Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co sie dzieje z moja astra g?

Featured Replies

Napisano

Podczas ruszania (normalnego - bez boksowania kolami) astra wpada w wibracje i przod zaczyna doslownie podskakiwac - jakbym jechal po drodze wylozonej kamieniami. Po chwili wszystko wraca do normy. Podobnie, aczkolwiek nie zawsze, dzieje sie przy przyhamowywaniu (wczesniej blednie napisalem, ze przy dohamowywaniu).

Rodzaj drogi i jej jakosc nie maja znaczenia. Sprawdzalem tez na idealnym asfalcie. Opony mam letnie, maja 3 lata, bieznik w porzadku.

WTF?

Astra G 1.6 N'Joy 2003 Z16XE

Napisano

Któraś poduszka pod silnikiem?!

Nie dokręcone koła?!?! hmm.gif

Napisano

Tak se myślę hmm.gif może od sprzęgła by to się mogło przenosić icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Tak se myślę może od sprzęgła by to się mogło przenosić

Sprawdzalem czy sprzeglo sie nie slizga.

Na kazdym biegu probowalem ruszyc z zaciagnietym recznym. Samochod przygasal, wiec tarcza _chyba_ OK.

Napisano

> Sprawdzalem czy sprzeglo sie nie slizga.

> Na kazdym biegu probowalem ruszyc z zaciagnietym recznym. Samochod przygasal, wiec tarcza _chyba_

> OK.

No więc bardziej prawdopodobne stają się te poduszki pod silnikiem ok.gif

Napisano

> Sprawdzalem czy sprzeglo sie nie slizga.

> Na kazdym biegu probowalem ruszyc z zaciagnietym recznym. Samochod przygasal, wiec tarcza _chyba_

> OK.

Nie chodzi o ślizganie sprzęgła, ale o nierówne zasprzeglanie z powodu zwichrowania tarczy sprzęgłowej lub pęknietej/odkształconej sprężyny centralej tzw. "słoneczka".

Często jest tak (jak u mnie) - pierwsze poranne ruszanie z ostrym szarpaniem, później już jest OK nie zauważam szarpania.

Ciekawe, że za każdym pytaniem o szarpanie w czasie ruszania, trafiają się odpowiedzi wymień poduszki screwy.gif

Czytałem podobny wątek, koleś wymienił niepotrzebnie oryginalne fabryczne poduszki na badziewne sztywne zamienniki, to oprócz tego że dalej szarpało, to jeszcze wibrowało budą od twardych poduszek. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chodzi o ślizganie sprzęgła, ale o nierówne zasprzeglanie z powodu zwichrowania tarczy

> sprzęgłowej lub pęknietej/odkształconej sprężyny centralej tzw. "słoneczka".

> Często jest tak (jak u mnie) - pierwsze poranne ruszanie z ostrym szarpaniem, później już jest OK

> nie zauważam szarpania.

> Albo tworzy się jakiś "nalot" na tarczy i docisku, który po starciu w czasie zasprzęglania wyciera

> się i później juz jest OK.

rozumiem.

w jaki sposob sprawdzic czy to wina poduszek/poduszki(?) silnika czy tez tarczy sprzegla? Jak wysprzegle, to rozepne caly naped i drgania sie nie przeniosa. A moze jednak? wink.gif

Napisano

Witam

Czy odczuwasz może różnice przy ciepłym a zimnym silniku?

Ja mam tak, że na zimnym nie ma takiego szarpania ale jak stanę w korku to po jakimś czasie praktycznie nie idzie ruszyć bez tego podskakiwania. Wtedy praktycznie nie ma półsprzęgła. W moim wypadku to chyba wina sprzęgła? Jak myślicie?

Napisano

Mnie to też wygląda na sprzęgło, ale je możesz sprawdzić tylko po wyjęciu skrzyni.

Poduszki można sprawdzić wzrokowo i wywierając na łączone nimi elementy siłę np: łyżką do opon. Będzie widać, czy guma jest popękana, lub zamieniła się w żelka.

Napisano

U mnie również występuje ostatnio ten problem, ale zauważyłem, że jeżeli ruszam z przy delikatnie podwyższonych obrotach silnika (tak około 2000 - 2200 obr/min), to nic nie szarpie. Dzieje się tak tylko przy pierwszych metrach jazdy, gdy samochód jest całkowicie zimny po nocy. Każde następne ruszanie odbywa się już całkowicie gładko. Sam jestem ciekaw, co to może być, bo jest to "lekko" denerwujące.

Napisano

> U mnie również występuje ostatnio ten problem, ale zauważyłem, że jeżeli ruszam z przy delikatnie

> podwyższonych obrotach silnika (tak około 2000 - 2200 obr/min), to nic nie szarpie.

To to nawet Etzold opisywał jako awarię sprzęgła tongue.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie również występuje ostatnio ten problem, ale zauważyłem, że jeżeli ruszam z przy delikatnie

> podwyższonych obrotach silnika (tak około 2000 - 2200 obr/min), to nic nie szarpie. Dzieje się

> tak tylko przy pierwszych metrach jazdy, gdy samochód jest całkowicie zimny po nocy. Każde

> następne ruszanie odbywa się już całkowicie gładko. Sam jestem ciekaw, co to może być, bo jest

> to "lekko" denerwujące.

dzisiaj sprawdzilem dokladnie. rzeczywiscie, od razu po odpaleniu cala buda bardzo sie trzesie. pozniej tez, ale juz nie z taka sila. Podwyzszone (mocno) obroty pozwalaja ruszyc w miare bez wstrzasow.

zauwazylem tez, ze przed wrzuceniem wstecznego musze poczekac az obroty spadna calkowicie do 900 obrotow, bo inaczej zgrzytnie. To synchronizator czy tez np. tarcza, ktora nie wyhamowuje sprawnie ukladu?

Napisano
  • Autor

> Witam

> Czy odczuwasz może różnice przy ciepłym a zimnym silniku?

> Ja mam tak, że na zimnym nie ma takiego szarpania ale jak stanę w korku to po jakimś czasie

> praktycznie nie idzie ruszyć bez tego podskakiwania. Wtedy praktycznie nie ma półsprzęgła. W

> moim wypadku to chyba wina sprzęgła? Jak myślicie?

U mnie odwrotnie. Przy zimnym silniku podczas ruszania mocno sie trzesie przod samochodu, po kilku kilometrach (tez podczas ruszania) mniej. Ale jednak.

Napisano
  • Autor

> Wygląda to na zużytą tarczę sprzęgła.

Dzieki wszystkim za podpowiedzi.

Niedlugo pojade do mechanika. Dam znac co bylo przyczyna.

Napisano

padnięty docisk sprzęgła

Napisano
  • Autor

> padnięty docisk sprzęgła

czy to moze tez powodowac, ze podczas dynamicznego przyspieszania (w szczegolnosci z malych predkosci) samochod nie ciagnie do przodu jak powinien?

Napisano

> podczas dynamicznego przyspieszania (w szczegolnosci z malych predkosci) samochod nie ciagnie do przodu jak powinien?

Tak może.

Masz do wymiany docisk z tarczą sprzęgła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.