna (przy normalnej jeździe), za to przy dystrybutorze bardzo wyraźna wink.gif

Te silniki lubią się z gazem, więc jeśli planujesz trochę autem pojeździć to warto zagazować. ok.gif

Napisano

> Witam,

Jeżdżę bezawaryjnie. Podstawa to IV gen i dobre wtryski. Początkowo jeździłem na jakimś dziadostwie (przyoszczędziłem) Po zmianie na hany nie widzę różnicy benzyna/gaz i jeździ się bardzo przyjemnie.

Auto nie ma zbytnio mocy. Pali od oszczędnej jazdy w trasie ok 8,5 do 10,5 teraz z klima przy jeździe dynamicznej.

EDYCJA:

Nie napisałem na czym jeżdżę

Instalacja to stag 4 + wtryski Hana

Napisano

> Witam,

mam trochę nowszą wersję tego silnika bo 85KM i seat "fabrycznie" daje gwarancje na auto z gazem więc silniki z lpg się lubią

dokładają brc sq24

z moich subiektywnych wrażeń to odnoszę dziwne uczucie że na gazie silnik lepiej idzie niż na benzynie

na razie zrobione 50 tys na tym szlachetnym paliwie grinser006.gif

Napisano

> mam trochę nowszą wersję tego silnika bo 85KM i seat "fabrycznie" daje gwarancje na auto z gazem

> więc silniki z lpg się lubią

> dokładają brc sq24

> z moich subiektywnych wrażeń to odnoszę dziwne uczucie że na gazie silnik lepiej idzie niż na

> benzynie

> na razie zrobione 50 tys na tym szlachetnym paliwie

Mam ten sam silnik i BRC 24 chodzi to świetnie claps.gif

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Odgrzeję strasznie starego kotleta ale może nie zlinczujecie..

Potrzebowałbym informacji odnośnie spalania od użytkowników takiego silnika i sekwencji LPG. Czyli po prostu ile Wam to pali i w jakich warunkach?

Na instalacje zdecydowałem się dopiero niedawno ale z ostatnich 3kkm wychodzi mi średnia spalania LPG jakieś 10,5l/100km (95% miasto, klima zawsze włączona).

Szczerze mówiąc liczyłem, że będzie tak z litr mniej, więc pytanie jak jest u Was?

Napisano

>ostatnich 3kkm wychodzi mi średnia spalania

> LPG jakieś 10,5l/100km (95% miasto, klima zawsze włączona).

> Szczerze mówiąc liczyłem, że będzie tak z litr mniej, więc pytanie jak jest u Was?

po 3 tysiącach km nie za wiele można powiedzieć... raptem to z 8 tankowań będzie

zawsze można jechać na serwis podpiąć pod kompa instalacje i pooglądać czy wszystko okej

u mnie średnio przez 97tys km spalanie wahało się od 8,5-9 kilka razy nawet pod 9,5 podchodziło

Napisano
  • Autor

> po 3 tysiącach km nie za wiele można powiedzieć... raptem to z 8 tankowań będzie

> zawsze można jechać na serwis podpiąć pod kompa instalacje i pooglądać czy wszystko okej

> u mnie średnio przez 97tys km spalanie wahało się od 8,5-9 kilka razy nawet pod 9,5 podchodziło

THX ok.gif wiem, że to jeszcze nie 100% pomiary ale chciałem mieć jakiś punkt odniesienia bo jak się okaże, że to ma tyle palić to szkoda mojego czasu na wycieczki do gazownika zlosnik.gif

Napisano

> THX wiem, że to jeszcze nie 100% pomiary ale chciałem mieć jakiś punkt odniesienia bo jak się

> okaże, że to ma tyle palić to szkoda mojego czasu na wycieczki do gazownika

z moich propozycji to sprawdź spalanie najpierw na jednej i tej samej stacji

bo u mnie np. na orlenie wchodziło 35max a na shelu mi kiedyś nabili prawie 37 litrów

aż chciałem do bagażnika zerknąć czy butla się nie wybrzuszyła hehe.gif

Napisano
  • Autor

> z moich propozycji to sprawdź spalanie najpierw na jednej i tej samej stacji

> bo u mnie np. na orlenie wchodziło 35max a na shelu mi kiedyś nabili prawie 37 litrów

> aż chciałem do bagażnika zerknąć czy butla się nie wybrzuszyła

hehe.gif uwaga słuszna ok.gif choć wszystkie moje dotychczasowe tankowania były na tej samej stacji (orlen) więc błąd dystrybutora można chyba pominąć...

Napisano

> Odgrzeję strasznie starego kotleta ale może nie zlinczujecie..

> Potrzebowałbym informacji odnośnie spalania od użytkowników takiego silnika i sekwencji LPG. Czyli

> po prostu ile Wam to pali i w jakich warunkach?

> Na instalacje zdecydowałem się dopiero niedawno ale z ostatnich 3kkm wychodzi mi średnia spalania

> Szczerze mówiąc liczyłem, że będzie tak z litr mniej, więc pytanie jak jest u Was?

Na gazie od 128 kkm, dziś jest 191 kkm. Spalanie mojej żony w trasie to 8-8,5 l/100 nawet z klimą. Ja robię już około 9,5 do 10,5 /100 w mieście małym około 50 tys. mieszkańców.

4 rowery na dachu, 4 osoby na pokładzie i zapakowane auto na full z klima i częstym wyprzedzaniem (mocno używałem obrotomierza ) to już 11,5 /100

Napisano

> Odgrzeję strasznie starego kotleta ale może nie zlinczujecie..

> Potrzebowałbym informacji odnośnie spalania od użytkowników takiego silnika i sekwencji LPG. Czyli

> po prostu ile Wam to pali i w jakich warunkach?

> Na instalacje zdecydowałem się dopiero niedawno ale z ostatnich 3kkm wychodzi mi średnia spalania

szwagrowi polo ze starszym silnikiem 1.4 60km spalal na trasie ok. 8 w miescie 10 lpg.