Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[rozważania akademickie]Remanufactured, dlaczego?

Featured Replies

Napisano

Padło mi łożysko oporowe(bywa), ponieważ sprzęgło ma już 3 lata i jakieś 60kkm a jak wiadomo wymiana łożyska to praktycznie taka sama robota jak wymiana sprzęgła kompletnego(a słoneczko pewnie oberwało) to kupiłem sobie nowe ORYGINALNE sprzęgło, zapakowane w oryginalne pudełko itd. w środku jest Valeo, ale na naklejce na opakowaniu doczytałem, że część jest "remanufactured"(wygląda jak nowe).

Taką regenerację sprzęgła wyobrażam sobie w ten sposób, że zakłada się nowe tłumiki drgań, nabija nowe okładziny, daje nowe łożysko, całość pewnie się piaskuje, maluje itd. Docisk pewnie daje się nowy itd.

Patrząc na sprzęgło, dochodzę do wniosku, że chodzi o jakiś wybieg formalny a technicznie jest to całkowicie nowa część. Nikt nie kazał mi zwracać starego sprzęgła, zresztą w sklepie sprzedano mi je jako nowe a nie jako regenerowane(ale to nie istotne).

Podobnie jest z EGR'em, na 4 dostępne w katalogu producenta, tylko jeden nie ma komentarza, że jest odnowiony.

Wie ktoś o co dokładnie chodzi(producent dzięki temu płaci niższe podatki?)?

Jak przebiega taka regeneracja(stare sprzęgło do huty, czy jednak jakiś element próbuje się odzyskać w oryginalnej postaci?)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak przebiega taka regeneracja(stare sprzęgło do huty, czy jednak jakiś element próbuje się odzyskać w oryginalnej postaci?)?

Pewnie całe nieuszkodzone i niezużyte żelastwo idzie do czyszczenia i na ponowny montaż a wszystkie części "eksploatacyjne" są wymieniane na nowe.

Napisano

> Jak przebiega taka regeneracja(stare sprzęgło do huty, czy jednak jakiś element próbuje się

> odzyskać w oryginalnej postaci?)?

> Pozdrawiam BAS

kiedyś dawno, chwaliłem się na kąciku rozleciała mi się skrzynia biegów...

Moim oczom ukazało sie takie coś na obudowie:

201101071397.jpg

Widocznie Luigi robiąc refresz w poniedziałek :D na kacu 270751858-jezyk.gif zapomniał wkręcić jedną śrubkę na klej.

201101071391.jpg

tak, jedną z tych imbusowych, wszystkie siedziały ciasno wkręcone na klej a jedna sobie wesoło bez śladów kleju na gwincie, się wykręciła i zrobiła spustoszenie w zębach smile.gif

Czyli refresz nie zawsze musi być taki całkiem OK frown.gif

Napisano

> Czyli refresz nie zawsze musi być taki całkiem OK

Ale nie ma też gwarancji, że w czasie budowy skrzyni całkiem od nowa ktoś nie popełni tego samego błędu.

Napisano

Były takie przypadki że skrzynie automatyczne w Mercedesach zaczynały szwankować przy przebiegu 150-300kkm i po rozebraniu okazywało się, że pewne drobne elementy były niewłaściwie zamontowane. Błędy montażu wszędzie się zdarzają.

Napisano

> Wie ktoś o co dokładnie chodzi(producent dzięki temu płaci niższe podatki?)?

> Jak przebiega taka regeneracja(stare sprzęgło do huty, czy jednak jakiś element próbuje się

Kiedyś w Stilo miałem wymieniany rozrusznik. Kierownik serwisu (zaznajomiony z kącikiem Stilo) mówił że po prostu zużyty/uszkodzony sprzęt idzie przez Fiata do producenta części (Valeo czy coś) który sobie robi jakiś recycling a dostajesz nowy tylko z takim napisem. Dzięki temu ekolodzy się cieszą i w UE coś tam mniej podatków płaci producent. Dzięki czemu część jest tańsza (albo zarobek większy zlosnik.gif ).

Nie wiem ile w tym prawdy.

Napisano

Dlaczego nie pytałeś o cenę i dostępność na priv? confused.gif

Napisano

> Wie ktoś o co dokładnie chodzi(producent dzięki temu płaci niższe podatki?)?

O to, co napisane.

Jeżeli masz jakąś część, której wykonanie jest dość drogie, ale zasadniczo nie zużywa się ona mechanicznie, np. obudowa turbosprężarki, głowica cylindrów, blok silnika, sprężarki klimatyzacji itp itd, to OPŁACALNYM przedsięwzięciem jest rozbiórka takiego podzespołu, weryfikacja, wymiana elementów zużytych, czy wręcz ogólnie - zużywających się, całość oczyszczona/opiaskowana i hajda-naprzód.

Producent obniża koszty, na czym zyskuje klient.

Dodatkowo może byś jeszcze jakaś kwestia związana z recyklingiem, ale to IMO ma mniejsze znaczenie.

Napisano

Analogicznie może być (i bywa) w przypadku części fabrycznie nowych.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego nie pytałeś o cenę i dostępność na priv?

Pierwotnie miałem brać na przelew bo nie miałem kasy, później pojawiała się kasa.

Zszedłbyś poniżej XXXzł za sprzęgło do Stilo 1.6 16V 103KM?

EDIT: Usunąłem cenę bo zdaje się, że to jest psucie rynku a MK jest kącikiem publicznym.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Sprzęgło, które się rozleciało też było "Remanufactured", ale od początku o tym wiedziałem.

Zakładam, że łożyska się wymienia a nie regeneruje i fakt, że padło nie ma związku z tym, że zestaw sprzęgła był "Remanufactured".

Mam nadzieję, że był to przypadek lub błąd użytkownika, autko ostatnio było użytkowane przez moją rodzinkę na wsi, gdzie warunki zachęcają do jazdy na pół sprzęgle.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Sprzęgło, które się rozleciało też było "Remanufactured", ale od początku o tym wiedziałem.

> Zakładam, że łożyska się wymienia a nie regeneruje i fakt, że padło nie ma związku z tym, że zestaw

> sprzęgła był "Remanufactured".

> Mam nadzieję, że był to przypadek lub błąd użytkownika, autko ostatnio było użytkowane przez moją

> rodzinkę na wsi, gdzie warunki zachęcają do jazdy na pół sprzęgle.

> Pozdrawiam BAS

teraz pytanie czy nie lepiej dać komuś tu na miejscu do zrobienia, regeneracji za pół ceny hmm.gif

jak kupowałem alternator to wymagane było zdanie starego - kaucja

pewnie też trafi ponownie na rynek icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> teraz pytanie czy nie lepiej dać komuś tu na miejscu do zrobienia, regeneracji za pół ceny

Też się nad tym zastanawiam(w kontekście sprzęgła na przyszłość), ale pisk jaki wydaje stare łożysko, wskazuje, że słoneczko może być porządnie zniszczone.

Na regenerację sprzęgła na teraz, nie mogę sobie pozwolić(kwestia czasu).

Pozostaje kwestia kosztów i jakości takiej regeneracji, jednak producent samochodu + znaczek Valeo, daje jakąś gwarancje, że sprzęgło nie rozpadnie się po 100km.

> jak kupowałem alternator to wymagane było zdanie starego - kaucja

> pewnie też trafi ponownie na rynek

Alternatory regeneruje się masowo, regeneracja sprzęgieł nie jest super popularna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Też się nad tym zastanawiam(w kontekście sprzęgła na przyszłość), ale pisk jaki wydaje stare

> łożysko, wskazuje, że słoneczko może być porządnie zniszczone.

> Na regenerację sprzęgła na teraz, nie mogę sobie pozwolić(kwestia czasu).

> Pozostaje kwestia kosztów i jakości takiej regeneracji, jednak producent samochodu + znaczek Valeo,

> daje jakąś gwarancje, że sprzęgło nie rozpadnie się po 100km.

> Alternatory regeneruje się masowo, regeneracja sprzęgieł nie jest super popularna.

> Pozdrawiam BAS

mam takiego taksówkarza w rodzinie i coraz bardziej mnie zadziwia, właśnie nie tak dawno gadaliśmy o regeneracji sprzęgła,

a ostatnio nawet sam mu szukałem namiarów na regenerację zacisków hamulcowych hmm.gif

kiedyś to nawet klocki się chyba regenerowało ... może historia zatoczy koło spineyes.gif

zwłaszcza że dziś możesz powiedzieć że jesteś EKO, a nie gównozjadem jak to mawia jeden z AKowiczów grinser006.gif

Napisano

> Pierwotnie miałem brać na przelew bo nie miałem kasy, później pojawiała się kasa.

> Zszedłbyś poniżej 260zł za sprzęgło do Stilo 1.6 16V 103KM?

> Pozdrawiam BAS

Żartujesz?Skąd taka cena za markowe sprzęgło?

Napisano

> jakiś tekst

> ciekawe czy to to

To jest Statim, Bas kupił oryginał wink.gif

Napisano

> To jest Statim, Bas kupił oryginał

kurde faktyczynie, jestem zaspany jeszcze crazy.gifno.gif

Napisano
  • Autor

> Żartujesz?Skąd taka cena za markowe sprzęgło?

Cena brutto przy zakupie do dalszej odsprzedaży, w detalu ~300zł brutto.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> ciekawe czy to to

Nie, kupiłem w Łodzi w sklepie, na zaprzyjaźniony warsztat, który ma obroty z tym sklepem, pudełko Ricambi Originali(dla nieznających praktyk Fiata: części oryginalne przychodzą w takich pudełkach), na sprzęgle logo Valeo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Tak jak już ktoś napisał, generalnie w takiej ' fabrycznej ' regeneracji wymienia się elementy krytyczne typu łożyska, niektóre śruby, uszczelki, natomiast reszta jest przeglądana pod kątem zużycia i/lub ewentualnie naprawiana. Jest to robione przy zachowaniu technologii producenta i na oryginalnych częściach także nie ma się co obawiać ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma się co obawiać

Absolutnie się nie obawiam, zastanawiało mnie po co się to robi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Absolutnie się nie obawiam, zastanawiało mnie po co się to robi.

> Pozdrawiam BAS

Łaj?

For manej, men... :-)

Napisano
  • Autor

> Łaj?

> For manej, men... :-)

Tego to się domyślam, że chodzi o jakieś ulgi w podatkach czy innych cudownych daninach wymyślanych w Brukseli, chodziło mi o bardziej konkretne dane.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tego to się domyślam, że chodzi o jakieś ulgi w podatkach czy innych cudownych daninach wymyślanych

> w Brukseli, chodziło mi o bardziej konkretne dane.

> Pozdrawiam BAS

Względy handlowe.

Dodatkowo myślę, że istotne znaczenie mają np kwestie reklamacyjne u podwykonawców.

Napisano

> Dzięki czemu część jest

> tańsza (albo zarobek większy ).

> Nie wiem ile w tym prawdy.

Kilka razy zdarzało się nam wymieniać silnik, skrzynię, turbo i osprzęt. Zawsze po oddaniu starej części zwracał się nam mniejszy lub większy procent ceny.

Czy w Polsce to też jest praktykowane nie mam pojęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.